21 октомври 2010 г.

Един непретенциозен сладкиш със сини сливи

Вече сте разбрали зa това, че харесвам  есенните багри.
А и днес Ondine показва страхотни снимки от есента в Бургас!

И каквото и да готвя тези дни   включвам  плодове, или зеленчуци,
които все още съдържат слънчевите лъчи и цветовете на есента!

Така се стигна до тази рецепта :

за тестото:
350 г брашно
220 г масло
1 жълтък
120 г пудра захар
щипка сол


750 г сливи
1 яйчен белтък
3 яйца
250 г сметана
100 г захар
1 пълна ч.л. канела
125 г едро смлени орехи, или лешници
1 с.л нишесте
2 с.л. захар

Тестото се приготвя от изброените продукти и се оставя в хладилник,
най-малко за 30 минути.
След това се поставя във формата/ при мен правоъгълна/, надупчва се и се изпича за 12-15 минути при 190 градуса.
Отгоре се намазва с белтък, след като изстине.

Сливите се обезкостяват и се нарязват.
Яйцата се разделят и жълтъците се разбиват със заквасената сметана, захарта, ядките, канелата и
нишестето.
Изсипват се върху изпеченото тесто.
Разбиват се белтъците със захарта и се изсипват отгоре.
Аз смесих всичко заедно!



Пече се 25- 30 минути.
Получи се много вкусен,  с вкус на маслено тесто, сладкиш, а за комбинацията от плодовете  и останалите продукти, думите са излишни.

Ами, дори и да не си падате по есента, сладкиша е прекрасен!
Опитайте го и
да ви е сладко!

В оригиналната рецепта, формата е малка.
Аз  харесвам тънък пласт маслено тесто и използвах по-голяма, правоъгълна тавичка!
А вие го направете според вашия вкус!

16 коментара:

  1. Оххх,Даниииии-мини и към нас с тази вкусотийкаааа!

    ОтговорИзтриване
  2. Лили, с най-голямо удоволствие!
    Прегръдки и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  3. Непретенциозен?!
    Дани, станах и погледнах дали имам всички продукти, защото сините сливи са неустоими през този сезон. Представям си ги с лешниците. сега ще си изям едва-две сурови за успокоение.

    ОтговорИзтриване
  4. Райна, ще се радвам да го направиш :І
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани,
    Обичам комбинацията на маслено тесто и плодове, а тя е допълнена с още вкусове и аромати. Отново прекрасна рецепта -
    прегръдки и усмихнат петък, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Хм, той може и да не е претенциозен, но е сто пъти по-вкусен от хиляди други "накипрени" събратя :)))
    Чудесен е сладкишът, Дани! Знаеш, че обожавам десерти със сини сливи, тъй че това предложение веднага влиза в листата на фаворитите. :)

    Прегръдки!

    П.П. Една благодарност, че често споменаваше за хумус, та снощи най-сетне и аз хапнах от тази вкусотия

    ОтговорИзтриване
  7. Абе...аз като чревоугодник, да знаеш ще мина да опитам от този сладкиш след работа!!!:P:D/иначе сън няма да ме хване/

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, прекрасно предложение, правя в къщи нещо подобно, наричаме го "Сливова торта- Безе", ужасно е вкусно!
    Прегръдка и хубаво почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  9. Дианка, прекрасен петък и за вас и слънчев уикенд!
    А ароматите и вкуса на нас много ни харесаха!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Инче, радвам се за хумуса :)
    Иначе щеше да ми е съвестно, че го предлагам!
    А калция в нахута повече е за костите и остеопорозата, за зъбките не може да помогне :)
    "Накипрените" събратя гледаш че не са слабата ми част!
    Но по вкусните сладкиши много си падам!
    Прегръдки и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. МИлата ми тя чревоугодничка :)
    Е, как ще те оставя сън да не те хване!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Ивче, друго си е като кажеш :Безе :)
    Така по-френско звучи!
    Но ще знаеш, че е същото само, че аз "безе"-то го разбърках с плънката!
    Прегръдки и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Сливи и маслено тесто. Просто прекрасно!
    Поздрави, Дани и усмихнат уикенд от мен :)

    ОтговорИзтриване
  14. Сърдечни поздрави, Зори и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (6) бира (1) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (4) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (40) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (5) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (121) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (13) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) италианска кухня (1) кайма (10) канелони (1) карамелен крем (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (3) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) книга (1) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) мас (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) оризово брашно (1) Павлова (1) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (11) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (2) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) пинса (1) питка (3) питки (10) пица (8) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) семола (1) Силвена Роу (3) сини сливи (6) синьо сирене (1) сирена (7) сладкарски крем (1) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (2) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) стромболи (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (3) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) терин (2) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тесто с бавно втасване (1) тиква (11) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (2) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (15) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (39) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов кейк без брашно със сироп (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълки карамел десерт (1) ябълково пюре (1) ягоди (7) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации