3 октомври 2010 г.

Кекс с маракуя и сладко от манго

Вече съм писала за маракуята и за това, че ми допада аромата :)
А и мангото ми е обичан плод.
А комбинацията им е изключително вкусна!


Особено под форма на сладко!

А то се оказва един от компонентите на този кейк.

Преди да ви представя рецептата искам да споделя, че имам повод да почерпя -
на първо място на  две прекрасни дами : Диани и Зори, които откликнаха на поканата ми
да пием кафе и се срещнем  в София и

Самодивка , за това че е прекрасна млада дама,
 много сръчна  и страхотен човек,
и за нейното прекрасно герданче, което ми изпрати :)


Искам да кажа, че срещата беше страхотна и да им благодаря!
Така следващият път може да се съберем повече!

И не на последно място Frogi, която пожела по-бързо да почерпя!

Е, сега го правя с този ароматен кейк.

Chiffon cake е един много ефирен, пухкав кекс.



Причината за това са добавените белтъци, разбити предварително със захар, но не както за целувки, а с малко по-меки връхчета.


Продукти

100 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
3 жълтъка
40 г пудра захар
50 мл растително олио
40 мл сок от маракуя /от 1-2 плода/
3 с.л. сладко от манго /рецептата е по-надолу/

3 белтъка
40 г захар

Първо си приготвяме сладкото:
500 г манго, нарязано, обелено
200 г захар
50 мл сок от маракуя

Продуктите се слагат в тенджерка и се сварява сладко до омекване на мангото.
Аз го пасирах и поставих веднага в малко бурканче и сега ще държа в хладилник.
Предварително отделих 3 с.л.

Яйцата, се разделят на белтъци и жълтъци/желателно е това да стане, докато са студени от хладилника/
Оставят се на стайна температура.
Когато я достигнат се разбиват жълтъците при постепенно добавяне на захарта.
Добавя се олиото, сока от маракуята и сладкото от манго.

Изсипва се към сместа от брашно  и бакпулвер, предварително пресяти.

Отделно се разбиват белтъците с постепенно добавяне на захарта, като се внимава да не стане като за целувки, а с малко по-меки връхчета.
Добавят се внимателно към по-горната смес и се разбърква със силиконова шпатула също внимателно.

Според източника на рецептата се изсипва в ненамазана 17 см форма с отвор и се пече при 170 градуса 35-40 минути/докато при проба с клечка тя излиза суха/

Както се вижда от моята снимка, съдинката , ми е по-широка и явно искаше намазване,
защото при обръщане при мен се получи малък фал.

Това изобщо не се отрази на вкуса.

При изцеждане на сока от маракуята се запазват част от семената и се добавят към брашняната смес.
Хрупкат много приятно при консумация!

С едно кафенце  и с приятели  естествено е по-приятно :)

Така че заповядайте и да ви е сладко!

P.S.
Искам да споделя, че в София разгледах  уникалната изложба  на френския импресионист Едгар Дега :)
По принцип обожавам неговите картини с балерини, но и скулптурите са прекрасни!
Ако имате възможност - насладете им се!

17 коментара:

  1. Mммм, страхотно изкушение :)

    И как не си направихме поне една снимка... остава за следващия път :)

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, това със снимката си го мислех тези дни :)
    Разбира се че другия път!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Eх, след като току-що изляха половин шише вода върху бюрото ми и се оказа, че няма последствия за клавиатурата и мишока, мисля да взема да дойда и аз на някоя среща с един малък дивак :))

    Кексчето е страхотно и със сигурност много добре изглеждаш, похапвайки от тази екзотика, накипрена със самодивското герданче :)))
    И едно въпросче - къде мога да открия маракуя в София, някой знае ли?

    Хубава нова седмица, Дани :)
    Прегръдки :)
    Маракуя къде мога да я открия?

    ОтговорИзтриване
  4. Инче, добре че няма поражения :)
    Маракуята я купих този път от София-
    от магазин Карфур:)
    От там, разбирай магазин в Мол-а купих на малчо страхотно яке!
    А на среща трябва да дойдеш!
    Много ще се радваме!
    Прегръдки и щедра на слънце, нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани , чудесно предложение отново !
    Много вкусен и пухкав изглежда този кекс .
    Тези дни ще го направя и аз :)
    Може ли да пропусна маракуята ? , около нас не продават :(

    Прекрасно герданче си получила , да си го носиш със здраве .
    Поздрави и хубава вечер .

    ОтговорИзтриване
  6. Сабина, благодаря за хубавите думи :)
    Можеш и без маракуята, например с портокалов сок :)
    И с някакво сладко като желе!
    Изборът е твой!
    Ще чакам отзиви!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Ох, Дани, с тази маракуя така ме примамваш, поредното неустоимо предложение :)))
    Удоволствието да се запознаем и на живо се надявам да е скоро, накипрени или не!
    Прегръдка и хубава вечер :*

    ОтговорИзтриване
  8. Ивче, ние поначало сме си кипри :)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, благодаря ти!
    Изглежда страхотно, представям си и колко е ароматен. Аз много обичам кекс, но домашните ми не - вземам си едно парченце с кафето.
    Що се отнася до обща снимка, аз носех фото апарат, но в захлас и сладки приказки ... Следващия път!
    Поздрав и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Дианка, дано ти се е усладило :)
    У нас също не съм много по кекса, но този тип нали стават едни пухкави...
    А за фотото, нали и нас носих, но нищо не се губи!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, много е хубав този шифонен кекс. Трябва да се намине край Карфур, както казваш, за да закупя маракуя. Не знам дали ще ми се слага в кекс от първия път, но стигна ли до рецепти, при теб има много хубав избор, така че знам къде да гледам.
    Много хубаво ти стои колието! Честито на теб и на Самодивка за направата! Хубаво е, че сте се срещали. Аз нещо не бях много за срещи тия дни, но ще се радвам да се присъединя на някоя следваща. Поздрави и хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, Мира :)
    С най- голямо удоволствие ще се радвам, ако дойдеш, когато се срещаме!
    Поздрави и усмивки!
    А на маракуята се наслади както ти харесва като за начало!

    ОтговорИзтриване
  13. Дани, здравей!
    Залепих се като муха на сладкото ти :))
    Непременно ще го пробвам!
    Аз от извесно време искам да смеся манго с нар на мармалад и ще видим кой ден ще запретна ръкави да експериментирам :)
    Сърдечен поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Дани, здравей!
    Залепих се като муха на сладкото ти :))
    Непременно ще го пробвам!
    Аз от извесно време искам да смеся манго с нар на мармалад и ще видим кой ден ще запретна ръкави да експериментирам :)
    Сърдечен поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
  15. Мими, много вкусно става сладкото :)
    А това с мармалада сигурно ще е адски хубаво!
    Прегръдки и усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Много късно виждам, че съм пропуснала пътуването ти до София, Дани! :(
    Далече си ми, но се надявам при следващото ти идване тук, да успеем да се видим!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  17. Еви, и аз бих се радвала :)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (9) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (37) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации