13 юни 2010 г.

Лазаня Болонезе Lazagna alla Bolognese

Предполагам, че повечето от нас са любители на италианската паста.
И всеки от нас има своята любима рецепта.
Аз обожавам спагети "Карбонара", но днес искам да ви предложа
"моята" лазаня Болонезе.

"Лазаня Болонезе или Lasagne alla Bolognese носи името на град Болоня, столица на един от 20-те италиански региона Емилия-Романя. Ястието е широко разпространено в цял свят и се е превърнало в един от символите на италианската кухня.
Погрешно е схващането, че рецептата за приготвянето на лазаня е сравнително нова. Всъщност тя води началото си още от времето на Римската империя. Разбира се видът й е бил по-различен. Приготвяли са я от листи тесто, сварени и поднесени със зеленчуци и сирене. В продължение на много векове, създаденото от римляните ястие се наричало "lasana" или "lasanum", което в превод означава "съд". През 14 век Франческо Дзамбрини в своята кулинарна книга предлага нов подход за приготвянето й - листите се нареждат един върху друг, а между тях се слага сирене. Неговата рецепта има голям успех и променя завинаги традициите в приготвянето й - от този момент нататък лазанята се реди на пластове, а ястието постепенно се превръща в любима храна за почитателите на добрата кухня."

Продукти за сос Болонезе

500 г кайма
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
1 морков
200 г пресни гъби
1 тиквичка, нарязана
400 г домати
100 мл бяло вино
1 ч.л. захар
сол 
бял пипер
пресен босилек
щипка канела
зехтин


Сос Бешамел

80 г брашно 
80 г масло
1 л прясно мляко /приблизително/


настърган кашкавал
готови кори за лазаня


Приготвяне:


В тиган загряваме зехтина, добавяме зеленчуците и завъртаме 3-4 мин., без да задушаваме.
Добавяме виното и след 3-4 мин. добавяме каймата и бъркаме, за да стане на трохи.
Добавяме доматите, захарта и останалите подправки.
Оставяме на бавен огън, да се сгъсти соса.


За Бешамела


Разтапяме маслото, добавяме брашното и оставяме леко да покафенее.
Добавяме млякото при непрекъснато бъркане.


Настъргваме кашкавала.


На дъното на тавичка поставяме от двата соса, нареждаме корите лазаня, покриваме с доматения сос, заливаме с бешамела, отново слагаме кори и така /при мен 3 реда кори/ завършваме с доматен сос, залят с бешамел, към който сме добавили кашкавала.


Печем в предварително загрята фурна до зачервяване.
Сервира се топла, естествено с една "изпотена " бира :)



Обичам и лазанята с царевичните палачинки.
По желание кашкавал може да слагате и между редовете.
Канелата е мое желание, защото много ни допадна в мусаката.


Да ви е сладко!

19 коментара:

  1. Любима ми е... :)
    Поздрави, Дани и хубав ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам лазаня, а твоята изглежда прекрасно!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,
    и ние я обичаме -
    твоята е така нежно запеченка, изглежда сочна и ароматна.
    Аз скоро научих, че спагети тип "болонезе", не е правилно съчетание. Към сос "болонезе" се използва всяка паста съдържащаща яйца, а не спагети.
    Хубава и вкусна неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, Илианка :)
    Успешна и прохладна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка, радвам се, че ви е в графа "любими".
    И аз доколкото знам в италианската кухня
    има сос "Болонезе, а иначе пастата
    с нейното многообразие е по избор!
    Поздрави, хубав ден и прохладна
    нова седмица1

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно, Дани! Предложение от любимата ми италианска кухня. Двамата със съпруга ми обожаваме лазаня, изобщо италианската паста, а и не само нея от тази божествена кухня...
    Поздравления за вкусната рецепта.
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, Лети :)
    Хубава и прохладна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. И ние обичаме лазаня, но аз я правя със сирена. Ще трябва да опитам и твоето предложение, Дани.
    Загледах се и по трюфелите с маракуя - при следващото посещение в "Карфур" ще си взема и ще ги опитам :)
    Поздрави и много усмивки през новата седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, много обичаме лазаня!
    Твоето предложение е много изкушаващо и изглежда страшно вкусно!
    Благодаря ти за чудесната рецепта!
    Поздрави и усмихнат летен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Тони,
    и аз правя и вегетарианска със спанак
    и сирена, но това ни е Болонезе-то :)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, Русанка!
    Хубава вечер и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Браво!
    как ти се занимава с лазаня? само като си помисля колко е дълга и се отказвам!

    ОтговорИзтриване
  13. Супер е лазанята, отдавна не съм правила!!!

    Новите "дрехи" на блога ми харесаха много!

    Хубава седмица Дани!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Райна,
    за мен не е дълга :)
    Нали е с готови кори?!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Мария :)
    Лятна премяна :)
    Хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  16. Ам-ам...А как обичам лазаня,тези дни ще поискам рецептата на една ...облизах си пръстите с нея! ;)

    ОтговорИзтриване
  17. Облизвай се :)
    Докато ходиш по концерти,
    ние дебелеем с лазаня :)
    Прегръдки и хубава седмица!
    Чакам твоята лазаня :)

    ОтговорИзтриване
  18. Ох, Дани... страшно много обичам лазаня. Имаше едно време едно детско анимационно филмче, в което главният герой все за лазаня говореше... та и аз така :))) само дето не говоря, а си мисля.

    Чудесно предложение!

    ОтговорИзтриване
  19. Ина, липсваше ми :))
    Не си мисли, ами направи
    и да ви е вкусно :)
    Поздрави и усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (6) бира (1) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (4) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (40) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (5) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (121) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (13) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) италианска кухня (1) кайма (10) канелони (1) карамелен крем (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (3) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) книга (1) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) мас (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) оризово брашно (1) Павлова (1) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (11) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (2) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) пинса (1) питка (3) питки (10) пица (8) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) семола (1) Силвена Роу (3) сини сливи (6) синьо сирене (1) сирена (7) сладкарски крем (1) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (2) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) стромболи (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (3) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) терин (2) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тесто с бавно втасване (1) тиква (11) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (2) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (15) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (39) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов кейк без брашно със сироп (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълки карамел десерт (1) ябълково пюре (1) ягоди (7) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации