И всеки от нас има своята любима рецепта.
Аз обожавам спагети "Карбонара", но днес искам да ви предложа
"моята" лазаня Болонезе.
"Лазаня Болонезе или Lasagne alla Bolognese носи името на град Болоня, столица на един от 20-те италиански региона Емилия-Романя. Ястието е широко разпространено в цял свят и се е превърнало в един от символите на италианската кухня.
Погрешно е схващането, че рецептата за приготвянето на лазаня е сравнително нова. Всъщност тя води началото си още от времето на Римската империя. Разбира се видът й е бил по-различен. Приготвяли са я от листи тесто, сварени и поднесени със зеленчуци и сирене. В продължение на много векове, създаденото от римляните ястие се наричало "lasana" или "lasanum", което в превод означава "съд". През 14 век Франческо Дзамбрини в своята кулинарна книга предлага нов подход за приготвянето й - листите се нареждат един върху друг, а между тях се слага сирене. Неговата рецепта има голям успех и променя завинаги традициите в приготвянето й - от този момент нататък лазанята се реди на пластове, а ястието постепенно се превръща в любима храна за почитателите на добрата кухня."Продукти за сос Болонезе
500 г кайма
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
1 морков
200 г пресни гъби
1 тиквичка, нарязана
400 г домати
100 мл бяло вино
1 ч.л. захар
сол
бял пипер
пресен босилек
щипка канела
зехтин
Сос Бешамел
80 г брашно
80 г масло
1 л прясно мляко /приблизително/
настърган кашкавал
готови кори за лазаня
Приготвяне:
В тиган загряваме зехтина, добавяме зеленчуците и завъртаме 3-4 мин., без да задушаваме.
Добавяме виното и след 3-4 мин. добавяме каймата и бъркаме, за да стане на трохи.
Добавяме доматите, захарта и останалите подправки.
Оставяме на бавен огън, да се сгъсти соса.
За Бешамела
Разтапяме маслото, добавяме брашното и оставяме леко да покафенее.
Добавяме млякото при непрекъснато бъркане.
Настъргваме кашкавала.
На дъното на тавичка поставяме от двата соса, нареждаме корите лазаня, покриваме с доматения сос, заливаме с бешамела, отново слагаме кори и така /при мен 3 реда кори/ завършваме с доматен сос, залят с бешамел, към който сме добавили кашкавала.
Печем в предварително загрята фурна до зачервяване.
Сервира се топла, естествено с една "изпотена " бира :)
Обичам и лазанята с царевичните палачинки.
По желание кашкавал може да слагате и между редовете.
Канелата е мое желание, защото много ни допадна в мусаката.
Да ви е сладко!
Любима ми е... :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Дани и хубав ден от мен :)
Обичам лазаня, а твоята изглежда прекрасно!!!
ОтговорИзтриванеДани,
ОтговорИзтриванеи ние я обичаме -
твоята е така нежно запеченка, изглежда сочна и ароматна.
Аз скоро научих, че спагети тип "болонезе", не е правилно съчетание. Към сос "болонезе" се използва всяка паста съдържащаща яйца, а не спагети.
Хубава и вкусна неделя, Диана
Радвам се, Илианка :)
ОтговорИзтриванеУспешна и прохладна седмица!
Дианка, радвам се, че ви е в графа "любими".
ОтговорИзтриванеИ аз доколкото знам в италианската кухня
има сос "Болонезе, а иначе пастата
с нейното многообразие е по избор!
Поздрави, хубав ден и прохладна
нова седмица1
Страхотно, Дани! Предложение от любимата ми италианска кухня. Двамата със съпруга ми обожаваме лазаня, изобщо италианската паста, а и не само нея от тази божествена кухня...
ОтговорИзтриванеПоздравления за вкусната рецепта.
Хубава нова седмица!
Благодаря, Лети :)
ОтговорИзтриванеХубава и прохладна нова седмица!
И ние обичаме лазаня, но аз я правя със сирена. Ще трябва да опитам и твоето предложение, Дани.
ОтговорИзтриванеЗагледах се и по трюфелите с маракуя - при следващото посещение в "Карфур" ще си взема и ще ги опитам :)
Поздрави и много усмивки през новата седмица :-)
Дани, много обичаме лазаня!
ОтговорИзтриванеТвоето предложение е много изкушаващо и изглежда страшно вкусно!
Благодаря ти за чудесната рецепта!
Поздрави и усмихнат летен ден!
Тони,
ОтговорИзтриванеи аз правя и вегетарианска със спанак
и сирена, но това ни е Болонезе-то :)
Поздрави и хубава седмица!
Благодаря, Русанка!
ОтговорИзтриванеХубава вечер и успешна седмица!
Браво!
ОтговорИзтриванекак ти се занимава с лазаня? само като си помисля колко е дълга и се отказвам!
Супер е лазанята, отдавна не съм правила!!!
ОтговорИзтриванеНовите "дрехи" на блога ми харесаха много!
Хубава седмица Дани!!!
Райна,
ОтговорИзтриванеза мен не е дълга :)
Нали е с готови кори?!
Поздрави!
Благодаря, Мария :)
ОтговорИзтриванеЛятна премяна :)
Хубава седмица и на теб!
Ам-ам...А как обичам лазаня,тези дни ще поискам рецептата на една ...облизах си пръстите с нея! ;)
ОтговорИзтриванеОблизвай се :)
ОтговорИзтриванеДокато ходиш по концерти,
ние дебелеем с лазаня :)
Прегръдки и хубава седмица!
Чакам твоята лазаня :)
Ох, Дани... страшно много обичам лазаня. Имаше едно време едно детско анимационно филмче, в което главният герой все за лазаня говореше... та и аз така :))) само дето не говоря, а си мисля.
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение!
Ина, липсваше ми :))
ОтговорИзтриванеНе си мисли, ами направи
и да ви е вкусно :)
Поздрави и усмихнати дни!