Не съм голям любител на каймата.
Обичам кюфтета и кебапчета на барбекю, когато съм извън града.
Тогава много ми се услаждат :))
Но харесвам мусаката с патладжани и кайма, както и постния вариант!
Тази година ще пусна снимка :)
Днес я направих с кайма и много ни хареса.
По-различното, което включва понятието по"гръцки" е използването на канела
и карамфил, както и хубавата заливка.
Карамфил не обичам по "професионални причини"
Използваме доста медикаменти с негово съдържание и не ми се пренася този аромат у дома.
До тук с карамфила.
А ако сте любители на горното заглавие ви трябват :
3 патладжана, нарязани на филийки, посолени, отцедени за 15-20 мин.
подсушени и гриловани.
много малко, за намазване на тигана зехтин
600 г кайма, за предпочитане телешко, или смес
моята беше свинско, но стана перфектно
2 с.л. зехтин
1 главичка, нарязан лук
3-4 скилидки чесън, нрязани
1/2 ч.ч. бяло вино
600 г настъргани домати
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л суха мента
сол
бял пипер
по желание други зелени подправки
За заливката
около 60 г масло
60 г брашно
2 ч.ч. прясно мляко
2 яйца леко разбити
2/3 ч.ч. кашкавал, по- твърдичък
Обработения патладжан се разделя на 3 /слагам 3 реда/
В зехтина задушавам лука и чесъна, добавям каймата, за да я разрохкам добре, виното, доматите
сол , пипер, канела и мента.
Обработва се до изпаряване на течността от доматите и каймата.
Аз нямах търпение и остана малко сосче наккрая в съда.
Нареждат се :
патладжан
кайма
патладжан
кайма
патладжан
За заливката се приготвя бешамел, добавят се яйцата и кашкавала.
Залива се и се пече при 180 градуса 40-50 мин, до зачервяване.
Аз за малко да изтърва момента!
Трябва да предвидите по-дълбок съд.
При мен гювеча е единствения с необходимата дълбочина.
Сервирате и се наслаждавате на нестандартните, но много вкусни аромати!
Да ви е сладко!
30 май 2010 г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
About Me
- Dani
- БУРГАС, Bulgaria
- Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!
Етикети
"Павлова"
(3)
авокадо
(3)
агнешко
(1)
аранчини
(1)
арборио
(1)
арония
(1)
багети
(1)
бадеми
(3)
баклава
(3)
банани
(3)
баница
(20)
бекон
(1)
белтъци
(6)
бира
(1)
бисквитени кори за пай
(1)
БИСКВИТИ
(1)
бишкоти
(1)
боровинки
(1)
боровинков крем
(1)
брауни
(4)
бриош
(8)
броколи
(3)
бюрек
(2)
бял шоколад
(1)
бял шоколад торта
(1)
веган
(1)
Вегетариански
(40)
Великден
(5)
вино SO into FOOD
(1)
вишни
(4)
галет
(5)
Гинес
(1)
говеждо
(1)
гостуване
(1)
гратен
(4)
грах
(4)
гремола
(1)
гризини
(1)
грозде
(1)
гъби
(6)
десерт
(121)
десерт без брашно
(8)
десерт без изпичане
(1)
джинджифил
(4)
джолан
(1)
див ориз
(1)
дип
(14)
домати
(2)
домашна майонеза
(1)
домашни бисквити за чийзкейк
(1)
дроб
(1)
дюли
(6)
език
(1)
елда
(1)
желатин
(1)
заатар
(5)
закуска
(13)
зелен боб
(2)
зеленчуци
(1)
зехтин
(1)
зимнина през лятото
(1)
индийска
(1)
италианска кухня
(1)
кайма
(10)
канелони
(1)
карамелен крем
(1)
кардамон
(1)
картофи
(5)
карфиол
(1)
касис
(1)
кафяв ориз
(1)
кафяв ориз
(3)
кашкавал
(1)
кейк
(9)
кестени
(1)
киноа
(8)
кинори
(1)
кисело мляко
(2)
кифли
(3)
кифлички
(6)
киш
(6)
кладница
(1)
клафути
(2)
книга
(1)
козунак
(11)
кокосово мляко
(6)
Коледа
(3)
консервирани лимони
(2)
крекери
(2)
крем от кестени
(1)
крем сирене
(9)
крем шантили
(1)
круши
(14)
куркума
(1)
кускус
(1)
къри паста
(1)
кюфтета
(1)
лазаня
(1)
лапад
(2)
лапад питки
(1)
левурда
(1)
лешников нугат
(1)
леща
(1)
лимон
(1)
лимонада
(1)
лимонов крем
(2)
лозови сърми
(1)
Лондон
(6)
лук
(1)
магданоз
(1)
мак
(3)
малини
(2)
манго
(7)
маракуя
(4)
маринован чесън
(1)
мароканска кухня
(1)
мас
(1)
маскарпоне
(3)
маслен сос
(1)
маслини
(1)
МАСЛО
(1)
меко сирене
(1)
меласа от нар
(2)
мента
(4)
ментово мляко
(1)
многолистно спанак
(1)
многолистно тесто
(5)
моркови
(6)
моцарела
(3)
мус
(1)
мус от бял шоколад
(1)
мусака
(1)
мухамара
(1)
мъфини
(1)
награди
(1)
нар
(4)
нахут
(8)
некулинарно
(26)
Нова година
(1)
овесени ядки
(1)
омлет
(2)
орехи
(1)
ориз
(2)
оризово брашно
(1)
Павлова
(1)
пай
(3)
пармезан
(5)
парфе
(1)
пастет
(2)
патладжан
(11)
Персийска кухня
(1)
песто
(10)
петмез от цвекло
(1)
печен чесън
(1)
печени зеленчуци
(1)
печени червени чушки
(2)
печени чушки
(1)
печено какао
(1)
пиле
(38)
пилешки дроб
(1)
пилешко
(1)
пинса
(1)
питка
(3)
питки
(10)
пица
(8)
плодове
(15)
подарък
(1)
подправки
(1)
Портвайн
(1)
Порто
(1)
портокал
(4)
Португалия
(2)
порчини
(1)
пражка шунка
(1)
празници
(6)
праскови
(2)
предястия
(2)
пудинг
(1)
пуйка
(1)
пушена извара
(1)
пушена херинга
(1)
пъдпъдъчи яйца
(1)
пюре
(1)
резене
(1)
репички
(1)
риба тон
(4)
ризото
(6)
ризото кафяв ориз
(1)
рикота
(2)
рожден ден
(1)
Рождество
(1)
рукола
(3)
сайдер
(1)
салата
(2)
салати
(6)
свинско
(13)
семола
(1)
Силвена Роу
(3)
сини сливи
(6)
синьо сирене
(1)
сирена
(7)
сладкарски крем
(1)
сладко
(5)
сладко от сини сливи
(1)
сладолед
(4)
сливи
(2)
смес от сушени плодове за Коледа
(2)
сметана
(3)
солен кекс
(1)
солени крекери
(2)
соленки
(2)
сос
(3)
сос Алфредо
(2)
сос Морне
(1)
сос Морней
(1)
сос с мента
(1)
спагети
(2)
спанак
(11)
СПРЕД
(1)
стромболи
(1)
студена супа
(1)
сумак
(1)
супа
(16)
супа. кокосово мляко
(1)
сусамов тахан
(5)
сусамов тахан сливи
(1)
суфле
(3)
сушени домати
(3)
сушени плодове
(2)
сушени сини сливи
(1)
тарт
(4)
тахан
(6)
тахан халва
(1)
твърдо сирене
(1)
телешко
(10)
терин
(2)
тестени
(43)
тесто
(2)
тесто за пай
(1)
тесто с мая
(1)
тесто с бавно втасване
(1)
тиква
(11)
тиквички
(17)
торта
(3)
точени кори
(1)
трюфел
(1)
турска кухня
(1)
тутманик
(2)
тъмно пиво
(1)
фокача
(1)
фурми
(1)
фъстъчено масло
(2)
хляб
(12)
хумус
(2)
царевица
(2)
царевично брашно
(2)
Цветница
(1)
целина
(1)
целувки
(1)
чедар
(1)
чедър
(2)
червен боб
(1)
червена леща
(1)
червени чушки
(2)
червено вино
(1)
червено зеле
(1)
червено цвекло
(4)
череши
(7)
чийзкейк
(15)
чийзкейк без печене
(2)
чили
(1)
чътни
(3)
шипков мармалад
(2)
шкембе
(1)
шоколад
(39)
шоколад сушени сини сливи
(1)
шоколадов блат
(2)
шоколадов кейк без брашно със сироп
(1)
шоколадов мус
(3)
шоколадова глазура с крем сирене
(1)
юфка
(1)
юфка кори бюрек
(1)
ябълки
(13)
ябълки карамел десерт
(1)
ябълково пюре
(1)
ягоди
(7)
яйца
(8)
яйца щрудел
(1)
ястия с паста
(5)
dulce de leche
(3)
Frangipani
(1)
lemon curd
(1)
meancemeat
(1)
So into FOOD
(1)
Популярни публикации
-
Това е третата рецепта,с която участвам е прекрасното списание SO into FOOD. Но не е сладка, а с любимото ми телешко месо. Може да ви ...
-
Изкушавам се да ви разкажа за тази обичана от мен торта, защото малко експериментирах с изпичането на блатовете, разбиването на белтъците ...
-
Както се разбира от заглавието пинса-та се появява в Рим, регион Лацио. Разликата с пицата е в състава на тестото, времето на втасване, висо...
-
Или иначе казано - тутманичетата на Ина. Показвам ви ги, ако не сте ги видели. Но, ако не сте ги опитали трябва веднага да коригирате тоз...
-
Заглавието е вдъхновено от авторката на блога , според която това е "дар от рая" И нейната молба е : да направим този възхитите...
Дани,
ОтговорИзтриванеобожавам патладжан, също и тази комбинация на кайма с канела. Много апетитно изглежда мусаката, а заливката е така, както я предпочитам.
Чудесна рецепта, поздрав и усмихната нова седмица, Диана
Дианка, много се радвам, че ти допада :)
ОтговорИзтриванеУсмихната и слънчева седмица и за теб!
Дани, и аз като Диди много обичам патлажан! Много ми хареса идеята за мусака! Малко ми прилича на имамбаялдъ, но тук има канела и суха мента. Сигурно е много вкусно с тези подправки! Поздравления зя чудесната идея!
ОтговорИзтриванеХубава и успешна седмица!
Много вкусно и лятно и ми харесва, че патладжаните не са пържени.
ОтговорИзтриванеЧао!
Обожавам....
ОтговорИзтриванеХаресвам комбинациите от подправки, характерни за Средиземноморието.
Вкусно е у вас, Дани :)
Хубава нова седмица ти желая :)
Радвам се, Райна :)
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Зори,
ОтговорИзтриванеблагодаря за "вкусния"коментар!
Радвам се, че ти харесва!
Сигурна съм, че и у вас ухае невероятно!
Хубава и усмихната седмица и от мен!
Дани, много вкусно мирише тук! Аз също не обичам много карамфила и сигурно за това до сега не съм правила гръцка мусака.
ОтговорИзтриванеМежду другото сладкишът с ягоди стана адски вкусен!
Благодаря!
Дани,
ОтговорИзтриванерадваш ме за сладкиша с ягоди :)
А и това, че имаме сходни вкусове!
Поздрави!
Уф, как обичам такава....!
ОтговорИзтриванеТова ще да е изключително вкусно. Обожавам патладжани, а във версия на мусака сигурно е още по-голямо изкушение.
ОтговорИзтриванеПриятен и усмихнат ден: Ина
Мария,
ОтговорИзтриванеИна,
радвам се,че харесвате патладжан!
Ина, опитай, няма да сгрешиш!
Усмихната седмица!
Аз пък не мога да кажа,че патладжана ми е любим зеленчук...но рецептата звучи интересно,малко екстравагантно с подправките.Непременно ще я направя!
ОтговорИзтриванеДани,имаш награда при мен!
Усмихнат ден!
Опитай, Краси,
ОтговорИзтриванесигурно ще ти хареса :)
Любител съм на заглавието(и на продуктите:),но в такава комбинация на аромати не съм ги опитвала.Предусещам,че много ще ми хареса!:)
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен!
Диди, ще се радвам !
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Много обичам патлаждани в мусаката. Като гледам твоята и ми се прияде :)
ОтговорИзтриванеКарамфила и аз не го обичам и по непрофесионални причини...аромата му е много неприятен за мен.
Поздрави Дани и целувки!
Чудесно предложение си представила, Дани! Ще я направя със сигурност, благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и пожелания за успешен ден!
Мария, радвам се за 'отношението" ти
ОтговорИзтриванекъм патладжана и карамфила :))
Целувки и от мен и хубава вечер!
Еви, радвам се, че ти харесва предложението ми :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Поетите са тези, които носят бижута, вместо вериги
ОтговорИзтриванеВериги са за тях един опит да напуснат
други свободни
Тъй като много от тях са Imbeciles, често си мислят
поети дори и да се съхраняват във вериги.
Какви статистически данни не виждам хора, обичам думи
това е, че поетите могат да летят дори да бъде
Помощ вериги като крила.
Поетите не вярвам Христос, защо не отидете на вериги
мисълта, че като ги
греховете на света.
Те получават вериги да покаже на света, че въпреки че
вериги, да рева.
Прометей е първият поет.
След това на Омир, който визия верига.
Последваха много поети и всички носеха вериги
като бижута.
ionemuscalu,
ОтговорИзтриванене бих могла да коментирам,
но го публикувам.