8 май 2010 г.

Маракуя, манго и шоколад



Това е рецепта за една изключително "страстна", наситена с много шоколад и  с неповторимия вкус на маракуя , торта.

Казвам "страстна" като изхождам от другото име на маракуя-та - passion fruit.
Знаех, че има цвете - пасифлора, но толкова...
Докато моят племенник не ми каза, че са си купили торта с този плод и страшно им е харесала.

Започнах да търся рецепти и малко повече информация и веднага се влюбих в тази снимка.
Впечатли ме красивата  комбинация на шоколадовия цвят и жълто- оранжевото на крема.
А и изпълнението е перфектно!

Започнах търсенето на плода, което се оказа невъзможно.
И понеже тези дни племенникът ми си идваше за малко / той живее в Лондон/,
му поръчах  да ми донесе.

Така започна втората част от рецептата - изпълнението.

Сега ще ви го разкажа :

Продукти:

за блата:

2/3 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. какао
1 1/2 ч.л. ванилов екстракт
41/2 с.л. топло пречистено масло /гхи/
6 големи яйца
1 ч.ч. захар

Тук трябва да отворя скоба и да напиша за маслото / за тези, които не знаят/
Маслото има твърде много млечни вещества и вода, които при обработката се отстраняват.
По този начин то за дълго време запазва качествата си и може да се използва спокойно за пържене, защото не изгаря и не се образуват вредни мастни киселини.
Съдържа и полезните витамини А и Е

За целта се стопява на ниска температура, поне 0.500 г безсолно масло. Водата в маслото  се изпарява, млечното вещество се утаява, а на повърхността се образува пяна, която е от протеините в суроватката.
Процесът трае от 40 мин до 1 час.

Прецежда се през двойна марля.
Съдът трябва да е с дебело дъно.
С времето маслото се избистря и се вижда дъното на тенджерата.
То има кехлибарен цвят и дъх на орехи.
На този етап трябва да се отдръпне, за да не потъмнее.
Естествено се губи от теглото.
От 1 кг се губи около 150 -200 г.
Разбирам , че на определени места се продава готово.

Покрива се дъното на 22 см форма с хартия за печене.
Височината трябва да е поне 5 см.
Смесват е брашното и какаото/пресяват се поне 3 пъти/
Яйцата и захарта се разбиват, поставят се на бавен огън и постоянно се бърка , докато яйцата се затоплят при докосване.
Започват  да се разбиват при висока скорост/ за да се охлажда  сместта/  и така, докато си увеличат 3 пъти обема.
1/3 от сухите съставки се прибавя и внимателно се разбърква до хомогенизиране.
Добавят се останалите 2/ 3.
Пречистеното масло се смесва с ванилията и се прибавя на порции - пъжица по лъжица до пълното хомогенизиране.
1 лъжица е равна на 14, 19 г масло.
Изсипва се във формата и се пече в загрята фурна 25- 30 минути - в средата сместта трябва да пружинира.
Изважда се и се охлажда върху решетка.
Напълно охладено се разрязва на 3 кръга.





продукти за крема
3 жълтъка
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. пречистено масло
1/4 ч.ч. манго пюре / мангото трябва да е узряло, меко, нарязва се на парчета и се смила на пюре с пасатор./
1/4 ч.ч.пюре от маракуя
3 с.л. царевично нишесте.

Тук е мястото да покажа маракуята


Тази, която е на преден план според мен е по-зелена.
Когато се разреже на две - тя е с по- зелени семки и повече сок, който има вълшебен аромат.
По сбръчканата е по- узряла, има повече "месо", но то трудно се отделя.

За това се смесва с царевичното нишесте, за да стане кремообразно.
Разбъркват се захарта с жълтъците и маслото на слаб огън.
Добавя се готовото пюре от маракуя при непрекъснато бъркане със силиконова шпатула,
да се сгъсти като "холандски сос" - да е леко течно.
Изсипва се през цедка, смесва се с пюрето от манго  и се слага да се охлади в хладилник, поне 1 час.

Манго сироп

1/2 шушулка ванилия / екстракт/
3/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. пюре от манго + 2 с.л.

Захарта се смесва с ванилията  и 1/2 ч.ч пюре, да се овлажни.
Довежда се до кипене на огъня и се отстранява, добавя се останалото манго и се охлажда леко.

Шоколадов ганаш
360 г натурален шоколад /70 %/
2 1/4 ч.ч. течна маслена сметана
1/2 ч.л. канела.
Шоколадът и канелата се смесват.
Сметаната се затопля и се добавя към шоколадовата смес и се разбърква с шоколада до разтапянето му.
Поставя се в хладилник поне за 1 час.



Разрязаният блат се поставя в тортена чиния:
Първият блат се намазва  със сиропа.
Поставя се част от ганаша.
Вторият блат се поставя отгоре, сиропира се,
Поставя се от ганаша, малко с борд по краищата и отгоре в средата се поставя крема .

Отгоре се слага третият блат, сиропира се и се поставя от ганаша, както се поставя и наоколо по височината.
Оставя се в хладилник да се стегне.
Изважда се, намазва се отново с малко ганаш навсякъде, поръсва се с какао и се облепя встрани и малко отгоре с настърган шоколад.

Тази част ми беше най-трудна и не се справих добре :)
Това естествено не се отрази на вкуса.

Получи се една невероятно страстна торта с дълбок, наситен вус на шоколад и невероятния аромат на маракуя.





Кремът е и малко кисел и се допълва перфектно с шоколада.

Ами това е!
Стана малко дългичко :)

Да ви е сладко !!!!!!

27 коментара:

  1. Да, чудесна е снимката, в която си се влюбила :)
    А тортата ти изглежда много апетитна и естествена. Как изкушаващо се стича кремчето... ех!
    Много екзотично ми звучи предложението и предполагам, че наистина е божествено.

    Хубави, слънчеви дни, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дани,
    впечатлена и очарована съм!
    Чудесна рецепта, нежно комбиниране на вкусове и аромати, обяснения в мой стил, снимки...
    Майсторска работа, моите поздравления!
    Хубав и сладък уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, благодаря за разкошната рецепта и подробните обяснения :)
    Целувки от мен :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, Дани, много вкусно изглежда. Тази шоколадово-плодова комбинация ме удари прави в сърцето. Почвам да издирвам маракуя по магазините!
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Ина,
    знаех си, че ще се влюбиш в същата снимка :)))
    Наистина е по-нестандартно в сравнение с всичко, което съм опитвала :)))
    Усмихнат ден!


    Диани,
    радвам се, че ти допада всичко в моите обяснения и творения :))

    Зори, благодаря :)
    Целувки и от мен!
    Слънчев и усмихнат уикенд!

    Дани,
    знаех си, че този шоколад ще те
    "погъделичка""
    А комбинацията е прекрасна!
    Разбирам за София, че в "Елемаг",
    а може би и в "Пикадили" ще намериш!
    Хубави и сладки почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Да,сладко ни е!!! Прекрасно обяснение Дани,никак не е дълго, не се притеснявай за това.Със сигурност се е получил много ароматен сладкиш.Супер рецепта.

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, чудесна торта! Различна, екзотична и много изкушаваща :)
    Комплименти!

    Сладък и усмихнат уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, много ме радва твоят коментар!
    Усмихнати празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, много обичам маракуя или по-точно сокът от нея. Хапвала съм я на два пъти, но имам прекрасни спомени и ех, добре че не съм ти съседка иначе много щях да ти се примоля за една половинка от този плод. Тортата изглежда чудесно и много хубаво си обяснила процеса. Ако някога се добера маракуя и остане нещо след директното консумиране на плода, ще я имам предвид. Подрави и приятни последни почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ам-ам..на сън!

    Дани,какво е това ужасно вкусно нещо?Направо качих 5кг само докато гледах:)))Страхотна торта!!!Поздравления!
    п.п.отказвам да влизам във всичките кулинарни блогове в близките 10дни..на диета съм :(

    ОтговорИзтриване
  11. Мира, радвам се, че знаеш вкуса :))
    Бих ти дала, ако имаше...
    Няма да съжаляваш, ако опиташ!
    Поздрави и на теб и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  12. Ondi,
    първо ме притесни и си казвам :
    какво става с моята приятелка ?!
    А то - говорим за килограми :))
    Изобщо не ми говори за това -
    и аз минавам на диета!!!
    Поздрави, миличка :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ооо, Дани,
    много добро съчетаване на цветове и вкусове. Звучи ми много различно, нестандартно и същевремнно усещам вкусът на мангото и маракуята....
    Ще трябва да правя и аз поръчка до Лондон :)

    Хубава седмица, Дани

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря, Дани!
    Наистина е нещо по-различно на вкус :)
    Хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  15. Много интересно предложение! Благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  16. Ммм..мням..мням..
    Аз плодове не ям, но, когато това се случи , то те са два- ананас и маракуя. Та къде спомена,че живееш?!:)))))))))))))

    Шегувам се:). Изглежда чудесно тази торта. Обичам различните вкуснотийки, та било то и сладки неща:) Нямам си и на идея какъв ще е вкусът , при положение,че никога не съм опитвала манго, още повече съчетано с шоколад, но от сега съобщавам съвсем отговорно, че ще я направя за рожденния ден на дъщеря ми. :)Така че отваряй редовната линия за слушатели и почитатели, за да мога да питам в реално време, ако омотая нещо:) ;)))))
    Благодаря за интересното предложение, Дани:)

    ОтговорИзтриване
  17. Lulu, радвам се, че ти харесва!


    Рони, радвам се, че ти хареса :))
    За теб съм на разположение винаги!!!
    Усмихната седмица :)))

    ОтговорИзтриване
  18. Аааа, не, мен ме няма 4 дни, а тук някакво пиршество на вкусове и аромати се е заформило.
    Не мога повече, обожавам маракуята!

    Невероятно привлекателно и изкусително предложение, Дани!

    ОтговорИзтриване
  19. Уау, това е най-сложната рецепта за торта, която съм срещала. Голямо търпение, нагласа и умения се е изисквало, но съм убедена, че резултатът си е заслужавал!

    ОтговорИзтриване
  20. Самодивке, ароматът си заслужава нали?
    Усмихната седмица !

    Ивейн, ти си царица на тортите и тази рецепта не може да те изплаши:)))
    А резултатът си струваше!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  21. Дани... мога да си представя каква прекрасна на вкус комбинация се е получила!!!
    И двата плода много ги харесвам, маракуя има моя близка приятелка на двора си и през зимата ни носи най-редовно, но си я хапвам предимно самостоятелно с лъжичка! Не знам много начина за употребата и в сладкиши (един крем правя с нея и едни курабии). Но ето че днес научих и рецептата на този шоко-плодов разкош!!!
    Благодаря ти за рецептата!

    Поздав и слънчеви усмивки от мен за теб!

    ОтговорИзтриване
  22. Мария, радвам се, че можеш да си похапваш маракуя :)))
    А рецептата си струва!
    Прегръдки и много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  23. Страхотна комбинация на аромати вкусове, Дани! Изключително изкушаващ десерт!Поздрави:-)

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря, Мария :)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  25. Приказка! Браво за търпението и умението!

    ОтговорИзтриване
  26. Дани,чудесна е тортата, какво съчетание на вкусове само!Браво за търпението - като се почне още от осигуряването на плода!
    Представям си само колко е вкусна и ароматна!Ех,да имаше едно парченце сега при мен:)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря, Райна !

    Диди, струваше си усилието - невероятен аромат!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (6) бира (1) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (4) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (40) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (5) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (121) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (13) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) италианска кухня (1) кайма (10) канелони (1) карамелен крем (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (3) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) книга (1) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) мас (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) оризово брашно (1) Павлова (1) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (11) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (2) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) пинса (1) питка (3) питки (10) пица (8) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) семола (1) Силвена Роу (3) сини сливи (6) синьо сирене (1) сирена (7) сладкарски крем (1) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (2) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) стромболи (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (3) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) терин (2) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тесто с бавно втасване (1) тиква (11) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (2) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (15) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (39) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов кейк без брашно със сироп (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълки карамел десерт (1) ябълково пюре (1) ягоди (7) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации