Това е рецепта за една изключително "страстна", наситена с много шоколад и с неповторимия вкус на маракуя , торта.
Казвам "страстна" като изхождам от другото име на маракуя-та - passion fruit.
Знаех, че има цвете - пасифлора, но толкова...
Докато моят племенник не ми каза, че са си купили торта с този плод и страшно им е харесала.
Започнах да търся рецепти и малко повече информация и веднага се влюбих в тази снимка.
Впечатли ме красивата комбинация на шоколадовия цвят и жълто- оранжевото на крема.
А и изпълнението е перфектно!
Започнах търсенето на плода, което се оказа невъзможно.
И понеже тези дни племенникът ми си идваше за малко / той живее в Лондон/,
му поръчах да ми донесе.
Така започна втората част от рецептата - изпълнението.
Сега ще ви го разкажа :
Продукти:
за блата:
2/3 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. какао
1 1/2 ч.л. ванилов екстракт
41/2 с.л. топло пречистено масло /гхи/
6 големи яйца
1 ч.ч. захар
Тук трябва да отворя скоба и да напиша за маслото / за тези, които не знаят/
Маслото има твърде много млечни вещества и вода, които при обработката се отстраняват.
По този начин то за дълго време запазва качествата си и може да се използва спокойно за пържене, защото не изгаря и не се образуват вредни мастни киселини.
Съдържа и полезните витамини А и Е
За целта се стопява на ниска температура, поне 0.500 г безсолно масло. Водата в маслото се изпарява, млечното вещество се утаява, а на повърхността се образува пяна, която е от протеините в суроватката.
Процесът трае от 40 мин до 1 час.
Прецежда се през двойна марля.
Съдът трябва да е с дебело дъно.
С времето маслото се избистря и се вижда дъното на тенджерата.
То има кехлибарен цвят и дъх на орехи.
На този етап трябва да се отдръпне, за да не потъмнее.
Естествено се губи от теглото.
От 1 кг се губи около 150 -200 г.
Разбирам , че на определени места се продава готово.
Покрива се дъното на 22 см форма с хартия за печене.
Височината трябва да е поне 5 см.
Смесват е брашното и какаото/пресяват се поне 3 пъти/
Яйцата и захарта се разбиват, поставят се на бавен огън и постоянно се бърка , докато яйцата се затоплят при докосване.
Започват да се разбиват при висока скорост/ за да се охлажда сместта/ и така, докато си увеличат 3 пъти обема.
1/3 от сухите съставки се прибавя и внимателно се разбърква до хомогенизиране.
Добавят се останалите 2/ 3.
Пречистеното масло се смесва с ванилията и се прибавя на порции - пъжица по лъжица до пълното хомогенизиране.
1 лъжица е равна на 14, 19 г масло.
Изсипва се във формата и се пече в загрята фурна 25- 30 минути - в средата сместта трябва да пружинира.
Изважда се и се охлажда върху решетка.
Напълно охладено се разрязва на 3 кръга.
продукти за крема
3 жълтъка
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. пречистено масло
1/4 ч.ч. манго пюре / мангото трябва да е узряло, меко, нарязва се на парчета и се смила на пюре с пасатор./
1/4 ч.ч.пюре от маракуя
3 с.л. царевично нишесте.
Тук е мястото да покажа маракуята
Тази, която е на преден план според мен е по-зелена.
Когато се разреже на две - тя е с по- зелени семки и повече сок, който има вълшебен аромат.
По сбръчканата е по- узряла, има повече "месо", но то трудно се отделя.
За това се смесва с царевичното нишесте, за да стане кремообразно.
Разбъркват се захарта с жълтъците и маслото на слаб огън.
Добавя се готовото пюре от маракуя при непрекъснато бъркане със силиконова шпатула,
да се сгъсти като "холандски сос" - да е леко течно.
Изсипва се през цедка, смесва се с пюрето от манго и се слага да се охлади в хладилник, поне 1 час.
Манго сироп
1/2 шушулка ванилия / екстракт/
3/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. пюре от манго + 2 с.л.
Захарта се смесва с ванилията и 1/2 ч.ч пюре, да се овлажни.
Довежда се до кипене на огъня и се отстранява, добавя се останалото манго и се охлажда леко.
Шоколадов ганаш
360 г натурален шоколад /70 %/
2 1/4 ч.ч. течна маслена сметана
1/2 ч.л. канела.
Шоколадът и канелата се смесват.
Сметаната се затопля и се добавя към шоколадовата смес и се разбърква с шоколада до разтапянето му.
Поставя се в хладилник поне за 1 час.
Разрязаният блат се поставя в тортена чиния:
Първият блат се намазва със сиропа.
Поставя се част от ганаша.
Вторият блат се поставя отгоре, сиропира се,
Поставя се от ганаша, малко с борд по краищата и отгоре в средата се поставя крема .
Отгоре се слага третият блат, сиропира се и се поставя от ганаша, както се поставя и наоколо по височината.
Оставя се в хладилник да се стегне.
Тази част ми беше най-трудна и не се справих добре :)
Това естествено не се отрази на вкуса.
Получи се една невероятно страстна торта с дълбок, наситен вус на шоколад и невероятния аромат на маракуя.
Кремът е и малко кисел и се допълва перфектно с шоколада.
Ами това е!
Стана малко дългичко :)
Да ви е сладко !!!!!!
Да, чудесна е снимката, в която си се влюбила :)
ОтговорИзтриванеА тортата ти изглежда много апетитна и естествена. Как изкушаващо се стича кремчето... ех!
Много екзотично ми звучи предложението и предполагам, че наистина е божествено.
Хубави, слънчеви дни, Дани :)
Дани,
ОтговорИзтриваневпечатлена и очарована съм!
Чудесна рецепта, нежно комбиниране на вкусове и аромати, обяснения в мой стил, снимки...
Майсторска работа, моите поздравления!
Хубав и сладък уикенд, Диана
Дани, благодаря за разкошната рецепта и подробните обяснения :)
ОтговорИзтриванеЦелувки от мен :)
Ох, Дани, много вкусно изглежда. Тази шоколадово-плодова комбинация ме удари прави в сърцето. Почвам да издирвам маракуя по магазините!
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат ден!
Ина,
ОтговорИзтриванезнаех си, че ще се влюбиш в същата снимка :)))
Наистина е по-нестандартно в сравнение с всичко, което съм опитвала :)))
Усмихнат ден!
Диани,
радвам се, че ти допада всичко в моите обяснения и творения :))
Зори, благодаря :)
Целувки и от мен!
Слънчев и усмихнат уикенд!
Дани,
знаех си, че този шоколад ще те
"погъделичка""
А комбинацията е прекрасна!
Разбирам за София, че в "Елемаг",
а може би и в "Пикадили" ще намериш!
Хубави и сладки почивни дни!
Да,сладко ни е!!! Прекрасно обяснение Дани,никак не е дълго, не се притеснявай за това.Със сигурност се е получил много ароматен сладкиш.Супер рецепта.
ОтговорИзтриванеДани, чудесна торта! Различна, екзотична и много изкушаваща :)
ОтговорИзтриванеКомплименти!
Сладък и усмихнат уикенд :-)
Йоли, много ме радва твоят коментар!
ОтговорИзтриванеУсмихнати празници!
Дани, много обичам маракуя или по-точно сокът от нея. Хапвала съм я на два пъти, но имам прекрасни спомени и ех, добре че не съм ти съседка иначе много щях да ти се примоля за една половинка от този плод. Тортата изглежда чудесно и много хубаво си обяснила процеса. Ако някога се добера маракуя и остане нещо след директното консумиране на плода, ще я имам предвид. Подрави и приятни последни почивни дни :)
ОтговорИзтриванеАм-ам..на сън!
ОтговорИзтриванеДани,какво е това ужасно вкусно нещо?Направо качих 5кг само докато гледах:)))Страхотна торта!!!Поздравления!
п.п.отказвам да влизам във всичките кулинарни блогове в близките 10дни..на диета съм :(
Мира, радвам се, че знаеш вкуса :))
ОтговорИзтриванеБих ти дала, ако имаше...
Няма да съжаляваш, ако опиташ!
Поздрави и на теб и много усмивки!
Ondi,
ОтговорИзтриванепърво ме притесни и си казвам :
какво става с моята приятелка ?!
А то - говорим за килограми :))
Изобщо не ми говори за това -
и аз минавам на диета!!!
Поздрави, миличка :)
Ооо, Дани,
ОтговорИзтриванемного добро съчетаване на цветове и вкусове. Звучи ми много различно, нестандартно и същевремнно усещам вкусът на мангото и маракуята....
Ще трябва да правя и аз поръчка до Лондон :)
Хубава седмица, Дани
Благодаря, Дани!
ОтговорИзтриванеНаистина е нещо по-различно на вкус :)
Хубава седмица и на теб!
Много интересно предложение! Благодаря за хубавата рецепта!
ОтговорИзтриванеМмм..мням..мням..
ОтговорИзтриванеАз плодове не ям, но, когато това се случи , то те са два- ананас и маракуя. Та къде спомена,че живееш?!:)))))))))))))
Шегувам се:). Изглежда чудесно тази торта. Обичам различните вкуснотийки, та било то и сладки неща:) Нямам си и на идея какъв ще е вкусът , при положение,че никога не съм опитвала манго, още повече съчетано с шоколад, но от сега съобщавам съвсем отговорно, че ще я направя за рожденния ден на дъщеря ми. :)Така че отваряй редовната линия за слушатели и почитатели, за да мога да питам в реално време, ако омотая нещо:) ;)))))
Благодаря за интересното предложение, Дани:)
Lulu, радвам се, че ти харесва!
ОтговорИзтриванеРони, радвам се, че ти хареса :))
За теб съм на разположение винаги!!!
Усмихната седмица :)))
Аааа, не, мен ме няма 4 дни, а тук някакво пиршество на вкусове и аромати се е заформило.
ОтговорИзтриванеНе мога повече, обожавам маракуята!
Невероятно привлекателно и изкусително предложение, Дани!
Уау, това е най-сложната рецепта за торта, която съм срещала. Голямо търпение, нагласа и умения се е изисквало, но съм убедена, че резултатът си е заслужавал!
ОтговорИзтриванеСамодивке, ароматът си заслужава нали?
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица !
Ивейн, ти си царица на тортите и тази рецепта не може да те изплаши:)))
А резултатът си струваше!
Усмихната седмица!
Дани... мога да си представя каква прекрасна на вкус комбинация се е получила!!!
ОтговорИзтриванеИ двата плода много ги харесвам, маракуя има моя близка приятелка на двора си и през зимата ни носи най-редовно, но си я хапвам предимно самостоятелно с лъжичка! Не знам много начина за употребата и в сладкиши (един крем правя с нея и едни курабии). Но ето че днес научих и рецептата на този шоко-плодов разкош!!!
Благодаря ти за рецептата!
Поздав и слънчеви усмивки от мен за теб!
Мария, радвам се, че можеш да си похапваш маракуя :)))
ОтговорИзтриванеА рецептата си струва!
Прегръдки и много усмивки от мен!
Страхотна комбинация на аромати вкусове, Дани! Изключително изкушаващ десерт!Поздрави:-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мария :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
Приказка! Браво за търпението и умението!
ОтговорИзтриванеДани,чудесна е тортата, какво съчетание на вкусове само!Браво за търпението - като се почне още от осигуряването на плода!
ОтговорИзтриванеПредставям си само колко е вкусна и ароматна!Ех,да имаше едно парченце сега при мен:)
Поздрави!
Благодаря, Райна !
ОтговорИзтриванеДиди, струваше си усилието - невероятен аромат!
Поздрави и хубава седмица!