И аз като Ина държа един пакет и го местя във фризера.
Но всички рецепти, които харесвам са все с полу-сухи вина, като Марсала и Порто :)
За съжаление в Бургас никъде не мога да намеря?!
Най-накрая намерих тази рецепта и то във френски стил, която ми допадна.
Предлагам я на вашето внимание:
Продукти:
200 г
краве масло1 глава
лук, нарязана на полумесеци1 скилидка
чесън, нарязана на ситно500 г
пилешки дробчета1 стрък
мащерка1 ч.л.
нарязани листа от салвия1 ч.л.
смлян шарен пипер2 с.л.
коняк1/2 ч.л.
дижонска горчица2 с.л.
заквасена сметанасол на вкус
За желирания слой:
1 1/2 ч.ч.
пилешки бульон4-5 листа
от салвия или магданоз1/2 ч.ч.
портокалов сок1/2
портокал, нарязан на тънки кръгчета1 с.л.
желатинПриготовление :
- Половината от маслото се разтопява и в него на слаб огън се задушава лукът за 10 мин., докато омекне. Добавя се чесънът, разбърква се още 2-3 мин., котлонът се засилва и се слагат почистените от жилите дробчета. Прибавят се мащерката, салвията, пиперът и се посолява на вкус. Всичко се разбърква около 10 мин., докато дробчетата станат златисти отвън, но са все още розови отвътре. Оставят се да изстинат.
- Охладената смес се слага да се пасира заедно с коняка, горчицата, останалото меко масло и сметаната.
- Желатинът се накисва в 2 с.л. студена вода. Слагат се да заврат бульонът и портокаловият сок. Добавя се накиснатият желатин, като сместа не бива да завира.
- Купа с вместимост 2 л се покрива с фолио за свежо съхранение. На дъното се налива 1/3 от бульона с желатина и се слага да се стегне в хладилника. Отгоре се подреждат парчетата портокал и листата салвия. Залива се с останалия бульон и отново се слага да се стегне. Отгоре се изсипва пастетът, като се заравнява добре и се покрива с фолио за свежо съхранение.
- Пастетът се охлажда поне още 4 часа. Обръща се в чиния за сервиране, отстранява се фолиото и се поднася с препечени филийки.
Харесвам пастет с желиран слой отгоре.
Аз нямах необходимите свежи подправки и желирания слой ми стана малко безвкусен.
"Заслуга" за това има може би и сорта портокал, който не беше така вкусен, нямаше силен аромат.
Аз лично бих сложила сок в дробчетата / въпрос на вкус/
Не необходима двулитрова купа :))
Ако решите да го правите, не е необходимо желирания слой да се охлажда на 2 пъти.
Всичко се слага наведнъж.
Конякът омекотява вкуса на черния дроб .
С две думи, ако имате дробчета, опитайте...
Правила съм веднъж домашен пастет... Нямах марсала и ползвах мускат и водка :)/това ми хрумна тогава/
ОтговорИзтриванехаресва ми предложението ти, Дани :)
Поздрави и хубаво утре :)
Благодаря, Зори :)
ОтговорИзтриванеСлънчева и усмихната седмица!
Дани,
ОтговорИзтриванечудесен пастет си приготвила -
изглежда много апетитно това парче.
Хубава рецепта, а и аз слагам коняк, когато приготвям пилешки дробчета.
Хубав, усмихнат ден и прегръдка за теб, Диана
Чудесна рецепта и представяне, Дани! Единственото, което ме спира да я направя е липсата на техника - счупих си и купата на миксера, и пасатора. Ще запазя идеята до закупуване на нов инвентар. :)
ОтговорИзтриванеАм-ам,много интересно предложение..особено сутрин на гладен стомах! :P
ОтговорИзтриванеХубав ден! ;)
п.п.относно виното гледала ли си и в "Биляната"/на ул."Сан Стефано"/,може и да има/
Ммм...обичам френския стил.Фен съм на тази кухня,смятам я за най-добрата.Страхотно пастетче,Дани.
ОтговорИзтриванеДани, чудесен пастет си приготвила. Не съм правила досега нищо с пилешки дробчета, май ще трябва да опитам.
ОтговорИзтриванеПравя пастет, но с пилешко месо.
Слънчев и много успешен ден, мила :)
Дианка,
ОтговорИзтриванерадвам се, че ти харесва
и, че правилно съм използвала коняк.
Прегръдки от мен и слънчеви празници!
Еви,
съжалявам за техниката.
И при мен миксера има нужда от смяна..
Слънчеви празници!
Йоли,
не се и съмнявам за любовта ти
към френската кухня.
Радвам се, че ти допада пастетчето.
Прегръдки и слънчеви празници!
Ondi,
знам какво е сутрин да надничаш в блогове :))))
В Биляна -та нямат и в Пикадили, тоже !
Слънчеви празници!
Ина,
ОтговорИзтриванесмятам, че няма да сгрешиш,
ако опиташ.
Аз правих и от свински черен дроб
/надничайки при Йоли /, но този е много по -мек!
Сърдечни прегръдки и слънчеви празници :))
Ех,Дани,при теб ценителите на хубавата кухня ще останат и с пълни очи и с пълен стомах!
ОтговорИзтриванеМного ми допада предложението ти и това,че си намерила добър вариант за заместване на десертните вина.
Пожелавам ти приятни празнични дни!:)
Диди, този коментар ме радва!
ОтговорИзтриванеПриятни празнични дни и за твоето
семейство!
Чудесен е станал. Много отдавна не съм правила пастет. Благодаря за рецептата. Слънчев и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря за коментара :))
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
много долре си изглежда пастета! желатинът по принцип е малко безвкусен - или по-силен бульон или няколко капки ароматно вино/коняк и в него
ОтговорИзтриванеЗелен Гергьовден!
Благодаря, Райне за съвета !
ОтговорИзтриванеСлънчев Гергьовден и за теб:)
Изглежда страхотно ! Браво @!
ОтговорИзтриванеНаистина с този желиран слой изглежда различно от обикновения пастет-
ОтговорИзтриванеЩе пробвам и аз с коняк, щом казвате, че омекотява вкуса.
Хубави почивни дни, Дани!
Така е, Пепи, коняка наистина омекотява :)
ОтговорИзтриванеУсмивки през почивните дни!
Парфюми,
ОтговорИзтриванеблагодаря!