20 юни 2010 г.

Черешов сладкиш "клафути " ала Вирджиния Улф

5оо г череши
3 яйца
150 г брашно
150 г захар
7 г мая, разтворена ако е необходимо в топла вода
1 ч.ч. пр.мляко
100 г масло

пудра захар за поръсване

"Тя постави черешите /без костилки / в намазан с масло съд и вдигна очи към прозореца...

Внимателно стопи  маслото, прозрачно и  гладко, мазнесто и бистро, избистрено и златно, и го смеси със захарта в голяма купа.
Дали не трябваше да приготви нещо традиционно английско?
Рецептата, разбира се, беше френска, от баба и.

Английската кухня е едно безобразие: разварени до скашкване зелки, препичане на месото до съсухряне; кълцане с тъп нож до пълно унищожаване на аромата.

Прибави едно яйце, поспря да погледне жасмина , цветът му тъй ярък на фона на варосаната стена...
Много спокойно прибави / още/ едно  яйце...

Прибави / още / едно яйце, чиято жълта сфера, падайки в съда, се разкъса и се разля, сякаш Везувий изригна в сместа, сякаш  слънцето залезе в масленото море.

Когато дойде ред на брашното, то бе едно удоволствие, тя замеси брашното в сместа, прибави маята, която предварително бе замесила с топла вода.
От маята тестото щеше да се надигне нагоре като стълб от енергия, отгледан от горещината на фурната... 

Започна да прибавя по малко от млякото, като спираше само когато сместа бе течна и равномерна, хомогенна и гладка...
Изля сместа върху черешите в съда.

Куполът се бе превърнал в кръг, черешите, заобиколени от бухналата смес, която щеше да ги люшка и прегръща... и тя пъхна съда в горещата фурна.

След 30 минути, клафутито щеше да е готово" :))

Позволих си да ви   представя по по-нетрадиционен начин така познатото на всички "клафути" 

Рецептата е цитирана от книгата на Марк Крик - "Супата на Кафка" / история на литературата   в 14 рецепти./
Иначе Марк е фотограф, който живее в Лондон.
Тя е едно гарантирано удоволствие за любителите на добрата кухня и добрата книга.
Тези рецепти са представени с гласовете на велики писатели - от Омир до Ървин Уелш.


Едно пояснение : ползвах прясна мая 7 г/разделих цялата на 6 парчета/

Както знаете оригиналът е с цели череши. Французите казват, че костилката придава допълнителен аромат на сладкиша.
Естествено е, че изчистих костилките :)
 
Преди сервиране поръсих с пудра захар.


Стана много вкусно, с консистенция на панкейк :)
Ами сипвайте  кафето и сядайте с книга в ръка :)
Да ви е сладко!

31 коментара:

  1. Дани, при теб пак е много вкусно!
    Много хубав сладкиш - лек и ароматен.
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани завиждам ти на тази твоя неуморимост.Винаги вкусотии и винаги с изненада.Ти си като една работна пчеличка всеки ден все по нови и по нови изкушения ни предлагаш.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Лети!
    Хубава неделя и за теб:)

    Доне,
    чак толкова неуморна не съм,
    но в почивните дни се "развихрям" :)

    ОтговорИзтриване
  4. Хихихи, това с английската кухня ме разби :)))

    Чудесна рецепта, Дани, а и изглежда много вкусно.

    Прегръдка: Ина

    ОтговорИзтриване
  5. Ина,
    и аз се смях от сърце :)
    Вкусничко стана!
    Поздрави и от мен:)

    ОтговорИзтриване
  6. Дани,
    в тавичката сладкишът изглежда много добре. Юруш на черешите, докато още ги има, много ги обичам, а съчетани по този начин, сигурно е много вкусно.

    ОтговорИзтриване
  7. Дани,
    снимката в тавичката е правена във фурната, когато се надига :)
    След изваждане, спада, но вкусът не се променя :)
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани,
    очароваш ме отново -
    страхотно представяне и много апетитен, предполагам и ароматен десерт!
    Благодаря за удоволствието, усмихната неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Дианка,
    благодаря много за хубавите думи :)
    Хубава неделя и на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Дани, чудесно четиво за кафето сутринта си спретнала, но ако можеше и едно парче да грабна от монитора....!
    Хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Мария,
    нямаше проблем да си вземеш :))
    Хубава неделя и на теб:))

    ОтговорИзтриване
  12. Да, да, Дани!тъкмо за книга с кафе е този литературен сладкиш!
    и в тон с твоя блог за музика, свободно време, море...

    ОтговорИзтриване
  13. Да, Райна :)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Дани, сладкишът обещава да е много вкусен. Ще гледам да го вместя някак в графика :)

    Поздрави и хубава нова седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Тони :)
    Ах, тези наши графици!
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Дани, голяма изкусителка си, ей :) Сега череши ли да чистя ;)
    Поздрави и хубава нова седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
  17. Ами, Зори, ако искаш направи оригинала... с костилките :)))
    Ама е много рисковано!
    А мама ги чисти с безопасна игла :)
    Добре, че се навива!
    Поздрави от морето и усмихната нова седмица!!

    ОтговорИзтриване
  18. Аха, ама французите мислят за тези от нас, дето не им се чистят костилките, затова си намират причина :)))
    Лошото е, че при мен книгата е късно нощем, кафето рано сутрин.... хич не се срещат, милите.
    Но сладкиша е страхотен - сочен, сочен, като гледам и за книгата ще върви и с кафето ще си пасне ;-)
    А рецептата е невероятно интересно написана този път, поздравления!

    И хубава седмица, Дани!

    ОтговорИзтриване
  19. Права си, Пепчо за французите :)
    И при мен кафето и книгата се разминават, ама го писах за тези при които съвпадат :)
    Поздрави,Пепи и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Какъв хубав разказ за това клафути, Дани! Много обичам книги, в които храната е основен герой (не само готварски :).

    Клафутито изглежда много вкусно, а Вирджиния Улф е описала процеса така хубаво, че няма какво да се каже повече освен да имаме спокойствието по-често да се наслаждаваме на приготвянето на храна по този начин. Приятни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
  21. Какъв хубав разказ за това клафути, Дани! Много обичам книги, в които храната е основен герой (не само готварски :).

    Клафутито изглежда много вкусно, а Вирджиния Улф е описала процеса така хубаво, че няма какво да се каже повече освен да имаме спокойствието по-често да се наслаждаваме на приготвянето на храна по този начин. Приятни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
  22. Мира, радвам се, че ти допада така поднесена рецепта:)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  23. Дани,много оригинално поднесена рецепта!
    За мен беше удоволствие да чета публикацията ти!
    Десерта изглежда невероятно вкусен!

    Поздрави и успешна седмица!:)

    ОтговорИзтриване
  24. Диди, радвам се, че съм ти доставила удоволствие :)
    Сърдечни поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  25. Дани, пак изкушаваш! Прекрасно представяне, прекрасно...

    ОтговорИзтриване
  26. Привееет Дани!!!
    И на нас ни се услади този сладкиш, само дето го правихме с какво ли не, но не и с череши...
    Аз за пръв път го видях в Кулинарно с Йоана и веднага го включих в списъка за изпробване, така се получи обаче, че все ми липсваше някоя от съставките по тази рецепта и в последствие направих сладкиша по дадена от Танита прелитаща пре океана рецепта. Твоята рецепта е с мая и така е още един вариянт, който научих. Дани ако имаш смокини изпробвай го и с тях - става невероятно! Аз с удоволствие ще пробвам и твоята рецепта само да видим какъв плод ще е този път :)
    До скоро Дани!

    ОтговорИзтриване
  27. Мария, този десерт е изключително вкусен с всички плодове :)
    За смокини ще трябва да изчакам - за нас е рано, но със сигурност ще опитам!
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  28. Чудесен сладкиш, ще го пробвам :) Благодаря за рецептата и прекрасното представяне! Слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  29. Втори ден се опитвам да напиша коментар към това бижу, дано този път успея!
    Невероятна рецепта, приготвяне и поднасяне, Дани! Благодаря ти!
    Сърдечни поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  30. Еви, съжалявам за неудобството,
    нало знаеш не зависи ит мен!
    Благодаря за прекрасния коментар :)
    Прегръдки и от мен и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (10) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифли (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (38) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации