1 ноември 2011 г.

ВКУСНИ ПИТКИ БЕЗ МЕСЕНЕ



Изпълнявам си обещанието да ви дам рецептата за изкушаващите хлебчета :)
Така де, ще си направите нещо за мазане , или вкусна яхнийка и няма да имате хляб :)

Както ще се види от рецептата, тя е :

а) детска игра за приготвяне
б)получават се много вкусни хлебчета
в) .... няма да си губим времето с "в", а направо започваме :)

Главните герои в тази рецепта са :

брашно
захар
прясно мляко
олио
мая, суха
сол
бакпулвер 
сода бикарбонат

Трябва ви и една дълбока тенджера, или направо ми идваше да си взема кофичка :)))

Изсипете :

4 ч.ч. мляко
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио

Разбъркайте добре, загрейте котлона на средна температура и гледайте до момента
в който а-ха да усетите, че ще започне да завира.
Изключете котлона и отидете да си свършите нещо друго.
Изчакайте да изстине достатъчно, за да не дезактивираме маята, но и да е достатъчно топло, за да се активират дрождите.
С две думи - да е хладка сместа.


Добавете:

4 ч.ч. брашно 
2 пакетчета суха мая/4 1/ 2 ч.л./


Разбъркайте добре, но не месете !!!!!!

След като добре се е хомогенизирала сместа, добавете още


4 ч.ч. брашно


Хомогенизирайте добре, покрийте с кърпа и оставете поне 1 час да удвои обема си .
След като тестото се е надигнало добавете :

1 ч.ч. брашно
1 препълнена ч.л. бакпулвер
1 непълна ч.л. сода
2 с.л. сол

Разбъркайте добре, ако ви е трудно си помогнете с бъркалки за тесто, но не месете, моля ви :)

Тестото ще е доста лепкаво.
Спокойно можете да го сложите в хладилник и да работите с него на другия ден.
Имайте пред вид, че то ще продължи да се увеличава бавно и затова от време на време
го "удряйте" за да слегне.
Може да се държи два дни в хладилника!

И така до другия ден :)
Извадете го поне 1 час, преди да работите с него.


Взимате форми за мъфни, намазвате ги обилно с масло, взимате от тестото количество, 
колкото орех, оформете по 3  топчета за гнездо

Напълнете всички гнезда и оставете да втаса, минимум 1 час,
а може и повече :)
Тестото ще се надигне над  нивото на гнездата..

Печете за 20 минути във фурна, загрята до 180-200 градуса.
След изваждане, можете да намажете отгоре с масло.



Оставете да изстинат....
Страхотни пухчета се получават.....

Сега да обобщя продуктите

4 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
9 ч.ч. брашно
2 пакетчета мая
1 пълна ч.л. бакпулвер
1 непълна ч.л. сода
2 с.л. сол

Искам да споделя какво стана при мен:

Тестото беше много меко и лепкаво след изваждане от хладилника.

Не можех да го обработвам по никакъв начин.
На своя глава, извън правилата, добавих около 1 ч.ч. брашно/чак се замислих 9 ли сложих?/, разбърках с бъркалките, пак беше меко и всичко слагах с намазнена лъжица.

Не че вкуса се промени!



Освен една форма за мъфини, направих още 6 по-големи къдрави формички.

Една част от тестото е във фризера и не знам какво ще стане от него след изваждане :)
Ще докладвам!


Станаха излючитено меки, пухкави и на много шупли отвътре, независимо от добавянето на брашното.



И понеже сте изключителни домакини и някои от вас ще ги направят, бих искала да споделите мнение.
Ще ви бъда благодарна!

А, и за мен захарта може да се намали, защото леко сладнят!!!


1ч.ч. = 240 мл


27 коментара:

  1. Добро утро Данииии!
    Прекрасно утро с още по-прекрасна рецепта,за тези изкушаващи хлебчета!
    Щом е хляб,ще се пробва!
    Звучат невероятно вкусно!
    Ще пробвам и ще докладвам:)
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Впечатляващи са, Дани!
    Методът и съставките са страхотни, а резултатът превъзходен.
    Много благодаря за тази рецепта,
    прегръдка и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Ихааа,Дани,ти за някоя фурна ли меси?
    Поне си се запасила с тесто за още от тези разкошни пухенца!
    Много са симпатични,а и сигурно невероятно вкусни!

    Хубав и слънчев есенен ден пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, чудни са, аз ще изпробвам рецептата, защото съм много зле с месенето, в къщи машината само върши тази работа :)))
    Поздрави и много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни са, Дани! Непременно ще ги пробвам!

    ОтговорИзтриване
  6. И на мен ми се вижда много тази захар.
    Ще направя, със сигурност, но с по-мало захар и ще докладвам :) Щом казваш, че са мързеливи...

    Хубав ден, Дани!

    ОтговорИзтриване
  7. Точно като за мен :) Моите мъже много хляб хапват, тези питчици добре ще им дойдат, маже и да им стигнат :)) Благодаря, Дани! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Разкошни са, Дани! Знам, че се повтарям, но са точно такива. Благодаря за рецептата, ще напиша после как сме ги излапали :))

    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, много ме впечатли с тези "пухчета". Ще ги пробвам, но не е ли възможно да не влизат в хладилника, а да си втасва тестото и след това да се пече? Аз ще направя половин доза, че ми се вижда доста голямо количството на тестото :))))
    Хубав ден ти желая
    Нора

    ОтговорИзтриване
  10. Много интересна технология за приготвяне на питки! Заинтригувана съм, ще ги пробвам и ще споделя резултата :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Момичета, чудесни сте :)

    Кате,
    Дианка,
    Еликсирче,
    Еви
    Пепчо,
    Катя,
    Траяна,
    Инче,
    Нора,
    Ели,
    благодаря ви много!

    Нора, може естествено да си втаса веднага и да се работи!
    На мен ми беше по-лесно да ги сложа в хладилник, че бърках тестото вечерта!

    Но намалете захарта!

    И ще чакам да докладвате!
    Прегръдки за всички и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. значи да опитам направо половин доза! щом няма да се меси...
    Мисля, че това ще е най-пробваната рецепта!
    :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Леле, Дани :) както обичам хляб ми се ще да ти задигна едно две :)
    Чудна рецепта :)
    Прегръдки и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Райне,опитай и няма да съжаляваш :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Зори, взимай спокойно!!!!
    И да ти е сладко!
    Прегръдки от мен и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. интересни са тези хлебчета, Дани. много пухкави изглеждат :)

    ОтговорИзтриване
  17. Дани, много пухкави са питките, вкусни, с прекрасна коричка и сигурна съм, много вкусни! Ще ги изпробвам със сигурност. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Диди, много пухкави стават :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Еви, много ще се радвам да ги направиш и да споделиш, защото си прекрасна майсторка :)
    Прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  20. Чудни са! Несъмнено ще се пробват!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря, Зорница!
    Надявам се да ти харесат!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  22. Дани, страхотни хлебчета! Наистина изглеждат много пухкави и мекички!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  23. Дани, незнайно защо не мога да публикувам коментари на собствения си блог!
    Благодаря ти

    Някакви съвети как да разреша проблема?

    ОтговорИзтриване
  24. Вкусни хлебчета-благодаря ,че сподели рецептата.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря ти много, Живе :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  26. Прекрасна рецепта! Много благодаря! И да докладвам-втория път като я правих реших да пробвам какво ще стане, ако заменя половината от бялото брашно с царевично и се получиха чудно меки царевични хлебчета!Хубава вечер!Милена

    ОтговорИзтриване
  27. Милена, много се радвам, че си ги направила и споделяш :)
    Чудесно е използването на царевично брашно!
    Не се и съмнявам че са вкусни!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (6) бира (1) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (4) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (40) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (5) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (121) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (13) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) италианска кухня (1) кайма (10) канелони (1) карамелен крем (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (3) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) книга (1) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) мас (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) оризово брашно (1) Павлова (1) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (11) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (2) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) пинса (1) питка (3) питки (10) пица (8) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) семола (1) Силвена Роу (3) сини сливи (6) синьо сирене (1) сирена (7) сладкарски крем (1) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (2) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) стромболи (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (3) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) терин (2) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тесто с бавно втасване (1) тиква (11) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (2) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (15) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (39) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов кейк без брашно със сироп (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълки карамел десерт (1) ябълково пюре (1) ягоди (7) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации