Изпълнявам си обещанието да ви дам рецептата за изкушаващите хлебчета :)
Така де, ще си направите нещо за мазане , или вкусна яхнийка и няма да имате хляб :)
Както ще се види от рецептата, тя е :
а) детска игра за приготвяне
б)получават се много вкусни хлебчета
в) .... няма да си губим времето с "в", а направо започваме :)
Главните герои в тази рецепта са :
брашно
захар
прясно мляко
олио
мая, суха
мая, суха
сол
бакпулвер
сода бикарбонат
Трябва ви и една дълбока тенджера, или направо ми идваше да си взема кофичка :)))
Изсипете :
4 ч.ч. мляко
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
Разбъркайте добре, загрейте котлона на средна температура и гледайте до момента
в който а-ха да усетите, че ще започне да завира.
Изключете котлона и отидете да си свършите нещо друго.
Изчакайте да изстине достатъчно, за да не дезактивираме маята, но и да е достатъчно топло, за да се активират дрождите.
С две думи - да е хладка сместа.
Добавете:
4 ч.ч. брашно
2 пакетчета суха мая/4 1/ 2 ч.л./
Разбъркайте добре, но не месете !!!!!!
След като добре се е хомогенизирала сместа, добавете още
4 ч.ч. брашно
Хомогенизирайте добре, покрийте с кърпа и оставете поне 1 час да удвои обема си .
След като тестото се е надигнало добавете :
1 ч.ч. брашно
1 препълнена ч.л. бакпулвер
1 препълнена ч.л. бакпулвер
1 непълна ч.л. сода
2 с.л. сол
2 с.л. сол
Разбъркайте добре, ако ви е трудно си помогнете с бъркалки за тесто, но не месете, моля ви :)
Тестото ще е доста лепкаво.
Спокойно можете да го сложите в хладилник и да работите с него на другия ден.
Имайте пред вид, че то ще продължи да се увеличава бавно и затова от време на време
го "удряйте" за да слегне.
Може да се държи два дни в хладилника!
Може да се държи два дни в хладилника!
И така до другия ден :)
Извадете го поне 1 час, преди да работите с него.
Извадете го поне 1 час, преди да работите с него.
Взимате форми за мъфни, намазвате ги обилно с масло, взимате от тестото количество,
колкото орех, оформете по 3 топчета за гнездо
Напълнете всички гнезда и оставете да втаса, минимум 1 час,
а може и повече :)
Тестото ще се надигне над нивото на гнездата..
Печете за 20 минути във фурна, загрята до 180-200 градуса.
След изваждане, можете да намажете отгоре с масло.
След изваждане, можете да намажете отгоре с масло.
Оставете да изстинат....
Страхотни пухчета се получават.....
Сега да обобщя продуктите
4 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
9 ч.ч. брашно
2 пакетчета мая
1 пълна ч.л. бакпулвер
1 непълна ч.л. сода
2 с.л. солИскам да споделя какво стана при мен:
Тестото беше много меко и лепкаво след изваждане от хладилника.
Не можех да го обработвам по никакъв начин.
На своя глава, извън правилата, добавих около 1 ч.ч. брашно/чак се замислих 9 ли сложих?/, разбърках с бъркалките, пак беше меко и всичко слагах с намазнена лъжица.
Не че вкуса се промени!
Освен една форма за мъфини, направих още 6 по-големи къдрави формички.
Една част от тестото е във фризера и не знам какво ще стане от него след изваждане :)
Ще докладвам!
Станаха излючитено меки, пухкави и на много шупли отвътре, независимо от добавянето на брашното.
И понеже сте изключителни домакини и някои от вас ще ги направят, бих искала да споделите мнение.
Ще ви бъда благодарна!
А, и за мен захарта може да се намали, защото леко сладнят!!!
1ч.ч. = 240 мл
Добро утро Данииии!
ОтговорИзтриванеПрекрасно утро с още по-прекрасна рецепта,за тези изкушаващи хлебчета!
Щом е хляб,ще се пробва!
Звучат невероятно вкусно!
Ще пробвам и ще докладвам:)
Прегръдки и хубав ден!
Впечатляващи са, Дани!
ОтговорИзтриванеМетодът и съставките са страхотни, а резултатът превъзходен.
Много благодаря за тази рецепта,
прегръдка и усмихнат ден, Диана
Ихааа,Дани,ти за някоя фурна ли меси?
ОтговорИзтриванеПоне си се запасила с тесто за още от тези разкошни пухенца!
Много са симпатични,а и сигурно невероятно вкусни!
Хубав и слънчев есенен ден пожелавам!
Дани, чудни са, аз ще изпробвам рецептата, защото съм много зле с месенето, в къщи машината само върши тази работа :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави и много усмивки от мен!
Чудесни са, Дани! Непременно ще ги пробвам!
ОтговорИзтриванеИ на мен ми се вижда много тази захар.
ОтговорИзтриванеЩе направя, със сигурност, но с по-мало захар и ще докладвам :) Щом казваш, че са мързеливи...
Хубав ден, Дани!
Точно като за мен :) Моите мъже много хляб хапват, тези питчици добре ще им дойдат, маже и да им стигнат :)) Благодаря, Дани! Поздрави!
ОтговорИзтриванеРазкошни са, Дани! Знам, че се повтарям, но са точно такива. Благодаря за рецептата, ще напиша после как сме ги излапали :))
ОтговорИзтриванеХубав празник!
Дани, много ме впечатли с тези "пухчета". Ще ги пробвам, но не е ли възможно да не влизат в хладилника, а да си втасва тестото и след това да се пече? Аз ще направя половин доза, че ми се вижда доста голямо количството на тестото :))))
ОтговорИзтриванеХубав ден ти желая
Нора
Много интересна технология за приготвяне на питки! Заинтригувана съм, ще ги пробвам и ще споделя резултата :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Момичета, чудесни сте :)
ОтговорИзтриванеКате,
Дианка,
Еликсирче,
Еви
Пепчо,
Катя,
Траяна,
Инче,
Нора,
Ели,
благодаря ви много!
Нора, може естествено да си втаса веднага и да се работи!
На мен ми беше по-лесно да ги сложа в хладилник, че бърках тестото вечерта!
Но намалете захарта!
И ще чакам да докладвате!
Прегръдки за всички и хубава вечер!
значи да опитам направо половин доза! щом няма да се меси...
ОтговорИзтриванеМисля, че това ще е най-пробваната рецепта!
:-)
Леле, Дани :) както обичам хляб ми се ще да ти задигна едно две :)
ОтговорИзтриванеЧудна рецепта :)
Прегръдки и приятна вечер!
Райне,опитай и няма да съжаляваш :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Зори, взимай спокойно!!!!
ОтговорИзтриванеИ да ти е сладко!
Прегръдки от мен и хубава вечер!
интересни са тези хлебчета, Дани. много пухкави изглеждат :)
ОтговорИзтриванеДани, много пухкави са питките, вкусни, с прекрасна коричка и сигурна съм, много вкусни! Ще ги изпробвам със сигурност. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеДиди, много пухкави стават :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Еви, много ще се радвам да ги направиш и да споделиш, защото си прекрасна майсторка :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и от мен!
Чудни са! Несъмнено ще се пробват!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Зорница!
ОтговорИзтриванеНадявам се да ти харесат!
Поздрави и хубава вечер!
Дани, страхотни хлебчета! Наистина изглеждат много пухкави и мекички!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Дани, незнайно защо не мога да публикувам коментари на собствения си блог!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти
Някакви съвети как да разреша проблема?
Вкусни хлебчета-благодаря ,че сподели рецептата.
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Благодаря ти много, Живе :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Прекрасна рецепта! Много благодаря! И да докладвам-втория път като я правих реших да пробвам какво ще стане, ако заменя половината от бялото брашно с царевично и се получиха чудно меки царевични хлебчета!Хубава вечер!Милена
ОтговорИзтриванеМилена, много се радвам, че си ги направила и споделяш :)
ОтговорИзтриванеЧудесно е използването на царевично брашно!
Не се и съмнявам че са вкусни!
Хубава вечер!