17 ноември 2011 г.

АРОМАТЕН ЯБЪЛКОВ ПАЙ С ВКУС НА ЧЕДЪР

Предполагам че комбинацията не ви учудва :)
Това е един пай за любителите на сладко и солено
, с хрупкава коричка 
и плънка от топящи се в устата ябълки!

Рецептата е лесна за изпълнение :

основни действащи лица са маслено тесто с добавка на настърган чедър и

плънка от необработвани предварително, ябълки.

За тестото:


2 1/2 ч.ч. брашно

115 грама студено масло, нарязано
1/2 ч.л. сол
200 г настърган чедър
6-8- с.л. студена вода

прясно мляко за намазване на пая


От изброените продукти се замесва тесто по познатия начин, увива се във фолио
и се оставя в хладилник за 1 час.
 




За плънката :
 
4-5 ябълки /за мен по-хрупкави и киселки/, нарязани

2/3 ч.ч. захар
3 с.л. брашно
1 с.л. лимонов сок


1 с.л. масло за посипване върху плънката

Тестото се разделя на две части/едната е по-малка/
По-голямата се разточва с размер по-голям от размера на кръглата тавичка /24-26 см/

Поставя се в тавичката с борд по стените.
Отгоре се изсипва плънката, предварително добре хомогенизирана.






Върху нея се поставя  останалото тесто, като краищата  по стените  се прегъват върху горния кръг и се притиска добре.
Отгоре се правят няколко разреза.
Намазва се с прясно мляко.

Пече се при предварително загрята фурна до 180 градуса 35-45 минути.

През това време в кухнята ухае на чедър и печени ябълки :)
Страхотно удоволствие :)

Оставя се 2-3 часа да изтине преди консумация!
Е, няма начин, изчаква се, защото има опасност да се изгорите с ябълките.

За примижването от удоволствие си знаете!

Оставям ви да се насладите и
да ви е сладко!!!!

30 коментара:

  1. Дани, страхотен пай със златиста коричка!!!!:-))) Комбинацията между чедър и ябълки със сигурност ще ми се услади.
    И наистина примижвам от удоволствие, при такава вкусотия няма как иначе.:-))))
    Прегръдки, миличка и уютна и вкусна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Ето това е една необичайна и екзотична комбинация, която добре се допълва с експериментаторския ми ентусиазъм тази седмица!:-)
    Изглежда вкусно, Дани!

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, в този ред... днес не вечерях.. хапнах малко солени крекери, синьо сирене и ябълка :) и червено вино естествено :)
    На една вълна сме :) Страхотен пай :)
    Хубав край на седмицата от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Леле Дани каква вкусотия, чуден пай! Фантастично изглежда и съм сигурна, че е много вкусен, мисля още утре да го пробвам ... да видим :))
    Прегръдки и усмихнат петък!

    ОтговорИзтриване
  5. Mони, радвам се за примижването :)
    Прегръдки, миличка и от мен и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  6. Дени, продължавай с експериментирането :)
    Прегръдки и от мен и слънчев петък!

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, наистина сме на една вълна!
    Прегръдки и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  8. Евичка, ще се радвам да го пробваш :)
    Прегръдки и от мен и слънчево утре!

    ОтговорИзтриване
  9. Ехеее, Дани, каква запечена коричка има само!
    Сочността вътре просто не подлежи на коментар..... мняяммм

    ОтговорИзтриване
  10. Е, Пепче, значи и у вас замириса :)
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, нямаш милост! :) Страхотен пай, трябва непременно да го пробвам!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Изглежда и звучи великолепно, Дани!
    Много ми допадат сладко-солените комбинации, а тази е чудна.
    Поздрав и спорен петъчен ден :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ех,Дани,какво не бих дала да те зърна като примижваш от удоволствие!

    Без съмнение у вас винаги има нещо интересно и оригинално като вкусови съчетания на трапезата!
    И този пай не прави изключение,защото си много креативна!
    Харесва ми,бих попримижала и аз с няколко парчета!
    Но...засега само ще го сънувам!
    А на теб лека нощ,мила!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря, Траяна!
    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  15. Еликсирче, заедно примижваме :)
    Благодаря ти, миличка, хубав ден и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  16. Лети, комбинацията е чудесна!
    Поздрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Мира, опитай го и няма да съжаляваш!

    ОтговорИзтриване
  18. Дани,обожавам комбинацията плодове-сирена в тесто!
    С чедър не съм правила,но ще поправя този пропуск!
    Много ароматен и вкусен пай!
    Прегръщам те и ти пожелавам един прекрасен уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  19. Върхът!!! Като кликнах върху първата снимка, за да я видя по-голяма, съвсем ми се напълни устата! Приказно изклежда и отвън, и отвътре, Дани!
    Страхотна рецепта, точно по мой вкус :)
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  20. Изглежда повече от фантастично, Дани! Взимам си едно голямо парче, а на теб изпращам прегръдки и пожелания за хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Кате, радвам се че ти е по вкуса като комбинация!
    Топла прегръдка и от мен и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  22. Инче, след това преглъщане запрятай ръкави :)
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  23. Еви, страхотно е че си взимаш голямо парче!
    АЗ и без това малки не давам!
    Прегръдки и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  24. :)))Дани,вече започвам да си записвам неизвестните за мен съставки....то няма една твоя рецепта ,на която да не се зачудя за нещо какво е:)))))
    Иначе си изглежда много вкусно!!!:D

    Поздрави и хубав уикенд!:D:D:D

    p.s.дай акъл,да правя ли тази профилактика на дребните,която тече до края на месеца?/за сега статуса и на двамата е б.о:)))))))/

    ОтговорИзтриване
  25. Дани, пак предлагаш много интересна рецепта! Не съм опитвала подобна комбинация, но със сигурност ми е много любопитно. Чудесно изглежда!
    Поздрави и хубави почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  26. Ondi,
    кое не ти е ясно :)
    Чедъра е кашкавал, ако е за него!
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  27. Добро утро! :)
    Изглежда невероятно ябълковият пай с тази хрупкава златиста коричка! Винаги е толкова нестандартно и вкусно при теб, Дани, а живееш толкова далеч... несправедливо е! :)
    Пожелавам ти един чудесен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  28. Ели, задоволи любопитството си и ще останеш доволна :)
    Сърдечни поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  29. Мария, толкова ме радва твоя коментар!
    Не знам къде живееш, но винаги си добре дошла у дома!
    А иначе много неща в живота са несправедливи!
    Прегръдки и усмихнат, слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (9) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (37) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации