Имах доста колебания какво да приготвя с нея!
Имах идея за различни по съдържание салати, но в един момент реших да направя песто.
Лесно за изпълнение и има различни приложения!
Руколата е позната още под имената Рокет, / Rocket/, Ерука, Аругула.
Тя е едногодишно кръстоцветно растение.
Максималната височина на руколата е 60 см, но за кулинарни нужди се бере, докато е по-млада. Листата, които се използват в кулинарията, са сравнително месести и имат специфичен аромат. Цветовете на растението са бледожълти или бели.
Тя е едногодишно кръстоцветно растение.
Максималната височина на руколата е 60 см, но за кулинарни нужди се бере, докато е по-млада. Листата, които се използват в кулинарията, са сравнително месести и имат специфичен аромат. Цветовете на растението са бледожълти или бели.
Растението е широко разпространено в Централна и Източна Европа, Азия, Северна Африка. Расте в диво състояние, но може да се култивира.
Като подправка руколата е използвана още в древни времена, а семената са били смятани за афродизиак в комбинация с настъргани луковици на орхидеи, корен от пащърнак, смлени кедрови ядки.
В наши дни листата на руколата се ползват предимно за салати.
Те имат приятно горчиво-лют вкус.
За предпочитане са по-млади листа, тъй като специфичният вкус е по-слабо изразен.
Могат да се използват и като подправка на ястия с ориз или месо, в някои видове пица, сосове за паста.
Трябва да помните, че когато приготвяте салата от листа на рукола, е добре те да се накъсват или нарязват с ножица, а не с нож.
Ако листенцата са по-дребни, е добре да се използват цели.
За песто са ви необходими :
100 г рукола
60 г орехи /кедрови ядки/
60 г пармезан/чедър
125 мл зехтин
2-3 скилидки чесън
сол
лимонов сок по желание
3-4 листа от пресен босилек /ако имате/
Всички продукти се смилат в блендер.
Овкусяването като количества е индивидуално!
сол
лимонов сок по желание
3-4 листа от пресен босилек /ако имате/
Всички продукти се смилат в блендер.
Овкусяването като количества е индивидуално!
Можете да го добавяте към зелена салата, салатa от домати, сос за паста, ястие със спанак, ориз,
пюрета.....
Оставям на въображението ви и вашите вкусове!
На нас ни харесва на много места!
Ако го направите съм сигурна, че и на вас ще се хареса!
И да ви е сладко, когато го похапвате!
Много вкусно и ароматно, Дани!
ОтговорИзтриванеАз също не съм опитвала, но твоята рецепта изглежда неустоимо!
Благодаря за интересната информация!
Поздрави и хубав уикенд!
Дани, при теб винаги виждам много интересни интерпретации на различните продукти, които не съм срещала. Да си призная, до момента не съм опитвала рукола. Малко съм резервирана. Но, под формата песто, мисля че ще ми хареса :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!
Дани,не обичам рукола,но това не ми пречи да те прегърна,целуна и да ти пожелая хубав неделен ден:)))
ОтговорИзтриванеДани, дори от тази шума, дето вкъщи няма кой да и обърне внимание, си направила нещо апетитно.Така подправена със сигурност е вкусна.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Рукола винаги ползвам като добавка в салата. Ако е самостоятелна ми идва малко в повече. Пестото ми харесва много, ще го пробвам при първа възможност :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Дани :)
Роси, можеш спокойно да опиташ, ако обичаш босилек да добавиш и от него и да овкусиш по твой вкус :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубава вечер!
Ели, аз не бях резервирана /по принцип към никой продукт не съм резервирана,докато не го опитам/,
ОтговорИзтриванено все ми убягваше.
Харесах си салатата на Бети /Вкусно с Бети/ и от там тръгна желанието да опитам!
Опитай на песто и ще ти хареса!
Прегръдки и хубава вечер!
Катенце, чудесна си!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и целувки и от мен и хубава вечер!
Вили, май всяка шума, когато я овкусиш, става вкусна :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и спокойна вечер!
Зори, ще се радвам да опиташ :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер!
Дани, аз също съм сред неопитвалите рукола, макар да обичам много салата.:-)) Но ти и от нея си направила друго нещо, което много обичам - песто, толкова ароматно и вкусно изглеждащо!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и уютна и топла вечер, миличка!
Втори път пиша :))
ОтговорИзтриванеТова ще е вкусничко, особено ако е с чедър, че пармезанът ми мирише малко повечко на чорапета :))
Хубава вечер, Дани :)
Инче, на мен на чорапета ми мирише пармезана, но въпрос на носле :)
ОтговорИзтриванеПо принцип с пармезан, или пекорино е в рецептите!
Прегръдки, принцесо и хубава вечер!
Дани,харесва ми начина,по който си оползотворила руколата!
ОтговорИзтриванеМалко горчивичка ми идва в салатите,но в това песто ще е със сигурност много по-вкусна!За паста,месенца и тестени обожавам подобно песто!
Прегръдки,сладурке!
Не успяхме да се харесаме взаимно с руколата и я използвам само с декоративна цел, че е много фотогенична. Може би в песто някак си да се облагородява вкусът й, след време мога да й дам още един шанс. Прегръдки ти пращам, Дани и пожелания за хубава неделя! :)
ОтговорИзтриванеПесто от рукола и песто от магданоз много ми се иска да опитам. Благодаря ти, Дани, че ме подсещаш с този пост! Ще освежа следващия път пастата по този начин!
ОтговорИзтриванеХубав неделен ден ти пожелавам!
Дани, много изкушения при теб:
ОтговорИзтриванеябълковият пай, пестото от рукола - все неща, които много обичам. Изглеждат страхотно, рецептите са интересни и ми харесват, ще влязат в списъка на чакащите...
Сърдечни поздрави, хубава неделя и успешна нова седмица, Диана
Дени, радвам се че те подсещам :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Дианка, хубаво е, когато моите предложения попадат в твоя списък!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава нова седмица!
Мила, Дани, пестото е много зелено и свежо, с ясно изразени чеснови нотки. Добавих го към талятеле, с чери доматчета и съвсем малко допълнително настърган пармезан. Много ни хареса! :-)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Дени, толкова се радвам :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен и спокойна вечер!