19 ноември 2011 г.

ПЕСТО ОТ РУКОЛА



Да си призная честно не бях опитвала рукола :)
Имах доста колебания какво да приготвя с нея!
Имах идея за различни по съдържание салати, но в един момент реших да направя песто.




Лесно за изпълнение  и има различни приложения!


Руколата е позната още под имената Рокет, / Rocket/,  Ерука, Аругула.
Тя е едногодишно кръстоцветно растение.
Максималната височина на руколата е 60 см, но за кулинарни нужди се бере, докато е по-млада. Листата, които се използват в кулинарията, са сравнително месести и имат специфичен аромат. Цветовете на растението са бледожълти или бели.

Растението е широко разпространено в Централна и Източна Европа, Азия, Северна Африка. Расте в диво състояние, но може да се култивира.

Като подправка руколата е използвана още в древни времена, а семената са били смятани за афродизиак в комбинация с настъргани луковици на орхидеи, корен от пащърнак, смлени кедрови ядки.

В наши дни листата на руколата се ползват предимно за салати.
Те имат приятно горчиво-лют  вкус.
За предпочитане са по-млади листа, тъй като специфичният вкус е по-слабо изразен.
Могат да се използват и като подправка на ястия с ориз или месо, в някои видове пица, сосове за паста.
Трябва да помните, че когато приготвяте салата от листа на рукола, е добре те да се накъсват или нарязват с ножица, а не с нож.
Ако листенцата са по-дребни, е добре да се използват цели.



За песто са ви необходими :

100 г рукола
60 г орехи /кедрови ядки/

60 г пармезан/чедър
125 мл зехтин
2-3 скилидки чесън
сол
лимонов сок по желание
3-4 листа от пресен босилек /ако имате/

Всички продукти се смилат в блендер.
Овкусяването като количества е индивидуално!




Можете да го добавяте към зелена салата, салатa от домати, сос за паста, ястие със спанак, ориз,
пюрета.....
Оставям на въображението ви и вашите вкусове!

На нас ни харесва на много места!
Ако го направите съм сигурна, че и на вас ще се хареса!

И да ви е сладко, когато го похапвате!

21 коментара:

  1. Много вкусно и ароматно, Дани!
    Аз също не съм опитвала, но твоята рецепта изглежда неустоимо!
    Благодаря за интересната информация!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, при теб винаги виждам много интересни интерпретации на различните продукти, които не съм срещала. Да си призная, до момента не съм опитвала рукола. Малко съм резервирана. Но, под формата песто, мисля че ще ми хареса :)
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,не обичам рукола,но това не ми пречи да те прегърна,целуна и да ти пожелая хубав неделен ден:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, дори от тази шума, дето вкъщи няма кой да и обърне внимание, си направила нещо апетитно.Така подправена със сигурност е вкусна.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Рукола винаги ползвам като добавка в салата. Ако е самостоятелна ми идва малко в повече. Пестото ми харесва много, ще го пробвам при първа възможност :)
    Хубава вечер, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, можеш спокойно да опиташ, ако обичаш босилек да добавиш и от него и да овкусиш по твой вкус :)
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Ели, аз не бях резервирана /по принцип към никой продукт не съм резервирана,докато не го опитам/,
    но все ми убягваше.
    Харесах си салатата на Бети /Вкусно с Бети/ и от там тръгна желанието да опитам!
    Опитай на песто и ще ти хареса!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Катенце, чудесна си!
    Прегръдки и целувки и от мен и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Вили, май всяка шума, когато я овкусиш, става вкусна :)
    Поздрави и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Зори, ще се радвам да опиташ :)
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, аз също съм сред неопитвалите рукола, макар да обичам много салата.:-)) Но ти и от нея си направила друго нещо, което много обичам - песто, толкова ароматно и вкусно изглеждащо!
    Прегръдки и уютна и топла вечер, миличка!

    ОтговорИзтриване
  12. Втори път пиша :))
    Това ще е вкусничко, особено ако е с чедър, че пармезанът ми мирише малко повечко на чорапета :))

    Хубава вечер, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  13. Инче, на мен на чорапета ми мирише пармезана, но въпрос на носле :)
    По принцип с пармезан, или пекорино е в рецептите!
    Прегръдки, принцесо и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Дани,харесва ми начина,по който си оползотворила руколата!
    Малко горчивичка ми идва в салатите,но в това песто ще е със сигурност много по-вкусна!За паста,месенца и тестени обожавам подобно песто!

    Прегръдки,сладурке!

    ОтговорИзтриване
  15. Не успяхме да се харесаме взаимно с руколата и я използвам само с декоративна цел, че е много фотогенична. Може би в песто някак си да се облагородява вкусът й, след време мога да й дам още един шанс. Прегръдки ти пращам, Дани и пожелания за хубава неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Песто от рукола и песто от магданоз много ми се иска да опитам. Благодаря ти, Дани, че ме подсещаш с този пост! Ще освежа следващия път пастата по този начин!

    Хубав неделен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  17. Дани, много изкушения при теб:
    ябълковият пай, пестото от рукола - все неща, които много обичам. Изглеждат страхотно, рецептите са интересни и ми харесват, ще влязат в списъка на чакащите...
    Сърдечни поздрави, хубава неделя и успешна нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Дени, радвам се че те подсещам :)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Дианка, хубаво е, когато моите предложения попадат в твоя списък!
    Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Мила, Дани, пестото е много зелено и свежо, с ясно изразени чеснови нотки. Добавих го към талятеле, с чери доматчета и съвсем малко допълнително настърган пармезан. Много ни хареса! :-)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Дени, толкова се радвам :)
    Прегръдки от мен и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (8) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации