11 ноември 2011 г.

ЗА ЕДНА ВКУСНА МЕЛАСА

Нарът е един чудесен плод :)
Всяко малко семенце е прозрачно, обвито в яркочервенa сочна тъкан и притежава необичаен сладко-кисел вкус.
С преливащите багри на есента, нарът буди представа за нещо тайнствено и древно.
Дълга и интересна е историята на нежния плод, започваща още от най-дълбока древност.
Легендата разказва, че Деметра, богинята на плодородието от древногръцката митология, била обречена да загуби своята дъщеря Персефона, в услуга на Хадес - бог на подземното царство, само заради едно единствено зърно от нар...
Нарът е изключително важен елемент  в ливанската, иранската и турската митология и кухня.

В Древен Египет, в гробницата на фараона Аменхотеп е намерена рисунка на нар. За египтяните нарът бил символ на плодовитостта и лек за много болести.
Нарът присъства винаги на трапезата на Нова година при евреите като символ на плодородие.
Колкото са много семената му, така да се множи и имането в дома :)
Когато купувате нар винаги избирайте по-тежки за размера си плодове с ярък цвят и свежа и здрава кора.
Можете да съхранявате цели плодове нар в хладилник до 1 месец, а във фризер семената от вкусния плод могат да издържат до 3 месеца.

От сока на нар можете да направите чудесна меласа :)
След захаросания джинджифил, това е второто нещо, което ме плени!
А и добавянето на тази рубиненo- гъста и невероятно ароматна течност в различни рецепти
прави ястието различно и много вкусно!

Приготвянето не е трудно!
Трябват ви само сок от нар, захар и прясно изцеден лимонов сок.
Е,  и котлон, една съдинка на котлона и малко търпение, за да се сгъсти сока!

2 ч.ч. сок от нар
1/4 ч.ч. захар
няколко капки лимонов сок

В тенджерка продуктите се поставят да заврат и се намаля температурата.
Оставя се да ври около 40 минути, докато се сгъсти.
Получават се няколко супени лъжици меласа!


Снимката е на Кевин :)
На мен не ми дойде на ум да снимам, защото я направих, съхранявах в хладилник и ползвах след няколко дни!
Първо направих с нея кускус :)


Вкусът е чудесен и любителите, могат да го опитат.





Аз бих направила и постни пълнени чушки :)

Следващата ми рецепта са едни бюречета с пилешки дробчета и мухамара :)
Невероятно вкусни, с пухкаво тесто, което и след няколко дни в хладилник не изсъхва!
А дробчетата остават  много сочни!


Продукти за тестото

2 1/ 2 ч.ч. брашно
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. бяла или кафява захар
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1/4 ч.ч. зехтин
180 мл вода
1 жълтък, смесен с малко вода, или прясно мляко за намазване


Приготвяне

60 мл от водата се смесват със захарта и маята,
разбъркват се добре и се оставя маята да се активира.
Брашното, солта и бакпулвера се поставят в купа /процесор/, добавя се сместа с маята, зехтина 
и останалата топла вода е се замесва тесто.
Оставя се да втаса на топло.
Тестото може да се направи и да втаса в машина за хляб.

За плънката:


500 г пилешки дробчета /аз ги накисвам в студена вода за малко/
1 глава лук
1 с.л. меласа от нар
1 ч.ч. вино, или пилешки бульон
500 г моцарела, или бяло сирене, или топено сирене.
1 1/2 ч.ч. приготвена мухамара.


Мухамара :

3 големи червени чушки, изпечени
3-4 скилидки чесън
50 г орехи
1 с.л. + 1/2  ч.л. меласа от нар /15 мл/
1 малка глава лук
1/4 ч.ч. зехтин /60 мл/





Орехите се накисват в студена вода, която ги покрива за около час.
Изцеждат се и се подсушават.
Всички  продукти се слагат в процесор и се смилат, с постепенно добавяне на зехтина.
Не ги смилайте ситно!
Овкусява се със сол.
Ако обичате ядки можете да сложите двойно количество.

В малко зехтин се задушава нарязания лук до покафеняване, добавят се пилешките дробчета,
предварително подсушени с хартия, сотират се от двете страни да си променят цвета.
Отвътре си остават леко розови.
Овкусява се със сол, черен пипер и щипка сумак.
Изваждат се дробчетата с решетъчна лъжица.
В тигана се добавя виното и се изчаква лукът да омекне, почти да се карамелизира /на бавен огън/ и виното почти да се редуцира.
Сместа се добавя към пилешките дробчета.
Добавя се и част от сиренето*

Готовото тесто се премесва и се разточва на тънко.
Колкото е по-тънко, толкова е по-добре.
С чаша се отрязват кръгове с диаметър 7-8- см
всеки кръг се намазва обилно с мухамара, отгоре се слага щедра лъжица от сместа с пилешките дробчета и по едно парченце сиренце.
Тестеният кръг се прищипва в краищата.
Намазва се с жълтъка и се посипва със сусам.

Пече се при 180 градуса 20 минути, до леко покафеняване!





*Аз сложих малко синьо сиренце, а отгоре топено.
Тестото разточих тънко и понеже е меко ми се получиха малко разляти "лодки" :)

И нали не си мислите, че ще минете без вино?!!!!!

Това беше дългият разказ за меласата от нар!
Ако ви хареса има и други рецепти с нея!

И да ви е сладко!
Повече за полезните качества на нара тук

32 коментара:

  1. Oooх, Дани :) чудесни неща при теб :) грабвам си едно бюрече и изчезвам, че ме чакат :)
    Прегръдки и хубава събота :)

    ОтговорИзтриване
  2. Леле Дани каква вкусотия, много интересни рецепти както винаги! Как си правиш сока от нар (голямо чудене му ударих :)))
    Поздрави и чудна събота вечер :)

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, грабвай и тогава можеш да "изчезва" :)
    Хубав уикенд!!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Еви, сока го правя като изцеждам нара :)
    Правя го над мивката, че много пръска!!!!!!
    Знам че продават и сок от нар, а аз намерих сироп в бутилки и сега ще опитам с него!
    А аз сега запарвам джинджифил за чай :)
    Поздрави и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ми беше интересно и изкушаващо вкусно при теб, Дани!
    Знаеш, колко обичам такива нещица, а и бюречетата са страхотна идея - очарована съм:)
    Благодаря за споделеното,
    сърдечни поздрави и усмихната събота, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Дани,страшна вкусотийка са тези бюречета!
    Много интересни и нестандартни рецепти!
    Отново ни изненада и ни поднесе невероятни вкусотийки!
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани,свръх екзотично е при теб отново-меласа от нар,мухамара,все едни такива засукани названия,шашваш ме!
    Много вкусно ми звучат всичките ти рецепти-и дробчетата,и лодките,и разядката!
    Даже не мога да кажа кое ми е по-съблазнително,всичките неща ме примамват еднакво силно!

    Хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, радвам се че ти допадат бюречетата!
    Сърдечни поздрави и от мен и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Катенце, наистина стават много вкусни!
    Топла прегръдка и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Еликсирче, всичките са вкусни!
    Прегръдки миличка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Какви са тези странни работи, Дани?! Браво! Харесват ми рецептите и идеите, много даже. Върна се екзотичната Дани :)))
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  12. Дани, златна си!
    Благодаря за споделеното!

    ОтговорИзтриване
  13. Като видях нар на картинката, се сетих за "кървавите" петна по бузките , по блузките ,по пода и тетрадките след едно плодово междучасие.Вече ще го свързвам с други - по- приятни неща.Видях ги току що и съм впечатлена.
    Поздрави за експериментаторския дух, Дани!
    Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  14. Инче, никъде не съм изчезвала :))))
    Радвам се че всичко ти харесва!
    Прегръдки, принцесо и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  15. Мария, благодаря !
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  16. Вили, благодаря ти много!
    Наистина обичам да експериментирам, да смесвам вкусове, но ни е вкусно!
    Дано и на теб ти допадне!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  17. Дани, пак интересни нещица при теб! От нар засега съм пила само сок, но като гледам, какви изкушаващи предложения валят с него, се замислям, че трябва и аз да го използвам.:-))) Много ми харесват бюречетата!!!
    Поздравления за всичко!
    Прегръдки, мила и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  18. Мони, струва си да опиташ :)
    Меласата е с чудесна и добавянето в тези продукти допълва невероятно вкуса!
    Прегръдки, миличка и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  19. Аз бюреците си харесах, Дани! Взимам си един за закуска. Прегръдки и хубава неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Много интересно ми беше да прочета повече за нара, че явно аз нещо го подценявам :-) И всички предложения много ми харесаха! Май нарът след този твой пост, Дани, придоби ново значение :-)

    Спорна и усмихната нова седмица!
    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  21. Еви, сигурна съм, че ти е било вкусно :)
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Миленка, време е да откриеш нара :)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  23. Дали за мен бюрече скрито тук ще се намери :)
    Дани, следващия път заменям кошничка с плаз за точно такова бюрече :))
    Аз нарове имах... Ама много обичам да си ги хрупам, или по-скоро да изсмуквам сока им.
    Явно за такива мързеливи като мен са измислили сока от нар :))
    Много го уважавам като подправка замеса, знаеш!

    Лека нощ и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  24. Дани, страхотна рецепта! :) Много ми беше интересно да прочета за нара (когото много харесвам), а особено ми допадна предложението с куккуса.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  25. Пепи,
    нямаш проблем със замяната :)
    Сок от нар тук не мога да намеря, намерих сироп!
    И на мен също ми харесва вкуса и добавянето към месо!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  26. Мира, радвам се :)
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  27. Мила Дани, колко вкусно е при теб!
    Отново си споделила интересни и ценни предложения!
    Обожавам нар и със сигурност ще опитам да приготвя тази меласа.


    Поздрав сърдечен и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  28. Дани, благодарности за подробната информация. Много ми беше интересно да прочета за нара и съм много заинтригувана от интересните рецепти.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  29. Леви, сигурна съм че ще ти хареса меласата!
    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  30. Ели, радвам се че съм ти била полезна!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  31. Дани, пиша пак, за да ти благодаря за рецептата за бюречетата! Използвах основната ти рецепта, само пълнежа промених: сирене и праз, отгоре леко запържен кашкавал. Мммм, облизахме си пръстите.:-)
    Благодаря за сполучливата рецепта!
    Прегръдки и вкусна вечер!

    ОтговорИзтриване
  32. Мони, толкова се радвам, миличка, че сте си облизали пръстите :)
    И аз мисля, че е много сполучлива рецептата за тестото!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (10) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифли (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (38) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации