8 март 2012 г.

ГРАТЕН С КАРТОФИ, РЕЗЕНЕ И ДЮЛИ

Да си призная честно не бях опитвала резене, или фенхел.
И се оказа голям пропуск, който коригирам с днешното предложение.

И в сурово състояние е много крехко и вкусно и смятам да го включа в салати :)



Резене (фенел, фенхел) (Foeniculum vulgare) e растение от семейството на копъра. Произхожда от Средиземноморието. Представлява ароматно многогодишно растение, достигащо височина от 2 м. Отглежда се заради ароматните си листа, семена и корен. Семената и зелената част са популярна съставка в италианските колбаси. Зелената част на резенето се използва в много салати, рибни ястия и др. Грудката се използва в салати, често заедно с цикория, а също така се задушава в различни ястия и гарнитури.
Както знаете обичам да използвам плодове в основни ястия.
Миналата година правих гратин-а на Диди с ябълка!
Сега си купих дюли, които бяха толкова неустоимо жълти и ароматни...
Взех си за друго ястие, но сложих малко и тук.

Рецептата е много произволна като количество.
Ще ви напиша основните продукти и моето количество
от тях, а вие ще си решите
количеството за вас.

Продукти:

3-4 картофа
2 глави резене
1 дюля, нарязана на филийки
1 малка глава лук, нарязан
250 г сметана, или прясно мляко
2 триъгълничета топено сирене
масло
зехтин
пармезан, настърган
сол
ч.пипер

Картофите, обелени и нарязани на шайби, се бланшират  в подслолена вода.
Моите бяха от френските и омекнаха много бързо.
В тиган се поставят 1 с.л. масло и 1 с.л. зехтин.
Резенето са реже на две и след това надлъжно на филийки.
В загрятата мазнина, първо се поставя лука и се задушава, а после се добавя и резенето.
Задушават се до омекване.
Добавя се и сиренето и се разбърква, за да се овкуси добре.

В правоъгълна, намазана с масло, тавичка се нареждат един ред от картофите, отгоре резенето,
дюлите, пак картофи.
Залива се със сметаната и се поръсва с настъргания кашкавал.
Ако използвате мляко се добавя малко царевично нишесте, за да се сгъсти и се залива.
Пече се във фурната за около 1/2 час, до зачервяване!

Получи се чудесно ястие, с много хубав аромат.
Сладките картофи и резене се допълниха от леко киселата дюля и мекотата на топеното сирене!
Сервирах го с домати, поръсени със сумак и песто от рукола!

Пестото много ни харесва, правя си го сама и го добавям на зелена салатка, или домати с авокадо!

Е, предполагам, че вече преглъщате!

И да знаете, че е много
вкусно и бързо ястие!

Опитайте и
да ви е сладко!!!!!

45 коментара:

  1. ДАНИ, прекрасен гретен.
    Честит празник.
    Хубава и приказна вечер.

    ОтговорИзтриване
  2. Мила Дани, да преглъщам :), обичам резене сурово и топлинно обработено.
    Честит празник, много обич, красота и вдъхновение ти желая от сърце!
    Прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Мариянка, радвам се че го обичаш :)
    Благодаря за чудесните пожелания!
    Днес вече се обърках къде и на кого писах!
    Да си винаги най-желаната, обичана, значима и щастлива!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. "...Сладките картофи и резене се допълниха от леко киселата дюля и мекотата на топеното сирене!
    Сервирах го с домати, поръсени със сумак и песто от рукола!..."
    Е, наистина преглъщам, Дани -
    прекрасно предложение и напълно по мой вкус. Очарована съм, записвам си я и ти благодаря!
    Честит празник, с голяма прегръдка за теб и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Честит празник, Дани! Аз също съвсем скоро опитах за първи път резене и установих пропуска си :)) Невероятно вкусно е :)) Поздрави от мен и хубава вечер ти желая :))

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Зиче!
    Хубава вечер за теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка, правиш ме щастлива :)
    Специална прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Бубе, Честит Празник и на теб!
    Да си винаги най-значима, щастлива и обичана!
    Радвам се че ти харесва резене!
    Поздрави и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник, Дани! Бъди обичана и щастлива всеки ден, както на този ден!
    Много вкусно и уютно при теб!

    Прегръдки хх

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотно изглежда това ястие! Аз много обичам фенел и май почти винаги има поне по една глава в хладилника :-)...
    Честит празник, скъпа Дани!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотно ястие, Дани! И аз не съм опитвала, но ще се поправя:)Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  12. Миленка, радвам се че се чувстваш комфортно при мен!
    Благодаря за хубавите пожелания!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, скъпа Дени!
    Ще се радвам да ги опиташ!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Траянче , Честит Празник!
    Поправи се!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Честит празник, Дани!

    Да, и аз го бях отхвърлила, а сега ми е любимо, следващия път ще пробвам по твоята рецепта.

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Честит празник!С пожелание да бъдеш най-щастливата жена!
    И аз не съм опитвала резене и ще поправям пропуски:)

    ОтговорИзтриване
  17. Със сигурност е вкусно,и на снимката изглежда примамливо апетитно!
    Приятна вечер Дани и весел празник ако празнуваш 8 март!

    ОтговорИзтриване
  18. Чудесен гратен.Обичам финокио.Деликатният му вкус отлично се съчетава и с риба.Пробвай заради мен,бургазлийче!

    ОтговорИзтриване
  19. Петя, гледам че и при теб има рецепти с резене :)
    Хубава вечер и от мен!

    ОтговорИзтриване
  20. Мъхче, Честит Празник!
    И си мисля, че ти си много щастлива!!!
    И коригирай пропуските :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  21. Дани, вкусно е много и можеш да опиташ :)
    Хубава празнична вечер!

    ОтговорИзтриване
  22. Дани, съгласна съм с теб. Див копър съм хапвала само веднъж в една много вкусна зеленчукова манджа. Много хубаво, че ми припомни.Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  23. Йоли, за рибката знам миличка, но нямах в момента, а искаш да го опитам!
    Следващият път ще направя на всяка цена!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  24. Петя,радвам се че сме на едно мнение !
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  25. Дани,много интересно предложение,не съм опитвала резене
    честит празник (с малко закъснение,но от сърце),бъди много обичана и уважаване,нека всеки ден е празник за теб

    ОтговорИзтриване
  26. Чудесно ястие, Дани! Аз също съм от тези, които много обичат Fenchel, особено на салата. Даже си имам една, с кисело мляко, която ми е любима. Харесвам го също и сготвено.

    ОтговорИзтриване
  27. Вени, ще ми кажеш за тази салата :)
    Поздрави от мен и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  28. Мария, благодаря за хубавите пожелания!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  29. Дани, благодарности за рецептата!
    Аз научих за този зеленчук от бурканчетата с бебешко пюре. Не съм го опитвала, но определено ще ми бъде интересно. Мисля, че ще е успешна нисковъглехидратна алтернатива на картофите.
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  30. Дани, писах нещо, но от пустите грешки, които изкарва блогъра, не успях да разбера дали се изпрати или не, та сега наново, но вкратце :)
    Честит 8 март, макар и с малко закъснение!
    Предложението ти е страхотно. И аз не съм опитвала резене, но стига да го открия нейде, ще пробвам предложението ти :)
    Прегръдки и хубав ден :))

    ОтговорИзтриване
  31. Резенето и аз съвсем скоро опитах и все бях резервирана заради очаквания анасонов вкус,но се оказа,че топлинно обработено този аромат се редуцира и ми хареса.
    Гратенчето с тези дюли звучи много интересно,Дани!
    С пожелание за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  32. Ели, ще се радвам да го опиташ :)
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  33. Инче, за моя радост получих написаното :)
    Ще се радвам да го опиташ и да ти хареса!
    С празника и аз се обърках с поздравленията!
    Да си винаги най-желаната и обичана!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  34. Роси,радвам се че ти е допаднало!
    Прегръдки, миличка и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  35. Наистина преглъщам вече! Много го обичам, при нас му казват огретен, дори не знаех рецептата, благодаря, че сподели! Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  36. Че е вкусно, не се съмнявам, че е колоритно - то се вижда, но и ти умееш толкова сладкодумно да разказваш и пишеш рецептата, че няма как да не преглъщам гладно! Прегръдки с пожелания за хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  37. Кате, и аз го знам огретен, но в англо-езичните сайтове го водят гратин :)
    А преглъщането си заслужава :)
    Усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  38. Еви, благодаря ти :)
    Със сладка приказка компенсирам снимките, които при теб и много други, са чудесни!
    Прегръдки хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  39. Страхотна вкусотия, Дани :) благодаря за идеята :)
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  40. Зори :)
    Прегръдки и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  41. Така вкусно и ароматно звучи! Много е интересна тази комбинация.
    Прегръдка и хубава неделя, Дани!

    ОтговорИзтриване
  42. Лети, радвам се че ти харесва!
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  43. Данинка, още не съм опитвала фенхел, даже вчера на пазара отминах едни такива глави, които ми казваха "Хайде, вземи поне една от нас". Откъде да знам, че днес при теб ще чета подходяща рецепта. По-горе видях споменатото от Роси относно анасоновия вкус. Аз лично го недолюбвам, ама след като намалява след топлинна обработка, може и да се престраша.:-))
    Прекрасен гратен!!
    Прегръдки, миличка и усмивки много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони, опитай го смело!
      Анасонът почти не се усеща :)
      Прегръдки и прохладна вечер!

      Изтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (6) бира (1) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (4) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (40) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (5) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (121) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (13) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) италианска кухня (1) кайма (10) канелони (1) карамелен крем (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (3) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) книга (1) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) мас (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) оризово брашно (1) Павлова (1) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (11) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (2) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) пинса (1) питка (3) питки (10) пица (8) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) семола (1) Силвена Роу (3) сини сливи (6) синьо сирене (1) сирена (7) сладкарски крем (1) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (2) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) стромболи (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (3) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) терин (2) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тесто с бавно втасване (1) тиква (11) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (2) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (15) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (39) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов кейк без брашно със сироп (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълки карамел десерт (1) ябълково пюре (1) ягоди (7) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации