И се оказа голям пропуск, който коригирам с днешното предложение.
И в сурово състояние е много крехко и вкусно и смятам да го включа в салати :)
Резене (фенел, фенхел) (Foeniculum vulgare) e растение от
семейството на копъра. Произхожда от Средиземноморието. Представлява
ароматно многогодишно растение, достигащо височина от 2 м. Отглежда се
заради ароматните си листа, семена и корен. Семената и зелената част са
популярна съставка в италианските колбаси. Зелената част на резенето се
използва в много салати, рибни ястия и др. Грудката се използва в
салати, често заедно с цикория, а също така се задушава в различни ястия
и гарнитури.
Както знаете обичам да използвам плодове в основни ястия.
Миналата година правих гратин-а на Диди с ябълка!
Сега си купих дюли, които бяха толкова неустоимо жълти и ароматни...
Взех си за друго ястие, но сложих малко и тук.
Рецептата е много произволна като количество.
Ще ви напиша основните продукти и моето количество
от тях, а вие ще си решите
Както знаете обичам да използвам плодове в основни ястия.
Миналата година правих гратин-а на Диди с ябълка!
Сега си купих дюли, които бяха толкова неустоимо жълти и ароматни...
Взех си за друго ястие, но сложих малко и тук.
Рецептата е много произволна като количество.
Ще ви напиша основните продукти и моето количество
от тях, а вие ще си решите
количеството за вас.
Продукти:
3-4 картофа
2 глави резене
Продукти:
3-4 картофа
2 глави резене
1 дюля, нарязана на филийки
1 малка глава лук, нарязан
1 малка глава лук, нарязан
250 г сметана, или прясно мляко
2 триъгълничета топено сирене
масло
зехтин
пармезан, настърган
сол
ч.пипер
Картофите, обелени и нарязани на шайби, се бланшират в подслолена вода.
Моите бяха от френските и омекнаха много бързо.
В тиган се поставят 1 с.л. масло и 1 с.л. зехтин.
Резенето са реже на две и след това надлъжно на филийки.
В загрятата мазнина, първо се поставя лука и се задушава, а после се добавя и резенето.
Задушават се до омекване.
Добавя се и сиренето и се разбърква, за да се овкуси добре.
В правоъгълна, намазана с масло, тавичка се нареждат един ред от картофите, отгоре резенето,
Моите бяха от френските и омекнаха много бързо.
В тиган се поставят 1 с.л. масло и 1 с.л. зехтин.
Резенето са реже на две и след това надлъжно на филийки.
В загрятата мазнина, първо се поставя лука и се задушава, а после се добавя и резенето.
Задушават се до омекване.
Добавя се и сиренето и се разбърква, за да се овкуси добре.
В правоъгълна, намазана с масло, тавичка се нареждат един ред от картофите, отгоре резенето,
дюлите, пак картофи.
Залива се със сметаната и се поръсва с настъргания кашкавал.
Ако използвате мляко се добавя малко царевично нишесте, за да се сгъсти и се залива.Залива се със сметаната и се поръсва с настъргания кашкавал.
Пече се във фурната за около 1/2 час, до зачервяване!
Получи се чудесно ястие, с много хубав аромат.
Сладките картофи и резене се допълниха от леко киселата дюля и мекотата на топеното сирене!
Сервирах го с домати, поръсени със сумак и песто от рукола!
Пестото много ни харесва, правя си го сама и го добавям на зелена салатка, или домати с авокадо!
Е, предполагам, че вече преглъщате!
И да знаете, че е много
вкусно и бързо ястие!
Опитайте и
да ви е сладко!!!!!
ДАНИ, прекрасен гретен.
ОтговорИзтриванеЧестит празник.
Хубава и приказна вечер.
Мила Дани, да преглъщам :), обичам резене сурово и топлинно обработено.
ОтговорИзтриванеЧестит празник, много обич, красота и вдъхновение ти желая от сърце!
Прекрасна вечер!
Мариянка, радвам се че го обичаш :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесните пожелания!
Днес вече се обърках къде и на кого писах!
Да си винаги най-желаната, обичана, значима и щастлива!
Хубава вечер!
"...Сладките картофи и резене се допълниха от леко киселата дюля и мекотата на топеното сирене!
ОтговорИзтриванеСервирах го с домати, поръсени със сумак и песто от рукола!..."
Е, наистина преглъщам, Дани -
прекрасно предложение и напълно по мой вкус. Очарована съм, записвам си я и ти благодаря!
Честит празник, с голяма прегръдка за теб и хубава вечер, Диана
Честит празник, Дани! Аз също съвсем скоро опитах за първи път резене и установих пропуска си :)) Невероятно вкусно е :)) Поздрави от мен и хубава вечер ти желая :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зиче!
ОтговорИзтриванеХубава вечер за теб!
Дианка, правиш ме щастлива :)
ОтговорИзтриванеСпециална прегръдка и хубава вечер!
Бубе, Честит Празник и на теб!
ОтговорИзтриванеДа си винаги най-значима, щастлива и обичана!
Радвам се че ти харесва резене!
Поздрави и усмихната вечер!
Честит празник, Дани! Бъди обичана и щастлива всеки ден, както на този ден!
ОтговорИзтриванеМного вкусно и уютно при теб!
Прегръдки хх
Страхотно изглежда това ястие! Аз много обичам фенел и май почти винаги има поне по една глава в хладилника :-)...
ОтговорИзтриванеЧестит празник, скъпа Дани!
Поздрави
Страхотно ястие, Дани! И аз не съм опитвала, но ще се поправя:)Честит празник!
ОтговорИзтриванеМиленка, радвам се че се чувстваш комфортно при мен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавите пожелания!
Хубава вечер!
Благодаря, скъпа Дени!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ги опиташ!
Хубава вечер!
Траянче , Честит Празник!
ОтговорИзтриванеПоправи се!
Хубава вечер!
Благодаря, Деси!
ОтговорИзтриванеЧестит празник, Дани!
ОтговорИзтриванеДа, и аз го бях отхвърлила, а сега ми е любимо, следващия път ще пробвам по твоята рецепта.
Хубава вечер!
Честит празник!С пожелание да бъдеш най-щастливата жена!
ОтговорИзтриванеИ аз не съм опитвала резене и ще поправям пропуски:)
Със сигурност е вкусно,и на снимката изглежда примамливо апетитно!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер Дани и весел празник ако празнуваш 8 март!
Чудесен гратен.Обичам финокио.Деликатният му вкус отлично се съчетава и с риба.Пробвай заради мен,бургазлийче!
ОтговорИзтриванеПетя, гледам че и при теб има рецепти с резене :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер и от мен!
Мъхче, Честит Празник!
ОтговорИзтриванеИ си мисля, че ти си много щастлива!!!
И коригирай пропуските :)
Прегръдки!
Дани, вкусно е много и можеш да опиташ :)
ОтговорИзтриванеХубава празнична вечер!
Дани, съгласна съм с теб. Див копър съм хапвала само веднъж в една много вкусна зеленчукова манджа. Много хубаво, че ми припомни.Честит празник!
ОтговорИзтриванеЙоли, за рибката знам миличка, но нямах в момента, а искаш да го опитам!
ОтговорИзтриванеСледващият път ще направя на всяка цена!
Прегръдки!
Петя,радвам се че сме на едно мнение !
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Дани,много интересно предложение,не съм опитвала резене
ОтговорИзтриванечестит празник (с малко закъснение,но от сърце),бъди много обичана и уважаване,нека всеки ден е празник за теб
Чудесно ястие, Дани! Аз също съм от тези, които много обичат Fenchel, особено на салата. Даже си имам една, с кисело мляко, която ми е любима. Харесвам го също и сготвено.
ОтговорИзтриванеВени, ще ми кажеш за тази салата :)
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен и хубав ден!
Мария, благодаря за хубавите пожелания!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Дани, благодарности за рецептата!
ОтговорИзтриванеАз научих за този зеленчук от бурканчетата с бебешко пюре. Не съм го опитвала, но определено ще ми бъде интересно. Мисля, че ще е успешна нисковъглехидратна алтернатива на картофите.
Поздрави и пожелания за хубав ден!
Дани, писах нещо, но от пустите грешки, които изкарва блогъра, не успях да разбера дали се изпрати или не, та сега наново, но вкратце :)
ОтговорИзтриванеЧестит 8 март, макар и с малко закъснение!
Предложението ти е страхотно. И аз не съм опитвала резене, но стига да го открия нейде, ще пробвам предложението ти :)
Прегръдки и хубав ден :))
Резенето и аз съвсем скоро опитах и все бях резервирана заради очаквания анасонов вкус,но се оказа,че топлинно обработено този аромат се редуцира и ми хареса.
ОтговорИзтриванеГратенчето с тези дюли звучи много интересно,Дани!
С пожелание за хубав ден!
Ели, ще се радвам да го опиташ :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!
Инче, за моя радост получих написаното :)
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да го опиташ и да ти хареса!
С празника и аз се обърках с поздравленията!
Да си винаги най-желаната и обичана!
Хубави почивни дни!
Роси,радвам се че ти е допаднало!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, миличка и хубави почивни дни!
Наистина преглъщам вече! Много го обичам, при нас му казват огретен, дори не знаех рецептата, благодаря, че сподели! Приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеЧе е вкусно, не се съмнявам, че е колоритно - то се вижда, но и ти умееш толкова сладкодумно да разказваш и пишеш рецептата, че няма как да не преглъщам гладно! Прегръдки с пожелания за хубав уикенд! :)
ОтговорИзтриванеКате, и аз го знам огретен, но в англо-езичните сайтове го водят гратин :)
ОтговорИзтриванеА преглъщането си заслужава :)
Усмихнати почивни дни!
Еви, благодаря ти :)
ОтговорИзтриванеСъс сладка приказка компенсирам снимките, които при теб и много други, са чудесни!
Прегръдки хубави почивни дни!
Страхотна вкусотия, Дани :) благодаря за идеята :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав уикенд!
Зори :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнати почивни дни!
Така вкусно и ароматно звучи! Много е интересна тази комбинация.
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава неделя, Дани!
Лети, радвам се че ти харесва!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава неделя!
Данинка, още не съм опитвала фенхел, даже вчера на пазара отминах едни такива глави, които ми казваха "Хайде, вземи поне една от нас". Откъде да знам, че днес при теб ще чета подходяща рецепта. По-горе видях споменатото от Роси относно анасоновия вкус. Аз лично го недолюбвам, ама след като намалява след топлинна обработка, може и да се престраша.:-))
ОтговорИзтриванеПрекрасен гратен!!
Прегръдки, миличка и усмивки много!
Мони, опитай го смело!
ИзтриванеАнасонът почти не се усеща :)
Прегръдки и прохладна вечер!