Комбинацията от сладко и солено и основни ястия с
плодове в моята кухня, отдавна не ви учудват :)
Това ястие съм го приготвяла с телешко.
Зарадвах се, когато видях че има дюли на пазара -
толкова златно жълти, събрали цялата топлина на лятното слънце :)
Така реших какво ще е основното у нас тази неделя!
Използвах месо от свински джолан без кост.
За мен това е едно от най-вкусното свинско месо !
Направих и карамелизираните дюли, които ухаят страхотно!
И се изкуших от един чудесен кускус, за който, за мое съжаление,
нямах пресни зрънца от нар!
Но и така овкусен, стана чудесен :)
Така реших какво ще е основното у нас тази неделя!
Използвах месо от свински джолан без кост.
За мен това е едно от най-вкусното свинско месо !
Направих и карамелизираните дюли, които ухаят страхотно!
И се изкуших от един чудесен кускус, за който, за мое съжаление,
нямах пресни зрънца от нар!
Но и така овкусен, стана чудесен :)
За месото само ще ви припомня основните продукти :
1 глава лук, нарязан
3-4 скилидки чесън, нарязани
1 ч.л. куркума
1 ч.л. кимион
1 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. лют червен пипер
2 с.л. масло
1/4 ч.л. лют червен пипер
2 с.л. масло
2 с.л. олио
Тук ще отворя една скоба :
през изминалата седмица гледах по Нова "Черешката на тортата".
Там Звезди Керимидчиев приготви свинска плешка.
Поръси я с кимион :)
Главният консултант на предаването - Chef Манчев се учуди на тази подправка и предложи чубрица!
Не съм любител на чубрицата в случая :)
А ароматът на кимиона, съчетан с другите подправки придава невероятен аромат.
Изборът е ваш :)
Месото задушавате в тези подправки, добавяте вода и приготвяте до готовност.
Аз го сварих в тенджера под налягане.
Дюлите, нарязани на филийки, задушавате в малко вода до омекване.
Добавяте:
2 с.л. масло
1 с.л. мед
1 ч.л. канела
и ги оставяте да се глазират.
И сега идва ред на кускуса:
За него си приготвяте предварително една смес от :
2с.л зехтин
1 с.л лимонов сок
1 с.л. меласа от нар, или мед
и ги оставяте да се глазират.
И сега идва ред на кускуса:
За него си приготвяте предварително една смес от :
2с.л зехтин
1 с.л лимонов сок
1 с.л. меласа от нар, или мед
1 скилидка чесън, намачкана
1 ч.л. дижонска горчица
сол
ч. пипер на вкус
1 ч.ч. кускус
/или повече в зависимост от броя на порциите/
Сместа е за 1 чаша и можете да я увеличите, ако използвате повече кускус.
Залива се със сместа и се затопля на средна температура.
Дърпате от огъня и заливате с
1 /може малко повече/ ч.ч. вода, или бульон/
Аз използвах бульон от месото, който овкусен направи много вкусен кускуса.
Покривате с капак, за да омекне.
След около 10-ина минути е готов.
Добавяте 1 ч.л. суха мента!
Тук е мястото да се добавят зрънца от нар и леко счукан шам фъстък.
Смятам че с тях ще стане приказно :)))))
Вече смятам че нямате търпение да сервирате масата!!!!!!!
Да се насладите на чудесните аромати и да се пренесете в едни
топли слънчеви дни :)
Хубаво е нали ?
Ами да ви е сладко!!!!!!!
Хубаво е нали ?
Ами да ви е сладко!!!!!!!
Да, много е хубаво, Дани -
ОтговорИзтриваненаистина слънчево и ароматно предложение! Обичам дюли!
Аз също не долюбвам много чубрицата, но кимион - харесвам, а така овкусения кускус звучи приказно! Стана многословно, но ме очарова с тази идея.
Сърдечни поздрави и хубава неделя, Диана
Дааани, ако знаеш колко съм гладна /проплаквам жално/... аз много обичам кимион и мога да го ям върху какво ли не :)
ОтговорИзтриванеМного обичам кухнята ти с всичките ти страхотни съчетания :)
Прегръдка от мен и хубава вечер!
Мноооого вкусно изглежда , Дани ! Вчера правих локум от дюли за малките и ми останаха две дюли :) така че ....ще опитам съвсем скоро и аз тази вкусотийка :) , благодаря за рецептата !
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер !
Дианка, радвам се, че споделяме еднакви вкусове :)
ОтговорИзтриванеИ съм доволна, че те очаровам!
Сърдечни прегръдки и от мен и усмихната нова седмица!
Зори, започвай да хапваш веднага :)
ОтговорИзтриванеИмам и хубав хляб!!!
Прегръдки и хубава нова седмица!
Сабинче, ако знаеш как ме изкушаваш с този локум :)))
ОтговорИзтриванеЩе се радва да опиташ!
Прегръдки и хубава нова седмица!
Прекрасни ястия, Дидка!
ОтговорИзтриванеМирише ми чак тук на дюли:)
Хубава седмица!
Всичките предложения ми харесват много! А така обединени, са неустоими! Прекрасна идея! А за месцето и аз това го харесвам много:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеНе една и две рецепти срещам с дюли и винаги казват че е много вкусно.Но сега пък няма дюли-на есен ще има какво да ги правя....
ОтговорИзтриванеДани,от това предаване доста неща се научават и аз го следя когато мога.
Лека вечер!
Траянче, ароматът на дюлите е чудесен!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Кате, радвам се, че всичко ти харесва!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделя!
Живе, тези дюли ги купих сега!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ти хареса, когато опиташ!
Поздрави и хубава вечер!
Мммммм какво меню само! Толкова вкусно, а кускуса направо ми се ще да грабна лъжицата и да го започна :), че ми се намира и нар все още, остава само шам-фъстък да купя и ще се прави няма как. Ама че си изкусителка :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна нова седмица, Дани!
Лети, нали знаеш че съм изкусителка :)
ОтговорИзтриванеЩе чакам отзиви!
Спокойна и усмихната нова седмица!
Дани, божествена вечеря, долавям аромата на дюлите, мммм окапах се :)
ОтговорИзтриванеНапълно споделям мнението ти за кимиона и аз се учудих на Манчев!
Успешен понеделник!
Дани, много вкусни предложения!
ОтговорИзтриванеДюлите наистина са събрали топлината на слънчевите лъчи! Твоите сладко солени рецепти са много приятни и вкусни!
Поздрави и хубава нова седмица!
Мариянка, добре е че сме на една вълна за кимиона :)
ОтговорИзтриванеЩе се изпереш, няма страшно :)
Усмихната нова седмица!
Роси, за мен е удоволствие, че ти допадат солено-сладките ми рецепти!
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна седмица!
Ароматно, цветно и вкусно, запазената ти марка, Дани! Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеОхх Дани, чудно, чудно, чудно ... аз много обичам такива съчетания на вкусове и подправки и като теб, често си експериментирам :) Много вкусни предложения, а този кус -кус ще го сънувам :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и много усмихната нова седмица :)
Eвчик, много се радвам, че харесваш такива щури комбинации!
ОтговорИзтриванеХапни си от кускуса!
Прегръдки и за теб и спокойна,
слънчева седмица!
Еви, радваш ме за "запазената марка"
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава седмица!
Изглежда ми вкусно.Не съм приготвяла основно ястие с дюли,и не знам как ще реагира домочадието на подобно ястие,но ще взема да ги изпробвам и да видим реакцията им.По принцип всичко се яде у дома,но повече сме на месце със свежа салатка.А подправки харесваме и кимион и чубрица,но чубрица повече слагам на пилешко.
ОтговорИзтриванеПоздрави Дани!
Дани, за мен само от месото, моля :) Не че не обичам с плодове, ама като има месце, кой ще ти търси дюли? :)) Ти впрочем до кога мислиш да ги показваш? Не свършиха ли?
ОтговорИзтриванеИ аз се учудих на учудването на шеф Манчев за кимиона. Когато се омъжих, при мамини за месо, луканки, кюфтета и сие се ползваше само чубрица. От на Мише страната обаче - основно кимион. Направихме бърза преценка на подправките и сега всички ползват за свинско печено, пържоли, пържено, задушено и луканки само кимион.
Благодаря за слънчевата публикация :) имах нужда от нея днес. Пак беше мрачно навън.
Поздрави и хубава нова седмица!
Пепи, тези дюли са купени сега, преди два-три дни!
ОтговорИзтриванеНе очаквах да видя в магазина по това време!
А за кимиона, две мнения няма!
Вземи си месце, нямаш проблем!
Поздрави и спокойна седмица!
Дани, винаги има първи път!
ОтговорИзтриванеМоже и да ви хареса :)
Поздрави и хубава нова седмица!
Много изкусително предложение, Дани!
ОтговорИзтриванеДа си призная и за мен е учудващо защо трябва да се замени кимионът с чубрица. За мен е съвсем естествено, когато приготвям свинско месо да сложа кимион.
Поздрави и хубава нова седмица!
Свински джолан и карамелизирани дюли-охаааа,това се казва гощавка!
ОтговорИзтриванеИ кус куса ми харесва,изобщо супер меню,Дани!
Добре сте попримижали,нали ?! :))
Прегръдки!
Ели, радвам се че ти допада!
ОтговорИзтриванеПоздрави и слънчева седмица!
Роси, нали знаеш че съм по примижването :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, миличка и слънчева седмица!
Съгласна съм за джоланчето, Дани! С тези подправки ще да е станало фантастично! Много аромат и настроение има отново в публикацията ти и както винаги е много екзотично и вълнуващо. Аз определено се пренесох.. поне на 30 градуса по Целзий (откога мечтая само, ех!) :))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер, Дани! До скоро!
Мария, радва се че съм ти сгряла душата!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава седмица!
Ммм страшно примамливо звучи! Имам дюли, остава да взема и месо:) У нас то рядко се среща, но мисля че рецептата си заслужава да направя жертвата:)
ОтговорИзтриванеРуми, струва си да вземеш малко месо към тези вкусни дюли :)
ОтговорИзтриванеСлънчева седмица!
Боже, Дани, всичко звучи така ароматно и вкусно....
ОтговорИзтриванеМоже ли да ми заделиш малко и да намина да си хапна;)?
Мъхче, добре си ми дошла :)
ОтговорИзтриванеИ да ти е сладко!
Слънчева седмица!
Много вкусно звучи всичко, само към дюлите имам резерви, амам може и без тях нали :))).
ОтговорИзтриванеСупер предложение, благодаря че го сподели!
Дидка, може разбира се !
ОтговорИзтриванеВъпрос на вкус :)
Поздрави!
Много ароматно и много примамливо предложение. Ще трябва да набавя някои продукти и дано да ми се получи като твоето :)
ОтговорИзтриванеИнче, къде забегна?
ОтговорИзтриванеЛипсваш ми :)
И няма начин да не ти се получи!
Усмихната събота!
Дани, обичам кухнята ти, правиш съчетания, които напълно се покриват и с моя вкус.:-)) А относно кимион: той си е едно, а чубрицата - съвсем друго.:-))
ОтговорИзтриванеМного вкусничко изглежда приготвеното, подсещаш ме, че идва обяд и вече започвам да огладнявам.:-)))
Прегръдки, миличка и спорен ден!
Мони, радва ме че ми харесваш съчетанията!
ИзтриванеСърдечни прегръдки от мен!