11 март 2012 г.

ЗА ЕДИН ВКУСЕН ОБЯД СЪБРАЛ ТОПЛИНАТА НА ЛЯТНОТО СЛЪНЦЕ



Комбинацията от сладко и солено и основни ястия с
плодове  в моята кухня, отдавна не ви учудват :)
Това ястие съм го приготвяла с телешко.

Зарадвах се, когато видях че има дюли на пазара - 
толкова златно жълти, събрали цялата топлина на лятното  слънце :)

Така реших какво ще е основното у нас тази неделя!

Използвах месо от свински джолан без кост.
За мен това е едно от най-вкусното свинско месо !
Направих и карамелизираните дюли, които ухаят страхотно!
И се изкуших от един чудесен кускус, за който, за мое съжаление,
нямах пресни зрънца от нар!
Но и така овкусен, стана чудесен :)

За месото само ще ви припомня основните продукти :

1 глава лук, нарязан
3-4 скилидки чесън, нарязани
1 ч.л. куркума
1 ч.л. кимион
1 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. лют червен пипер
2 с.л. масло
2 с.л. олио






Тук ще отворя една скоба :
през изминалата седмица гледах по Нова "Черешката на тортата".
Там Звезди Керимидчиев приготви свинска плешка.
Поръси я с кимион :)
Главният консултант на предаването - Chef  Манчев се учуди на тази подправка и предложи чубрица!
Не съм любител на чубрицата в случая :)
А ароматът на кимиона, съчетан с другите подправки придава невероятен аромат.

Изборът е ваш :)

Месото задушавате в тези подправки, добавяте вода и  приготвяте до готовност.
Аз го сварих в тенджера под налягане.



Дюлите, нарязани на филийки, задушавате в малко вода до омекване.

Добавяте:

2 с.л. масло
1 с.л. мед
1 ч.л. канела
и ги оставяте да се глазират.

И сега идва ред на кускуса:

За него си приготвяте предварително една смес от :

2с.л зехтин
1 с.л лимонов сок
1 с.л. меласа от нар, или мед

1 скилидка чесън, намачкана
1 ч.л. дижонска горчица
сол
ч. пипер на вкус


1 ч.ч. кускус
/или повече в зависимост от броя на порциите/
Сместа е за 1 чаша и можете да я увеличите, ако използвате повече кускус.
Залива се със сместа и се затопля  на средна температура.
Дърпате   от огъня и  заливате  с

1 /може малко повече/ ч.ч. вода, или бульон/
Аз използвах бульон от месото, който овкусен направи много вкусен кускуса.

Покривате  с капак, за да омекне.
След около 10-ина минути е готов.
Добавяте 1 ч.л. суха мента!
Тук е мястото да се добавят зрънца от нар и леко счукан шам фъстък.
Смятам че с тях ще стане приказно :)))))

Вече смятам че нямате търпение да сервирате масата!!!!!!!
Да се насладите на чудесните аромати и да се пренесете в едни
топли слънчеви дни :)
Хубаво е нали ?

Ами да ви е сладко!!!!!!!

42 коментара:

  1. Да, много е хубаво, Дани -
    наистина слънчево и ароматно предложение! Обичам дюли!
    Аз също не долюбвам много чубрицата, но кимион - харесвам, а така овкусения кускус звучи приказно! Стана многословно, но ме очарова с тази идея.
    Сърдечни поздрави и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Дааани, ако знаеш колко съм гладна /проплаквам жално/... аз много обичам кимион и мога да го ям върху какво ли не :)
    Много обичам кухнята ти с всичките ти страхотни съчетания :)
    Прегръдка от мен и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Мноооого вкусно изглежда , Дани ! Вчера правих локум от дюли за малките и ми останаха две дюли :) така че ....ще опитам съвсем скоро и аз тази вкусотийка :) , благодаря за рецептата !
    Прегръдки и хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, радвам се, че споделяме еднакви вкусове :)
    И съм доволна, че те очаровам!
    Сърдечни прегръдки и от мен и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, започвай да хапваш веднага :)
    Имам и хубав хляб!!!
    Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Сабинче, ако знаеш как ме изкушаваш с този локум :)))
    Ще се радва да опиташ!
    Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни ястия, Дидка!

    Мирише ми чак тук на дюли:)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Всичките предложения ми харесват много! А така обединени, са неустоими! Прекрасна идея! А за месцето и аз това го харесвам много:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Не една и две рецепти срещам с дюли и винаги казват че е много вкусно.Но сега пък няма дюли-на есен ще има какво да ги правя....
    Дани,от това предаване доста неща се научават и аз го следя когато мога.
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Траянче, ароматът на дюлите е чудесен!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, радвам се, че всичко ти харесва!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  12. Живе, тези дюли ги купих сега!
    Ще се радвам да ти хареса, когато опиташ!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Мммммм какво меню само! Толкова вкусно, а кускуса направо ми се ще да грабна лъжицата и да го започна :), че ми се намира и нар все още, остава само шам-фъстък да купя и ще се прави няма как. Ама че си изкусителка :)
    Прекрасна нова седмица, Дани!

    ОтговорИзтриване
  14. Лети, нали знаеш че съм изкусителка :)
    Ще чакам отзиви!
    Спокойна и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Дани, божествена вечеря, долавям аромата на дюлите, мммм окапах се :)
    Напълно споделям мнението ти за кимиона и аз се учудих на Манчев!
    Успешен понеделник!

    ОтговорИзтриване
  16. Дани, много вкусни предложения!
    Дюлите наистина са събрали топлината на слънчевите лъчи! Твоите сладко солени рецепти са много приятни и вкусни!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Мариянка, добре е че сме на една вълна за кимиона :)
    Ще се изпереш, няма страшно :)
    Усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Роси, за мен е удоволствие, че ти допадат солено-сладките ми рецепти!
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Ароматно, цветно и вкусно, запазената ти марка, Дани! Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Охх Дани, чудно, чудно, чудно ... аз много обичам такива съчетания на вкусове и подправки и като теб, често си експериментирам :) Много вкусни предложения, а този кус -кус ще го сънувам :)
    Прегръдки и много усмихната нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  21. Eвчик, много се радвам, че харесваш такива щури комбинации!
    Хапни си от кускуса!
    Прегръдки и за теб и спокойна,
    слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Еви, радваш ме за "запазената марка"
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  23. Изглежда ми вкусно.Не съм приготвяла основно ястие с дюли,и не знам как ще реагира домочадието на подобно ястие,но ще взема да ги изпробвам и да видим реакцията им.По принцип всичко се яде у дома,но повече сме на месце със свежа салатка.А подправки харесваме и кимион и чубрица,но чубрица повече слагам на пилешко.
    Поздрави Дани!

    ОтговорИзтриване
  24. Дани, за мен само от месото, моля :) Не че не обичам с плодове, ама като има месце, кой ще ти търси дюли? :)) Ти впрочем до кога мислиш да ги показваш? Не свършиха ли?

    И аз се учудих на учудването на шеф Манчев за кимиона. Когато се омъжих, при мамини за месо, луканки, кюфтета и сие се ползваше само чубрица. От на Мише страната обаче - основно кимион. Направихме бърза преценка на подправките и сега всички ползват за свинско печено, пържоли, пържено, задушено и луканки само кимион.

    Благодаря за слънчевата публикация :) имах нужда от нея днес. Пак беше мрачно навън.

    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  25. Пепи, тези дюли са купени сега, преди два-три дни!
    Не очаквах да видя в магазина по това време!
    А за кимиона, две мнения няма!
    Вземи си месце, нямаш проблем!
    Поздрави и спокойна седмица!

    ОтговорИзтриване
  26. Дани, винаги има първи път!
    Може и да ви хареса :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  27. Много изкусително предложение, Дани!
    Да си призная и за мен е учудващо защо трябва да се замени кимионът с чубрица. За мен е съвсем естествено, когато приготвям свинско месо да сложа кимион.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  28. Свински джолан и карамелизирани дюли-охаааа,това се казва гощавка!
    И кус куса ми харесва,изобщо супер меню,Дани!
    Добре сте попримижали,нали ?! :))

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  29. Ели, радвам се че ти допада!
    Поздрави и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  30. Роси, нали знаеш че съм по примижването :)
    Прегръдки, миличка и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  31. Съгласна съм за джоланчето, Дани! С тези подправки ще да е станало фантастично! Много аромат и настроение има отново в публикацията ти и както винаги е много екзотично и вълнуващо. Аз определено се пренесох.. поне на 30 градуса по Целзий (откога мечтая само, ех!) :))
    Прегръдки и хубава вечер, Дани! До скоро!

    ОтговорИзтриване
  32. Мария, радва се че съм ти сгряла душата!
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  33. Ммм страшно примамливо звучи! Имам дюли, остава да взема и месо:) У нас то рядко се среща, но мисля че рецептата си заслужава да направя жертвата:)

    ОтговорИзтриване
  34. Руми, струва си да вземеш малко месо към тези вкусни дюли :)
    Слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  35. Боже, Дани, всичко звучи така ароматно и вкусно....
    Може ли да ми заделиш малко и да намина да си хапна;)?

    ОтговорИзтриване
  36. Мъхче, добре си ми дошла :)
    И да ти е сладко!
    Слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  37. Много вкусно звучи всичко, само към дюлите имам резерви, амам може и без тях нали :))).
    Супер предложение, благодаря че го сподели!

    ОтговорИзтриване
  38. Дидка, може разбира се !
    Въпрос на вкус :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  39. Много ароматно и много примамливо предложение. Ще трябва да набавя някои продукти и дано да ми се получи като твоето :)

    ОтговорИзтриване
  40. Инче, къде забегна?
    Липсваш ми :)
    И няма начин да не ти се получи!
    Усмихната събота!

    ОтговорИзтриване
  41. Дани, обичам кухнята ти, правиш съчетания, които напълно се покриват и с моя вкус.:-)) А относно кимион: той си е едно, а чубрицата - съвсем друго.:-))
    Много вкусничко изглежда приготвеното, подсещаш ме, че идва обяд и вече започвам да огладнявам.:-)))
    Прегръдки, миличка и спорен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони, радва ме че ми харесваш съчетанията!
      Сърдечни прегръдки от мен!

      Изтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (10) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифли (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (38) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации