2 юли 2011 г.

Галет с патладжани

Всички знаем какъв  божествен вкус на масло остава 
след консумация на галет :)
В повечето рецепти той е с плодове, но днешното ми предложение
е за галет със зеленчуци.

Рецептата е по идея на Силвия, като има промяна и в тестото, и в обработката на 
патладжаните.


Идеята за тестото е от  една хубава книга :


250 г брашно
125 г студено масло
50 г ситно настъргана Гауда
60 мл ледено студена вода
сол


Бързичко действаме в размесването на продуктите, оформяме на топка и  я оставяме
завита в прозрачно фолио за 30 мин в хладилник.




Патладжаните се обработват доста преди да направим тестото.
Първо  /поне два патладжана/  нарязвам на колелца, посолявам и оставям да 
пуснат горчивия си сок.






Марината:

1/4 ч.ч.балсамов оцет
1/2 ч.ч.зехтин
2-3 счукани скилидки чесън
10-ина нарязани на ситно листа босилек


В така смесените продукти се поставят нарязаните патладжани за поне 2 часа.


След това се запечатват върху силно сгорещен тиган.


За пълнежа на галет-а, ще ви трябват още :

300 г рикота
1 пакетче сирене Крема
босилек
мента
1-2 домата, нарязани на филийки
няколко бучки топено пушено сирене /опция/
малко настърган кашкавал
малко от маринатата


Престоялото тесто се разточва върху хартия.
Отгоре се намазва обилно със смесените рикота и сирене Крема.
Върху тях  се нареждат готовите филийки патладжан, като се оставят 3 см непокрита
част от тестото по края.
Отгоре се нареждат доматите и между тях се поставят парченцата сиренце.
С помощта на хартията се надигат краищата на тестото и се обръщат към плънката,
като го прищипваме с ръце.
Отгоре се полива с няколко лъжици от маринатата.
По желание се намазват краищата на тестото с жълтък.


Пече се при 180 градуса, като малко преди да изключим поръсваме с кашкавала :)






Изчаквате да изстине, което никак не е лесно, защото се разнася невероятно ухание.
Бирата естествено е изстудена :)


Ами започвайте и да ви е сладко!


А Дианка и Йоли предлагат други идеи за солен галет.
Насладете им се !

20 коментара:

  1. Дани, много обичам патладжан и с удоволствие ще пробвам този галет като му дойде времето. Много ти благодаря и за референцията към тази книга на Меню за вегетарианските ястия. Пропуснала съм я, но ще я разгледам с удоволствие. Поздрави и хубави почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мира, радвам се, че ти доставям удоволствие :)
    Поздрави и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусно, много вкусно. А как обичам патладжани :)
    Прегръдка от мен, Дани и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Моите галети не обичат, то и аз, де. Яде се вътрешността, другото се изхвърля :))) Обаче патладжанчетата ти са жестоки, Дани :)

    Днес попаднах на един магазин за френски тестени изделия. Кроасанчето с масло е два пъти по-скъпо от същото, но във Фантастико. Някакви хлебчета, които ми се струваха адски твърди и някакви бутер сладкиши от абитуриентската на Хитлер, та нищо накрая не си купихме и се отправихме гладни към къщи за пилешка яхнийка :))

    Хубава вечер, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, за патладжанчетата /и не само за тях/ сме на една вълна!
    Прегръдки и от мен и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Инче, нали знаеш, че сме по-добри от французите!
    И аз скоро пребивавайки в София, закупих един хляб от такъв магазин
    и имах чувството, че е правен миналата година, но той беше много вкусен!
    Но за цената не искам да си спомням:)
    А патладжанчето можеш да сложиш на една вкусна филийка!
    Хубава да е и за теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Впечатли ме, Дани! Изглежда фантастично, ароматно и вкусно! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Еви,радвам се :)
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Сиренца,патладжан все любими продукти. Впечатляващо !

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесна, направо фантастично вкусна рецепта :)Много ми допадна Още тази седмица ще опитам. Благодаря че я сподели Дани :)

    ОтговорИзтриване
  11. Вики, благодаря за коментара :)
    Нали за това съм я направила, за да я
    споделя и витруално!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесна рецепта, Дани!
    Наистина този тип тесто е много хубаво, а патладжаните са невероятни.
    Много ми харесва и ще се радвам да го приготвя.
    Сърдечни поздрави и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Патладжаните са на особена почит в нашата къща и рецептата ми допада. Ще я направя при първа възможност.
    Благодаря за рецептата!
    Хубава вечер и успешна нова седмица!:-)

    ОтговорИзтриване
  14. Дианка,
    и аз ще се радвам, ако го приготвиш :)
    Прегръдки, поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Все още не съм успяла да проготвя галет,макар че отдавна се каня!Много вкусен изглежда твоят,Дани!Със сиренце в тестото си е отлична идея!Вярвам,че трудно сте дочакали да се охлади!

    Поздрави и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Елискирче, права си, трудничко изчакахме, но си струваше :)
    А ти не му мисли, а опитай!

    ОтговорИзтриване
  17. Добре дошла, Мони!
    Ще се радвам, ако ви хареса!
    Поздрави и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Много ми харесва това ти предложение, Дани! Да не казвам, че на тези при Дианка и Йоли отдавна им се каня :))
    Май е време да се взема в ръце и да ги опитам, щом дружно препоръчвате и казвате колко са вкусни и сочни :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Пепи, стига им се кани :)
    тестото е много вкусно, а патладжаните са...ммммм...
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (6) бира (1) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (4) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (40) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (5) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (121) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (13) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) италианска кухня (1) кайма (10) канелони (1) карамелен крем (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (3) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) книга (1) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) мас (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) оризово брашно (1) Павлова (1) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (11) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (2) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) пинса (1) питка (3) питки (10) пица (8) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) семола (1) Силвена Роу (3) сини сливи (6) синьо сирене (1) сирена (7) сладкарски крем (1) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (2) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) стромболи (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (3) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) терин (2) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тесто с бавно втасване (1) тиква (11) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (2) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (15) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (39) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов кейк без брашно със сироп (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълки карамел десерт (1) ябълково пюре (1) ягоди (7) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации