след консумация на галет :)
В повечето рецепти той е с плодове, но днешното ми предложение
е за галет със зеленчуци.
Рецептата е по идея на Силвия, като има промяна и в тестото, и в обработката на
патладжаните.
Идеята за тестото е от една хубава книга :
250 г брашно
125 г студено масло
50 г ситно настъргана Гауда
60 мл ледено студена вода
сол
Бързичко действаме в размесването на продуктите, оформяме на топка и я оставяме
завита в прозрачно фолио за 30 мин в хладилник.
Патладжаните се обработват доста преди да направим тестото.
Първо /поне два патладжана/ нарязвам на колелца, посолявам и оставям да
пуснат горчивия си сок.
Марината:
1/4 ч.ч.балсамов оцет
1/2 ч.ч.зехтин
2-3 счукани скилидки чесън
10-ина нарязани на ситно листа босилек
В така смесените продукти се поставят нарязаните патладжани за поне 2 часа.
След това се запечатват върху силно сгорещен тиган.
За пълнежа на галет-а, ще ви трябват още :
300 г рикота
1 пакетче сирене Крема
босилек
мента
1-2 домата, нарязани на филийки
няколко бучки топено пушено сирене /опция/
малко настърган кашкавал
малко от маринатата
Престоялото тесто се разточва върху хартия.
Отгоре се намазва обилно със смесените рикота и сирене Крема.
Върху тях се нареждат готовите филийки патладжан, като се оставят 3 см непокрита
част от тестото по края.
Отгоре се нареждат доматите и между тях се поставят парченцата сиренце.
С помощта на хартията се надигат краищата на тестото и се обръщат към плънката,
като го прищипваме с ръце.
Отгоре се полива с няколко лъжици от маринатата.
По желание се намазват краищата на тестото с жълтък.
Пече се при 180 градуса, като малко преди да изключим поръсваме с кашкавала :)
Изчаквате да изстине, което никак не е лесно, защото се разнася невероятно ухание.
Бирата естествено е изстудена :)
Ами започвайте и да ви е сладко!
А Дианка и Йоли предлагат други идеи за солен галет.
Насладете им се !
Дани, много обичам патладжан и с удоволствие ще пробвам този галет като му дойде времето. Много ти благодаря и за референцията към тази книга на Меню за вегетарианските ястия. Пропуснала съм я, но ще я разгледам с удоволствие. Поздрави и хубави почивни дни! :)
ОтговорИзтриванеМира, радвам се, че ти доставям удоволствие :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави летни дни!
Вкусно, много вкусно. А как обичам патладжани :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен, Дани и приятна вечер!
Моите галети не обичат, то и аз, де. Яде се вътрешността, другото се изхвърля :))) Обаче патладжанчетата ти са жестоки, Дани :)
ОтговорИзтриванеДнес попаднах на един магазин за френски тестени изделия. Кроасанчето с масло е два пъти по-скъпо от същото, но във Фантастико. Някакви хлебчета, които ми се струваха адски твърди и някакви бутер сладкиши от абитуриентската на Хитлер, та нищо накрая не си купихме и се отправихме гладни към къщи за пилешка яхнийка :))
Хубава вечер, Дани :)
Зори, за патладжанчетата /и не само за тях/ сме на една вълна!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и от мен и хубави почивни дни!
Инче, нали знаеш, че сме по-добри от французите!
ОтговорИзтриванеИ аз скоро пребивавайки в София, закупих един хляб от такъв магазин
и имах чувството, че е правен миналата година, но той беше много вкусен!
Но за цената не искам да си спомням:)
А патладжанчето можеш да сложиш на една вкусна филийка!
Хубава да е и за теб!
Впечатли ме, Дани! Изглежда фантастично, ароматно и вкусно! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЕви,радвам се :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер!
Сиренца,патладжан все любими продукти. Впечатляващо !
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате :)
ОтговорИзтриванеЧудесна, направо фантастично вкусна рецепта :)Много ми допадна Още тази седмица ще опитам. Благодаря че я сподели Дани :)
ОтговорИзтриванеВики, благодаря за коментара :)
ОтговорИзтриванеНали за това съм я направила, за да я
споделя и витруално!
Чудесна рецепта, Дани!
ОтговорИзтриванеНаистина този тип тесто е много хубаво, а патладжаните са невероятни.
Много ми харесва и ще се радвам да го приготвя.
Сърдечни поздрави и усмихната нова седмица, Диана
Патладжаните са на особена почит в нашата къща и рецептата ми допада. Ще я направя при първа възможност.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата!
Хубава вечер и успешна нова седмица!:-)
Дианка,
ОтговорИзтриванеи аз ще се радвам, ако го приготвиш :)
Прегръдки, поздрави и успешна нова седмица!
Все още не съм успяла да проготвя галет,макар че отдавна се каня!Много вкусен изглежда твоят,Дани!Със сиренце в тестото си е отлична идея!Вярвам,че трудно сте дочакали да се охлади!
ОтговорИзтриванеПоздрави и спокойна вечер!
Елискирче, права си, трудничко изчакахме, но си струваше :)
ОтговорИзтриванеА ти не му мисли, а опитай!
Добре дошла, Мони!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, ако ви хареса!
Поздрави и усмихната нова седмица!
Много ми харесва това ти предложение, Дани! Да не казвам, че на тези при Дианка и Йоли отдавна им се каня :))
ОтговорИзтриванеМай е време да се взема в ръце и да ги опитам, щом дружно препоръчвате и казвате колко са вкусни и сочни :)
Поздрави и хубава нова седмица!
Пепи, стига им се кани :)
ОтговорИзтриванетестото е много вкусно, а патладжаните са...ммммм...
Поздрави и хубава седмица!