31 октомври 2010 г.

Портокалова торта с маково семе

Днес е Хелоуин и навсякъде има предложения в оранжево :)
И моето е в този прекрасен цвят, но е с портокали.

Една вкусна, ароматна идея :)

След като се насладите на тиквените предложения, можете да опитате и моето :

Осигурете си:

2 портокала
350 г захар

За тестото:

150 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
150 г бадеми, обелени и смлени
2 1/2 с.л. маково семе
3 яйца
175 г захар

За крема:

4 яйца
100 г захар
100 г масло
сока и кората на 1 лимон и 1 портокал.

Рецептата е за форма с диаметър 20 см.
Моята е по-голяма /26/ и стана на два реда.
За тази цел трябва да се съобразите с размера на портокалите си.
Моите бяха малки, за фреш и използвах повече.



Нарязвате портокалите на шайби, поставяте ги в тенджера заедно със захарта и 400 мл вода.
Сварете, докато кората на портокалите омекне.
Изберете най-хубавите резенчета портокал и поставете на дъното на формата, която е покрита с хартия за печене.
От останалия отцеден портокал, пюрирайте 100 г и добавете 75 мл от сиропа.
Останалият сироп запазете за сиропиране.

За тестотото в една купа смесете  сухите съставки : брашното, бакпулвера, маковото семе и
обелените смлени бадеми.
В друга купа разбийте до побеляване яйцата със захарта.
Добавете пюрирания портокал, смесен със част от сиропа.
Разбъркайте внимателно, изсипете върху наредените портокали и печете в предварително загрята фурна до 160 градуса, 40-45 минути.

През това време си пригответе на огъня крема.
На водна баня се поставят смесените разбити яйца, с добавените към тях останали продукти.
При непрекъснато бъркане се приготвя крема, като това може да ви отнеме около 30 минути.
Дъното на тенджерата, в която е крема не трябва да се опира във водата, която е в основната тенджера върху котлона.

Изпеченият блат се разрязва внимателно с нож, или конец.

Аз го нарязах на две, тъй като блата ми стана по-нисък.
Обръщам единия кръг в чинията за торта, сиропирам и поставям крема.
Тогава внимателно поставям другия кръг, с хартията, която махам в последствие.
Ако ви е по-малка формата режете на две места за три блатчета.
В моя случай, преди да обърна втория блат го сиропирах.
Поставя се в хладилник за няколко часа.
Получи се много ароматен, плътен сладкиш с прекрасно ухаещ крем!



Ами,ако ви допада, опитайте :)
И да ви е сладко!

Един съвет :
Нямах лимон и за моя вкус се получи доста сладко!
Ако и вие нямате, трябва да намалите захарта за сиропа!

29 октомври 2010 г.

Едно толкова цветно постно ястие

Все повече започвам да искам да гледам ярки, слънчеви цветове :)
Така тази вечер реших да приготвя това цветно удоволствие!

Количествата на продуктите бихте могли да ги променяте, според предпочитанията си

400 г нахут от консерва / може и да си го сварите/
400 г нарязани домати от консерва
2-3 картофа
1 морков
200 г спанак, може и замразен
1 глава лук
няколко скилидки чесън
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
1 ч.л. зелена къри Thai паста
зехтин за задушаване
сол
черен/бял пипер
бульон кубче, или пилешки, ако имате

В зехтина задушаваме нарязания лук, добавяме настъргания джинджифил, къри пастата, нарязаните картофи и морков и ги завъртаме в мазнината.
Добавяме бульона и готвим почти до готовност.
Добавяме спанака, ако е замразен.
Ако е пресен след почистването го бланширам, или приготвям на пара.
Добавя се  нахута и доматите.
Овкусява се със солта и пипера.

Сервира се естествено с хубав хляб.
При мен са кифлички с маслинова паста.



Ами сякаш лятото се върна :)
Да ви е сладко и цветно на душата!

26 октомври 2010 г.

Коблер с бриошово тесто, круши и ябълки

Есенните плодове постепенно намаляват като разнообразие :(
Но все още крушите за мен са примамливи, а  допълнението  на  ябълки и бриошово тесто
е  изкушаваща!
Така че и вие , ако сте изкушени от тази комбинация си осигурете:

Сухи продукти:
2 ч.ч. брашно
1 с.л. суха мая
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. канела
1/3 ч.ч. захар
чашата в случая е 210 мл

Влажни съставки:
1 яйце
1ч.ч. леко затоплено мляко
113 г размекнато масло

В купа се смесват сухите съставки.
Яйцето се разбива в затопленото мляко и се добавя към тях.
С непрекъснато разбиване се добавя и разтопеното масло.
Сместа е доста мека.

Плодов пълнеж:

3 ябълки, нарязани на парчета
1 круша, също нарязана
1/4 ч.ч.стафиди
1 ч.л. канела
1 с.л. брашно
1 с.л. брашно
1 с.л. царевично нишесте
1 ч.ч. захар

Приготвяне на пълнежа:
1/2 от нарязаните ябълки се смилат в чопър.
Добавят се останалите продукти, разбъркват се добре и се поставят  за около 2 минути в микровълнова, докато започнат да се появяват мехурчета.
Оставя се да се охлади.

В намаслена тавичка се изсипва повече от половината брашно и с помощта на лъжица се разстила .
При мен кръгла форма =28 см
Отгоре се изсипва плодовия пълнеж.
Добавя се с лъжица отгоре останалото тесто с лъжица на отделни места върху плода
и с острието на нож се разбърква внимателно с плода.
Поставя се във загрята фурна - 60 градуса, за да увеличи обема си
След това фурната се пуска на 190 градуса, като формичката не се вади, а
продължава да втасва.
Поръсва се с кафява захар и се пече 20 минути, после се намаля на180 градуса и се изпича до готовност.
Минутите за изпичане съобразете  с вашата фурна.

Е, какво очаквате да ви кажа:
бриошово тесто, ароматно, с лек дъх на козунак,
 уханието на тези вкусни плодове, канелата и
 кафявата  захар.
Е, удоволствието е пълно!

Да ви е сладко!

24 октомври 2010 г.

Ароматна крем супа от тиква с хрупкави тиквени семки

Е, каквото и да правя, заглавието все е дълго :)
А исках още да добавя - с ароматен хляб!
Защото какво е една крем супа без хубав хляб?

Последният ми пост, който накара много от вас да пуснат прекрасното си вкусово
въображение, за да усетят аромата на продуктите, включваше и тиква.
Естествено, че ми остана от нея и днес реших да я включа в менюто за вечеря.

Така се стигна до тази супа.
Има много рецепти в нет-а, но аз исках да е нещо по-пикантно.
За това избрах тези продукти:



850 г тиква, обелена, нарязана на парчета
1 глава лук
1 морков
1 1/2 ч.л. Thai red curry /в зависимост от отношението ви към лютото/
2 ч.л. пресен джинджифил, настърган
1 л пилешки бульон / кокосово мляко, или смес/
при мен малко повече, защото става много гъсто
сол,  черен/бял пипер

сметана при сервиране
печени белени тиквени семки


В малко мазнина /зехтин, или олио / се задушава нарязаните лук и  морков.
Добавят се къри пастата и джинжифила.
Добавя се  нарязаната тиква и   се  завърта в мазнината.
Добавя се бульона, солта и пипера.
Вари се до готовност на зеленчука.
Пасира се.

При сервиране се сипва малко сметана / по желание / и се поръсва с печени, белени тиквени семки.
Аз я сервирах с малки питки от пълнозърнесто брашно, морков и маково семе.


И понеже бях на " безотпадна" технология, изпекох семките на тиквата с малко зехтин и сол.


Ами дано да ви допада моето предложение и :
Да ви се сладко!

23 октомври 2010 г.

Пилешки дробчета с тиква и дюли

Едва ли има някой, който не е разбрал, че есента "превзе" публичното пространство и се настани трайно- в багрите на дърветата, в различното греене на слънцето, в  дневните температури, в другите дрехи, които обличаме :)

Е, познавам хора, които не я харесват :)

Но като си помисля за баба Зима, която след това е на дневен ред, този сезон просто за мен е мечта!

На  пазара също се настаниха традиционните продукти : тикви, дюли, кестени...
И в блоговете не закъсняха предложения с тези продукти!
Дори се появи една игра, в която съм поканена от Зори да участвам



Е, днес реших да отговоря на поканата и да ви представя моето предложение.
Повечето от вас не са изненадани от решението ми да съчетая сладко и солено.

В рецептата, която гледах
се използваха ябълки.
Но аз имах дюли, а и миналата есен ги включих в рецепти и останах очарована!
Така ги включих и  сега!

Рецептата  е пълна моя импровизация :

Продукти:
/количествата са произволни/

пилешки дробчета
тиква
дюля
бяло  вино
масло
пресен джинджифил, настърган
куркума
канела
бял/черен пипер

В тиган  се загрява масло.
Добавят се настърган джинджифил, куркума и канела / по една щипка/
Поставят се тиквата и дюлята и се завъртат.
Добавя  се  виното , сол, пипер и се задушава до омекване.

Пилешките дробчета, които държа дълго време в студена вода, подсушавам и изпържвам много бързо в масло.

Сервират се като се комбинират.


Ароматът е различен, , но подправките ухаят невероятно и комбинацията за нас беше
много вкусна!

Дано ви допадне и на вас!
Да ви е вкусно!

Зори, благодаря за поканата!
А всички вие,  с които редовно си  пишем коментари, а и тези, които прочетат тази рецепта нека  се влючат с тяхно предложение :)
Ще се радвам да видя нови комбинации!

21 октомври 2010 г.

Един непретенциозен сладкиш със сини сливи

Вече сте разбрали зa това, че харесвам  есенните багри.
А и днес Ondine показва страхотни снимки от есента в Бургас!

И каквото и да готвя тези дни   включвам  плодове, или зеленчуци,
които все още съдържат слънчевите лъчи и цветовете на есента!

Така се стигна до тази рецепта :

за тестото:
350 г брашно
220 г масло
1 жълтък
120 г пудра захар
щипка сол


750 г сливи
1 яйчен белтък
3 яйца
250 г сметана
100 г захар
1 пълна ч.л. канела
125 г едро смлени орехи, или лешници
1 с.л нишесте
2 с.л. захар

Тестото се приготвя от изброените продукти и се оставя в хладилник,
най-малко за 30 минути.
След това се поставя във формата/ при мен правоъгълна/, надупчва се и се изпича за 12-15 минути при 190 градуса.
Отгоре се намазва с белтък, след като изстине.

Сливите се обезкостяват и се нарязват.
Яйцата се разделят и жълтъците се разбиват със заквасената сметана, захарта, ядките, канелата и
нишестето.
Изсипват се върху изпеченото тесто.
Разбиват се белтъците със захарта и се изсипват отгоре.
Аз смесих всичко заедно!



Пече се 25- 30 минути.
Получи се много вкусен,  с вкус на маслено тесто, сладкиш, а за комбинацията от плодовете  и останалите продукти, думите са излишни.

Ами, дори и да не си падате по есента, сладкиша е прекрасен!
Опитайте го и
да ви е сладко!

В оригиналната рецепта, формата е малка.
Аз  харесвам тънък пласт маслено тесто и използвах по-голяма, правоъгълна тавичка!
А вие го направете според вашия вкус!

18 октомври 2010 г.

Една по-различна мусака

Когато кажем мусака, се разбира ястие с кайма и картофи :)
Това е най - разпространената представа.

Мусаката може и да е постна.
А моята е с кайма :)

А останалите продукти са все още намиращите се на пазара
червени чушки и патладжан.
Все още те носят аромата на отминалото лято и ме подканят да ви включа в менюто.

Ако още се намират на пазара около вас и ви хареса моето предложение - използвайте ги!

продукти
1,5 кг червени чушки, печени, белени
1,5 кг патладжан, нарязан на кръгчета, посолен, отцеден и изпържен,
или печен на грил
600 г кайма
1 морков
1 глава, нарязан лук
5-6-скилидки чесън, нарязан
малко олио за задушаване
3-4 домата, нарязани на филийки

 добавено от мен:

сос бешамел
топено сирене

В мазнината се задушават нарязаните лук, морков и чесън.
Към тях се добавя каймата и задушавайки, се разрохква.
Добавят се сол и черен пипер и други подправки , по избор.
Аз добавям бял пипер и смляно къри.

В гювеч се нареждат:

ред, изпечени, нарязани или цели , разтворени чушки,
ред изпържен патладжан,
ред нарязани на кръгчета домати
кайма,
и така до използване на продуктите.
Отгоре се завършва с кръгчета домати.
Запича се в предварително загрята фурна.


Аз направих малко бешамел с масло, брашно и прясно мляко, в
което разстопих малко топено сирене / количествата са по желание/
и поръсвах между редовете.

Отгоре се поръсва с магданоз!

Получи се превъзходно ястие !

Идеята за рецептата взех от вестник и е на жена-лекар, която готви с любов и експериментира.

Един съвет :
Знаете, че е добре патладжанът да се посоли, отцеди и да се изпържи, като се постави върху хартия, за да се попие мазнината.
Можете да го изпържите от предния ден.

Консумира се по желание и с вкусен, домашен хляб:)


Ами какво чакате :  извадете изстуденото бяло вино и ..започвайте:)
Да ви е сладко!

16 октомври 2010 г.

Световен ден на хляба и закуската за малчо

Днес рано сутринта прочетох за този ден!
А Дианка, както винаги ни уведоми много подробно:)
Да не говорим за прекрасния хляб, който ни предлага , за сиренцето, орехите и
червеното вино.
Така е, както се казва, "Няма по-голям от хляба"

Днес нямах намерение да правя  хляб, но надниквайки при Катя, си харесах нейните кифлички
и понеже днес малчо ни беше на гости ги направих, за да има за следобедна закуска!

Няма да ви разказвам как влезе като хуна, изсипа всичко, което носеше в раничката, обади се на вуйчо си по Скайп-а, направи една "фотосесия" на терасата...а аз през това време направих кифличките :)


Прекрасни станаха.
Кате, благодаря за рецептата:)



А на вас да ви е сладко!

15 октомври 2010 г.

Постни мъфини със сладко от манго

Сладкото от манго стана много ароматно и ми остана едно малко бурканче.


И ето : едни прекрасни мъфини, в които го използвах.

Продукти:

Сухи съставки:

2 1/2 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. захар
1ч.л. бакпулвер
1ч.л. канела / при мен щипка смлян джинджифил/

Течни съставки :

250 мл вода
1 к.ч. растителна мазнина

вместимост на ч.ч. 200мл

1к.ч.сладко
1к.ч. смлени орехи

Сухите и течните съставки се смесват с отделни купи, след което се разбъркват заедно.
Добавят се сладкото и орехите.

Изсипват се във формички за мъфини/намаслени/
Аз сложих силиконови и не ги намаслих.
Пекат се в предварително загрята фурна, в която съм сложила да се затопли и празната форма,
при 180 градуса.
След изваждане се изваждат от формичките след 30 минути.


Бързо, лесно и вкусно!

Ами, опитайте и
да ви е сладко!

12 октомври 2010 г.

Хляб с прясно мляко, или почти квадратен хляб

Още като видях хляба в рецептата  у нас се разнесе страхотен аромат...
Е,нямаше начин да не опитам.
Така както се казва в рецептата, прилича  на козунак, но си е  много вкусен като хляб :)

Ние, докато беше топъл му се насладихме с маринованото сиренце на Йоли :)


Направих двойна доза /рецептата е за 250 г брашно/
Разбърках тестото и оставих да втаса в машината за хляб.
Така е като върша няколко работи наведнъж, като многоръкия Шива, все някоя ръка не ми достига:)

Продукти:
280 мл мляко
70 г яйца / при мен 2 среден размер/
1 с.л захар
1 ч.л сол
500 г брашно
8 г суха, активна мая
70 г масло

Всички продукти, без маслото се смесват.
И при ръчно бъркане, и в машина, маслото се прибавя след 10 минути от разбъркването.
Предполага се, че при 10 минутно разбъркване се получава известно затопляне и активиране на маята и за да се позабави започва прибавянето на порции на маслото.
След разбъркване се оставя 1 час да втаса .
Машината го прави сама :)

След това  тестото се изважда, омесва се, за да "излезе въздуха' разделя се на 3  части, които се оформят като топки и се оставят 15 минути да си починат.
След това се разточват на кръг с диаметър почти 20 см.
От двете страни се прегъва и се оформят правоъгълник, който се разточва с дължина около 24-25 см и се навива на стегнато руло.
Така с трите топки се оформят 3 рула, поставени едно до друго в тавичка.
Оставят се 15 минути да втасат, докато се загрее фурната до 180 градуса.
Намазва се отгоре с разтопено масло и се поръсва със сусам.
Изпичате и се наслаждавате на превъзходния хляб :)))



Усетихте ли аромата?
Ами насладете му се !!!
Да ви е сладко!

10 октомври 2010 г.

Шоколадова торта с орехова основа

Вчера най-накрая / след дълго изчакване/ прибрах летните дрехи :(
Есента, много бързо зае  мястото на сгряващото, слънчево, шарено на цветове, емоции и аромат
на море, лято!

Кестените, заеха тротоарите./ и не само/


И сякаш чувам   прекрасната песен :

"И цъфтят в суматохата кестени.
Прецъфтяват...и пак цъфтят !"



Гроздовете, натежаха...

Естествения кръговрат!


Нямаме избор и трябва да се пригодим!



И какво се случва на практика:
започва да ни се присънват свински вратни пържолки, топли супички и мноооогo
шоколад :)

Така естествено се стигна до тази много шоколадова торта с орехово-бадемова основа
без брашно.

Още повече, че имах едни "самотни" белтъци във фризера!

Ако и вие имате желанието за шоколад, дори  и да нямате излишни белтъци,
направете я и се насладете.


Продукти:

5 белтъка
150 г смлени едро, орехи
150 г смлени едро, бадеми
1/2 ч.ч. захар




200 г натурален шоколад
1 ч.л.разтворимо кафе
75 г масло
3 яйца, разбити с
1/3 ч.ч. захар


Ганаш
100 мл сметана
120 г натурален шоколад
25-30 г масло
1 с.л. бренди


Форма = 24 см
Моята е по-голяма и стана по- разлята :)




Белтъците се разбиват със захарта като за целувки / трябва да са със стайна температура/
Внимателно с разбъркване се прибавят едро смлените ядки.
В покрита с хартия  за печене , форма се изсипва сместа и се пече при 160 градуса на вентилатор не повече от 20 минути.
След това отгоре се изсипва шоколадовата смес, като на водна баня се разстопява маслото,
добавят се кафето и начупения шоколад.
Бърка се до пълното разтапяне и хомогенизиране.
Сместа се изсипва върху предварително разбърканите яйца и захар.
Хомогенизира се добре.
Пече се при 160 градуса не повече от 20минути.
Оставя се за цяла  нощ в хладилника /може и по-малко/


 За покритието се поставя на слаб огън сметаната, маслото и се добавя начупения шоколад,
до пълното разтапяне, и брендито.
Изсипва се върху тортата и се охлажда поне 1 час.

Е, излишно е да казвам какво шоколадово изкушение е , с аромат на бренди:)
Основата е много вкусна и  сигурно ще я използвам като основа при останали белтъци.

Ами не ни остава нищо друго, освен да приемем есента в цялата и прелест и да се насладим
на въшебния вкус на шоколада :)

А и нали той е сред продуктите, които ни подобряват настроението и ни правят щастливи :)

Усмивка....:)

И да ви е сладко!

8 октомври 2010 г.

Пирог с гъби

В това предложение ме впечатли заглавието : "свръх вкусен "
И си казах : чак пък толкова :)
Оказа се, че това е рецепта от една готварска книга публикувана преди 100 години!

Е, това ме позаинтересува и се захванах да го приготвя.
Приготвя се тесто със сметана и плънка с много гъби .

При мен малко претърпя промяна в плънката.

Продукти за тестото :

25 г масло
3 ч.ч. брашно
1 ч.л.сол
2 яйца
200 г сметана

В  кухненски процесор се смесват маслото, брашното и солта.
След това се добавят яйцата и сметаната.
Тестото се завива в пластично фолио и се оставя в хладилник

През това време се приготвя плънката :
1 кг  гъби, нарязани и задушени в 
25 г масло
1 тиквичка, нарязана и също задушена
сол
ч.пипер
4 сварени яйца

Сместа се изсипва и се добавя 3/4 ч.ч. сметана/заквасена/
Охлажда се.

Тестото се изважда  от хладилника, разделя се на две различни по големина части.
По-голямата се разточва / аз работя с пръсти / и се поставя на дъното на намазана тавичка с масло / 28 см/ 
Трябва да се предвиди по-голям размер за борд*
Отгоре се разпределя плънката.
Върху нея се нареждат нарязаните на полумесец яйца.

Останалата част от тестото се разточва и се поставя върху плънката.
Краищата на борда се обръщат отгоре.
Повърхността се надупчва много и се намазва с яйце.
Фурната  се загрява на 220 - 240 градуса.
Пече се 10 минути, после се намаля температурата на 200 градуса и се пече 30 минути.



Получи се много вкусен пирог.
С  тестото се работи лесно.
Аз мислех , че ще лепне :)

* Мисля си, че може и без това прихлупване на борда.
При мен там остана малко влажно.
Много е важно да се осигурят достатъчно отвори по повърхността, за да излиза парата.
Плънката е много вкусна.
Може би като поизстине няма да се усеща тази лека влажност.

Ами, ако сте любители на на гъбите и този вид поднасяне с тесто, значи това е вашата рецепта.
А ако не сте опитвали, опитайте и :
Да ви е сладко!

5 октомври 2010 г.

Свинско с ябълки и гратенирани картофи

Вече сте разбрали, че харесвам комбинация на месо с плодове, обработени по различен начин:)
И за тази публикация избрах месо и плод, но най-вече ни допадна гарнитурата : гратенирани картофи и гъби в кокосово мляко/има и още интересни сътавки към тях/

И така : 
количествата на основните продукти са ваш избор!

при мен:

800г свинска плешка, маринована в любимите ми напоследък:
лимонова трева
соев сос
сол
пипер/черен,или бял/
Thai сос за стриди



оставено да се овкуси и омекне за  няколко часа,
или цяла нощ

1 чаша бяло вино

2-3 кисели, сочни ябълки, нарязани на шайби и изпечени до омекване

Аз имах малко хлебни ябълки и малко се разкашкаха /не че не ги похапнахме/

Гарнитура:
5-6 картофа, нарязани на шайби
300г, или повече, гъби, нарязани на едри филийки
1 глава лук, нарязана /или няколко стръка зелен лук/
2 ч.л. Thai червена къри паста /лютичка е/
400 г кокосово мляко
сол

Свинското след мариноването се задушава в малко олио/зехтин до омекване.
Добавя се виното и се готви до готовност

Ябълките, нарязани на филийки, обелени се поставят в тавичка, намазана с масло 
добавят се 2 с.л  разтопено масло и и се запичат във фурната


 За гарнитурата,  в намазан съд с масло се нареждат:
шайби картофи, шайби гъби, нарязан лук.
Така 2-3 реда.
В отделен съд се смесват кокосовото мляко и къри пастата.
Със сместа се заливат зеленчуците.
Запича се до готовност .

За тези, които не са почитатели на кокосовото мляко, подчертавам, че то няма вкус, но прави соса плътен.

Ами това е!
На нас ни беше вкусно.
Така направената гарнитура,  може да се приготви като самостоятелно ястие!

Опитайте и да ви е вкусно!

3 октомври 2010 г.

Кекс с маракуя и сладко от манго

Вече съм писала за маракуята и за това, че ми допада аромата :)
А и мангото ми е обичан плод.
А комбинацията им е изключително вкусна!


Особено под форма на сладко!

А то се оказва един от компонентите на този кейк.

Преди да ви представя рецептата искам да споделя, че имам повод да почерпя -
на първо място на  две прекрасни дами : Диани и Зори, които откликнаха на поканата ми
да пием кафе и се срещнем  в София и

Самодивка , за това че е прекрасна млада дама,
 много сръчна  и страхотен човек,
и за нейното прекрасно герданче, което ми изпрати :)


Искам да кажа, че срещата беше страхотна и да им благодаря!
Така следващият път може да се съберем повече!

И не на последно място Frogi, която пожела по-бързо да почерпя!

Е, сега го правя с този ароматен кейк.

Chiffon cake е един много ефирен, пухкав кекс.



Причината за това са добавените белтъци, разбити предварително със захар, но не както за целувки, а с малко по-меки връхчета.


Продукти

100 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
3 жълтъка
40 г пудра захар
50 мл растително олио
40 мл сок от маракуя /от 1-2 плода/
3 с.л. сладко от манго /рецептата е по-надолу/

3 белтъка
40 г захар

Първо си приготвяме сладкото:
500 г манго, нарязано, обелено
200 г захар
50 мл сок от маракуя

Продуктите се слагат в тенджерка и се сварява сладко до омекване на мангото.
Аз го пасирах и поставих веднага в малко бурканче и сега ще държа в хладилник.
Предварително отделих 3 с.л.

Яйцата, се разделят на белтъци и жълтъци/желателно е това да стане, докато са студени от хладилника/
Оставят се на стайна температура.
Когато я достигнат се разбиват жълтъците при постепенно добавяне на захарта.
Добавя се олиото, сока от маракуята и сладкото от манго.

Изсипва се към сместа от брашно  и бакпулвер, предварително пресяти.

Отделно се разбиват белтъците с постепенно добавяне на захарта, като се внимава да не стане като за целувки, а с малко по-меки връхчета.
Добавят се внимателно към по-горната смес и се разбърква със силиконова шпатула също внимателно.

Според източника на рецептата се изсипва в ненамазана 17 см форма с отвор и се пече при 170 градуса 35-40 минути/докато при проба с клечка тя излиза суха/

Както се вижда от моята снимка, съдинката , ми е по-широка и явно искаше намазване,
защото при обръщане при мен се получи малък фал.

Това изобщо не се отрази на вкуса.

При изцеждане на сока от маракуята се запазват част от семената и се добавят към брашняната смес.
Хрупкат много приятно при консумация!

С едно кафенце  и с приятели  естествено е по-приятно :)

Така че заповядайте и да ви е сладко!

P.S.
Искам да споделя, че в София разгледах  уникалната изложба  на френския импресионист Едгар Дега :)
По принцип обожавам неговите картини с балерини, но и скулптурите са прекрасни!
Ако имате възможност - насладете им се!

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (2) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (115) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (7) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (25) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации