21 март 2010 г.

Задушен телешки език

След  "зелената вълна", която сега  започва, днес сготвих телешки език.
Обичаме го сготвен, а не само като "мезе",  с чаша червено вино.

Ако искате да му се насладите са ви необходими:

  телешки език
  около 30-40 г масло
  1 глава воден лук
  3-4 скилидки чесън
  1 морков
  1 ч бяло вино
  1 ч.л. доматено пюре
  сол, червен и черен пипер
  брашно

Сварявате езика /при мен в тенджера под налягане/
В маслото, задушавате нарязания на полумесеци лук, поръсвате обилно с брашно, добавяте виното  и част от бульона.
Когато сместа заври, добавяте нарязания чесън и морков.
Вари се до готовност на зеленчуците.
Малко преди да са готови, добавяте размитото доматено пюре и червения пипер.

Изваждате с решетъчна лъжица зеленчука и го пасирате с пасатор.
Добавяте нарязания на филийки език.
По желание може да приготвите картофено пюре  като гарнитура.

Похапвате с удоволствие, като си казвате : наздраве.

Да ви е сладко!


8 коментара:

  1. Дани,
    харесва ми рецептата - чудесно изглежда, а също така и паят - наздраве!
    Нека идващата пролет те радва
    с красота и слънце,
    усмивки и много щастие, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дианка за прекрасните пожелания!
    Много слънце и усмивки в душата ти:)

    ОтговорИзтриване
  3. Интересна рецепта, Дани :) Може и да го направя... за да зарадавам половинката си...
    Хм... Защо не :) миналата година направох повечето неща, за които ме моли, но аз не обичам :)
    Хубава първа пролетна седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Зори!
    Ще ми съобщиш, ако го зарадваш!
    Слънчева седмица :))

    ОтговорИзтриване
  5. Много добре изглежда и с това сосче...!
    Никога не съм яла език, може би защото мама никога не е готвила подобно нещо. Ще взема да се престраша да работя с тенджерата под налягане, която стои в шкафа :)))

    Много пролетни аромати и настроение, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Ина!
    Езикът е вкусен, защото е чисто месо,
    а тенджерата под налягане е удобно нещо : спестяваш време и не хапе...
    Слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Много примамливо предложение, Дани! Все така уютно, ароматно и вкусно да посрещаш много гости тук! Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  8. Радвам се, Ева, че ти е допаднало!
    Благодаря за прекрасните пожелания:)

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (8) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации