7 март 2010 г.

Португалски портокалов сладкиш

Мили  мои виртуални приятелки:

Честит празник!

 Нека сте усмихнати и обичани винаги!!

Към това заглавие в книгата "Да печем с любов" пише, че тази арабска рецепта е пренесена в
Португалия през XV век.


За да го опитате ще трябва да си осигурите :
 За тестото:

 4 яйца
 125 г захар
 100 г брашно
 2 ч.л. настъргана портокалова кора
 1 пакетче ванилия
 мазнина за намазване на формата

За глазурата :

 500 мл прясно мляко
 1 пакетче ванилов пудинг на Д-р Йоткер
 100 г размекнато масло
 150 г бита сметана
 2 с.л. смлени лешници
 2 портокала

Фурната се загрява предварително до 220 градуса.

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.
Жълтъците със захарта, ванилията , настърганата портокалова кора и
4 с.л. хладка вода  се разбиват на пяна.
Добавя се брашното и се разбърква добре.
Белтъците с щипка сол се разбиват на твърд сняг и се смесват с тестото.
Формата се намазва с масло, тестото се изсипва вътре и се заглажда.
Изпича се в загрятата фурна за около 20 мин.
Изважда се и се оставя да изстине.

Маслото се разбива на пяна с миксер.
Ваниловия пудинг се сварява с млякото, според  указанието на опаковката
Оставя се да изстине на стайна температура.
Към него се добавя разбитото масло.
Сметаната се разбива и се добавя към горната смес.
Добават се смлените лешници и се разбърква добре.

Блатът се разрязва на две части.
Долната половина се намазва с част от крема.
Отгоре се слага втората половина от блата.
Покрива се с останалия  крем, като се намазва и отстрани.

Портокалите се измиват и подсушават.
Със специален нож от кората се отделят фини ленти.
Плодовете се обелват, отстранява се ципата и се нарязват парченца портокал.
С корите и парченцата плод се  украсява отгоре.

Тук е мястото да обясня / то се вижда/ , че поради липса на указания нож,
моите корички не са къдрави?!!!
За сметка на това, парченцата портокал, станаха малко "рошави"
Бързам да ви "успокоя", че това изобщо не се отрази на  вкуса :)

Има и едно допълнение свързано с поднасянето:

според авторите е подходящо да се сервира ароматно кафе -дълго -
като за всяка порция се добава при приготвянето
 1 парче портокалова кора

 3 ч.л. шери,

 1 малко парченце канелена пръчица.



Остава да се въоръжите с не много голямо търпение и да приготвите
този много ефирен, с аромат на портокал, сладкиш.

И не на последно място:

 оказа се, че това е 101  ми публикация и
 това е моето сладко изкушение  за вас,
 с пожелание да продължаваме  да си
 "бъбрим" в коментарите.
 За мен това е най- хубавата част от писането в блога ::)))

 Да ви е сладко!

21 коментара:

  1. Честит празник, Дани!
    Бъди здрава и усмихната, щастлива и обичана жена!
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Пепи!
    Честит празник!
    Много усмивки и обич винаги да те спохождат!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,
    честит празник -
    осмомартенски и 101 публикация!
    Избрала си ефирен сладкиш и чаша ароматно кафе -
    чудесен начин да ни поздравиш.
    Благодаря ти,
    бъди вдъхновена и щастлива, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, за прекрасните пожелания,
    Диана!

    Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит 8-ми Март,мила Дани!Желая ти да си щастлива майка и обичана съпруга!Много здраве, приятни емоции и усмивки!Поздрави и целувки от мен!
    Теменужка

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник, Дани :)
    И искам да ти кажа, че си голяма изкусителка :) И това за кафето направо ме довърши, само преглъщам :)
    Приятна вечер от мен и целувки :)

    ОтговорИзтриване
  7. Радвам се, че те изкусих, Зори.
    Целувки и от мен :))

    ОтговорИзтриване
  8. Честит празник, Дани :)
    С пожелание за много слънчеви и широки усмивки, сладки като този сладкиш целувки :))) и ведри, като твоя блог дни :)
    Весел празник :)

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник, Дани!
    Бъди обичана, обичаща и много щастлива!

    Сладкишът е много изкушаващ. Надявам се публикациите ти да станат още много по 101 :)

    Хубава седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесен десерт! И аз съм му хвърлила око, а след като ти му даваш добра оценка, ще го пробвам :-)

    И с малко закъснение, но от сърце - Честит празник - бъди винаги много обичана и много щастлива!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, Тони!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, Ирина!
    Надявам се да ти хареса!
    Ти по-честичко отваряш тази книга и
    аз чакам да опиташ нещо друго, вкусно.
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесно предложение и пожелания си направила, Дани! Благодаря ти, обичана винаги бъди и ти!
    Понеже е време за закуска, си взимам и кафенце, и парче сладкиш, и с усмивка продължавам деня!

    ОтговорИзтриване
  14. ммм, какъв сладък 8-ми март! накрая снимките с кафето и сладкиша в профил са толкова подканващи...
    Най-добри пожелания и на теб

    ОтговорИзтриване
  15. Прекрасен, усмихнат сладкиш, Дани. Бъди винаги и ти усмихната и щастлива!

    ОтговорИзтриване
  16. Да ти е сладко, Еви!
    Да ти е усмихнат денят:))

    ОтговорИзтриване
  17. Райна, смисъла беше да ви изкуша...
    радвам се, че съм успяла :))

    @Happy / съжалявам миличка, но не ти знам името/
    радвам се, че си се усмихнала на сладкиша :)
    Благодаря за пожеланията !

    ОтговорИзтриване
  18. Дани, накара ме да преглъщам, представяйки си вкуснотията!
    Съвсем наскоро си купих специален нож за стъргане на корички на цитрусови плодове и сега си търся повод да го изпробвам. Ето сега имам прекрасна възможност с твоята рецепта!
    Честита 101-ва публикация! Още много по 100, пълни с изкушаващи рецепти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Дани, накара ме да преглъщам, представяйки си вкуснотията!
    Съвсем наскоро си купих специален нож за стъргане на корички на цитрусови плодове и сега си търся повод да го изпробвам. Ето сега имам прекрасна възможност с твоята рецепта!
    Честита 101-ва публикация! Още много по 100, пълни с изкушаващи рецепти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Дани, радвам се, че ти предлагам повод за новото ножче :)
    Чакам да ги видя тези къдрави корички !!

    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (10) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифли (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (38) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации