Един много вкусен и лесен кейк.
Никак не е фотогеничен, а и трудно се реже на
правилни парчета :)
Споделям го, защото съм сигурна, че ще ви се хареса.
А и това е идея за останали белтъци :)
ПРОДУКТИ
250 г сушени сини сливи, без костилка
ром за накисване*
25 г какао
100 г черен шоколад
50 г масло
170 г захар
4 белтъка
85 г брашно
1 ч.л. канела
200 г заквасена сметана
2 с.л. мед
Сливите се разполовяват и се накисват за 30 минути в ром.
Маслото се смесва с какаото, шоколада и 140 г от захарта. Наливат се около 100 мл вода и сместа се загрява на котлона, докато захарта се разтвори и шоколадът се разтопи.
След това се охлажда.
Сливите се нареждат на дъното на форма с диаметър 26 см. върху
хартия.
Белтъците се разбиват с останалата захар.
Добавят се брашното и канелата и се разбърква внимателно с шпатула.
Белтъчната смес се хомогенизира внимателно със шоколадовата.
Изсипва се върху сливите.
Пече се в предварително загрята фурна до 170 градуса
около 30 минути.
Оставя се да се охлади и се обръща в чиния.
Сервира се със сметаната, предварително разбъркана с меда!
*Аз накиснах в любимия ми коктейл с шампанско Hugo.
Получи се много лек и ефирен сладкиш, с дъх на шоколад.
Опитайте и няма да съжалявате.
Да ви е сладко !
източник
Никак не е фотогеничен, а и трудно се реже на
правилни парчета :)
Споделям го, защото съм сигурна, че ще ви се хареса.
А и това е идея за останали белтъци :)
ПРОДУКТИ
250 г сушени сини сливи, без костилка
ром за накисване*
25 г какао
100 г черен шоколад
50 г масло
170 г захар
4 белтъка
85 г брашно
1 ч.л. канела
200 г заквасена сметана
2 с.л. мед
Сливите се разполовяват и се накисват за 30 минути в ром.
Маслото се смесва с какаото, шоколада и 140 г от захарта. Наливат се около 100 мл вода и сместа се загрява на котлона, докато захарта се разтвори и шоколадът се разтопи.
След това се охлажда.
Сливите се нареждат на дъното на форма с диаметър 26 см. върху
хартия.
Белтъците се разбиват с останалата захар.
Добавят се брашното и канелата и се разбърква внимателно с шпатула.
Белтъчната смес се хомогенизира внимателно със шоколадовата.
Изсипва се върху сливите.
Пече се в предварително загрята фурна до 170 градуса
около 30 минути.
Оставя се да се охлади и се обръща в чиния.
Сервира се със сметаната, предварително разбъркана с меда!
*Аз накиснах в любимия ми коктейл с шампанско Hugo.
Получи се много лек и ефирен сладкиш, с дъх на шоколад.
Опитайте и няма да съжалявате.
Да ви е сладко !
източник
Хайде сега, Дани, бил нефотогеничен. :)
ОтговорИзтриванеСладкиш - какао - сушени плодове - черен шоколад - дори и само това ми е достатъчно като препоръка.
Аз също имам един такъв - викам му НЕ-ставащият кекс, защото няма вид, ама е много, много вкусен и също е с какао, ликьор и сушени кайсии :) Хубава неделя!
Благодаря, Креми!
ИзтриванеХубава неделя и за теб!
Дани,друго си е шоколадов кекс,нали?Много го обичам...
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Права си, Живе, друго си е :)
ИзтриванеПрегръдки!
Ех, този шоколад! Със сигурност ще ми хареса :)
ОтговорИзтриванеА и добра идея да вложа белтъците.
Ех, Даре, шоколадът е друго нещо :)
ИзтриванеБлагодаря ти и хубава неделя!
Дани, те такива по-нефотогеничните сладкиши са и най-вкусни! Прекрасна комбинация!
ОтговорИзтриванеПоздравления и хубав ден!
Много се радвам, че ти харесва :)
ИзтриванеХубава вечер за теб!
Като го гледам този сладкиш ,последното което мисля е да му търся кусур:)))))Изобщо не държа парченцето да ми е правилно нарязано:))),приказен десерт,Дани!Поздравления за оригиналния кекс!
ОтговорИзтриванеМиленка, веднага ти отрязвам едно парче :)
ИзтриванеХубава вечер!
Прекрасен сладкиш, Дани -
ОтговорИзтриванеизглежда неустоимо фин, ароматен и ефектен точно с тази си визия...
Вълшебна комбинация от вкусове и ухания - благодаря за чудесната рецепта!
Сърдечни поздрави за теб и хубава нова седмица!
Дианка, радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдки и усмихната седмица!
Ще ми хареса! Само като чета продуктите и усещам неустоимия вкус, Дани!
ОтговорИзтриванеБети, много ме радваш!
ИзтриванеМного ми допада :) неустоим!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица от мен, Дани!
Благодаря ти, Зори!
ИзтриванеУсмихната седмица от мен!
О, гледайки съставките, мога да усетя аромата!Чудесна рецепта, Дани! Влиза ми веднага в седмичното меню!
ОтговорИзтриванеНелка, ще се радвам, да му се насладите :)
ИзтриванеЕх, Дани, преди малко търсих как да оползотворя белтъци, ама що не погледнах тук:)
ОтговорИзтриванеВеси, следващия път :)
ИзтриванеДани, това е любима комбинация, браво!
ОтговорИзтриванеРадвам се че ти е любима комбинация, Веси!
ИзтриванеЧудесна идея за белтъци ,които често ми и остават и за шоколад :) Само сини сливи почти никога нямам :)) щом купя и си ги изяждам :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица, Дани!
Да, Пепи за белтъците е чудесно.
ИзтриванеСливи си купих, че съм си харесала едни бисквити.
Спокойна седмица, Пеп :)
От моя личен опит съдя, че нефотогеничните неща обикновено са най-вкусни :)
ОтговорИзтриванеЧудесно звучи, Дани!
И аз така си мисля, Мария :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Това парченце го гледам вече няколко пъти и а-ха да захапя монитора...
ОтговорИзтриванеКомбинацията е просто перфектна!
Дани, чудни са ти всичките сладкиши.
Ил, много ме радваш с харесването.
ОтговорИзтриванеИ се присегни да го вземеш ;)
Или ще ти направя след постите :)
Дани, на това никой не би устоял! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТраянче, това е замисълът :)
ИзтриванеПоздрави и от мен!
Дани, хич не се измъквай с такива нефотогенични обяснения. Толкова добре си го снимала, че показва напълно достатъчно какво ни очаква като вкус и аромат. Обожавам сладкиши с такава текстура. Вълшебен е! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБонбонче, не се измъквам :)
ИзтриванеРадвам се, че ти харесва!
Поздрави и от мен!
На мен си ми е съвсем фотгенично и много привлекателно това парченце,Дани,личи си колко сочен е сладкиша!Отново разви любимата тема по безспорно вкусен начин :) ! Приятен вторник да ти е!
ОтговорИзтриванеРоси, радвам се, че ти харесва.
ИзтриванеУспешен вторник !
Благодаря за прекрасния сладкиш. Правя го вече няколко пъти, всеки път се получава много вкусен.
ОтговорИзтриване