Няма да пиша за снега, дъжда и студа!!!
Не ги обичам.
Но в това студено време да имаш повод да включиш фурната
си е удоволствие.
А, когато извадиш тези пухкави сладурчета, удоволствието е пълно!
Предлагам ги на вашето внимание, защото все пак идва зима :)
ПРОДУКТИ:
500 г брашно
щипка сол
250 г топло прясно мляко*
7 г суха мая, или 20 г свежа
1 ч.л.захар
1 яйце
1 пакетче ванилова захар
100 мл олио
75 г захар, от тях 50 за тестото
50 г мак
20 г разтопено масло
3-4 ч.л. сладко по избор**1 жълтък
Ако използвате прясна мая я захващате с топлото мляко и лъжичката захар
Ако използвате суха я смесвате с брашното и захарта.
Омесват тесто от млякото, яйцето, олиото, 50 г от захарта, брашното и маята.
Продуктите са толкова точни, че не съм добавила повече брашно.
получава се чудесно, меко и не лепнещо тесто.
Оставя се да втаса около час.
Смесват се останалата захар, 20 г с маковото семе.
Втасалото тесто се разделя на две.
В тортена форма с падащо дъно, с диаметър 26-28 см, се поставя хартия.
Едната половина от тестото се изтънява с пръсти върху хартията във формата на кръг.
В средата се слага сладкото в кръг.
Останалата част от тестото се намазва с маслото и се поръсва обилно с маковата смес.
Отгоре се разстила втората част от тестото, която покрива първата.
Кръгът се разрязва на 16 части, или по-малко до сладкото.
Всяка разрязана част се усуква няколко пъти.
Тук са дадени подробни снимки :)
Поставя се ринга и се оставя да втаса за около 30 минути.
Фурната се загрява до 180 градуса.
Намазва се с разбития жълтък, с добавено малко прясно мляко.
Центърът се поръсва с маковата смес.
Пече се до готовност!
След изваждане, намажете с малко масло.
Е, винаги се изчаква да изстине.
След това се насладете на тези вълшебни кифлички!
Да ви е сладко!
* Една част от млякото заместих с кокосово мляко, защото ми остана
от любимата ми супа :)
**Сладкото ми беше от печени във фурната сини сливи с орехи.
Ама го направих толкова гъсто...
Но вкусно :)
Не ги обичам.
Но в това студено време да имаш повод да включиш фурната
си е удоволствие.
А, когато извадиш тези пухкави сладурчета, удоволствието е пълно!
Предлагам ги на вашето внимание, защото все пак идва зима :)
ПРОДУКТИ:
500 г брашно
щипка сол
250 г топло прясно мляко*
7 г суха мая, или 20 г свежа
1 ч.л.захар
1 яйце
1 пакетче ванилова захар
100 мл олио
75 г захар, от тях 50 за тестото
50 г мак
20 г разтопено масло
3-4 ч.л. сладко по избор**1 жълтък
Ако използвате прясна мая я захващате с топлото мляко и лъжичката захар
Ако използвате суха я смесвате с брашното и захарта.
Омесват тесто от млякото, яйцето, олиото, 50 г от захарта, брашното и маята.
Продуктите са толкова точни, че не съм добавила повече брашно.
получава се чудесно, меко и не лепнещо тесто.
Оставя се да втаса около час.
Смесват се останалата захар, 20 г с маковото семе.
Втасалото тесто се разделя на две.
В тортена форма с падащо дъно, с диаметър 26-28 см, се поставя хартия.
Едната половина от тестото се изтънява с пръсти върху хартията във формата на кръг.
В средата се слага сладкото в кръг.
Останалата част от тестото се намазва с маслото и се поръсва обилно с маковата смес.
Отгоре се разстила втората част от тестото, която покрива първата.
Кръгът се разрязва на 16 части, или по-малко до сладкото.
Всяка разрязана част се усуква няколко пъти.
Тук са дадени подробни снимки :)
Поставя се ринга и се оставя да втаса за около 30 минути.
Фурната се загрява до 180 градуса.
Намазва се с разбития жълтък, с добавено малко прясно мляко.
Центърът се поръсва с маковата смес.
Пече се до готовност!
След изваждане, намажете с малко масло.
Е, винаги се изчаква да изстине.
След това се насладете на тези вълшебни кифлички!
Да ви е сладко!
* Една част от млякото заместих с кокосово мляко, защото ми остана
от любимата ми супа :)
**Сладкото ми беше от печени във фурната сини сливи с орехи.
Ама го направих толкова гъсто...
Но вкусно :)
Чудничко просто!
ОтговорИзтриванеКак ми се приядоха кифлички, Дани...
Хубава неделна вечер!
Ил, сигурна съм, че бързо ще ги направиш :)
ИзтриванеСпокойна вечер и на теб!
Така е, има ли уют у дома, няма значение какво е времето вън. Кифличките ти носят точно това, уют! Прекрасни са, Дани!
ОтговорИзтриванеТака е, Йоли!
ИзтриванеСтава ти топло на душата :)
Не обичаш снега и студа, пък гледай как те вдъхновиха да включиш фурната:))) Ами бонбончета са тези кифлички, бижу! Прегръдки, Дани!
ОтговорИзтриванеПрава си за вдъхновението, Катенце!
ИзтриванеБлагодаря!
Прегръдки, мила!
Ама суперски са станали, Дани! Представям си как ухаят:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, скъпа :)
ИзтриванеНаистина са суперски!
Толкова пухкави! Страхотни са!
ОтговорИзтриванеБлагодаря много, Наталия!
ИзтриванеТестото е чудесно :)
Ех, Дани.. кой обича дъжд и студ. Но пък кой не обича топла печка, вкусни кифлички и вълшебен аромат :) то това му е хубавото на студеното време.
ОтговорИзтриванеНадявам се, че при вас всико е наред.
Целувки и спокойна седмица!
Благодаря, Зори!
ИзтриванеИ да, наред е :)
Прегръдки!
Вкусноооо,но пък и толкова красивоооооо..........Ако знаех,че ще печеш тези апетитни кифлички на път за Варна щяхме да минем през Бургас(:::::
ОтговорИзтриване:))))Усмихнат ден,Дани!
Благодаря ти много, Миленка!
ИзтриванеДругият път, свиркайте, когато тръгвате за Варна :)
Хубава седмица!
Наистина вълшебни, Дани -
ОтговорИзтриванесякаш усещам аромата, вкуса и топлината им.
Чудесно съчетание със сините сливи, орехи, мак , масло ... фантазия.
Благодаря за страхотната идея, успешна и усмихната нова седмица!
Дианка, толкова хубаво си ги описала, че стават по-вкусни :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Усмихната седмица и за тебЯ
Разкошни са, Дани! Пухкави, златисти, ароматни - съвършени! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много, Еви!
ИзтриванеПрегръдка!
Дани, ама като му е топло на човек в душата, топло е и всичко около него. Пък и ти така стопляш с вкусните и ароматни кифлички... И как се е разтекла сладостта отвътре... Ох, чудесни са!
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер от мен! :)
Гери, ще се радвам, ако съм ти стоплила душата :)
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Ох, и аз не обичам студеното .... Но и аз обичам такива кифлички :)
ОтговорИзтриванеПросто усещам аромата им! Ще ги опитам, Дани, да знаеш :)
Хубав и топъл в кухнята ден! Поздрави!
От една кръвна група сме, Бени :)
ИзтриванеЩе се радвам да ги направиш!
Благодаря за пожеланията!
От мен, усмивки :)
Дани,с тези твои банички и кифлички си голям подстрекател и постоянно ме провокираш към прегрешения!Много пухкави са и тези,мак също харесвам,пък и сладко от сини сливи,ех,де да имаше сега и пред мен една поне :) .Прегръдка и хубава сряда!
ОтговорИзтриванеВсички провокираме към прегрешения, Роси!
ИзтриванеИ нали знаеш, че трябва да му се отдадеш на това изкушение :)
Така че ги направи в почивните дни :)
Прегръдка!
Да ти каза, в онова време да имаш възможност да включиш фурната, си е направо егати кефа;)) Като ми пуснаха тока на другия ден, не излязох от кухнята и не спрях всички видове отопление цял ден;)
ОтговорИзтриванеЗа кифличките- мога само да съжалявам, че не са наблизо- обожавам ги едни такива;)
Прегръдка, Дани!
П.П. Погледни на снега и студа по друг начин и виж колко е хубаво, когато не е прекалено;)
Марте, аз не се плаша от студ:)
ИзтриванеСнегът при нас не е най-доброто нещо, защото знаеш,
че много бързо става кална киша!
Но не обичам този дъжд със силен вятър, който има на морето.
Кифлите са чудесни и съм сигурна, че ще ги направиш :)
Поздрави!
Ох, каква апетитност ме гледа тук от снимките! Даже аромата усещам! Да си призная домашни български кифлички никога не съм правила, ще трябва да се захвана скоро и да покажа на френското пиле с какви мармаладени кифли растяхме у дома (докато той е дъвчел бутер "хлебчета" с шоколад) :) Обаче аз ще ги поръся отгоре с едра захар, че нея първа изяждах навремето, барабар с коричката :)
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен, мила ми Дани :)
Скъпа моя, ще се радвам да ги направиш и да си хапнеш и ти :)
ИзтриванеПрегръдки, Тики!
blagodarja ti, Dani! blagodarja! mnogo se zaradvah.
ОтговорИзтриванеradostta se smesva s uhanie na kiflichki :-) Kakto imam i sladko ot slivi.....
Pregradki i na teb
Maria
Радвам се за смесването на ароматите, Мария!
ИзтриванеЩе чакам с нетърпение хубавото събитие !
Прегръдки!
Дани, честит празник!
ОтговорИзтриванеМного топлина, здраве и благоденствие в семейството ти!
Прегръдки!
Благодаря ти много, Бети!
ОтговорИзтриванеЗдраве и любов в семейството ти!
Прегръдки!