10 октомври 2014 г.

ОТНОВО НА ГОСТИ





Да ви призная честно, отново съм поканена на гости!
На едно от най-уютните местенца из блоговото пространство.

Красиво, вкусно, направено с много любов и перфекционизъм
е мястото, където гостувам.

И в същото време там можеш да се  насладиш на чудесни снимки от пътешествия, в които са уловени прекрасни детайли и много преживяни емоции, допълнени с рецепти, типични
за посетените места.

Това е и едно от местата, в които се чувствам уютно, защото моята домакиня умее
да предразполага, тъй като  е фин и деликатен човек.

И не на последно място тя  е една млада жена, която чувстваш с душата си и имаш усещането, че сте стари приятели.


И така, на гости съм на прекрасната Лети от "Кулинарно приключение"

Лети, благодаря ти за поканата и си пожелавам в най-скоро време да се срещнем реално.

А и съм ти обещала да те водя на едно тайно, вкусно и направено
с много вкус, място :)

Когато ходя на гости винаги се затруднявам какво да занеса на домакинята.
И сега, макар и виртуално, имах този проблем, но да се надявам, че и вие, и 
домакинята ще останете доволни.

От редовните ми посещения в блога на Лети знам, че е фен на ястия с патладжан.
Аз също много обичам негово "присъствие" в чиниите ни и затова реших да допълня тази колекция.

И така първото ми предложение е за :

ЛАЗАНЯ С ПАТЛАДЖАН И ПЕЧЕНИ ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ

Една чудесна комбинация от вкусове и цветове, която гали небцето :)

За нея трябва да си осигурите

Кори за лазаня
2 патладжана, нарязани на филийки
6 червени чушки, печени
зехтин
риган, сушен

доматен сос, който ви е любим при приготвяне на паста с

домати
чесън
зехтин
щипка захар
сол и ч.пипер
босилек, пресен, или сушен

сос със сирена :

250 мл прясно мляко
200 г пушено сирене / скаморца, пушен кашкавал/
250 г синьо сирене*
ч.пипер на вкус

кашкавал за поръсване





Нарязаните филийки патладжан се намазват със зехтин и се запичат на грил тиган от двете страни.
Можете да ги изпечете и във фурната, като ги поръсите и с риган.

Доматеният сос се приготвя по познатия ви начин.
Сирената се настъргват, добавят се 100 мл вода и се поставян на
котлона да се разтопят.
Добавя се прясното мляко и чесъна и се вари до сгъстяване.

На дъното на съда, в кой ще приготвяте лазанята се поставя доматен сос  и малко
млечен сос.
Отгоре се нареждат кори.
Следва млечен сос, патладжани, печени чушки, наситнен магданоз и доматен сос.
Отгоре се поставя нов ред кори и процедурата се повтаря, докато ви свършат продуктите.
Завършва се с кори, млечен сос и настъргания кашкавал**.

Пече се при 180 градуса до готовност.

Количествата на корите и соса не съм уточнила, защото всеки предвижда
какво количество ще готви.
При мен се наредиха 3 реда кори в квадратна йенска тавичка.

** Опитах се да използвам, качота, която за моя изненада не се разтопи и се наложи да използвам синьо сирене, което обожавам.

При изпичане винаги първо пека до готовност лазанята под алуминиево фолио
и накрая поръсвам и допичам с кашкавала.




Излишно е да казвам, че вкусът е чудесен и с този кремообразен млечен сос с ароматни сирена ще си оближете пръстите.

И след като вече сте ги облизали се пригответе за един чудесен десерт!

Естествено със шоколад и един прекрасен мус, в който се влюбих.



ШОКОЛАДОВО БРАУНИ С ОРЕХИ И МУС ОТ ФУРМИ И КОКОСОВА СМЕТАН
А


Продукти за брауни:

250 г натурален шоколад, 70 % какао
100 г масло

275 г подсладено кондензирано мляко, или 2/3 от консервата
5 яйца
200 г едро начупени орехи

130 г брашно
2 ч.л. бакпулвер

На водна баня се разтапят маслото с шоколада.
Добавя се кондензираното мляко.
Яйцата се разбиват на пяна и се добавят към горната смес.

Брашното, бакпулвера и орехите се смесват добре и се добавят към
горната смес.

Сместа се изсипва в правоъгълна, или кръгла форма с падащи стени,
върху хартия за печене.
Пече се при 180 градуса за 10 минути.







Продукти за муса:

5 с.л. какао, или 1/3 ч.ч.
1 кутия кокосова сметана, или кокосово мляко *
1 ч.ч. сушени фурми, около 18 бр.
няколко капки ванилия
50 г натурален шоколад,  70 % какао, разтопен, опция






Изчистват се костилките на фурмите.
Изсипват се в блендер заедно с половината кокосова сметана.
Хомогенизират се добре.
Добавят се останалото мляко, какаото и ванилията.
Ако искате добавете и малко разтопен шоколад.

Мусът се нанася върху изпечената основа и се оставя за няколко часа в хладилник.
Нанасянето става бързо, защото им опасност да го изядете без основата:)
Невероятен на вкус е мусът, гладък като кадифе!

*Ако нямате кокосова сметана, оставте кокосово мляко в кутията за няколко часа,
за да се сепарира.

Когато го отворите, изсипете внимателно течността и използвайте само гъстата част.

След като престои в хладилника си знаете какво да правите!
Вкусът е божествен.
Предпочитам го с чаша охладено Hugo!
За тези, които не знаят това е коктейл с шампанско, сироп от бъз и лайм :)

Да ви е сладко!

41 коментара:

  1. Дани, да ме прощаваш, но лазанята ще подмина :)) при вида на толкова шоколадов сладкиш, познай как се втрещявам в него днес неколкократно :)))
    Чудесно меню за гости си спретнала, поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пеп, не се притеснявай за лазанята :)
      Радвам се за впечатлението от сладкиша,
      но е лесен и го направи!
      Благодаря!

      Изтриване
  2. нищо не подминавам аз :) всичко ще опитам :)
    Поздравления за гостуването, Дани!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, аз пък нищичко няма да подмина, толкова вкусно си сготвила! И ако човек отива на гости с това в ръце, само си представям каква гладна опашка ще събере след себе си по пътя... Кой би устоял! :)
    Чудесно гостуване, поздрави и за двете ви с Лети!

    ОтговорИзтриване
  4. Ммм, вкусно. На синът ми много ще му хареса! Толкова шоколадово и кремаво! Страхотна си Дани.

    ОтговорИзтриване
  5. Пръстите ми ще са облизани не само от лазанята ми се види :) Какви вкусотии само си приготвила Дани?
    Нареждам се за второ парче от десерта да знаеш :) и коктейл искам!
    Поздрави мила и за теб и за домакинята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,имаш второ парче :)
      И да ти е сладко!
      Благодаря,мила и хубав ден!

      Изтриване
  6. Чудесно представяне, Дани! Красиви снимки, неустоими рецепти и поредното шоколадово изкушение! Приятна компания сте и двечките, прегръдки от мен.

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, с много вкусна лазаня и разкошен сладкиш гостуваш при Лети! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, и двете ти предложения са много вкусни!
    За лазанята ми светнаха очите:) ....преписвам си рецептата!
    Поздрави! Хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивче, много ме радваш!
      Поздрави и спокойна вечер!

      Изтриване
  9. Дани , с тези вкуснотии да знаеш, че си поканена удома на гости, ама ника не е виртуално:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, с най-голямо удоволствие!
      А и знам къде живееш ;)
      Хубава неделя!

      Изтриване
  10. Две прекрасници на едно място! Поздравявам те, Дани, за избора и изпълнението на рецептите! Страхотно гостуване, знаеш, че си ми много на сърце! Прегръдки, мили дами!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, благодаря ти много!
      И ти ми на сърце, Усмивке :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  11. Дани, още веднъж искам да ти благодаря, че прие поканата, за милите думи и за изкусителните рецепти! Много ми е приятно винаги, когато си "бъбрим", обменяме си мнения, рецепти или просто се смеем на нещо :-)
    Остани си все така чудесна, каквато си!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, усещането и удоволствието са взаимни!
      За мен си прекрасен човек, с който се радвам, че имам възможност да
      общувам, макар и виртуално.
      Засега :)
      С голямо желание да се посмеем и побъбрим и реално!
      Прегръдки!

      Изтриване
  12. Поздравления за гостуването, Дани! Невероятно вкусни, ароматни и атрактивни ястия си занесла на Вили! Ще се присъединя към вашата компания. Прегръдки и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, радвам се, че се присъединяваш :)
      Благодаря за оценката
      Прегръдки!

      Изтриване
  13. Здравейте! От много време с удоволствие посещавам сайта Ви и реализирам рецепти от него! Получават се много добре. Имам само един уточняваш въпрос към днешния супер десерт. За муса, в рецептата е посочено 1 кутия кокосова сметана. Питането ми е, добавя се само сметаната (плътната част) или всичкото кокосово мляко? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, радвам се, че си харесвате рецепти от мен :)
      Има кокосова сметана в кутийки, и кокосово мляко.
      Ако си купите кокосова сметана я слагате цялата, а в кутията
      с кокосово мляко има течност, която изсипвате предварително.
      Надявам се да съм ви помогнала :)

      Изтриване
  14. Дани,страхотно меню си подготвила за Лети,поздравления за представянето,разбира се на високо ниво както винаги!Много ми харесват и лазанята,и десерта-все по мой вкус!Особено щом има кокос и брауни,гарантирано превъзходен десерт ще е това!А Лети е толкова сладкодумна и чаровна събеседница,че от сърце ви пожелавам да се срещнете наистина!Прегръдки,дами!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, винаги ме радваш с хубавите си думи!
      Благодаря ти, мила!
      А с Лети се надявам да си побъбрим и наяве!
      Прегръдки!

      Изтриване
  15. Ох, Дани, тук при теб отново прелива от шоколад и други изкусителни вкусотии, вечно от най-любимите ми! То с такава гостенка като теб, човек сто килограма може да стане, аз лично и трохичка няма да оставя в чиниите и от двете ти разкошни вкусотии!
    Благодаря, че ни направихте част от вашето гостуване :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, сигурна съм, че си много елегантна, независимо от сладките
      изкушения :)
      Радвам се,че ти се е харесало гостуването ми!
      Прегръдки!

      Изтриване
  16. Аз имам грях към Лети, но ще се поправя скоро;)) Гостуването ти е чудесно и като ти видя шоколадовите сладкиши, полудявам- страхотна си, Дани!
    Поздрави и прегръдки и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, изповядай си греха :)
      И се радвам, че ми харесваш шоколадовите сладкиши!
      Прегръдки!

      Изтриване
  17. Отново страхотни рецепти и представяне, Дани!
    Поздравления и от мен за гостуването -
    две дами със стил, финес и усет към храната за ценители.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря за високата оценка :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  18. Дани, прекрасни рецепти! Напълниха ми учите и устата, само като си представям вкуса им! Поздравления и за домакина и за госта! Вие сте прекрасни дами, заслужаващи внимание, уважение и много аплодисменти! Силни прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, ако знаеш колко ме радваш :)
      Благодаря ти от сърце!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  19. Завръщам се с желание да наваксам пропуснатото! Прекрасно представяне, Дани! Адмирации! Много ви харесвам и двете!
    И, да, права си, имаш чудесна рецепта за мус в съчетание на шоколад и фурми. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, толкова ме радваш!
      Благодаря ти!
      И наистина мусът е чудесен!

      Изтриване
  20. Това чудесно гости съм го пропуснала. И лазанята е страхотна, а десертът направо ме залепи за екрана!
    Тази година за първи път правих брауни и много ми харесва. Твоето изглежда убийствено, шоколадово, че и с орехов привкус!
    Страхотни предложения, Дани!

    ОтговорИзтриване
  21. Доста бях натоварена последните месеци и това съм го пропуснала. А не е трябвало - великолепни рецепти, Дани. Чудесно гостуване!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нелка, много ме радваш с оценките си :)
      Благодаря ти!

      Изтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (6) бира (1) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (4) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (40) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (5) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (121) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (13) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) италианска кухня (1) кайма (10) канелони (1) карамелен крем (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (3) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) книга (1) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) мас (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) оризово брашно (1) Павлова (1) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (11) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (2) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) пинса (1) питка (3) питки (10) пица (8) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) семола (1) Силвена Роу (3) сини сливи (6) синьо сирене (1) сирена (7) сладкарски крем (1) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (2) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) стромболи (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (3) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) терин (2) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тесто с бавно втасване (1) тиква (11) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (2) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (15) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (39) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов кейк без брашно със сироп (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълки карамел десерт (1) ябълково пюре (1) ягоди (7) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации