Това е пилаф от ориз и е характерен за страните от Средния Изток.
Към него са добавени ядки и сушени плодове, а подправките
му придават невероятен вкус.
Отделните съставки се приготвят предварително и така окончателното
сготвяне е лесно.
Сигурна съм, че не всеки ще го приеме, но на нас много ни хареса.
А и не ви учудвам със съставките, предполагам :)
2 ч.ч.ориз, за предпочитане Басмати *
1 ч.ч. настъргани моркови
1 ч.ч. сушени плодове - стафиди, кайсии, боровинки
1 ч.ч. печени бадеми
1 ч.ч. шам фъстък
200 г масло**
кардамон
канела
кимион
ч. пипер
сол
1 ч.ч. кисело мляко
ПРИГОТВЯНЕ
В част от маслото се задушават настърганите моркови за няколко минути, за да омекнат.
Добавят се сушените плодове и смлените на едро, ядки.
Оризът се измива и се накисва във вода със щипка сол за 30 минути.
Отцежда се, добавят се около 8 ч.ч. вода и се оставя да заври.
Държи се на огъня за около 6-8- минути.
Отцежда се отново.
Останалото масло се разтопява на огъня и се добавят подправките.
2 ч.ч. ориз се смесват с киселото мляко.
Поставят се на дъното на огнеупорен съд.
Останалият ориз се смесва със сместа от морковите и сушените плодове.
Изсипват се върху първия пласт ориз.
Правят се няколко вдлъбнатини и се поставя стопеното масло и около 1 ч.ч. вода.
Съдът се покрива с капак и се поставя в загрята фурна за около 40 минути.
Наглеждайте го, за да не го пресушите.
Изчаква се да се охлади и се сервира.
С чаша бяло вино, или тъмно пиво :)
Сервирах го с кюфтенца от агнешка кайма.
Божествен вкус!
И да ви е сладко!
* моят ориз е бланширан
** маслото според рецептата е пречистено, гхи
Изглежда чудно и вкусно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеС подобен ориз съм опитвала еврейски сърми,но така не съм правила пилаф...Много вкусен ми изглежда,браво Дани!
ОтговорИзтриванеМиленка, и аз не бях правила, но стана чудесен!
ИзтриванеОх, много обичам бирияни, но го правя най-често с месо.
ОтговорИзтриванеНяма начин и зеленчуковият вариант да не е супер :)!
Хубава неделна вечер, Дани!
Мира, сетих се за теб, когато го правих :)
ИзтриванеОпитай и със зеленчуци !
Прегръдка!
много в твой стил е това ястие, Дани :)
ОтговорИзтриванеи на мен ми харесва и с удоволствие бих опитала!
Хубава нова седмица от мен!
Благодаря, Зори!
ИзтриванеЩе се радвам да опиташ :)
Хубава седмица и за теб.
Не съм приготвяла до сега такъв ориз, но много се изкушавам да опитам, със сигурност ще ми хареса. Обичам подправките, които присъстват в рецептата и си представям екзотичния вкус на ястието.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделеното, Дани!
Таничка, ще се радвам да опиташ :)
ИзтриванеПоздрави от мен!
Въпреки, че ставам от масата, ме накара да се облизвам, Дани! Прекрасна рецепта! Спорна нова седмица ти желая! :)
ОтговорИзтриванеЕви, много ме радваш :)
ИзтриванеХубава седмица от мен!
Оня ден видях едно девойче писало пиле Бирияни и много ме заинтригува. Като гледам твоя ориз - направо ще обединя двете рецепти и ще имаме вечеря :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица на теб, Дани!
Пепче, Мира от Marmottes et chocolat има рецептата с пиле :)
ИзтриванеПри мен беше с агнешки кюфтенца :)
Хубава седмица и за теб!
О, да това е едно страхотно предложение, Дани, ще се хареса и на мен.
ОтговорИзтриванеПърво снимката, след нея съставките и рецепта - пълно изкушение ...
Благодаря за чудесната идея, поздрави за теб и хубава нова седмица!
Дианка, благодаря!
ИзтриванеРадвам се, когато ви харесва :)
Прегръдка и усмихната седмица!
Ще ми хареса-сигурна съм.Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеХубав декември ,ДАНИ!
И аз благодаря, Живе!
ИзтриванеУсмивки от мен!
Точно това ястие не съм опитвала, Дани, но съм приготвяла турски пилаф със стафиди и дробчета и за чудо - прие се и от капризите. :) Тук вкусът ще е по-богат, ароматът вълшебен и... Даа, изкушаваш, Дани, много при това! :)
ОтговорИзтриванеКрасив, топъл и вълнуващ декември ти желая!
Прегръдка!
Ирме, благодаря за чудесните пожелания!
ИзтриванеИ, да, сигурна съм, че ще ви се хареса!
Топлина и усмивки през месеца
Прегръдки!
Дани, интересна рецепта, особено като начин на приготвяне. Колежка от Ирак ми беше дала рецепта за пиле Биряни, но не съм приготвяла, ще погледна обаче пак рецептата, че с месце по ми иде да направя:)
ОтговорИзтриванеВеси, радвам се че ти харесва!
ИзтриванеИ с пиле ще е чудесно :)
Досега ориз съм пробвала само със стафиди, в солен вариант. Иначе в сладък съм добавяла сушени плодове. Заинтригува ме, Дани, но знам, че ще ми хареса. Много апетитно изглежда. Аз обичам различните ястия и с удоволствие бих пробвала и това:). Поздрави и прекрасен месец, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате!
ИзтриванеСигурна съм, че ще ти хареса!
Прегръдки с много усмивки от мен!
Дани, събуди любопитството ми! Обичам нестандартни предложения!
ОтговорИзтриванеСамо че нещо не ми е ясно - "Добавят се задушените плодове ..." а не виждам никъде да се задушават плодове. Или нещо недовиждам, макар че гледам с четири очи! :)
Прегръдка!
Благодаря ти, Тили!
ИзтриванеПокрай 'задушаването" съм написала и задушени плодове :)
Поправих го!
Ще се радвам да ти хареса :)
Прегръдка и от мен!