Да, наистина е с лют шипков мармалад.
Купувам го от производител.
Много леко се усеща лютивината, но го прави по-различен.
ПРОДУКТИ
за блата :
200 г брашно
1 пакетче бакпулвер (10 г)
125 мл прясно мляко
120 г захар
80 мл олио
4 яйца (на стайна температура)
1 портокал
1 щипка сол
олио за намазване
Яйцата се разбиват със захарта.
Добавя се олиото.
Брашното се смесва с бакпулвера, солта и настърганата
портокалова кора.
Добавя се към разбитите яйца.
Към сместа се добавя и прясното мляко и се хомогенизира добре.
Получената смес се изсипва във форма с ринг, намазана с олио,
или покрита с хартия за печене.
Пече се за около 30 минути при 180 градуса.
Оставя се да изстине и се реже на две.
за крема
400 г животинска сметана*
100 г захар
400 г шипков мармалад
Сметаната се разбива със захарта.
Едната половина на блата се напоява с 1/2 от портокаловия сок.
Отгоре се намазва с леко затоплен мармалад.
След кратко изчакване се поставя и 1/2 от разбитата сметана.
Отгоре се поставя втората половина на блата.
По същия начин се напоява с портокаловия сок, мармалада и сметаната.
Украсява се по желание със захарни звезди, или настърган шоколад.
Получи се много лек и вкусен сладкиш.
С аромат на портокал и леко кисел вкус от мармалада.
Чудесен сладкиш за следобедното ви кафе, споделено с приятели :)
Да ви е сладко.
* при мен стана малък гаф със сметаната, която се получи доста течна при разбиването.
По принцип ползвам за разбиване растителна, но сега заложих на животинска :)
Купувам го от производител.
Много леко се усеща лютивината, но го прави по-различен.
ПРОДУКТИ
за блата :
200 г брашно
1 пакетче бакпулвер (10 г)
125 мл прясно мляко
120 г захар
80 мл олио
4 яйца (на стайна температура)
1 портокал
1 щипка сол
олио за намазване
Яйцата се разбиват със захарта.
Добавя се олиото.
Брашното се смесва с бакпулвера, солта и настърганата
портокалова кора.
Добавя се към разбитите яйца.
Към сместа се добавя и прясното мляко и се хомогенизира добре.
Получената смес се изсипва във форма с ринг, намазана с олио,
или покрита с хартия за печене.
Пече се за около 30 минути при 180 градуса.
Оставя се да изстине и се реже на две.
за крема
400 г животинска сметана*
100 г захар
400 г шипков мармалад
Сметаната се разбива със захарта.
Едната половина на блата се напоява с 1/2 от портокаловия сок.
Отгоре се намазва с леко затоплен мармалад.
След кратко изчакване се поставя и 1/2 от разбитата сметана.
Отгоре се поставя втората половина на блата.
По същия начин се напоява с портокаловия сок, мармалада и сметаната.
Украсява се по желание със захарни звезди, или настърган шоколад.
Получи се много лек и вкусен сладкиш.
С аромат на портокал и леко кисел вкус от мармалада.
Чудесен сладкиш за следобедното ви кафе, споделено с приятели :)
Да ви е сладко.
* при мен стана малък гаф със сметаната, която се получи доста течна при разбиването.
По принцип ползвам за разбиване растителна, но сега заложих на животинска :)
Дани, аз отдавна не съм ползвала сметана, но си мисля че има животинска сладкарска, която е подсладена и се разбива много добре.
ОтговорИзтриванеИначе тортичката е истинско бижу, а кремът така прималиво е потекъл :)
Е това вече много ще ми хареса! Страхотна идея, Дани! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЙоли :)
ИзтриванеИ аз благодаря!
Дани, наистина е страхотен сладкишът или тортата, и двете му отиват. :) Но много благодаря и за информацията относно производителя на шипков мармалад, имайки предвид какво се продава по магазините. :)
ОтговорИзтриванеСпорна седмица!
Гери, сладкиш за мен е нещо като кекс :)
ИзтриванеНо това няма значение.
Този производител можеш да намериш на пазара
в събота на Римската стена, както и на пазара "Ив. Вазов" в сряда!
А можеш и да му пишеш на лични :)
Хубава вечер!
Дани, вкусна изглежда и екзотична с този лют мармалад!
ОтговорИзтриванеДани, удряш ме в сърцето с този шипков мармалад! Много обичам и винаги си нося няколко бурканчета, а миналата седмица приключих с последното! Запазвам си рецептата за следващата партида :)
ОтговорИзтриванеНадали ще намеря от лютивия, но сигурно ще стане и с обикновения (може да му ръсна малко пипер за разкош :))
Мира, рецептата е с обикновен мармалад.
ИзтриванеСкоро правих шоколадов сладкиш с розов пипер
и стана чудесен!
Прегръдка!
Интересна торта с лют мармалад! Искам да опитам, Дани!
ОтговорИзтриванеИначе гафа със сметаната и на мен се случва често :)!
Поздрави! Хубава сряда!
Ивче, изпращам ти парче :)
ИзтриванеПоздрави и от мен!
Дани,страхотен и точно по мой вкус сладкиш-с кремче,че и мармалад,супер!Препочитам живониската сметана и я стабилизирам с лъжица крем Оле .
ОтговорИзтриванеСърдене поздрав!
Благодаря ти, Роси!
ИзтриванеХубава вечер!
Охо, имам шипков мармалад, остава да го подлютя и веднага ще си го направя. Великолепен сладкиш, Дани! Записвам си го. И на мен с животинска сметана често ми се случва този гаф. Последния път я сложих във фризера да се изстуди максимално (не да замръзне) и се получи. Може и късмет да е било :) Поздрави и благодаря за поредната вкусотия!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря, Снежи :)
ИзтриванеХубава вечер!
Чудна вкусотия, Дани!
ОтговорИзтриванеОтново чудесен сладкиш ни придлагаш, Дани! Как ще се спогодя с лютивото не знам, но ще опитам! Поздрави!
ОтговорИзтриванеНелка, той е с обикновен мармалад, ама моят беше лют :)
ИзтриванеПоздрави и от мен!
На Баба ти мармалада отдавна го наблюдавам, но още не съм си вземала. Виж обаче, този лютивия съвсем ме заинтригува- както винаги като дойда тук, Дани. Интересна, много интересна торта! Поздрав и спокойна вечер!
ОтговорИзтриванеМъхче, вземи да го опиташ :)
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Супер! Обожавам лютичко, а отскоро и в сладичкото. Правих проба на Йолиния лют конфитюр, а сега и в шипковият ще добавя малко. Моят също е домашен, но като го позагрея ще подлютя за проба. Сладкишът ти е божествен, Дани! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Ирме, ти си от моята кръвна група :)
ИзтриванеБлагодаря!
Прегръдка!
Ех, Дани,... ти не преставаш да ме изненадваш и изкушаваш с разкошни предложения.
ОтговорИзтриванеТази идея е много интересна - обичам шипков мармелад, комбинацията за вкус е страхотна,
няма да пропусна да отбележа и красивата визия, и снимки...
Поздрави, голяма прегръдка за теб и хубави празнични дни!
Дианка, винаги ме радваш с хубавите си думи :)
ИзтриванеПрегръдка с много усмивки от мен!
О, чудесия е този сладкиш! Изобщо не мисля, че се е получил гаф - точно така сметаната стои много по-добре, като кремче е. А по принцип животинската винаги ми се получава след разбиването в по-течно състояние от другата. Заинтригува ме този мармалад, ще търся и аз да си купя:). Поздрави и прекрасен декември, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате!
ИзтриванеПрегръдка и спорен декември!
Лютивия вкус много ми харесва, заедно със сладкото ми е фаворит много отдавна, няма по засилваш вкус от сладко-лютивия, приказен сладкиш! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Инка!
ИзтриванеПрегръдка и от мен!
Как така лютив шипков мармалад? Какво са му мушнали, за да люти? Събуди любопитството ми, Дани :)
ОтговорИзтриванеИначе гризвам сладкиша и се измъквам :) Прегръдка!
Тики, има люта чушка!
ИзтриванеИ да ти е сладко!
Прегръдка!