Скромна, скромна, колко да съм скромна :)
А и от онази приказка за скромността, която красяла...не съм видяла
полза.
И затова колкото и нескромно да звучи ви предлагам рецепта
с телешко, която е една от най-вкусните, които съм приготвяла с това месо.
А вие вече знаете, че у дома го предпочитаме.
Този път бях взела телешки врат без кост.
Тук е мястото да кажа : Да живее тъмното белгийско пиво"Leffe Brune",
което е чудесно и е донякъде виновно за божествения вкус на телешкото.
ПРОДУКТИ:
ЗА МАРИНАТАТА:
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 стрък розмарин*
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. суха мащерка*
1/4 ч. л. черен пипер
2 с. л. червен винен оцет
1 с. л. горчица
2 с. л. олио
1 щипка сол
ОСНОВНИ ПРОДУКТИ
600 г врат, или плешка, телешко
1 с.л.олио
1 с.л. масло
2 с.л. брашно
1 ч.л. прясно настърган джинджифил
100 г тъмно пиво
400 мл телешки бульон**
1 с.л. меласа, или сос от нар, или шипков мармалад
сол
Месото се маринова от вечерта с посочените продукти.
Аз го мариновах за един час, защото не бях прочела добре :)
Това не се отрази на вкуса.
*Това не са ми любимите подправки и не ги сложих.
След мариноването, махате розмарина, ако сте сложили.
Поръсвате месото с брашното и се запържват съвсем леко в посочената
мазнина.
Наливат се бирата и бульона.
**Моят бульон беше с добавени две кубчета бульон от телешки ребърца.
Прибавят се меласата, или сосът от нар.
Аз добавих шипков мармалад.
Това идва от една друга рецепта, която така и не направих през лятото.
Оставя се на бавен огън до готовност, или в тенджерата под налягане,
както направих аз.
Сервира се с картофено пюре, или пържени картофи.
Полученият сос към месото е божествен на вкус и консистенция.
Удоволствието при консумация е пълно.
И си осигурете повече бира за компания :)
Аз я купувам от "Билла"!
Наздраве и да ви е сладко!
Дани, непременно ще пробвам твоята рецепта, защото и в нас доста се хапва телешко / ярешко, и почти винаги имам в фризера. Сигурна съм, че ще ни хареса много! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеПетенка, и аз съм сигурна :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Да, Дани, това определено е рецепта за ценители!
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотно и ти се доверявам напълно -убедена съм, че ще се хареса и у дома...
Благодаря, прегръдка и поздрави за теб!
Дианка, благодаря за високата оценка!
ИзтриванеПрегръдка и от мен!
Запомням си я, щом ти казваш напълно ти се доверявам, аз имам леки проблеми винаги с телешкото, имала съм големи провали, но се научих да внимавам какво месо купувам, но въпреки всичко не ми е силната страна! Прекрасна рецепта! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеИнка, радвам се,че ми се доверяваш:)
ИзтриванеПрегръдка!
като гледам тези подправки със звездичките :) розмарина и на мен не е. Сега чакаме прясно телешко, само да ме огрее и ще се възползвам от предложението ти, Дани :) Че на магазините никак не разчитам да е телешко.
ОтговорИзтриванеПрегръдка за теб и спорна нова седмица :)
Пепи, и аз чакам да си купя домашно :)
ИзтриванеПрегръдка и усмихната седмица!
Вълшебно ами, как иначе! Личи си отвсякъде! Страхотно Диди!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли :)
ИзтриванеИзглежда прекрасно! :) А пържените картофки са една от типичните белгийски храни, разбирам защо придружават телешкото. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни, Дани, и честит празник на Бургас с ден закъснение. :)
Благодаря ти, Гери!
ИзтриванеАз като нетипична белгийка заложих на пюре :)
Хубава нова седмица!
Наистина изглежда вълшебно, Дани!Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеХубава да е и за теб!
Дани, скромността ти наистина е излишна - харесва ми рецептата ти, и ние сме почитатели на телешкото с мъжа ми, дъщерята обаче не иска и да чуе, камо ли хапне от него.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Веси!
ИзтриванеА, няма място за излишна скромност, Дани! Рецептата обещава телешкото наистина да е вълшебно. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеИ аз така мисля, Еви!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдка и от мен!
Много добре ми звучи и изглежда телешкото,Дани,с леко сладка нотка много би ни се усладило и у нас!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица,мила!
Благодаря ти, Роси!
ИзтриванеУсмихната седмица!
Дани, понеже често си купувам много хубаво телешко, готвя го по три-четири начина, но другият път ще е по вълшебния метод на Дани. Снимката наистина казва точно това! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеМъхче, много ме радваш :)
ИзтриванеПрегръдка и от мен!
мхм... преглъщам безмълвно...
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица от мен, Дани и целувки!
Зори, с преглъщането съм съгласна :)
ИзтриванеПрегръдки!
Дани!!!!!!!!!!! Вдигнала съм пръст в момента, да знаеш:))) Обаче телешкото е магия! Разкошна рецепта. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБонбонче, след постите ще се облажиш :)
ИзтриванеПоздрави и от мен!
О, телешко и бира е моята комбинация. Много ми допадна това предложение, Дани! Включвам го в менюто при първа възможност! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеНелка, ние сме от една кръвна група :)
ИзтриванеПоздрави и от мен!