Вече знаете, че обичаме червено цвекло, но тази рецепта ме заинтригува да продължа експерименти с него.
Само не успях да постигна цвета на хумус-а!
След това, което се получи, наистина експериментирах, защото марката сусамов тахан, която съм взела се оказа доста по-горчива от опаковка на друг производител.
Това ме накара да търся допълнителни съставки, които да омекотят вкуса и да го доовкусят.
Предлагам ви оригиналната рецепта и моето допълнение:
Продукти:
250 г червено цвекло, обелено, нарязано на парчета и сварено в малко вода до омекване
2 с.л. сусамов тахан
5 с.л. лимонов сок, прясно изцеден
1 скилидка пресован чесън
1 с.л. лимонова кора
щипка сол
прясно смлян черен пипер
Аз имах двойно по- голямо количество цвекло / около 500г/
Сварих по правилата, поставих останалите продукти в чопър/или с пасатор/ и пасирах.
Тук е мястото да кажа, че лимоновия сок го добавях на части, за да не стане кисело.
Когато го опитах имах усещането, че горчи от тахана.
Сега започнаха експериментите :
добавих орехи, които смлях в сместта с пасатора, / така слагам на кьополу/
добавих малко готова майонеза, light
и малко от моя хрян с цвекло.
Така с добавяне и опитване, включително и на лимонов сок се доближих до един добър вкус.
Оставих за няколко часа в хладилник и след като опитах се беше получил много вкусен хумус.
Това е моето предложение.
Ако има желаещи - нека експериментират.
Ако има някой, който иска да добави нещо е добре дошъл!
На тези, на които има допада : да им е вкусно!
14 март 2010 г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
About Me
- Dani
- БУРГАС, Bulgaria
- Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!
Етикети
"Павлова"
(3)
авокадо
(3)
агнешко
(1)
аранчини
(1)
арборио
(1)
арония
(1)
багети
(1)
бадеми
(3)
баклава
(3)
банани
(3)
баница
(20)
бекон
(1)
белтъци
(6)
бира
(1)
бисквитени кори за пай
(1)
БИСКВИТИ
(1)
бишкоти
(1)
боровинки
(1)
боровинков крем
(1)
брауни
(4)
бриош
(8)
броколи
(3)
бюрек
(2)
бял шоколад
(1)
бял шоколад торта
(1)
веган
(1)
Вегетариански
(40)
Великден
(5)
вино SO into FOOD
(1)
вишни
(4)
галет
(5)
Гинес
(1)
говеждо
(1)
гостуване
(1)
гратен
(4)
грах
(4)
гремола
(1)
гризини
(1)
грозде
(1)
гъби
(6)
десерт
(121)
десерт без брашно
(8)
десерт без изпичане
(1)
джинджифил
(4)
джолан
(1)
див ориз
(1)
дип
(14)
домати
(2)
домашна майонеза
(1)
домашни бисквити за чийзкейк
(1)
дроб
(1)
дюли
(6)
език
(1)
елда
(1)
желатин
(1)
заатар
(5)
закуска
(13)
зелен боб
(2)
зеленчуци
(1)
зехтин
(1)
зимнина през лятото
(1)
индийска
(1)
италианска кухня
(1)
кайма
(10)
канелони
(1)
карамелен крем
(1)
кардамон
(1)
картофи
(5)
карфиол
(1)
касис
(1)
кафяв ориз
(1)
кафяв ориз
(3)
кашкавал
(1)
кейк
(9)
кестени
(1)
киноа
(8)
кинори
(1)
кисело мляко
(2)
кифли
(3)
кифлички
(6)
киш
(6)
кладница
(1)
клафути
(2)
книга
(1)
козунак
(11)
кокосово мляко
(6)
Коледа
(3)
консервирани лимони
(2)
крекери
(2)
крем от кестени
(1)
крем сирене
(9)
крем шантили
(1)
круши
(14)
куркума
(1)
кускус
(1)
къри паста
(1)
кюфтета
(1)
лазаня
(1)
лапад
(2)
лапад питки
(1)
левурда
(1)
лешников нугат
(1)
леща
(1)
лимон
(1)
лимонада
(1)
лимонов крем
(2)
лозови сърми
(1)
Лондон
(6)
лук
(1)
магданоз
(1)
мак
(3)
малини
(2)
манго
(7)
маракуя
(4)
маринован чесън
(1)
мароканска кухня
(1)
мас
(1)
маскарпоне
(3)
маслен сос
(1)
маслини
(1)
МАСЛО
(1)
меко сирене
(1)
меласа от нар
(2)
мента
(4)
ментово мляко
(1)
многолистно спанак
(1)
многолистно тесто
(5)
моркови
(6)
моцарела
(3)
мус
(1)
мус от бял шоколад
(1)
мусака
(1)
мухамара
(1)
мъфини
(1)
награди
(1)
нар
(4)
нахут
(8)
некулинарно
(26)
Нова година
(1)
овесени ядки
(1)
омлет
(2)
орехи
(1)
ориз
(2)
оризово брашно
(1)
Павлова
(1)
пай
(3)
пармезан
(5)
парфе
(1)
пастет
(2)
патладжан
(11)
Персийска кухня
(1)
песто
(10)
петмез от цвекло
(1)
печен чесън
(1)
печени зеленчуци
(1)
печени червени чушки
(2)
печени чушки
(1)
печено какао
(1)
пиле
(38)
пилешки дроб
(1)
пилешко
(1)
пинса
(1)
питка
(3)
питки
(10)
пица
(8)
плодове
(15)
подарък
(1)
подправки
(1)
Портвайн
(1)
Порто
(1)
портокал
(4)
Португалия
(2)
порчини
(1)
пражка шунка
(1)
празници
(6)
праскови
(2)
предястия
(2)
пудинг
(1)
пуйка
(1)
пушена извара
(1)
пушена херинга
(1)
пъдпъдъчи яйца
(1)
пюре
(1)
резене
(1)
репички
(1)
риба тон
(4)
ризото
(6)
ризото кафяв ориз
(1)
рикота
(2)
рожден ден
(1)
Рождество
(1)
рукола
(3)
сайдер
(1)
салата
(2)
салати
(6)
свинско
(13)
семола
(1)
Силвена Роу
(3)
сини сливи
(6)
синьо сирене
(1)
сирена
(7)
сладкарски крем
(1)
сладко
(5)
сладко от сини сливи
(1)
сладолед
(4)
сливи
(2)
смес от сушени плодове за Коледа
(2)
сметана
(3)
солен кекс
(1)
солени крекери
(2)
соленки
(2)
сос
(3)
сос Алфредо
(2)
сос Морне
(1)
сос Морней
(1)
сос с мента
(1)
спагети
(2)
спанак
(11)
СПРЕД
(1)
стромболи
(1)
студена супа
(1)
сумак
(1)
супа
(16)
супа. кокосово мляко
(1)
сусамов тахан
(5)
сусамов тахан сливи
(1)
суфле
(3)
сушени домати
(3)
сушени плодове
(2)
сушени сини сливи
(1)
тарт
(4)
тахан
(6)
тахан халва
(1)
твърдо сирене
(1)
телешко
(10)
терин
(2)
тестени
(43)
тесто
(2)
тесто за пай
(1)
тесто с мая
(1)
тесто с бавно втасване
(1)
тиква
(11)
тиквички
(17)
торта
(3)
точени кори
(1)
трюфел
(1)
турска кухня
(1)
тутманик
(2)
тъмно пиво
(1)
фокача
(1)
фурми
(1)
фъстъчено масло
(2)
хляб
(12)
хумус
(2)
царевица
(2)
царевично брашно
(2)
Цветница
(1)
целина
(1)
целувки
(1)
чедар
(1)
чедър
(2)
червен боб
(1)
червена леща
(1)
червени чушки
(2)
червено вино
(1)
червено зеле
(1)
червено цвекло
(4)
череши
(7)
чийзкейк
(15)
чийзкейк без печене
(2)
чили
(1)
чътни
(3)
шипков мармалад
(2)
шкембе
(1)
шоколад
(39)
шоколад сушени сини сливи
(1)
шоколадов блат
(2)
шоколадов кейк без брашно със сироп
(1)
шоколадов мус
(3)
шоколадова глазура с крем сирене
(1)
юфка
(1)
юфка кори бюрек
(1)
ябълки
(13)
ябълки карамел десерт
(1)
ябълково пюре
(1)
ягоди
(7)
яйца
(8)
яйца щрудел
(1)
ястия с паста
(5)
dulce de leche
(3)
Frangipani
(1)
lemon curd
(1)
meancemeat
(1)
So into FOOD
(1)
Популярни публикации
-
Това е третата рецепта,с която участвам е прекрасното списание SO into FOOD. Но не е сладка, а с любимото ми телешко месо. Може да ви ...
-
Изкушавам се да ви разкажа за тази обичана от мен торта, защото малко експериментирах с изпичането на блатовете, разбиването на белтъците ...
-
Както се разбира от заглавието пинса-та се появява в Рим, регион Лацио. Разликата с пицата е в състава на тестото, времето на втасване, висо...
-
Или нещо вкусно и полезно за намазване на филийка! Видът на филийката оставям на вас. А аз ще ви дам рецептата за муса : 2-3 ср...
-
Заглавието е вдъхновено от авторката на блога , според която това е "дар от рая" И нейната молба е : да направим този възхитите...
Няма начин да не е вкусно. :)
ОтговорИзтриванеЩе се присъединим към експеримента ти в най-скоро време :)
Благодаря за рецептата, Дани и слънчева седмица :)
Дани, успяла си да излезеш от ситуацията :) Чела съм някъде защо се случва таханът да горчи, беше нещо че колкото по-скоро смления сусам е смесен с вода толкова по-малко горчи. На снимката виждам, че твоя е тъмен. Чела съм че тъмния е от печен сусам. У дома купуваме тахан от един сирийски магазин, светъл е на цвят и е много вкусен с интензивен аромат.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Инче, ще чакам резултат!
ОтговорИзтриванеМного слънце в душата ти!!
Така е, Зори, излязох от ситуацията, в смисъл да не го хвърля.
ОтговорИзтриванеПредния, който купих беше светъл с много млечен цвят и нямах проблем!
А дори сякаш и ароматът му не се усеща/ а аз обичам вкуса на сусам!
Хубава седмица от мен!!
Много интересно предложение, а и е подходящо за постите. Ще гледам да го пробвам скоро, докато все още намирам червено цвекло на пазара. Хубава вечер, Цвети.
ОтговорИзтриванеРадвам се, Цвети, че ти допада!
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица :)
Близкият план на първата снимка изглежда... gory.
ОтговорИзтриванеДани,забелязвам,че в много случаи вкусовете ни съвпадат.След други мои коментари,този ще изглежда повторение:),но си е самата истина по отношение на цвеклото и тахана от сусам,които харесвам.А комбинацията с твоите добавки ми се струва доста апетитна.
ОтговорИзтриванеРадвам се, Диди за нещата, които харесваме!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Дани,
ОтговорИзтриванеобичам цвекло и
твоето предложение ми допада.
Хубав и усмихнат ден, Диана
Радвам се, че ти допада, Диана!
ОтговорИзтриванеХубава вечер за теб!