Рецептата я видях и направих за Коледа . Хареса ни: хареса ни аромата на червените чушки, съчетанието на булгура с орехите. В днешното изпълнение добавих и гъби, които бях задушила в масло и затворила в бурканче. Дозите за орехите и гъбите , които давам са произволни и всеки може да прецени какво и колко да сложи:)
Продукти
- 8 червени сушени чушки
- 1 глава лук
- 1 ч.ч. булгур
- 2 с.л. зехтин
- орехи
- гъби
- сол
- ч.пипер
- пресен магданоз/това е моя избор/
- Чушките се измиват и накисват в гореща вода, която после се запазва за готвенето /ароматът е страхотен/. Аз накиснах и булгура /1:1/, докато поеме водата, за да стане по-бързо, заради гъбите, които са полуготови.
- В зехтина се задушава лукът,добавят се гъбите и орехите и най-накрая булгура с малко вода и се задушава 5-6- минути. Слага се сол и черен пипер и се дърпа от огъня.
- Чушките се напълват,поставят се в тавичката, в която ще се приготвят и се заливат с водата в , която са киснали чушките /те трябва да са покрити/ .
- Пече се в предварително загрята фурна до готовност на булгура 30-4о минути. След като ги извадих ги поръсих с прясно нарязан магданоз. Сигурно съм имала нужда да ми замирише на нещо свежо, зелено.
Да ви е сладко!
О, да, вкусно е! Добавянето на орехи към пълнени чушки и сърми е обичайно за нашата кухня! Виж, булгурът не типичен, но пък ни хареса, когато правих на Катето "скритото под лозата".
ОтговорИзтриванеЧушчиците изглеждат много апетитни, Дани!
Спокойна февруарска вечер :)
Благодаря, Ина, спокойна и на теб :)
ОтговорИзтриванеДани, страшно апетитно изглеждат. Много ми хареса идеятат ти да се добавят гъбки с масло. Непременно ще опитам!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Радвам се, Дани, че добавям още нещо към твоето предложение :) Спокойна вечер!
ОтговорИзтриванеДани,
ОтговорИзтриванеи аз добавям гъби в сместа за пълнене /на сарми и чушки/.
Твоите изглеждат чудесно -
сочни, свежи и апетитни.
Хубав и усмихнат ден, Диана
Обичам готвено с ядки и семенца. Поздравления за рецептата! Булгурът (груханата пшеница)е типичен за нашата кухня както овеса и просото. Тези продукти трябва да присъстват повече на трапезата ни, дори в някои ястия могат да заместят ориза. Досега не съм киснала булгура предварително, много ми харесва, като идея, по бързо ще се приготвя. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Диани! Радвам се, че са ти харесали:) Усмихнат и спокоен уикенд :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате за включването! Ние не сме опитвали, нито просо, нито овес/освен под формата на овесени ядки/За кисненено на булгура- скоро правих салата "табуле" с него и от там реших да го кисна:) Хубав ден от мен:)
ОтговорИзтриванеМила Дани, за първи път срещам тази комбинация от булгур, орехи и гъби!!! Ох, страшно вкусно звучи и непременно ще я пробвам при следващо пълнене на чушки(скоро правих). Благодря за страхотната рецепта!
ОтговорИзтриванеПрекрсен ден ти желая, мила!
Скъпа моя, радвам се, че ти допада :)Поздрави:))
ОтговорИзтриванеМного ми е по вкуса тази комбинация :) Ще се пробва скоро :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Дани :)
Радвам се, че ти е по вкуса! Целувки и усмихнат уикенд :))
ОтговорИзтриванеDani, може ли да ми кажеш, горе-долу колко орехи се слагат и дали са натрошени или смлени? Моите ореи са на 1/2 ядка и се чудя как да ги сложа. Иначе рецептата е страхотна, очаквам твоя отговор за да е сготвя.
ОтговорИзтриванеЗдравей,
ОтговорИзтриванеами зависи колко чушки ще се пълнят, примерно 50 г,
счукани,
на едрина по желание.
Аз обичам да усещам орехите, когато похапвам,
за това ги оставям по- едрички!
Поздрави!