Тиквата е царицата на есента!
С наситения си цвят създава настроение в мрачните дни,
а с полезните си съставки влияе добре на организма!
Макар че на повечето от нас сигурно ни се иска да имаме от онази тиква, която е закарала Пепеляшка на бала:)
Макар че на повечето от нас сигурно ни се иска да имаме от онази тиква, която е закарала Пепеляшка на бала:)
Археологическите находки, показват, че индианците в Мексико са отглеждали тиквата още през 9000-4000 г. Пр. Хр.
Тиквата е враг на свободните радикали.
Заедно със зеленото зеле и морковите е много богата на каротиноиди, които играят
роля в борбата против рака.
Особено силна е защитата срещу рак на белия дроб, на второ място е рака на матката и туморите на дъвкателния тракт!
Тиквата засилва съпротивителните сили на организма, а и играе роля за понижаване на холестерола!
Особено силна е защитата срещу рак на белия дроб, на второ място е рака на матката и туморите на дъвкателния тракт!
Тиквата засилва съпротивителните сили на организма, а и играе роля за понижаване на холестерола!
За най-хубави се смятат тиквите с тъмнооранжево сърцевина.
Всяка една страна има своите любими блюда с тиква :
Например в Tyниc ĸaтo мeзe пpeдлaгaт тиĸвeнo пюpe cъc зexтин
и oцeт, чecън, ĸимиoн , xapиca и ĸopиaндъp.
В Mapoĸo в пюpeтo ce дoбaвят мeд и ĸaнeлa и c нeгo ce пoливa пeчeнoтo пилe.
В Италия в Мантуя с тиква се пълнят възхитителни тортелини,а в Кремона може да се опита превъзходното тиквено ризото.
Турците пържят във фритюрника много тънки парчета тиква и ги сервират с кисело мляко.
Също така правят изумителен десерт от тиква в сироп с натрошени орехи и разбита сметана.
Също така правят изумителен десерт от тиква в сироп с натрошени орехи и разбита сметана.
Днес моето предложение е един ароматен киш.
Самото споменаване на киш има асоциация с аромат на масло.
Самото споменаване на киш има асоциация с аромат на масло.
В добавка с бекон и меко сирене усещането е чудесно.
За това, ако до тук е започнало да ви ухае вкусно и сте любопитни, трябва да си приготвите :
Продукти за основата :
Продукти за основата :
300 г брашно
80 г настърган пармезан
150 г студено масло
1 яйце
2 с.л. студено прясно мляко
1 ч.л. сол
Замесвате тесто от изброените продукти и оставяте тестото в хладилника за 30 минути
За плънката :
600 г тиква, обелена и нарязана на парчета
Замесвате тесто от изброените продукти и оставяте тестото в хладилника за 30 минути
За плънката :
600 г тиква, обелена и нарязана на парчета
150 г бекон, нарязан
200 г меко сирене Бри, или каквото ви харесва
4 яйца
4 яйца
200 мл сметана*
няколко цели гъби
Тиквата се поставя върху хартия, напръсква се със зехтин, посолява се
няколко цели гъби
Тиквата се поставя върху хартия, напръсква се със зехтин, посолява се
и се поръсва с черен пипер.
Пече се в предварително загрята фурна до омекване.
Беконът също се изпича с тиквата.
Беконът също се изпича с тиквата.
Тестото се разстила в тавичка /24-26 см/ с борд, надупчва се с вилица
и се пече за 15 минути при 180 градуса.
Оставя се да изстине.
Опечената тиква се смесва с бекона, нарязаното сирене и се изсипва върху леко запеченото тесто.
Яйцата се разбиват със сметаната и се изливат отгоре.
Върху тях се нареждат гъбите.
Покрива се фолио, температурата се намалява на 160 градуса и се пече
Покрива се фолио, температурата се намалява на 160 градуса и се пече
около час и половина.
Накрая запичате.
Изчаквате колкото можете и...
Накрая запичате.
Изчаквате колкото можете и...
сервирате!
А чашата с вино нали не сте забравили ?
Ами тогава да ви е сладко!!!
А чашата с вино нали не сте забравили ?
Ами тогава да ви е сладко!!!
* В рецептата има само 6 яйца,
но на мен само така ми става като печени яйца и за това слагам сметана :)
Много интересни неща научих от този ти пост, Дани. Рецептата, която предлагаш е оригинална и въпреки, че не съм почитател на киша, на мъжлето ще му хареса, а то това е важното :)))
ОтговорИзтриванеС пожелание за слънчев уикенд :)
Лелеее,чак при мен замириса на тази вкусотия!Да не говорим,че и това ястие мога да го ям в белтъчния ден!
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта и да ти кажа,очаквах с нетърпение следващия ти пост и не се излъгах!Отново новаторство и невероятен вкус!
Прегръщам те Дани и ти пожелавам чудесен уикенд:)
Дани,
ОтговорИзтриванетова е неустоимо предложение!
Чудесен избор и рецепта, много тематично и изкушаващо.
Прекрасно съчетание на вкусове и аромати, структура и визия - страхотно!
Благодаря за удоволствието,
топла прегръдка и слънчев уикенд, Диана
Инче, радвам се че осигурих и рецепта за половинката ти :)
ОтговорИзтриванеПрегъдки и много усмивки през уикенда!
Кате,
ОтговорИзтриванеедин белтъчен ден от мен:)
Благодаря ти, миличка за хубавите думи!
Прегръдки и усмихнат уикенд!
Дианка,
ОтговорИзтриванеи аз благодаря за прекрасния коментар!
Сърдечни прегръдки и усмихнат уикенд!
Предложението ти ме заинтригува, с удоволствие ще го изпробвам, Дани! Хубава и полезна информация поднасяш с рецептата. Благодаря!
ОтговорИзтриванеОт известно време си търся солена рецепта с тиква, защото много ми се иска да накарам половинката да яде тиква. Непременно ще го пробваме този киш. Чудничко изглежда!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!
Ивейн, дано ви се услади!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав уикенд!
потекоха ми лигите само като чета и гледам снимките
ОтговорИзтриванеЕли, на нас но беше вкусно!
ОтговорИзтриванеДано и на вас се услади!
Овкуси добре тиквата със сол и пиперче :)
Поздрави и усмихнат уикенд!
Sharena sol,
ОтговорИзтриванене преглъщай, а се захващай :)
Поздрави и хубав уикенд!
Само като чуя киш и огладнявам :-) Прекрасен киш си приготвила, Дани!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд! Поздрави :-)
Миленка, да ти е сладко :)
ОтговорИзтриванеУсмихнат уикенд от мен,
Дани
Ей,Дани,пак страшна фантазия изкара...браво изглежда много вкусно!Поздрави и хубав уикенд...по-мързеливичък да е !:D
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ondi :)
ОтговорИзтриванеМързеливичък, мързелиивичък, колко мързеливичък да е ?:)
Подобно и на теб!!!!!!
Дани, миличка, нали знаеш, че няма да пропусна да те навестя, макар и със закъснение, за което се извинявам.:-)))
ОтговорИзтриванеПостът ти освен много вкусен, е изключително полезен и интересен.:-)) Страхотен киш, обичам такива, и то много! Както винаги при теб е много, много апетитно и изкусително. Поздравления за прекрасната рецепта!
Прегръдки и прекрасен и много усмихнат уикенд от мен!
Дани, замириса и у нас на този невероятен киш!
ОтговорИзтриванеСтрахотно съчетание на продукти и аромати!
Поздрави и хубава недеря!
Възхитително :) То не е основа, не е плънка, истинска прелест :)
ОтговорИзтриванеМного ми е по вкуса този киш, Дани :)
Прегръдка от мен и хубава вечер!
Миличка, Мони,
ОтговорИзтриванесъжалявам но единият ти коментар не се публикува :(
А в него имаше най0прекрасните епитети, които човек може да използва за едно ястие!
Винаги знам че ще ме посетиш и напишеш толкова мили думи!
Благодаря ти много!
Прегръдки и усмихната неделя!
Роси,
ОтговорИзтриванемного се радвам че ароматът се е усетил и у вас!
Поздрави и усмихната неделя!
Зори, тази прелест е чудесна :)
ОтговорИзтриванеОпитай я!
Прегръдки , хубава вечер и усмихната неделя!
Невероятно ароматно и апетитно предложение, Дани! Есенното богатство е на трапезата ти в цвят вкус и аромат. Прегръдки с пожелания за хубав уикенд! :)
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеМного ми допадна киша ти Дани. Благодаря за интересната рецепта :) Хубава вечер
ОтговорИзтриванеРадвам се, Ани:)
ОтговорИзтриванеСега видях че и ти предлагаш нещо с тиква и отивам да го видя!
Хубава неделя!
Дани,както се е разтекло това Бри не знам дали подозираш колко ми харесва!
ОтговорИзтриванеПак си творила вкусотии,то се вижда!
Тиквата бележи апогея си във всяка кухня,при теб също е много интересно като идея!
Прекрасна неделя,мила!
Фантастично предложение,Дани!
ОтговорИзтриванеРоси, знам си аз това разтекло се сиренце как действа :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки миличка и хубава неделя!
Благодаря ти, Йоли!
ОтговорИзтриванеСърдечни прегръдки и хубава неделя!