2 октомври 2011 г.

ЕДНА РАЗХОДКА В КРАЯ НА ЛЯТОТО

Бих добавила и една рецепта с ухание на есен:)



Все още се лутам между сгряващите слънчеви лъчи и мисълта, че есента започна :)
Всички все още се радваме
на слънцето, коието приятно гали тялото ни
и наблюдаваме първите признаци на есента с падащите листа, падналите кестени,
цъфналите есенни минзухари, появата на пазара на любимите ми уханни дюли....

В края на лятото предприех една кратка разходка и се насладих на чудесното време
и на едно малко селце в Странджата :)
Насладих се на цъфналите цветя, на сочните смокини
, на тишината, на чистия въздух :)

За първи път успях да видя каменната църква в селото, която винаги е била затворена при другите ми посещения.




Тя е построена
в средата на XIXв.

 


През 1903 г. по време на Илиндеско-Преображенското въстание е била опожарена с цялото село.




Възстановена е през 1910 г.и е обявена за паметник на културата
.


В центъра на селото се намира и конака, който е храм на нестинарите
.
Думата конак е турска и означава  къща за живеене,
място, в което се отсяда по-дълго време.
Четириъгълната постройка е ориентирана по посоките на света и бележи сакралния център на територията на с. Българи.
Идеята за коначето е, че това е дом на Св. Константин и в него той отсяда на празника си.
Тук се съхранява свещеният нестинарски тъпан.
В деня на Св. Св. Константин и Елена в двора му се коли жертвено животно за приготвяне на “нестинарския курбан”.
Особена роля играе южната страна на параклиса. Там е направен прозорец и се намира столнината, на която се поставят иконите, за да “почиват”.
В коначето обикновено става “прихващенето” на нестинарите преди играта им в огъня, “обличането” на нестинарските икони и тръгва нестинарското шествие към одърчето на “Св. Костадин”. 



Винаги празника на Св. Св. Константин и Елена се чества на 3 срещу 4 юни  по стар стил и тогава се играе върху жаравата.
  Езическият ритуал, предаван от дълбока древност, е преплетен с християнството чрез легендата за двамата светци.
Пряката културна приемственост, осъществена в Странджа, е причина този действащ от тракийско време ритуал да запази основните си черти и до днес. 



“Прихващането” на нестинарите и танцуването в транс в огнената жарава под звуците на нестинарския тъпан са уникални за Европа. 
Върху жаравата играят само посветените, които са обсебвани от духа на Св. Константин, мълвят молитви за здраве и опрощение, а понякога пророкуват бъдещето за селото и за света. 
Овладени от “Господева сила”, нестинарите отключват свещени пространства, където влизат в най-истинното общение с Бог. 



Селото в момента има не повече от 80 жители.

Преди сутрин се събуждах от кукуригането на петли ,
а сега и това не се чува!
И е толкова тихо и спокойно...
Чудесно за почивка с приятели, на сладка приказка,  на запалена скара и прекрасния аромат, 
който се носи от нея!

Сега набързо искам да ви споделя един друг аромат, който се разнесе днес у дома -
този на дъхави дюли.



Естествено, че ги сготвих с телешко, с добавка на ароматни подправки
  
0. 800 г телешко, нарязано на парчета
1 глава лук, ситно нарязан
3-4- скилидки чесън, нарязан
1 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил на прах
1 ч.л. куркума
1 ч.л. сол
1/4 ч.л. лют червен пипер
черен, или бял пипер на вкус
2 с.л. масло
2 с.л. олио

Продуктите се слагат в тиган с дебело дъно до леко покафеняване на месото.
След това се изсипват в тенджера под налягане, заливат се  с 3 ч.ч. вода и  се готви
до готовност на месото.

3 големи дюли се нарязват на резени поставят се в тиган на огъня, добавя се 
1 ч.л. захар, малко вода и се вари до омекване на плода.

След това се отцежда водата, като се запазват 3-4 с.л. от водата.
Към тази вода се добавят 3-4 с.л. от бульона на месото,
2 с.л. масло, 1 с.л мед, 1 с.л. захар, 1 ч.л. канела и щипка сол.
С тази смес се заливат дюлите и се слагат на котлона  и при внимателно
разбъркване се глазират.
Знаете, че дюлите имат пектин и соса се желира.

След това.....ами след това се сервира, сипвате си чаша вино....
и няма спиране :)
 

Ама в последното си знам, че сте сигурни.

Много дълъг стана този пост и за тези, които са стигнали до края казвам
"Наздраве" и се насладете на аромата на започващата есен!
  •   

34 коментара:

  1. Наздраве, Дани!
    Много приятен разказ, внушаващ спокойствие и уют.Когато стигнах до рецептата, викнах "ура!",защото обожавам дюли, ябълки , смокини, стафидки,сини сливи в манджите.Пък някои хора казват "бляк", да им се не начудиш.
    Хубава вечер и слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно...
    Наздраве и от мен, Дани!
    Въобще не ми беше дълъг този пост - много интересно, уникално и красиво. Чудесно място, разказ и снимки, а като бонус и страхотна рецепта.
    Обожавам този вкус, благодаря ти!
    Наистина, като че усетих аромата на дъхава златна есен.
    Прегръдка и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, прекрасен пост, от който лъха уют и спокойствие! Толкова приятно ми беше да прочета всичко.:-))))
    Прекрасна рецепта, обещаваща да е изключително вкусна!
    Прегръдка и успешна и усмихната нова седмица, Дани!:-))

    ОтговорИзтриване
  4. Вили,
    твоето "ура" ме зарадва много :)
    Тази комбинация не се приема от всеки,
    но ние с теб сме явно една кръвна група!
    Радвам се, че разказа ми ти харесва!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка,
    радвам се че ти доставих удоволствие с публикацията :)
    Добре си дошла и ще те заведа на това чудесно място!
    Сърдечни прегръдки и ароматна, слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Мони,
    ако си любител на тези комбинации, рецептата ще ти хареса!
    Прегръдки, миличка и лека нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, прекрасна разходка, била съм и аз там...с чудесните си снимки си пресъздала атмосферата много точно. А гозбата - чудесна, и аз обичам такава, нещо подобно правя, но ще опитам и твоя начин.
    Лека вечер и спорна седмица!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  8. Мария, радвам се на хубавия коментар :)
    Опитай ястието, дюлите са чудесни!
    Ще чакам и твоята рецепта!
    Хубава вечер и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, любимата ми сладкодумница си ти :)
    Разкошно местенце, много хубави снимки и ястие с любимото ми месо :) какво повече бих могла да желая :)
    Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Зори,
    ама съм уцелила желанията ти :)
    Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Красиво, много успокояващо и с дъх на есен! Рецептата е точно в твой стил, Дани и е чудесна за циганското лято. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Еви, благодаря за хубавите думи!
    Прегръдки и слънчева нова седмица и за теб!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесна разходка, Дани, придружена със също толкова чудесно ястие. Снимките и разказът много ми харасаха, а накрая ме довърши с така златистите и бляскави дюли - задължително ще се опита, само да намеря телешко, че все говеждо продават.

    Прегръщам те, дюлева принцесо :)

    ОтговорИзтриване
  14. Дани,страхотна и много интересна разходка си направих с твоя пост!
    Рецептата много ми допадна и ще я пробвам!
    много обичам месо с плодов сос!
    Много апетитно звучи и изглежда!
    Снимките са много хубави!
    Беше ми много приятно!
    Прегръщам те и успешна нова седмица:)

    ОтговорИзтриване
  15. Ех, че готино - станах дюлева принцеса :))))
    Инче, пожелавам ти да намериш хубаво телешко и да се насладиш....
    Прегръдки, хубавице!

    ОтговорИзтриване
  16. Кате,
    доставила съм ти вечерно удоволствие :)
    Радвам се и те прегръщам!
    Успешна и слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесно е ,Дани!
    Направо те пренася в друг свят....
    И аз съм събрала снимки и емоции за поне три публикации, ама времеееее няма....
    Хубава и усмихната седмица! :-))

    ОтговорИзтриване
  18. Чудесен пост, Дани, изчетох го на един дъх! Това лято и ние имахме възможността да се докоснем леко до магията на Странджа и си обещахме при първа възможност да се потопим по-дълбоко в нея.
    И тези дюли къде ги показа сега да ги мисля :)) Много ги обичам! :) Интересна рецепта, много подправки и ах, този джинджифил! ;)) Искам да опитам!
    Желая ти прекрасни есенни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ти,че ми напомни колко обичам този край. Направо ме налегна носталгията ...

    ОтговорИзтриване
  20. Дани, благодаря ти за виртуалната разходка!
    Рецептата отново ме впечатли!
    И друг път съм ти го казвала много ми допада начина, по който комбинираш продуктите! Страхотна си!


    Сърдечен поздрав и уютна вечер, мила Дани!

    ОтговорИзтриване
  21. Краси, намери време :)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Мария,
    радвам се, че те докоснах :)
    А джинджифила и дюлите са чудесна комбинация!!!!!
    Опитай!
    Поздрави и много слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
  23. Йоли,
    усмихни се :))))))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  24. Леви,
    чудесна си!
    Поздрави и усмихнати, слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
  25. Дани, много красива и уютна разходка и ароматно предложение! Харесвам сладко-солените камбинации и твоята рецепта много ми допада :).
    Хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  26. Мира, имаме еднакво отношение към сладко-солените храни :)
    Хубава, слънчева есен и за теб!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  27. Дани, благодря за хубавата виртуална разходка и разказ!
    За телешкото с дюли оставам безмълвна:)

    ОтговорИзтриване
  28. На чудно местенце си била, Дани! Красиви снимки, още по-изкусително кулинарно предложение :Р
    Поздрави и прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  29. Дани,то хубаво ми каза наздраве,ама и аз искам да е в компанията на тази страхотно дъхава гозбичка!
    Само дето телешкото ми е още мираж.
    Много идейно и обезателно вкусно ще да е твоето предложение!

    Хубава и уютна вечер ти желая,мила!

    ОтговорИзтриване
  30. Диди, за мен е удоволствие да те оставя "безмълвна"
    Поздрави и топли, слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
  31. Ивче, прегръдки и от мен!
    И аз накрая се поразходих :)

    ОтговорИзтриване
  32. Еликсирче, ще се радвам да превърнеш миража в реалност!
    Прегръдки, мила и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  33. Ооо... замириса на Странджа, на зеленика и свежест.
    Толкова много и хубави спомени.
    Накара ги да се разлистят отново Дани!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  34. Драго, радвам се че ти "замириса" на родно!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (2) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (115) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (7) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (25) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации