23 октомври 2011 г.

ГЛАЗИРАНО ПИЛЕ С МЕД И ЗААТАР С ПЮРЕ ОТ КАРФИОЛ

От днес имам още една нова "любов" сред подправките :)
Това е
"заатар"!!!!!!!
Кухнята ми ухае чудесно, а ястието, отново от книгата на Силвена попада много високо в класацията !

Заатар може да си направите и сами :

2 с.л. риган, или мащерка
1 с.л. майорана
2 с.л. сусамови семена, леко запечени
1 с.л. сумак
1/2 ч.л. сол
Смесват се всички продукти и се съхраняват в тъмен буркан.


В рецептата става съпрос и за един зеленчук, който е непознат за мен -
известен е като "козя брада" и "овесен корен"/salsify/

Козята брада е вид зеленчук – растение от семейство аs-traceae, което също бива наричано зимно аспержи. Произходът му е от Южна и Средна Азия.
Растението козя брада съдържа натрий, калий, магнезий, калций, желязо, фосфор, хлор, каротин и витамини Е, B1, B2, C и PP. Това го прави изключително богат на хранителни вещества зеленчук.



Козята брада има вкус на аспержи, но е по-деликатна.
Козята брада започва да се отглежда като зеленчук-растение през 16-ти и 17-ти век. Преди този период е имало лечебна роля, било е използвано като лекарство срещу ухапване от пепелянка, затова името му е било "билката на усойницата "

Овесеният корен се смята за много ценен зеленчук, заради своя вкус и хранителна стойност. Консумират се корените в жълто-сив цвят.
Съдържа калций, фосфор, желязо, магнезий и витамини A, B1, B2, C, E.
Овесеният корен има деликатен вкус на стриди .



В Турция е известен като tekesakall .

Овесеният корен е и декоративно растение – има много хубави декоративни пурпурни цветове.




И така към рецептата:

1 цяло пиле, или пилешки бутчета като при мен

4 с.л. заатар
1 ч.л. кимион
3 с.л. прясно смлян джинджифил
5 с.л. мед
4 с.л. разтопено масло


Аз използвах 2 големи бутчета, не парти, без кожата.
Ако се използва цяло пиле и кожата не е с много подкожна мазнина по ваш вкус я оставете, защото ще се препече и ще има превъзходен вкус.
Всички съставки за овкусяване ги намалих според количеството месо.


Фурната се загрява до 180 градуса.
Всички съставки се смесват добре, поставя се пилето в съд за печене /използвах йенска тенджера с капак/, намазвате го със сместа и отвътре

и заливате пилето със сместа.
Пече се до готовност на месото, като можете  по желание да запечете кожичката накрая.


Пюре :
300 г карфиол

300 г моркови/заместих липсващия корен/
целина от корена, по желание
200 мл прясно мляко
200 мл вода
40 г масло
3-4-с.л. течна сметана
синьо сирене, опция


В тенджера се поставят зеленчуците, водата и млякото /да покрият леко зеленчука, може да се наложи да увеличите количеството течности/.
Вари се до готовност на зеленчуците.
Малко преди да се свали се добавя сиренето.
След това се пюрира с добавяне на маслото.




Сосчето, което остана го поставих в тиган с дълбоко дъно, добавих малко брашно и сгъстих.


При сервиране залях с него!

Ароматът е повече от чудесен.

Насладихме се с удоволствие и на пилето, и на пюрето!


Ами знаете си урока, ако ви допада -
просто го правите и се ....облизвате :)
Да ви е сладко!

46 коментара:

  1. Дани, чудни са и пиленцето, и пюренцето!
    Заатар не съм опитвала, но не съм много по подправките:)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани ти си като енциклопедия :) Много интересна публикация и аз не съм пробвала тази подправка, но събуди любопитството ми! Много апетитно изглеждат и пилето и пюрето :)
    Много усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм... страшна вкусотия :) Аромати, красота :)
    Прегръдка от мен, Дани и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Траянче, за мен подправките имат същото важно значение като основните продукти :)
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Еви, продуктът ми стана интересен и потърсих инфо :)
    А иначе се оказа много ароматно!
    успешна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, успешна и усмихната нова седмица!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, запали ме с тези подправки.Непременно ще си набавя и ще ги използвам.
    Уважавам търпението и отделеното време за информационна част към публикацията.
    Поздрави и до скоро!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, много ти благодаря и тук, че ме упъти къде да ги търся тези подправки. Аз съм вече фенка на тази рецепта! Ще дам отчет, когато я приготвя! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Вили, ще се радвам ако ти хареса :)
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Гуинет,
    удоволствието е и мое :)
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, тази подправка я чета цял ден, но едва сега отворих тук при теб... Ще ми хареса, със сигурност, съдържа все любими съставки.
    За пилето не се и съмнявам, че ще е станало вкусно.
    Ще пробвам, скоро, и ще доложа.
    Без пюрето, нали може :) Нещо не се харесахме с "готвения" карфиол.

    Лека нощ и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Дани, в хладилника ме чака цяло пиле.
    С наличните у дома подправки ще се водя по твоята рецепта!

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи,
    можеш да направиш картофено пюре :)
    Ще чакам да докладваш!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Мариянка, ще се радвам да ви хареса!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Много сгряваща рецепта, Дани!
    Прекрасни аромати и съставки, предполагам, че се е получило великолепно.
    Страхотно съчетание и описание,
    знаеш, че съм впечатлена -
    благодаря ти!
    Топла прегръдка и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Невероятни есенни багри си показала, Дани! Меденото пиле се харесва вкъщи, само мога да предполагам колко вкусно и ароматно е с букета от подправки. Прегръдки ти пращам, с пожелания за хубава нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Лелее.какъв си експериментатор!Много си уникална!Радвам се на чудесната рецепта и някой ден с удоволствие ще я пробвам!Хубава и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Дани, пак със страхотно предложение и чудни вкусови съчетания ни изкушаваш, мила!! Не съм го пробвала това чудо заатар, но ми звучи обещаващо ароматно :)!! А пилето ти е неустоимо!

    Прекрасна нова седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  19. Дани, пиленцето е чудно, а подправката е нова за мен и като име, а за вкус да не говорим.
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. А кой ще ни изпитва :))
    Много неща научих от този ти пост, Дани! Не се и съмнявам, че ще се облизваме :)

    С пожелание за хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  21. Дианка, радвам се че съм те сгряла:)
    Прегръдки и от мен и спокойна седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Еви, букета от подправки се оказа много ароматен за нас!
    Прегръдки и от мен и спокойна, усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  23. Кате, аз съм си експериментатор!
    Ще се радвам да опиташ пиленцето!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  24. Мина, намери и опитай, ще ти хареса!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  25. Ели, сътавките за подправката са много ароматни, а заедно са неописуем букет от аромати!
    Хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  26. Инче, я застани пред черната дъска да те изпитам!!!!!
    За облизването съм сигурна!
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  27. Невероятно вкусно звучи, Дани! Пилето изглежда страшно крехко и в допълнение с пюрето е просто чудесно!

    Спорна и усмихната нова седмица!
    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  28. Миленка, наистина е много ароматно :)
    Поздрави от мен, с пожелание за успешна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  29. Цяло съкровище си, Дани, то не са рецепти-експерименти,инфо, фотосесии...ехеее, възхищавам ти се!

    ОтговорИзтриване
  30. Дани,
    благодаря за споделеното. Хубаво е когато има толкова много хора, които споделят хобито ти и научаваш всеки ден нещо ново от тях. Не съм ги откривала тези корени в магазина или поне не съм им обръщала внимание :) Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  31. Ах,че вкусноооо,Дани!Направо ми закъркори думбака при вида на това уханно пиленце,разкошно е!

    Хубав ден ти пожелавам,слънце!

    ОтговорИзтриване
  32. Дани, тези корени и аз не съм срещала и замених с морков :)
    Само дадох информация!
    Иначе заатар-а като подправка е
    чудесен!

    ОтговорИзтриване
  33. Еликсирче, разкошно стана пиленцето :)
    Прегръдки и хубава вечер, миличка!

    ОтговорИзтриване
  34. Пиленцето изглежда великолепно!
    Дани,вече опитах няколко твои рецепти!Всичките вкусни и сполучливи! Ще пробвам и тази!

    Благодаря ти за споделената рецепта и информацията!

    Прегръдки и уютна вечер, мила Дани!

    ОтговорИзтриване
  35. Леви, ако знаеш как ме радваш :)
    Прегръдки и за теб, миличка!

    ОтговорИзтриване
  36. В БЛОГА МИ http://zi4e57.blogspot.com/
    ИМА НАГРАДА ЗА ТЕБ ,ОТ СЪРЦЕ!
    ПОЗДРАВИ!

    ОтговорИзтриване
  37. Благодаря ти, миличка :)
    Вече се "закичих" с нея!
    Чудесна е!

    ОтговорИзтриване
  38. Дани, отново страхотна рецепта! :) Благодаря ти за информацията (и рецептата) за заатар. Преди време гледах в един арабски магазин и се чудех дали за си купя, ама май сега ща взема да си направя :).
    Поздрави и хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  39. Благодаря ти, Мира !
    Заатар се оказа много ароматна подправка, така че опитай :)
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  40. Дани, много съжалявам, че си ми толкова далече! До сега да съм искала да се запознаем 10 пъти:) Имам много сходен вкус към храната с твоя и до сега каквото съм опитала при теб, страшно ми е харесвало! В заатара и аз се влюбих напоследък:)
    Благодаря много за енциклопедичните обяснения и рецептата!

    ОтговорИзтриване
  41. Руми,
    с най-голямо удоволствие
    ще се запозная с теб, когато дойда в София :)
    А и теб, ако те пратят на среща в Бургас с някой шеф на банка, ще се видим!
    Радвам се че ти допадат моите предложения!!!
    А заатара е чудесен!

    ОтговорИзтриване
  42. Дани, твоят блог определено е мястото, където срещам най-необичайните подправки, комбинации и вкусове! Обаче пилето изглежда толкова добре и толкова вкусно, че сигурно си заслужава всяка една трудно откриваема съставка :)
    Много ми допада отношението ти към храната - винаги с характер и никога на конвейр! Продължавай в същия дух, за мен е удоволствие да те чета!
    Приятен и слънчев ден от мен! :))

    ОтговорИзтриване
  43. Мария,
    много ме радват коментари като твоите!
    Подправката е страхотна, а и
    не е лошо да ястията да имат по-различен вкус!
    Аз обичам да опитвам и много рядко съжалявам!
    Поздрави и много усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  44. Дани, посещавайки блога ти знам, че винаги ще ме посрещне нещо интересно, информативно, полезно, вкусно, новаторско и експериментаторско.:-))) За пореден път ме изненадваш изключително приятно. Обичам да използвам подправки, но заатар не съм пробвала досега, което, като гледам, определено си е пропуск. Невероятно изглежда всичко! :-)
    Прегръдки и усмихнат ден, миличка!

    ОтговорИзтриване
  45. Мони,
    толкова чудесни епитети си използвала :)
    Чудесна си!
    Не е фатално, но е хубаво да си вземеш заатар!
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (10) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифли (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (38) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации