Това е "заатар"!!!!!!!
Кухнята ми ухае чудесно, а ястието, отново от книгата на Силвена попада много високо в класацията !
Заатар може да си направите и сами :
2 с.л. риган, или мащерка
1 с.л. майорана
2 с.л. сусамови семена, леко запечени
1 с.л. сумак
1/2 ч.л. сол
Смесват се всички продукти и се съхраняват в тъмен буркан.
В рецептата става съпрос и за един зеленчук, който е непознат за мен -
известен е като "козя брада" и "овесен корен"/salsify/
Козята брада е вид зеленчук – растение от семейство аs-traceae, което също бива наричано зимно аспержи. Произходът му е от Южна и Средна Азия.
Растението козя брада съдържа натрий, калий, магнезий, калций, желязо, фосфор, хлор, каротин и витамини Е, B1, B2, C и PP. Това го прави изключително богат на хранителни вещества зеленчук.
Козята брада има вкус на аспержи, но е по-деликатна.
Козята брада започва да се отглежда като зеленчук-растение през 16-ти и
17-ти век. Преди този период е имало лечебна роля, било е използвано
като лекарство срещу ухапване от пепелянка, затова името му е било
"билката на усойницата "
Съдържа калций, фосфор, желязо, магнезий и витамини A, B1, B2, C, E.
Овесеният корен има деликатен вкус на стриди .
В Турция е известен като tekesakall .
Овесеният корен е и декоративно растение – има много хубави декоративни пурпурни цветове.
И така към рецептата:
1 цяло пиле, или пилешки бутчета като при мен
4 с.л. заатар
1 ч.л. кимион
3 с.л. прясно смлян джинджифил
5 с.л. мед
4 с.л. разтопено масло
Аз използвах 2 големи бутчета, не парти, без кожата.
Ако се използва цяло пиле и кожата не е с много подкожна мазнина по ваш вкус я оставете, защото ще се препече и ще има превъзходен вкус.
Всички съставки за овкусяване ги намалих според количеството месо.
Фурната се загрява до 180 градуса.
Всички съставки се смесват добре, поставя се пилето в съд за печене /използвах йенска тенджера с капак/, намазвате го със сместа и отвътре
и заливате пилето със сместа.
Пече се до готовност на месото, като можете по желание да запечете кожичката накрая.
Пюре :
300 г карфиол
300 г моркови/заместих липсващия корен/
целина от корена, по желание
200 мл прясно мляко
200 мл вода
40 г масло
3-4-с.л. течна сметана
синьо сирене, опция
В тенджера се поставят зеленчуците, водата и млякото /да покрият леко зеленчука, може да се наложи да увеличите количеството течности/.
Вари се до готовност на зеленчуците.
Малко преди да се свали се добавя сиренето.
След това се пюрира с добавяне на маслото.
Сосчето, което остана го поставих в тиган с дълбоко дъно, добавих малко брашно и сгъстих.
Ароматът е повече от чудесен.
Насладихме се с удоволствие и на пилето, и на пюрето!
Ами знаете си урока, ако ви допада -
просто го правите и се ....облизвате :)
Да ви е сладко!
Дани, чудни са и пиленцето, и пюренцето!
ОтговорИзтриванеЗаатар не съм опитвала, но не съм много по подправките:)
Хубава седмица!
Дани ти си като енциклопедия :) Много интересна публикация и аз не съм пробвала тази подправка, но събуди любопитството ми! Много апетитно изглеждат и пилето и пюрето :)
ОтговорИзтриванеМного усмихната нова седмица!
Мммм... страшна вкусотия :) Аромати, красота :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен, Дани и хубава нова седмица!
Траянче, за мен подправките имат същото важно значение като основните продукти :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна нова седмица!
Еви, продуктът ми стана интересен и потърсих инфо :)
ОтговорИзтриванеА иначе се оказа много ароматно!
успешна и усмихната седмица!
Зори, успешна и усмихната нова седмица!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Дани, запали ме с тези подправки.Непременно ще си набавя и ще ги използвам.
ОтговорИзтриванеУважавам търпението и отделеното време за информационна част към публикацията.
Поздрави и до скоро!
Дани, много ти благодаря и тук, че ме упъти къде да ги търся тези подправки. Аз съм вече фенка на тази рецепта! Ще дам отчет, когато я приготвя! Поздрави!
ОтговорИзтриванеВили, ще се радвам ако ти хареса :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна нова седмица!
Гуинет,
ОтговорИзтриванеудоволствието е и мое :)
Поздрави !
Дани, тази подправка я чета цял ден, но едва сега отворих тук при теб... Ще ми хареса, със сигурност, съдържа все любими съставки.
ОтговорИзтриванеЗа пилето не се и съмнявам, че ще е станало вкусно.
Ще пробвам, скоро, и ще доложа.
Без пюрето, нали може :) Нещо не се харесахме с "готвения" карфиол.
Лека нощ и хубава нова седмица!
Дани, в хладилника ме чака цяло пиле.
ОтговорИзтриванеС наличните у дома подправки ще се водя по твоята рецепта!
Пепи,
ОтговорИзтриванеможеш да направиш картофено пюре :)
Ще чакам да докладваш!
Успешна седмица!
Мариянка, ще се радвам да ви хареса!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
Много сгряваща рецепта, Дани!
ОтговорИзтриванеПрекрасни аромати и съставки, предполагам, че се е получило великолепно.
Страхотно съчетание и описание,
знаеш, че съм впечатлена -
благодаря ти!
Топла прегръдка и усмихната нова седмица, Диана
Невероятни есенни багри си показала, Дани! Меденото пиле се харесва вкъщи, само мога да предполагам колко вкусно и ароматно е с букета от подправки. Прегръдки ти пращам, с пожелания за хубава нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеЛелее.какъв си експериментатор!Много си уникална!Радвам се на чудесната рецепта и някой ден с удоволствие ще я пробвам!Хубава и успешна нова седмица!
ОтговорИзтриванеДани, пак със страхотно предложение и чудни вкусови съчетания ни изкушаваш, мила!! Не съм го пробвала това чудо заатар, но ми звучи обещаващо ароматно :)!! А пилето ти е неустоимо!
ОтговорИзтриванеПрекрасна нова седмица ти желая :)
Дани, пиленцето е чудно, а подправката е нова за мен и като име, а за вкус да не говорим.
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
А кой ще ни изпитва :))
ОтговорИзтриванеМного неща научих от този ти пост, Дани! Не се и съмнявам, че ще се облизваме :)
С пожелание за хубава нова седмица :)
Дианка, радвам се че съм те сгряла:)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и от мен и спокойна седмица!
Еви, букета от подправки се оказа много ароматен за нас!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и от мен и спокойна, усмихната седмица!
Кате, аз съм си експериментатор!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да опиташ пиленцето!
Усмихната седмица!
Мина, намери и опитай, ще ти хареса!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
Ели, сътавките за подправката са много ароматни, а заедно са неописуем букет от аромати!
ОтговорИзтриванеХубава седмица и на теб!
Инче, я застани пред черната дъска да те изпитам!!!!!
ОтговорИзтриванеЗа облизването съм сигурна!
Прегръдки и хубава седмица!
Невероятно вкусно звучи, Дани! Пилето изглежда страшно крехко и в допълнение с пюрето е просто чудесно!
ОтговорИзтриванеСпорна и усмихната нова седмица!
Поздрави, Милена :-)
Миленка, наистина е много ароматно :)
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен, с пожелание за успешна и усмихната седмица!
Цяло съкровище си, Дани, то не са рецепти-експерименти,инфо, фотосесии...ехеее, възхищавам ти се!
ОтговорИзтриванеИвче :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!!!
Дани,
ОтговорИзтриванеблагодаря за споделеното. Хубаво е когато има толкова много хора, които споделят хобито ти и научаваш всеки ден нещо ново от тях. Не съм ги откривала тези корени в магазина или поне не съм им обръщала внимание :) Благодаря за рецептата.
Ах,че вкусноооо,Дани!Направо ми закъркори думбака при вида на това уханно пиленце,разкошно е!
ОтговорИзтриванеХубав ден ти пожелавам,слънце!
Дани, тези корени и аз не съм срещала и замених с морков :)
ОтговорИзтриванеСамо дадох информация!
Иначе заатар-а като подправка е
чудесен!
Еликсирче, разкошно стана пиленцето :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер, миличка!
Пиленцето изглежда великолепно!
ОтговорИзтриванеДани,вече опитах няколко твои рецепти!Всичките вкусни и сполучливи! Ще пробвам и тази!
Благодаря ти за споделената рецепта и информацията!
Прегръдки и уютна вечер, мила Дани!
Леви, ако знаеш как ме радваш :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и за теб, миличка!
Благодаря ти, миличка :)
ОтговорИзтриванеВече се "закичих" с нея!
Чудесна е!
Дани, отново страхотна рецепта! :) Благодаря ти за информацията (и рецептата) за заатар. Преди време гледах в един арабски магазин и се чудех дали за си купя, ама май сега ща взема да си направя :).
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави дни!
Благодаря ти, Мира !
ОтговорИзтриванеЗаатар се оказа много ароматна подправка, така че опитай :)
Поздрави и усмихнат ден!
Дани, много съжалявам, че си ми толкова далече! До сега да съм искала да се запознаем 10 пъти:) Имам много сходен вкус към храната с твоя и до сега каквото съм опитала при теб, страшно ми е харесвало! В заатара и аз се влюбих напоследък:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря много за енциклопедичните обяснения и рецептата!
Руми,
ОтговорИзтриванес най-голямо удоволствие
ще се запозная с теб, когато дойда в София :)
А и теб, ако те пратят на среща в Бургас с някой шеф на банка, ще се видим!
Радвам се че ти допадат моите предложения!!!
А заатара е чудесен!
Дани, твоят блог определено е мястото, където срещам най-необичайните подправки, комбинации и вкусове! Обаче пилето изглежда толкова добре и толкова вкусно, че сигурно си заслужава всяка една трудно откриваема съставка :)
ОтговорИзтриванеМного ми допада отношението ти към храната - винаги с характер и никога на конвейр! Продължавай в същия дух, за мен е удоволствие да те чета!
Приятен и слънчев ден от мен! :))
Мария,
ОтговорИзтриванемного ме радват коментари като твоите!
Подправката е страхотна, а и
не е лошо да ястията да имат по-различен вкус!
Аз обичам да опитвам и много рядко съжалявам!
Поздрави и много усмихнат ден!
Дани, посещавайки блога ти знам, че винаги ще ме посрещне нещо интересно, информативно, полезно, вкусно, новаторско и експериментаторско.:-))) За пореден път ме изненадваш изключително приятно. Обичам да използвам подправки, но заатар не съм пробвала досега, което, като гледам, определено си е пропуск. Невероятно изглежда всичко! :-)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнат ден, миличка!
Мони,
ОтговорИзтриванетолкова чудесни епитети си използвала :)
Чудесна си!
Не е фатално, но е хубаво да си вземеш заатар!
Прегръдки и хубава неделя!