Днес ще ви представя една рецепта от чудесната книга на Силвена Роу
"PURPLE CITRUS & SWEET PERFUME "
Отдавна бях споменала, че имам 3 от нейните книги, но през лятото не ги използвах.
Както виждате от заглавието става въпрос за използването на една от основните арабски подправки сумак
Тъмно лилавият цвят на узрялото растение е вдъхновил Силвена за заглавието.
С него например поръсват кебапа, преди да го изпекат, или пък го забъркват с кисело мляко – за гарнитура пак на кебап.
В Турция и Иран със сумак овкусяват ориза или го смесват с прясно нарязан лук и го поднасят като разядка.
В Йордания е част от много популярна смес на подправки, наречена за'атар (zahtar), която включва майорана, мащерка и риган, сусам, сумак, сол и евентуално малко пипер.
За'атарът основно се използва за подправяне на пържено месо или месо за барбекю. Хапват го с апетит дори и просто поръсен върху филийка хляб, полята със зехтин.
По Средиземноморието се сервира на масата заедно с останалите основни подправки, с които се овкусява всекидневно храната.
При готвене го добавят, за да даде приятна, плодова киселост и лек вишнев цвят на сосове, домашни птици, риба, задушено месо, салати, варени, задушени и пържени картофи, бяло и китайско зеле.
Много е вкусно да го поръсите върху хумус.
Трябва обаче да се внимава с количеството, защото подправката е доста силна.
"PURPLE CITRUS & SWEET PERFUME "
Отдавна бях споменала, че имам 3 от нейните книги, но през лятото не ги използвах.
Както виждате от заглавието става въпрос за използването на една от основните арабски подправки сумак
Тъмно лилавият цвят на узрялото растение е вдъхновил Силвена за заглавието.
На
древноеврейски сумак означава червен, на арамейски назовава
цвета на стритата на прах подправка – тъмночервен, а немското й
наименование essigbaum в превод е оцетено дърво.
Стипчиво-киселият вкус на сумака се дължи основно на две от съставките в подправката: танините и органичните киселини.
Танини има в почти цялото растение с особен висока концентрация в кората и корените.
Стипчиво-киселият вкус на сумака се дължи основно на две от съставките в подправката: танините и органичните киселини.
Танини има в почти цялото растение с особен висока концентрация в кората и корените.
Лек за римските патриции
Сумакът
е от рода листопадни дървета или храсти Шмак (Rhus), който обхваща
около 250 различни вида, разпространени в райони с умерен и топъл
климат.
Латинското название на рода (Rhus) има келтски корен и означава червен. Съществуват около 250 разновидности на това растително семейство. Има даже и отровен сумак, който расте край пътищата в Средния изток. Най-разпространен в Европа е видът Rhus Coriaria.
Бил е популярен още в Древния Рим.
Патрициите – любители на гурме преживяванията и прекаляването с храна, го ценели освен заради финия му вкус, и заради диуретичните му свойства.
Сумакът има плодов аромат и цитрусов вкус.
Явно има благотворно влияние върху храносмилането, защото в Средния изток с него забъркват кисела напитка за успокояване на стомашни болки. От друга страна, на места го използват и за намаляване на температурата.
Латинското название на рода (Rhus) има келтски корен и означава червен. Съществуват около 250 разновидности на това растително семейство. Има даже и отровен сумак, който расте край пътищата в Средния изток. Най-разпространен в Европа е видът Rhus Coriaria.
Бил е популярен още в Древния Рим.
Патрициите – любители на гурме преживяванията и прекаляването с храна, го ценели освен заради финия му вкус, и заради диуретичните му свойства.
Сумакът има плодов аромат и цитрусов вкус.
Явно има благотворно влияние върху храносмилането, защото в Средния изток с него забъркват кисела напитка за успокояване на стомашни болки. От друга страна, на места го използват и за намаляване на температурата.
Обича да му е топло, но не капризничи
Сумакът
расте в райони със субтропичен или умерен климат.
Произхожда от Средиземно море и Средния изток, където може да бъде намерен и в диво състояние (особено в Сицилия и Южна Италия), и култивиран.
Отглеждат го и в Иран, Западна Азия, части на Арабия и Централна Азия, Северна Америка.
Той е храст или малко дърво, високо от 1 до 10 метра.
Листата му са подредени спираловидно. Цветовете – зеленеещи, сметанено бели или червени, са разположени в гъсти съцветия, дълги от 5 до 30 см.
Те цъфтят през юни или юли. Плодовете са малки, кръгли, около 5–10 мм в диаметър, черно-кафяви на цвят или червени и покрити с власинки. Стават готови за обиране през септември.
След като бъдат обрани, ги сушат и смилат на прах с пурпурночервен цвят.
Именно той се продава като подправка.
Когато си го купите, трябва да знаете, че можете да го съхранявате далече от достъп на светлина и въздух.
Произхожда от Средиземно море и Средния изток, където може да бъде намерен и в диво състояние (особено в Сицилия и Южна Италия), и култивиран.
Отглеждат го и в Иран, Западна Азия, части на Арабия и Централна Азия, Северна Америка.
Той е храст или малко дърво, високо от 1 до 10 метра.
Листата му са подредени спираловидно. Цветовете – зеленеещи, сметанено бели или червени, са разположени в гъсти съцветия, дълги от 5 до 30 см.
Те цъфтят през юни или юли. Плодовете са малки, кръгли, около 5–10 мм в диаметър, черно-кафяви на цвят или червени и покрити с власинки. Стават готови за обиране през септември.
След като бъдат обрани, ги сушат и смилат на прах с пурпурночервен цвят.
Именно той се продава като подправка.
Когато си го купите, трябва да знаете, че можете да го съхранявате далече от достъп на светлина и въздух.
A manger (или за хапване, както казват французите)
Комшиите
ни на югоизток и арабите се прекланят пред сумака и почти няма ястие, в
което да не го употребяват.
В Средиземноморска Мала Азия и особено в ливанската кухня той е основната подправка за постигане на кисел вкус.
В Средиземноморска Мала Азия и особено в ливанската кухня той е основната подправка за постигане на кисел вкус.
С него например поръсват кебапа, преди да го изпекат, или пък го забъркват с кисело мляко – за гарнитура пак на кебап.
В Турция и Иран със сумак овкусяват ориза или го смесват с прясно нарязан лук и го поднасят като разядка.
В Йордания е част от много популярна смес на подправки, наречена за'атар (zahtar), която включва майорана, мащерка и риган, сусам, сумак, сол и евентуално малко пипер.
За'атарът основно се използва за подправяне на пържено месо или месо за барбекю. Хапват го с апетит дори и просто поръсен върху филийка хляб, полята със зехтин.
По Средиземноморието се сервира на масата заедно с останалите основни подправки, с които се овкусява всекидневно храната.
При готвене го добавят, за да даде приятна, плодова киселост и лек вишнев цвят на сосове, домашни птици, риба, задушено месо, салати, варени, задушени и пържени картофи, бяло и китайско зеле.
Много е вкусно да го поръсите върху хумус.
Трябва обаче да се внимава с количеството, защото подправката е доста силна.
В
Ливан, Сирия и Египет варят плодове във вода с лека есенция от сумак.
След това тази вода се добавя към месо и зеленчукови ястия и придава
много интересен аромат.
Този метод е бил използван и в Древния Рим.
Този метод е бил използван и в Древния Рим.
Доматената подправка
Че
турците и арабите слагат сумак на всичко, е „факт световноизвестен”.
Но ако отидете на сука (открития пазар) и поискате сумак, пъргавият и усмихнат продавач веднага ще ви отвърне: „А, доматената подправка! Веднага, чоджум!“
Но ако отидете на сука (открития пазар) и поискате сумак, пъргавият и усмихнат продавач веднага ще ви отвърне: „А, доматената подправка! Веднага, чоджум!“
За
арабите салатата от домати е немислима, без да бъде подправена със
сумак.
Типични за близкоизточната кухня са „Чобан салата“ (домати, зелени чушки, пресен лук) и арабската салата „Фатуш“ (домати, зелени чушки, маруля, краставици, репички, маслини и запържени кротони), които могат да бъдат пробвани и у нас в многобройните вече турски и арабски ресторанти.
Но без сумак те просто няма да са екзотични, а само някакво побългарено подобие.
И ако след тази дълга презентация все още не ви се е доспало, отворете широко очи, защото следва рецептата.
Казват му арабското гуакамоле, но вместо нахут се използва кадифеното авокадо.
Добавянето на сусамовия тахан и особено сумака, му придават различен и много специфичен вкус.
А добавянето и на някакъв топъл хляб ще ви накара да не можете да спрете :)
2 броя узряло авокадо*
сокът на един малък лимон**
3 счукани скилидки чесън
2-3 с.л. тахан
3 с.л. зехтин
1/4 ч/л/ кимион
1/4 ч.л. канела
1/2 ч.л. сумак
сол
Обеленото авокадо и лимоновия сок се пюрират.
Добавят се тахана, чесъна и подправките и се смесват добре.
Получава се дип с консистенция на майонеза.
Ако имате черни сусамови семенца го поръсвате преди сервиране.
*този път взех авокадо с кафява, сбръчкана кора.
**сокът от лимон добавяйте внимателно, зашото и сумакът е с кисел вкус.
Сядате, намазвате хляба и се наслаждавате на един чудесен дип.
Ароматен и с леко кисел вкус!
А как разяжда...
Ами да ви е сладко!!!!!
Типични за близкоизточната кухня са „Чобан салата“ (домати, зелени чушки, пресен лук) и арабската салата „Фатуш“ (домати, зелени чушки, маруля, краставици, репички, маслини и запържени кротони), които могат да бъдат пробвани и у нас в многобройните вече турски и арабски ресторанти.
Но без сумак те просто няма да са екзотични, а само някакво побългарено подобие.
И ако след тази дълга презентация все още не ви се е доспало, отворете широко очи, защото следва рецептата.
Казват му арабското гуакамоле, но вместо нахут се използва кадифеното авокадо.
Добавянето на сусамовия тахан и особено сумака, му придават различен и много специфичен вкус.
А добавянето и на някакъв топъл хляб ще ви накара да не можете да спрете :)
2 броя узряло авокадо*
сокът на един малък лимон**
3 счукани скилидки чесън
2-3 с.л. тахан
3 с.л. зехтин
1/4 ч/л/ кимион
1/4 ч.л. канела
1/2 ч.л. сумак
сол
Обеленото авокадо и лимоновия сок се пюрират.
Добавят се тахана, чесъна и подправките и се смесват добре.
Получава се дип с консистенция на майонеза.
Ако имате черни сусамови семенца го поръсвате преди сервиране.
*този път взех авокадо с кафява, сбръчкана кора.
**сокът от лимон добавяйте внимателно, зашото и сумакът е с кисел вкус.
Сядате, намазвате хляба и се наслаждавате на един чудесен дип.
Ароматен и с леко кисел вкус!
А как разяжда...
Ами да ви е сладко!!!!!
Чудесно и вкусно предложение Дани !
ОтговорИзтриванеДнес си купих чудни Йерусалимски питки и ех ... де да можеше сега да си топна с тях в твоята купичка ...:)))
Прегръдки и хубав уикенд !
Аууу, страшна си! Направо ще врътна. Тичам до арабсия магазин за подправки (ама те затвориха вече). А ти къде намери сумак в Бургас?
ОтговорИзтриванеАз май никога не съм опитвала сумак, Дани :)
ОтговорИзтриванеВсъщност арабската кухня ми е доста непозната като цяло, но ето един хубав повод да започна да я опознавам. Дипът е станал чудесен, пикантна разядка за студени дни!
Хубава съботна вечер! :)
Диди, страхотен е! обожавам гуакамоле и твоят дип също няма да му простя:)
ОтговорИзтриванеСабинка, топвай :)
ОтговорИзтриванеМного е вкусно!
Поздрави и хубава вечер!
Маргарита, поръчах го онлайн !
ОтговорИзтриванеЛюбопитна съм да го намеря на сушени плодчета!
Надявам се да ти хареса!
Хубава вечер!
Траяна, давай :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Мария, сумак и аз не бях опитвала, но книгата на Силвена е пълна с рецепти с негово участие!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Много интерена ми беше и информацията, и рецептата, Дани! Нееднократно съм писала, че съм голяма "консерва" и едва ли ще го опитам, но ще си позволя да натопя един залък в твоя дип. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки с пожелания за хубава неделя! :)
Много хубав дип, Дани :) обожавам сумак и лятото винаги подправяме салатите си с него :) Имам и на зърна, но още не съм открила какво да го правя :)
ОтговорИзтриванеЦелувки и хубав неделен ден!
Еви, съм очаквала да си "консерва' :)
ОтговорИзтриванеНо като опиташ моя дип, ще се промениш!
Прегръдки и хубава вечер!
Зори, след като си любител, ще ти хареса !
ОтговорИзтриванеА зърната освен да ги смелиш!
Ако видя рецепта в книгата ще ти пиша!
Прегръдки и хубава вечер!
Аз си купих сумак от един ориенталски магазин преди време точно поради това, че в книгата се среща в повечето рецепти. Има доста особен вкус и не е от универсалните подправки, които стават на кажи речи всичко. Затворих го в такова бурканче, в каквото си държа и другите сухи подправки, но като исках да го ползвам наскоро видях, че се е образувал един бял прах ли да кажа не знам как да се изразя точно, но белееше. И го изхвърлих. Но с домати наистина върви много добре.
ОтговорИзтриванеДани,не ми епознат този вкус!
ОтговорИзтриванеЗвучи ми интересно и естествено трябва да се пробва!
Извинявай,че не коментирам рецептата,но не обичам авокадо,но това не ми пречи да ти дойда на гости и да ти кажа:
Прегръщам те и ти пожелавам прекрасен утрешен ден!
Кате, добре си ми дошла и благодаря за прекрасните пожелания :)
ОтговорИзтриванеВсички ние имаме различни вкусове и обичаме различни комбинации!
Но сумака е много приятен и сигурно ще публикувам и други рецепти с него!
Прегръдки и усмихната неделя!
Дани, през цялото време съм с отворени очи, знаеш как обичам и подробности:).
ОтговорИзтриванеПрекрасна публикация - избор, инфо, рецепта - всичко много ми харесва. Благодаря ти за това удоволствие, прегръдки и хубава неделя, Диана
Дианка,
ОтговорИзтриванеза теб съм сигурна, че си с широко отворени очи :)))
Удоволствието е и мое, че всичко ти е допаднало!
Прегръдки и усмихната неделя!
Маргарита, благодаря за инфото :)
ОтговорИзтриванеЧетох, че трябва да не е прозрачен бурканът за съхранение.
Може би се окислява и побелява!
А с домати ще опитам на всяка цена!
Дани, страхотно предложение и много благодаря за полезната информация ... много ми прилича на един храст, който се среща и у нас ... незнам дали е същото растение, плода много прилича именно на него!
ОтговорИзтриванеИ аз съм фен на гуакамолето, а това звучи страшно вкусно :)
Поздрави и усмивки :)
Да, прозрачен беше :)
ОтговорИзтриванеЕва, може да има и у нас от този храст :)
ОтговорИзтриванеЩе се радва да ти хареса!
Поздрави и усмихната неделя!
Дани, много ме впечатли тази подправка и ще си я купя. Обичан хумус и този дип които си приготвила!
ОтговорИзтриванеМарияна!
Марияна, сигурно ще ти хареса :)
ОтговорИзтриванеУсмихната неделя!
Дани, точно за утре мислех да правя дип от авокадо, но май сама ще си измислям рецепта, защото както ти казах и при мен - не знам от къде да си намеря сумак. А и гостите ще са едни придирчиви, така че ще се наложи да го правя по мой си начин. Много полезна информация си дала, благодаря :) Хубав ден от мен :)
ОтговорИзтриванеДани, точно за утре мислех да правя дип от авокадо, но май сама ще си измислям рецепта, защото както ти казах и при мен - не знам от къде да си намеря сумак. А и гостите ще са едни придирчиви, така че ще се наложи да го правя по мой си начин. Много полезна информация си дала, благодаря :) Хубав ден от мен :)
ОтговорИзтриванеEхеее, какво вкусно предложение съзирам при теб, Дани! Със сигурност ще ми допадне вкусово!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубава рецепта и ти желая също тъй хубави есенни дни :)
Бубе, можеш да направиш дипа и без сумак :)
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Инче, радвам се:)
ОтговорИзтриванеХубава неделя и успешна нова седмица!
Дани,много нашироко си разказала за тази подправка,много интересно е!
ОтговорИзтриванеПредизвиква любопитство като какво ще е на вкус!
Хубава нова седмица ти пожелавам,мила!
Еликсирче,
ОтговорИзтриванетрябва да опиташ :)
Усмихната нова седмица!
О, този дип трябва да се опита и имам съмнения, че няма да си остана само с опитването :-) Страхотно предложение, Дани!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Миленка,
ОтговорИзтриванеще ти хареса!
Поздрави,
Дани :)