22 октомври 2011 г.

ДИП ОТ АВОКАДО, СУСАМОВ ТАХАН И СУМАК

Днес ще ви представя една рецепта от чудесната книга на Силвена Роу 

"PURPLE CITRUS & SWEET PERFUME "




Отдавна бях споменала, че имам 3 от нейните книги, но през лятото не ги използвах.

Както виждате от заглавието става въпрос за използването на една от основните арабски подправки сумак
Тъмно лилавият цвят на узрялото растение е вдъхновил Силвена за заглавието.




На древноеврейски сумак означава  червен, на арамейски назовава цвета на стритата на прах подправка – тъмночервен, а немското й наименование essigbaum в превод е оцетено дърво.
Стипчиво-киселият вкус на сумака се дължи основно на две от съставките в подправката: танините и органичните киселини.
Танини има в почти цялото растение с особен висока концентрация в кората и корените. 





Лек за римските патриции

Сумакът е от рода листопадни дървета или храсти Шмак (Rhus), който обхваща около 250 различни вида, разпространени в райони с умерен и топъл климат.
Латинското название на рода (Rhus) има келтски корен и означава червен. Съществуват около 250 разновидности на това растително семейство. Има даже и отровен сумак, който расте край пътищата в Средния изток. Най-разпространен в Европа е видът Rhus Coriaria.
Бил е популярен още в Древния Рим.
Патрициите – любители на гурме преживяванията и прекаляването с храна, го ценели освен заради финия му вкус, и заради диуретичните му свойства.
Сумакът има плодов аромат и цитрусов вкус.
Явно има благотворно влияние върху храносмилането, защото в Средния изток с него забъркват кисела напитка за успокояване на стомашни болки. От друга страна, на места го използват и за намаляване на температурата.



Обича да му е топло, но не капризничи

Сумакът расте в райони със субтропичен или умерен климат.
Произхожда от Средиземно море и Средния изток, където може да бъде намерен и в диво състояние (особено в Сицилия и Южна Италия), и култивиран.
Отглеждат го и в Иран, Западна Азия, части на Арабия и Централна Азия, Северна Америка.
Той е храст или малко дърво, високо от 1 до 10 метра.
Листата му са подредени спираловидно. Цветовете – зеленеещи, сметанено бели или червени,  са разположени в гъсти съцветия, дълги от 5 до 30 см.
Те цъфтят през юни или юли. Плодовете са малки, кръгли, около 5–10 мм в диаметър, черно-кафяви на цвят или червени и покрити с власинки. Стават готови за обиране през септември.
След като бъдат обрани, ги сушат и смилат на прах с пурпурночервен цвят.
Именно той се продава като подправка.
Когато си го купите, трябва да знаете, че можете да го съхранявате далече от достъп на светлина и въздух.


A manger (или за хапване, както казват французите)

Комшиите ни на югоизток и арабите се прекланят пред сумака и почти няма ястие, в което да не го употребяват.
В Средиземноморска Мала Азия и особено в ливанската кухня той е основната подправка за постигане на кисел вкус. 

С него например поръсват кебапа, преди да го изпекат, или пък го забъркват с кисело мляко – за гарнитура пак на кебап.

В Турция и Иран със сумак овкусяват ориза или го смесват с прясно нарязан лук и го поднасят като разядка.

В Йордания е част от много популярна смес на подправки, наречена за'атар (zahtar), която включва майорана, мащерка и риган, сусам, сумак, сол и евентуално малко пипер. 

За'атарът основно се използва за подправяне на пържено месо или месо за барбекю. Хапват го с апетит дори и просто поръсен върху филийка хляб, полята със зехтин.

 
По Средиземноморието се сервира на масата заедно с останалите основни подправки, с които се овкусява всекидневно храната.
При готвене го добавят, за да даде приятна, плодова киселост и лек вишнев цвят на сосове, домашни птици, риба, задушено месо, салати, варени, задушени и пържени картофи, бяло и китайско зеле.

Много е вкусно да го поръсите върху хумус.
Трябва обаче да се внимава с количеството, защото подправката е доста силна.
В Ливан, Сирия и Египет варят плодове във вода с лека есенция от сумак. След това тази вода се добавя към месо и зеленчукови ястия и придава много интересен аромат.
Този метод е бил използван и в Древния Рим.





Доматената подправка



 Че турците и арабите слагат сумак на всичко, е „факт световноизвестен”.
Но ако отидете на сука (открития пазар) и поискате сумак, пъргавият и усмихнат продавач веднага ще ви отвърне: „А, доматената подправка! Веднага, чоджум!“
За арабите салатата от домати е немислима, без да бъде подправена със сумак.
Типични за близкоизточната кухня са „Чобан салата“ (домати, зелени чушки, пресен 
лук) и арабската салата „Фатуш“ (домати, зелени чушки, маруля, краставици, репички, маслини и запържени кротони), които могат да бъдат пробвани и у нас в многобройните вече турски и арабски ресторанти.
Но без сумак те просто няма да са екзотични, а само някакво побългарено подобие.






И ако след тази дълга презентация все още не ви се е доспало, отворете широко очи, защото следва рецептата.


Казват му арабското гуакамоле, но вместо нахут се използва кадифеното авокадо.
Добавянето на сусамовия тахан и особено сумака, му придават различен и много специфичен вкус.





А добавянето и на някакъв топъл хляб ще ви накара да не можете да спрете :)

2 броя узряло авокадо*

сокът на един малък лимон**
3  счукани скилидки чесън
2-3 с.л. тахан
3 с.л. зехтин
1/4 ч/л/ кимион
1/4 ч.л. канела
1/2 ч.л. сумак
сол

Обеленото авокадо и  лимоновия сок се пюрират.
Добавят се тахана, чесъна и подправките и се смесват добре.

Получава се дип с консистенция на майонеза.
Ако имате черни сусамови семенца го поръсвате преди сервиране.



*този път взех авокадо с кафява, сбръчкана кора.
**сокът  от лимон добавяйте внимателно, зашото и сумакът е с кисел вкус.

Сядате, намазвате хляба и се наслаждавате на един чудесен дип.
Ароматен и с  леко кисел вкус!


А как разяжда...

Ами да ви е сладко!!!!!

32 коментара:

  1. Чудесно и вкусно предложение Дани !
    Днес си купих чудни Йерусалимски питки и ех ... де да можеше сега да си топна с тях в твоята купичка ...:)))
    Прегръдки и хубав уикенд !

    ОтговорИзтриване
  2. Аууу, страшна си! Направо ще врътна. Тичам до арабсия магазин за подправки (ама те затвориха вече). А ти къде намери сумак в Бургас?

    ОтговорИзтриване
  3. Аз май никога не съм опитвала сумак, Дани :)
    Всъщност арабската кухня ми е доста непозната като цяло, но ето един хубав повод да започна да я опознавам. Дипът е станал чудесен, пикантна разядка за студени дни!
    Хубава съботна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, страхотен е! обожавам гуакамоле и твоят дип също няма да му простя:)

    ОтговорИзтриване
  5. Сабинка, топвай :)
    Много е вкусно!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Маргарита, поръчах го онлайн !
    Любопитна съм да го намеря на сушени плодчета!
    Надявам се да ти хареса!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Траяна, давай :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Мария, сумак и аз не бях опитвала, но книгата на Силвена е пълна с рецепти с негово участие!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Много интерена ми беше и информацията, и рецептата, Дани! Нееднократно съм писала, че съм голяма "консерва" и едва ли ще го опитам, но ще си позволя да натопя един залък в твоя дип. :)
    Прегръдки с пожелания за хубава неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Много хубав дип, Дани :) обожавам сумак и лятото винаги подправяме салатите си с него :) Имам и на зърна, но още не съм открила какво да го правя :)
    Целувки и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Еви, съм очаквала да си "консерва' :)
    Но като опиташ моя дип, ще се промениш!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Зори, след като си любител, ще ти хареса !
    А зърната освен да ги смелиш!
    Ако видя рецепта в книгата ще ти пиша!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Аз си купих сумак от един ориенталски магазин преди време точно поради това, че в книгата се среща в повечето рецепти. Има доста особен вкус и не е от универсалните подправки, които стават на кажи речи всичко. Затворих го в такова бурканче, в каквото си държа и другите сухи подправки, но като исках да го ползвам наскоро видях, че се е образувал един бял прах ли да кажа не знам как да се изразя точно, но белееше. И го изхвърлих. Но с домати наистина върви много добре.

    ОтговорИзтриване
  14. Дани,не ми епознат този вкус!
    Звучи ми интересно и естествено трябва да се пробва!
    Извинявай,че не коментирам рецептата,но не обичам авокадо,но това не ми пречи да ти дойда на гости и да ти кажа:
    Прегръщам те и ти пожелавам прекрасен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Кате, добре си ми дошла и благодаря за прекрасните пожелания :)
    Всички ние имаме различни вкусове и обичаме различни комбинации!
    Но сумака е много приятен и сигурно ще публикувам и други рецепти с него!
    Прегръдки и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  16. Дани, през цялото време съм с отворени очи, знаеш как обичам и подробности:).
    Прекрасна публикация - избор, инфо, рецепта - всичко много ми харесва. Благодаря ти за това удоволствие, прегръдки и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Дианка,
    за теб съм сигурна, че си с широко отворени очи :)))
    Удоволствието е и мое, че всичко ти е допаднало!
    Прегръдки и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  18. Маргарита, благодаря за инфото :)
    Четох, че трябва да не е прозрачен бурканът за съхранение.
    Може би се окислява и побелява!
    А с домати ще опитам на всяка цена!

    ОтговорИзтриване
  19. Дани, страхотно предложение и много благодаря за полезната информация ... много ми прилича на един храст, който се среща и у нас ... незнам дали е същото растение, плода много прилича именно на него!
    И аз съм фен на гуакамолето, а това звучи страшно вкусно :)
    Поздрави и усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  20. Ева, може да има и у нас от този храст :)
    Ще се радва да ти хареса!
    Поздрави и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  21. Дани, много ме впечатли тази подправка и ще си я купя. Обичан хумус и този дип които си приготвила!
    Марияна!

    ОтговорИзтриване
  22. Марияна, сигурно ще ти хареса :)
    Усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  23. Дани, точно за утре мислех да правя дип от авокадо, но май сама ще си измислям рецепта, защото както ти казах и при мен - не знам от къде да си намеря сумак. А и гостите ще са едни придирчиви, така че ще се наложи да го правя по мой си начин. Много полезна информация си дала, благодаря :) Хубав ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  24. Дани, точно за утре мислех да правя дип от авокадо, но май сама ще си измислям рецепта, защото както ти казах и при мен - не знам от къде да си намеря сумак. А и гостите ще са едни придирчиви, така че ще се наложи да го правя по мой си начин. Много полезна информация си дала, благодаря :) Хубав ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  25. Eхеее, какво вкусно предложение съзирам при теб, Дани! Със сигурност ще ми допадне вкусово!
    Благодаря за хубава рецепта и ти желая също тъй хубави есенни дни :)

    ОтговорИзтриване
  26. Бубе, можеш да направиш дипа и без сумак :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  27. Инче, радвам се:)
    Хубава неделя и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  28. Дани,много нашироко си разказала за тази подправка,много интересно е!
    Предизвиква любопитство като какво ще е на вкус!

    Хубава нова седмица ти пожелавам,мила!

    ОтговорИзтриване
  29. Еликсирче,
    трябва да опиташ :)
    Усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  30. О, този дип трябва да се опита и имам съмнения, че няма да си остана само с опитването :-) Страхотно предложение, Дани!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  31. Миленка,
    ще ти хареса!
    Поздрави,
    Дани :)

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (6) бира (1) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (4) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (40) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (5) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (121) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (13) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) италианска кухня (1) кайма (10) канелони (1) карамелен крем (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (3) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) книга (1) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) мас (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) оризово брашно (1) Павлова (1) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (11) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (2) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) пинса (1) питка (3) питки (10) пица (8) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) семола (1) Силвена Роу (3) сини сливи (6) синьо сирене (1) сирена (7) сладкарски крем (1) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (2) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) стромболи (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (3) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) терин (2) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тесто с бавно втасване (1) тиква (11) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (2) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (15) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (39) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов кейк без брашно със сироп (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълки карамел десерт (1) ябълково пюре (1) ягоди (7) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации