Все още се лутам между сгряващите слънчеви лъчи и мисълта, че есента започна :)
Всички все още се радваме на слънцето, коието приятно гали тялото ни
и наблюдаваме първите признаци на есента с падащите листа, падналите кестени,
цъфналите есенни минзухари, появата на пазара на любимите ми уханни дюли....
В края на лятото предприех една кратка разходка и се насладих на чудесното време
и на едно малко селце в Странджата :)
Насладих се на цъфналите цветя, на сочните смокини, на тишината, на чистия въздух :)
За първи път успях да видя каменната църква в селото, която винаги е била затворена при другите ми посещения.
Тя е построена в средата на XIXв.
През 1903 г. по време на Илиндеско-Преображенското въстание е била опожарена с цялото село.
Възстановена е през 1910 г.и е обявена за паметник на културата.
В центъра на селото се намира и конака, който е храм на нестинарите.
Думата конак е турска и означава къща за живеене,
място, в което се отсяда по-дълго време.
Четириъгълната постройка е ориентирана по посоките на света и бележи
сакралния център на територията на с. Българи.
Идеята за коначето е, че
това е дом на Св. Константин и в него той отсяда на празника си.
Тук
се съхранява свещеният нестинарски тъпан.
В деня на Св. Св. Константин и
Елена в двора му се коли жертвено животно за приготвяне на
“нестинарския курбан”.
Особена роля играе южната страна на параклиса.
Там е направен прозорец и се намира столнината, на която се поставят
иконите, за да “почиват”.
В коначето обикновено става “прихващенето” на
нестинарите преди играта им в огъня, “обличането” на нестинарските
икони и тръгва нестинарското шествие към одърчето на “Св. Костадин”.
Винаги празника на Св. Св. Константин и Елена се чества на 3 срещу 4 юни по стар стил и тогава се играе върху жаравата.
Езическият ритуал, предаван от дълбока древност, е преплетен с
християнството чрез легендата за двамата светци.
Пряката културна
приемственост, осъществена в Странджа, е причина този действащ от
тракийско време ритуал да запази основните си черти и до днес.
“Прихващането” на нестинарите и танцуването в транс в огнената жарава под звуците на нестинарския тъпан са уникални за Европа.
Върху жаравата играят само посветените, които са обсебвани от духа на Св. Константин, мълвят молитви за здраве и опрощение, а понякога пророкуват бъдещето за селото и за света.
Овладени от “Господева сила”, нестинарите отключват свещени пространства, където влизат в най-истинното общение с Бог.
Селото в момента има не повече от 80 жители.
Преди сутрин се събуждах от кукуригането на петли ,
а сега и това не се чува!
И е толкова тихо и спокойно...
Чудесно за почивка с приятели, на сладка приказка, на запалена скара и прекрасния аромат,
който се носи от нея!
Сега набързо искам да ви споделя един друг аромат, който се разнесе днес у дома -
този на дъхави дюли.
Естествено, че ги сготвих с телешко, с добавка на ароматни подправки
0. 800 г телешко, нарязано на парчета
1 глава лук, ситно нарязан
3-4- скилидки чесън, нарязан
1 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил на прах
1 ч.л. куркума
1 ч.л. сол
1/4 ч.л. лют червен пипер
черен, или бял пипер на вкус
2 с.л. масло
2 с.л. олио
Продуктите се слагат в тиган с дебело дъно до леко покафеняване на месото.
След това се изсипват в тенджера под налягане, заливат се с 3 ч.ч. вода и се готви
до готовност на месото.
3 големи дюли се нарязват на резени поставят се в тиган на огъня, добавя се
1 ч.л. захар, малко вода и се вари до омекване на плода.
След това се отцежда водата, като се запазват 3-4 с.л. от водата.
Към тази вода се добавят 3-4 с.л. от бульона на месото,
2 с.л. масло, 1 с.л мед, 1 с.л. захар, 1 ч.л. канела и щипка сол.
С тази смес се заливат дюлите и се слагат на котлона и при внимателно
разбъркване се глазират.
Знаете, че дюлите имат пектин и соса се желира.
След това.....ами след това се сервира, сипвате си чаша вино....
и няма спиране :)
Ама в последното си знам, че сте сигурни.
Много дълъг стана този пост и за тези, които са стигнали до края казвам
"Наздраве" и се насладете на аромата на започващата есен!
Наздраве, Дани!
ОтговорИзтриванеМного приятен разказ, внушаващ спокойствие и уют.Когато стигнах до рецептата, викнах "ура!",защото обожавам дюли, ябълки , смокини, стафидки,сини сливи в манджите.Пък някои хора казват "бляк", да им се не начудиш.
Хубава вечер и слънчева нова седмица!
Прекрасно...
ОтговорИзтриванеНаздраве и от мен, Дани!
Въобще не ми беше дълъг този пост - много интересно, уникално и красиво. Чудесно място, разказ и снимки, а като бонус и страхотна рецепта.
Обожавам този вкус, благодаря ти!
Наистина, като че усетих аромата на дъхава златна есен.
Прегръдка и усмихната нова седмица, Диана
Дани, прекрасен пост, от който лъха уют и спокойствие! Толкова приятно ми беше да прочета всичко.:-))))
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта, обещаваща да е изключително вкусна!
Прегръдка и успешна и усмихната нова седмица, Дани!:-))
Вили,
ОтговорИзтриванетвоето "ура" ме зарадва много :)
Тази комбинация не се приема от всеки,
но ние с теб сме явно една кръвна група!
Радвам се, че разказа ми ти харесва!
Поздрави и хубава седмица!
Дианка,
ОтговорИзтриванерадвам се че ти доставих удоволствие с публикацията :)
Добре си дошла и ще те заведа на това чудесно място!
Сърдечни прегръдки и ароматна, слънчева седмица!
Благодаря, Мони,
ОтговорИзтриванеако си любител на тези комбинации, рецептата ще ти хареса!
Прегръдки, миличка и лека нова седмица!
Дани, прекрасна разходка, била съм и аз там...с чудесните си снимки си пресъздала атмосферата много точно. А гозбата - чудесна, и аз обичам такава, нещо подобно правя, но ще опитам и твоя начин.
ОтговорИзтриванеЛека вечер и спорна седмица!
Мария
Мария, радвам се на хубавия коментар :)
ОтговорИзтриванеОпитай ястието, дюлите са чудесни!
Ще чакам и твоята рецепта!
Хубава вечер и успешна седмица!
Дани, любимата ми сладкодумница си ти :)
ОтговорИзтриванеРазкошно местенце, много хубави снимки и ястие с любимото ми месо :) какво повече бих могла да желая :)
Хубава нова седмица от мен!
Зори,
ОтговорИзтриванеама съм уцелила желанията ти :)
Прегръдки и хубава нова седмица!
Красиво, много успокояващо и с дъх на есен! Рецептата е точно в твой стил, Дани и е чудесна за циганското лято. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица!
ОтговорИзтриванеЕви, благодаря за хубавите думи!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и слънчева нова седмица и за теб!
Чудесна разходка, Дани, придружена със също толкова чудесно ястие. Снимките и разказът много ми харасаха, а накрая ме довърши с така златистите и бляскави дюли - задължително ще се опита, само да намеря телешко, че все говеждо продават.
ОтговорИзтриванеПрегръщам те, дюлева принцесо :)
Дани,страхотна и много интересна разходка си направих с твоя пост!
ОтговорИзтриванеРецептата много ми допадна и ще я пробвам!
много обичам месо с плодов сос!
Много апетитно звучи и изглежда!
Снимките са много хубави!
Беше ми много приятно!
Прегръщам те и успешна нова седмица:)
Ех, че готино - станах дюлева принцеса :))))
ОтговорИзтриванеИнче, пожелавам ти да намериш хубаво телешко и да се насладиш....
Прегръдки, хубавице!
Кате,
ОтговорИзтриванедоставила съм ти вечерно удоволствие :)
Радвам се и те прегръщам!
Успешна и слънчева нова седмица!
Чудесно е ,Дани!
ОтговорИзтриванеНаправо те пренася в друг свят....
И аз съм събрала снимки и емоции за поне три публикации, ама времеееее няма....
Хубава и усмихната седмица! :-))
Чудесен пост, Дани, изчетох го на един дъх! Това лято и ние имахме възможността да се докоснем леко до магията на Странджа и си обещахме при първа възможност да се потопим по-дълбоко в нея.
ОтговорИзтриванеИ тези дюли къде ги показа сега да ги мисля :)) Много ги обичам! :) Интересна рецепта, много подправки и ах, този джинджифил! ;)) Искам да опитам!
Желая ти прекрасни есенни дни! :)
Благодаря ти,че ми напомни колко обичам този край. Направо ме налегна носталгията ...
ОтговорИзтриванеДани, благодаря ти за виртуалната разходка!
ОтговорИзтриванеРецептата отново ме впечатли!
И друг път съм ти го казвала много ми допада начина, по който комбинираш продуктите! Страхотна си!
Сърдечен поздрав и уютна вечер, мила Дани!
Краси, намери време :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
Мария,
ОтговорИзтриванерадвам се, че те докоснах :)
А джинджифила и дюлите са чудесна комбинация!!!!!
Опитай!
Поздрави и много слънчеви дни!
Йоли,
ОтговорИзтриванеусмихни се :))))))
Прегръдки!
Леви,
ОтговорИзтриванечудесна си!
Поздрави и усмихнати, слънчеви дни!
Дани, много красива и уютна разходка и ароматно предложение! Харесвам сладко-солените камбинации и твоята рецепта много ми допада :).
ОтговорИзтриванеХубави есенни дни!
Мира, имаме еднакво отношение към сладко-солените храни :)
ОтговорИзтриванеХубава, слънчева есен и за теб!
Сърдечни поздрави!
Дани, благодря за хубавата виртуална разходка и разказ!
ОтговорИзтриванеЗа телешкото с дюли оставам безмълвна:)
На чудно местенце си била, Дани! Красиви снимки, още по-изкусително кулинарно предложение :Р
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдка от мен!
Дани,то хубаво ми каза наздраве,ама и аз искам да е в компанията на тази страхотно дъхава гозбичка!
ОтговорИзтриванеСамо дето телешкото ми е още мираж.
Много идейно и обезателно вкусно ще да е твоето предложение!
Хубава и уютна вечер ти желая,мила!
Диди, за мен е удоволствие да те оставя "безмълвна"
ОтговорИзтриванеПоздрави и топли, слънчеви дни!
Ивче, прегръдки и от мен!
ОтговорИзтриванеИ аз накрая се поразходих :)
Еликсирче, ще се радвам да превърнеш миража в реалност!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила и хубава вечер!
Ооо... замириса на Странджа, на зеленика и свежест.
ОтговорИзтриванеТолкова много и хубави спомени.
Накара ги да се разлистят отново Дани!
Благодаря ти!
Драго, радвам се че ти "замириса" на родно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!