28 октомври 2011 г.

КИШ С ТИКВА, БЕКОН И СИРЕНЕ БРИ

Тиквата е царицата на есента!
С наситения си цвят създава настроение в мрачните дни,
а с полезните си съставки влияе добре на организма!
Макар че на повечето от нас сигурно ни се иска да имаме от онази тиква, която е закарала Пепеляшка на бала:)

Археологическите находки, показват, че индианците в Мексико са отглеждали тиквата още през 9000-4000 г. Пр. Хр.


Тиквата е враг на свободните радикали.

Заедно със зеленото зеле и морковите е много богата на каротиноиди, които играят
роля в борбата против рака.
Особено силна е защитата срещу рак на белия дроб, на второ място е рака на матката и туморите на дъвкателния тракт!

Тиквата засилва съпротивителните сили на организма, а и играе роля за понижаване на холестерола!

За най-хубави се смятат тиквите с тъмнооранжево сърцевина.

Всяка една страна има своите любими блюда с тиква :

Например в Tyниc ĸaтo мeзe пpeдлaгaт тиĸвeнo пюpe cъc зexтин
и oцeт, чecън, ĸимиoн , xapиca и ĸopиaндъp.
В Mapoĸo в пюpeтo ce дoбaвят мeд и ĸaнeлa и c нeгo ce пoливa пeчeнoтo пилe.

В Италия в Мантуя с тиква се пълнят възхитителни тортелини,
а в Кремона може да се опита превъзходното тиквено ризото.

Турците пържят във фритюрника много тънки парчета тиква и ги сервират с кисело мляко.
Също така правят изумителен десерт от тиква в сироп с натрошени орехи и разбита сметана.

Днес моето предложение е един ароматен киш.
Самото споменаване на киш има асоциация с аромат на масло.
В добавка с бекон и меко сирене усещането е чудесно.
За това, ако до тук е започнало да ви ухае вкусно и сте любопитни, трябва да си приготвите :

Продукти за основата :
 
300 г брашно
80 г настърган пармезан
150 г студено масло
1 яйце
2 с.л. студено прясно мляко
1 ч.л. сол

Замесвате тесто от изброените продукти и оставяте тестото  в хладилника за 30 минути

За плънката :

600 г тиква, обелена и нарязана на парчета
150 г бекон, нарязан
200 г меко сирене Бри, или каквото ви харесва
4 яйца
200 мл сметана*
няколко цели гъби

Тиквата се поставя върху хартия, напръсква се със зехтин, посолява се 
и се поръсва с черен пипер.
Пече се в предварително загрята фурна до омекване.
Беконът също се изпича с тиквата.

Тестото се разстила в тавичка /24-26 см/ с борд, надупчва се с вилица
и се пече за 15 минути при 180 градуса.
Оставя се да изстине.
Опечената тиква се смесва с бекона, нарязаното сирене и се изсипва върху леко запеченото тесто.
Яйцата се разбиват със сметаната и се изливат отгоре.
Върху тях се нареждат гъбите.

Покрива се фолио, температурата се намалява на 160 градуса и се пече 
около час и половина.
Накрая запичате.

Изчаквате колкото можете и...
сервирате!

А чашата с вино нали не сте забравили ?
Ами тогава да ви е сладко!!!
* В рецептата има само 6 яйца,
но на мен само така ми става като печени яйца и за това слагам сметана :)

30 коментара:

  1. Много интересни неща научих от този ти пост, Дани. Рецептата, която предлагаш е оригинална и въпреки, че не съм почитател на киша, на мъжлето ще му хареса, а то това е важното :)))
    С пожелание за слънчев уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  2. Лелеее,чак при мен замириса на тази вкусотия!Да не говорим,че и това ястие мога да го ям в белтъчния ден!
    Прекрасна рецепта и да ти кажа,очаквах с нетърпение следващия ти пост и не се излъгах!Отново новаторство и невероятен вкус!
    Прегръщам те Дани и ти пожелавам чудесен уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,
    това е неустоимо предложение!
    Чудесен избор и рецепта, много тематично и изкушаващо.
    Прекрасно съчетание на вкусове и аромати, структура и визия - страхотно!
    Благодаря за удоволствието,
    топла прегръдка и слънчев уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Инче, радвам се че осигурих и рецепта за половинката ти :)
    Прегъдки и много усмивки през уикенда!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    един белтъчен ден от мен:)
    Благодаря ти, миличка за хубавите думи!
    Прегръдки и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка,
    и аз благодаря за прекрасния коментар!
    Сърдечни прегръдки и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Предложението ти ме заинтригува, с удоволствие ще го изпробвам, Дани! Хубава и полезна информация поднасяш с рецептата. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  8. От известно време си търся солена рецепта с тиква, защото много ми се иска да накарам половинката да яде тиква. Непременно ще го пробваме този киш. Чудничко изглежда!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Ивейн, дано ви се услади!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. потекоха ми лигите само като чета и гледам снимките

    ОтговорИзтриване
  11. Ели, на нас но беше вкусно!
    Дано и на вас се услади!
    Овкуси добре тиквата със сол и пиперче :)
    Поздрави и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Sharena sol,
    не преглъщай, а се захващай :)
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Само като чуя киш и огладнявам :-) Прекрасен киш си приготвила, Дани!

    Хубав уикенд! Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Миленка, да ти е сладко :)
    Усмихнат уикенд от мен,
    Дани

    ОтговорИзтриване
  15. Ей,Дани,пак страшна фантазия изкара...браво изглежда много вкусно!Поздрави и хубав уикенд...по-мързеливичък да е !:D

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря, Ondi :)
    Мързеливичък, мързелиивичък, колко мързеливичък да е ?:)
    Подобно и на теб!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Дани, миличка, нали знаеш, че няма да пропусна да те навестя, макар и със закъснение, за което се извинявам.:-)))
    Постът ти освен много вкусен, е изключително полезен и интересен.:-)) Страхотен киш, обичам такива, и то много! Както винаги при теб е много, много апетитно и изкусително. Поздравления за прекрасната рецепта!
    Прегръдки и прекрасен и много усмихнат уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
  18. Дани, замириса и у нас на този невероятен киш!
    Страхотно съчетание на продукти и аромати!
    Поздрави и хубава недеря!

    ОтговорИзтриване
  19. Възхитително :) То не е основа, не е плънка, истинска прелест :)
    Много ми е по вкуса този киш, Дани :)
    Прегръдка от мен и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  20. Миличка, Мони,
    съжалявам но единият ти коментар не се публикува :(
    А в него имаше най0прекрасните епитети, които човек може да използва за едно ястие!
    Винаги знам че ще ме посетиш и напишеш толкова мили думи!
    Благодаря ти много!
    Прегръдки и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  21. Роси,
    много се радвам че ароматът се е усетил и у вас!
    Поздрави и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  22. Зори, тази прелест е чудесна :)
    Опитай я!
    Прегръдки , хубава вечер и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  23. Невероятно ароматно и апетитно предложение, Дани! Есенното богатство е на трапезата ти в цвят вкус и аромат. Прегръдки с пожелания за хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  25. Много ми допадна киша ти Дани. Благодаря за интересната рецепта :) Хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  26. Радвам се, Ани:)
    Сега видях че и ти предлагаш нещо с тиква и отивам да го видя!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  27. Дани,както се е разтекло това Бри не знам дали подозираш колко ми харесва!
    Пак си творила вкусотии,то се вижда!
    Тиквата бележи апогея си във всяка кухня,при теб също е много интересно като идея!

    Прекрасна неделя,мила!

    ОтговорИзтриване
  28. Роси, знам си аз това разтекло се сиренце как действа :)
    Прегръдки миличка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  29. Благодаря ти, Йоли!
    Сърдечни прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (6) бира (1) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (4) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (40) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (5) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (121) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (13) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) италианска кухня (1) кайма (10) канелони (1) карамелен крем (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (3) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) книга (1) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) мас (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) оризово брашно (1) Павлова (1) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (11) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (2) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) пинса (1) питка (3) питки (10) пица (8) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) семола (1) Силвена Роу (3) сини сливи (6) синьо сирене (1) сирена (7) сладкарски крем (1) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (2) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) стромболи (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (3) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) терин (2) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тесто с бавно втасване (1) тиква (11) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (2) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (15) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (39) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов кейк без брашно със сироп (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълки карамел десерт (1) ябълково пюре (1) ягоди (7) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации