5оо г череши
3 яйца
150 г брашно
150 г захар
7 г мая, разтворена ако е необходимо в топла вода
1 ч.ч. пр.мляко
100 г масло
пудра захар за поръсване
"Тя постави черешите /без костилки / в намазан с масло съд и вдигна очи към прозореца...
Внимателно стопи маслото, прозрачно и гладко, мазнесто и бистро, избистрено и златно, и го смеси със захарта в голяма купа.
Дали не трябваше да приготви нещо традиционно английско?
Рецептата, разбира се, беше френска, от баба и.
Английската кухня е едно безобразие: разварени до скашкване зелки, препичане на месото до съсухряне; кълцане с тъп нож до пълно унищожаване на аромата.
Прибави едно яйце, поспря да погледне жасмина , цветът му тъй ярък на фона на варосаната стена...
Много спокойно прибави / още/ едно яйце...
Прибави / още / едно яйце, чиято жълта сфера, падайки в съда, се разкъса и се разля, сякаш Везувий изригна в сместа, сякаш слънцето залезе в масленото море.
Когато дойде ред на брашното, то бе едно удоволствие, тя замеси брашното в сместа, прибави маята, която предварително бе замесила с топла вода.
От маята тестото щеше да се надигне нагоре като стълб от енергия, отгледан от горещината на фурната...
Започна да прибавя по малко от млякото, като спираше само когато сместа бе течна и равномерна, хомогенна и гладка...
Изля сместа върху черешите в съда.
Куполът се бе превърнал в кръг, черешите, заобиколени от бухналата смес, която щеше да ги люшка и прегръща... и тя пъхна съда в горещата фурна.
След 30 минути, клафутито щеше да е готово" :))
Позволих си да ви представя по по-нетрадиционен начин така познатото на всички "клафути"
Рецептата е цитирана от книгата на Марк Крик - "Супата на Кафка" / история на литературата в 14 рецепти./
Иначе Марк е фотограф, който живее в Лондон.
Тя е едно гарантирано удоволствие за любителите на добрата кухня и добрата книга.
Тези рецепти са представени с гласовете на велики писатели - от Омир до Ървин Уелш.
Едно пояснение : ползвах прясна мая 7 г/разделих цялата на 6 парчета/
Както знаете оригиналът е с цели череши. Французите казват, че костилката придава допълнителен аромат на сладкиша.
Естествено е, че изчистих костилките :)
Преди сервиране поръсих с пудра захар.
Стана много вкусно, с консистенция на панкейк :)
Ами сипвайте кафето и сядайте с книга в ръка :)
Да ви е сладко!
20 юни 2010 г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
About Me
- Dani
- БУРГАС, Bulgaria
- Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!
Етикети
"Павлова"
(3)
авокадо
(3)
агнешко
(1)
аранчини
(1)
арборио
(1)
арония
(1)
багети
(1)
бадеми
(3)
баклава
(3)
банани
(3)
баница
(20)
бекон
(1)
белтъци
(6)
бира
(1)
бисквитени кори за пай
(1)
БИСКВИТИ
(1)
бишкоти
(1)
боровинки
(1)
боровинков крем
(1)
брауни
(4)
бриош
(8)
броколи
(3)
бюрек
(2)
бял шоколад
(1)
бял шоколад торта
(1)
веган
(1)
Вегетариански
(40)
Великден
(5)
вино SO into FOOD
(1)
вишни
(4)
галет
(5)
Гинес
(1)
говеждо
(1)
гостуване
(1)
гратен
(4)
грах
(4)
гремола
(1)
гризини
(1)
грозде
(1)
гъби
(6)
десерт
(121)
десерт без брашно
(8)
десерт без изпичане
(1)
джинджифил
(4)
джолан
(1)
див ориз
(1)
дип
(14)
домати
(2)
домашна майонеза
(1)
домашни бисквити за чийзкейк
(1)
дроб
(1)
дюли
(6)
език
(1)
елда
(1)
желатин
(1)
заатар
(5)
закуска
(13)
зелен боб
(2)
зеленчуци
(1)
зехтин
(1)
зимнина през лятото
(1)
индийска
(1)
италианска кухня
(1)
кайма
(10)
канелони
(1)
карамелен крем
(1)
кардамон
(1)
картофи
(5)
карфиол
(1)
касис
(1)
кафяв ориз
(1)
кафяв ориз
(3)
кашкавал
(1)
кейк
(9)
кестени
(1)
киноа
(8)
кинори
(1)
кисело мляко
(2)
кифли
(3)
кифлички
(6)
киш
(6)
кладница
(1)
клафути
(2)
книга
(1)
козунак
(11)
кокосово мляко
(6)
Коледа
(3)
консервирани лимони
(2)
крекери
(2)
крем от кестени
(1)
крем сирене
(9)
крем шантили
(1)
круши
(14)
куркума
(1)
кускус
(1)
къри паста
(1)
кюфтета
(1)
лазаня
(1)
лапад
(2)
лапад питки
(1)
левурда
(1)
лешников нугат
(1)
леща
(1)
лимон
(1)
лимонада
(1)
лимонов крем
(2)
лозови сърми
(1)
Лондон
(6)
лук
(1)
магданоз
(1)
мак
(3)
малини
(2)
манго
(7)
маракуя
(4)
маринован чесън
(1)
мароканска кухня
(1)
мас
(1)
маскарпоне
(3)
маслен сос
(1)
маслини
(1)
МАСЛО
(1)
меко сирене
(1)
меласа от нар
(2)
мента
(4)
ментово мляко
(1)
многолистно спанак
(1)
многолистно тесто
(5)
моркови
(6)
моцарела
(3)
мус
(1)
мус от бял шоколад
(1)
мусака
(1)
мухамара
(1)
мъфини
(1)
награди
(1)
нар
(4)
нахут
(8)
некулинарно
(26)
Нова година
(1)
овесени ядки
(1)
омлет
(2)
орехи
(1)
ориз
(2)
оризово брашно
(1)
Павлова
(1)
пай
(3)
пармезан
(5)
парфе
(1)
пастет
(2)
патладжан
(11)
Персийска кухня
(1)
песто
(10)
петмез от цвекло
(1)
печен чесън
(1)
печени зеленчуци
(1)
печени червени чушки
(2)
печени чушки
(1)
печено какао
(1)
пиле
(38)
пилешки дроб
(1)
пилешко
(1)
пинса
(1)
питка
(3)
питки
(10)
пица
(8)
плодове
(15)
подарък
(1)
подправки
(1)
Портвайн
(1)
Порто
(1)
портокал
(4)
Португалия
(2)
порчини
(1)
пражка шунка
(1)
празници
(6)
праскови
(2)
предястия
(2)
пудинг
(1)
пуйка
(1)
пушена извара
(1)
пушена херинга
(1)
пъдпъдъчи яйца
(1)
пюре
(1)
резене
(1)
репички
(1)
риба тон
(4)
ризото
(6)
ризото кафяв ориз
(1)
рикота
(2)
рожден ден
(1)
Рождество
(1)
рукола
(3)
сайдер
(1)
салата
(2)
салати
(6)
свинско
(13)
семола
(1)
Силвена Роу
(3)
сини сливи
(6)
синьо сирене
(1)
сирена
(7)
сладкарски крем
(1)
сладко
(5)
сладко от сини сливи
(1)
сладолед
(4)
сливи
(2)
смес от сушени плодове за Коледа
(2)
сметана
(3)
солен кекс
(1)
солени крекери
(2)
соленки
(2)
сос
(3)
сос Алфредо
(2)
сос Морне
(1)
сос Морней
(1)
сос с мента
(1)
спагети
(2)
спанак
(11)
СПРЕД
(1)
стромболи
(1)
студена супа
(1)
сумак
(1)
супа
(16)
супа. кокосово мляко
(1)
сусамов тахан
(5)
сусамов тахан сливи
(1)
суфле
(3)
сушени домати
(3)
сушени плодове
(2)
сушени сини сливи
(1)
тарт
(4)
тахан
(6)
тахан халва
(1)
твърдо сирене
(1)
телешко
(10)
терин
(2)
тестени
(43)
тесто
(2)
тесто за пай
(1)
тесто с мая
(1)
тесто с бавно втасване
(1)
тиква
(11)
тиквички
(17)
торта
(3)
точени кори
(1)
трюфел
(1)
турска кухня
(1)
тутманик
(2)
тъмно пиво
(1)
фокача
(1)
фурми
(1)
фъстъчено масло
(2)
хляб
(12)
хумус
(2)
царевица
(2)
царевично брашно
(2)
Цветница
(1)
целина
(1)
целувки
(1)
чедар
(1)
чедър
(2)
червен боб
(1)
червена леща
(1)
червени чушки
(2)
червено вино
(1)
червено зеле
(1)
червено цвекло
(4)
череши
(7)
чийзкейк
(15)
чийзкейк без печене
(2)
чили
(1)
чътни
(3)
шипков мармалад
(2)
шкембе
(1)
шоколад
(39)
шоколад сушени сини сливи
(1)
шоколадов блат
(2)
шоколадов кейк без брашно със сироп
(1)
шоколадов мус
(3)
шоколадова глазура с крем сирене
(1)
юфка
(1)
юфка кори бюрек
(1)
ябълки
(13)
ябълки карамел десерт
(1)
ябълково пюре
(1)
ягоди
(7)
яйца
(8)
яйца щрудел
(1)
ястия с паста
(5)
dulce de leche
(3)
Frangipani
(1)
lemon curd
(1)
meancemeat
(1)
So into FOOD
(1)
Популярни публикации
-
Изкушавам се да ви разкажа за тази обичана от мен торта, защото малко експериментирах с изпичането на блатовете, разбиването на белтъците ...
-
Това е третата рецепта,с която участвам е прекрасното списание SO into FOOD. Но не е сладка, а с любимото ми телешко месо. Може да ви ...
-
Както се разбира от заглавието пинса-та се появява в Рим, регион Лацио. Разликата с пицата е в състава на тестото, времето на втасване, висо...
-
Или иначе казано - тутманичетата на Ина. Показвам ви ги, ако не сте ги видели. Но, ако не сте ги опитали трябва веднага да коригирате тоз...
-
Заглавието е вдъхновено от авторката на блога , според която това е "дар от рая" И нейната молба е : да направим този възхитите...
Дани, при теб пак е много вкусно!
ОтговорИзтриванеМного хубав сладкиш - лек и ароматен.
Хубави почивни дни!
Дани завиждам ти на тази твоя неуморимост.Винаги вкусотии и винаги с изненада.Ти си като една работна пчеличка всеки ден все по нови и по нови изкушения ни предлагаш.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Лети!
ОтговорИзтриванеХубава неделя и за теб:)
Доне,
чак толкова неуморна не съм,
но в почивните дни се "развихрям" :)
Хихихи, това с английската кухня ме разби :)))
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта, Дани, а и изглежда много вкусно.
Прегръдка: Ина
Ина,
ОтговорИзтриванеи аз се смях от сърце :)
Вкусничко стана!
Поздрави и от мен:)
Дани,
ОтговорИзтриванев тавичката сладкишът изглежда много добре. Юруш на черешите, докато още ги има, много ги обичам, а съчетани по този начин, сигурно е много вкусно.
Дани,
ОтговорИзтриванеснимката в тавичката е правена във фурната, когато се надига :)
След изваждане, спада, но вкусът не се променя :)
Поздрави и хубава неделя!
Дани,
ОтговорИзтриванеочароваш ме отново -
страхотно представяне и много апетитен, предполагам и ароматен десерт!
Благодаря за удоволствието, усмихната неделя, Диана
Дианка,
ОтговорИзтриванеблагодаря много за хубавите думи :)
Хубава неделя и на теб!
Дани, чудесно четиво за кафето сутринта си спретнала, но ако можеше и едно парче да грабна от монитора....!
ОтговорИзтриванеХубав неделен ден!
Мария,
ОтговорИзтриваненямаше проблем да си вземеш :))
Хубава неделя и на теб:))
Да, да, Дани!тъкмо за книга с кафе е този литературен сладкиш!
ОтговорИзтриванеи в тон с твоя блог за музика, свободно време, море...
Да, Райна :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
Дани, сладкишът обещава да е много вкусен. Ще гледам да го вместя някак в графика :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица :-)
Благодаря, Тони :)
ОтговорИзтриванеАх, тези наши графици!
Поздрави и усмихната седмица!
Дани, голяма изкусителка си, ей :) Сега череши ли да чистя ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица от мен :)
Ами, Зори, ако искаш направи оригинала... с костилките :)))
ОтговорИзтриванеАма е много рисковано!
А мама ги чисти с безопасна игла :)
Добре, че се навива!
Поздрави от морето и усмихната нова седмица!!
Аха, ама французите мислят за тези от нас, дето не им се чистят костилките, затова си намират причина :)))
ОтговорИзтриванеЛошото е, че при мен книгата е късно нощем, кафето рано сутрин.... хич не се срещат, милите.
Но сладкиша е страхотен - сочен, сочен, като гледам и за книгата ще върви и с кафето ще си пасне ;-)
А рецептата е невероятно интересно написана този път, поздравления!
И хубава седмица, Дани!
Права си, Пепчо за французите :)
ОтговорИзтриванеИ при мен кафето и книгата се разминават, ама го писах за тези при които съвпадат :)
Поздрави,Пепи и хубава нова седмица!
Какъв хубав разказ за това клафути, Дани! Много обичам книги, в които храната е основен герой (не само готварски :).
ОтговорИзтриванеКлафутито изглежда много вкусно, а Вирджиния Улф е описала процеса така хубаво, че няма какво да се каже повече освен да имаме спокойствието по-често да се наслаждаваме на приготвянето на храна по този начин. Приятни дни от мен!
Какъв хубав разказ за това клафути, Дани! Много обичам книги, в които храната е основен герой (не само готварски :).
ОтговорИзтриванеКлафутито изглежда много вкусно, а Вирджиния Улф е описала процеса така хубаво, че няма какво да се каже повече освен да имаме спокойствието по-често да се наслаждаваме на приготвянето на храна по този начин. Приятни дни от мен!
Мира, радвам се, че ти допада така поднесена рецепта:)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Дани,много оригинално поднесена рецепта!
ОтговорИзтриванеЗа мен беше удоволствие да чета публикацията ти!
Десерта изглежда невероятно вкусен!
Поздрави и успешна седмица!:)
Диди, радвам се, че съм ти доставила удоволствие :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмихната седмица!
Дани, пак изкушаваш! Прекрасно представяне, прекрасно...
ОтговорИзтриванеПривееет Дани!!!
ОтговорИзтриванеИ на нас ни се услади този сладкиш, само дето го правихме с какво ли не, но не и с череши...
Аз за пръв път го видях в Кулинарно с Йоана и веднага го включих в списъка за изпробване, така се получи обаче, че все ми липсваше някоя от съставките по тази рецепта и в последствие направих сладкиша по дадена от Танита прелитаща пре океана рецепта. Твоята рецепта е с мая и така е още един вариянт, който научих. Дани ако имаш смокини изпробвай го и с тях - става невероятно! Аз с удоволствие ще пробвам и твоята рецепта само да видим какъв плод ще е този път :)
До скоро Дани!
Благодаря много, Дани!
ОтговорИзтриванеМария, този десерт е изключително вкусен с всички плодове :)
ОтговорИзтриванеЗа смокини ще трябва да изчакам - за нас е рано, но със сигурност ще опитам!
Поздрави и усмихната седмица!
Чудесен сладкиш, ще го пробвам :) Благодаря за рецептата и прекрасното представяне! Слънчев и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеВтори ден се опитвам да напиша коментар към това бижу, дано този път успея!
ОтговорИзтриванеНевероятна рецепта, приготвяне и поднасяне, Дани! Благодаря ти!
Сърдечни поздрави и прегръдки!
Еви, съжалявам за неудобството,
ОтговорИзтриваненало знаеш не зависи ит мен!
Благодаря за прекрасния коментар :)
Прегръдки и от мен и хубава вечер!