Направих ги преди повече от две седмици
и ги сложих във фризера :)
Нямах намерение да качвам рецепта,
но тези дни извадих едно хлебче, оставих го да се размрази
на стайна температура и установих, че това е най-вкусното
и пухкаво хлебче на света.
Затова и ви казвам рецептата,ако искате да ги опитате :
ПРОДУКТИ
4 1/2 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. захар
1 1/2 ч.л. суха мая
2 1/4 ч.л. сол
1 ч.ч. сварени и намачкани картофи
1 яйце, леко разбито
65 г меко масло
270 мл. вода от картофите*
брашно за поръсване
ПРИГОТВЯНЕ
Картофите се сваряват до омекване, отцеждат се и водата се запазва.
В купа се смесват брашното, захарта, солта и маята.
Картофите се пюрират добре и се добавят към брашното, заедно с маслото.
Водата се разбива с яйцето и се добавя към тестото.
Омесва се тесто, което е лепкаво.
Поставя се в купа, намазана с мазнина, покрива се с фолио
и се оставя за една нощ в хладилник.
На другия ден продължавате :)
Тестото се изсипва върху набрашнена повърхност и се
разделя на 12 части.
С пръстите на ръцете се разтегля всяка топка на кръг около 12 см.
Поставят се върху намазана с мазнина хартия в тава, покриват се с кърпа
и се оставят за 2 часа.
Фурната се загрява до 220 градуса.
Пекат се за 13-15 минути.
За съжаление се изчаква да се охладят!
После взимате хубаво сирене и един розов домат и....
Да ви е сладко!
*Това количество вода ми дойде повече.
Така, че водата я сложете на порции :)
Много пухкави изглеждат на снимката, Дани! Супер са!
ОтговорИзтриванеТи замръзяваш хляб ли? Не съм чувала за подобен начин на съхранение.
Благодаря, Габи!
ОтговорИзтриванеОт години си правя хляб под форма на питки
и го замразявам във фризер, заедно с кифли, солени, или сладки :)
Нямам проблем с престоя и качеството на изделието.
Преди хвърляхме много хляб, защото ядем малко и той мухлясваше!
Поздрави :)
Интересен ми е вкуса! Определено ще пробвам да замразя и аз нещичко :)
ИзтриванеПоздрави!
Ей, Дани, веднага си представих че ги мажа и с някакъв чеснов сос. Изкусителка такава! :))
ОтговорИзтриванеАко ги изпържиш, ще имаш едни прекрасни лангоши, но пък това не е за сега, а за едно по-мъгливо време. ;)
Прегръдки и хубаво утре!
Ирме, чудесни ще са със соса :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
И аз като Ирма си преедставих чесново мазило отгоре....Чудни са, Дани!
ОтговорИзтриванеБети, да ти е сладко :)
ИзтриванеАаааааа! Много ми харесват! Много. Правим ги, край!
ОтговорИзтриванеИ да ви е сладко :)
ОтговорИзтриванеЧудно пухкави иглеждат питките,Дани и как иначе щом са с картофки,правят тестото адски меко и благо.Направо си представям как ако ги стисна с пръсти и се възвръщат веднага,много ми харесаха!Сърдечен поздрав с усмивка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси.
ИзтриванеРадвам се, че ти харесват пухкавелките :)
Усмихнат петък!
Дани, много обичам хляб с картофи, а твоите питки са много изкушаващи! Ще ги пробвам непременно! Прегръдки и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеИгличе, сигурна съм,че ще ти харесат!
ИзтриванеПрегръдки и от мен и малко прохлада :)
йеее с това чесново мазило коментарите на момичетата ме вкарват в грях :) а е време за закуска.
ОтговорИзтриванеЧудни са хлебчетата, Дани, преди време правих питка с картофи в тестото и ни хареса, ама питай ме защо не повторих. Тези ти ще ги пробваме, очертават се почивни дни.
Поздрави на теб и хубав, спорен вторник да ти е !
Пепи, ние все прегрешаваме :)
ИзтриванеА тестото наистина е чудесно!
Прегръдки!
Дани, Дани.... кажи ми кога да ги направя, а ти не спираш да ме провокираш;) Прекрасни са, а и аз се зачетох в коментарите и това с чесъна ме доуби;) прегръдка!
ОтговорИзтриванеМарте, след като си доубита нямаш избор :)
ИзтриванеЩе ги правиш!
Прегръдки!
Не съм опитвала хляб с картофи, но определено ще поправя тази грешка! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави! ;)
Опитай на всяка цена!
ИзтриванеПоздрави и от мен :)