А понятието "киш" е малко условно, защото всички знаем
как се прави маслено тесто за основа на киш.
Тук се използват финни готови кори, но плънката съдържа
яйца и прясно мляко /плюс още продукти/ и предполагам ,
че от там идва названието.
Но едва ли тези подробности имат някакво значение,
след като се получава много вкусен продукт накрая :)
Ще ви дам рецептата по която го направих и ще ви кажа
моето усещане за промяна.
6 финни кори
2 ч.ч. нарязани ябълки
1 ч.ч. сухо, бяло вино
1 ч.ч. настърган чедар
4 яйца, леко разбити
1 ч.ч. half and half, т.e.
по равни части пълномаслено прясно мляко
и готварска сметана
сол
1/4 ч.ч. зехтин
сух босилек за поръсване/в оригинала -розмарин/
6 парчета бекон
В тавичка с размер 22 см нареждаме една върху друга
намазаните кори,
като оставям краищата им да висят навън.
Поставям в тиган ябълките, заливам с виното и оставям
за няколко минути да омекнат .
Поставям ябълките върху наредените кори.
Отгоре изсипвам бекона, който предварително поставям
в тиган с дълбоко дъно да пусне мазнината си.
След това го отцеждам на готварска хартия.
Поръсвам в настъргания чедар.
Отгоре изсипвам разбърканите яйца с добавените към тях
сметана и прясно мляко.
Поръсвам с босилек.
Краищата на корите, завивам на руло навътре.
Изпича се за 40-45 минути, до златисто за корите
при 175 градуса /предварително загрята фурна/
Ами нали си знаете :
след като изстине сервирате с чаша вино по избор.
Моите обяснения :
Ябълките трябва да са кисели / от тези "отровно зелените"/
Така комбинацията със соления кашкавал ще се усети прекрасно :)
Спокойно може да се сложат 2 ч.ч. кашкавал.
Аз използвах едни странни кори "Sonic", които много бързо изсъхват,
но се оказаха много финни след изпичане.
За намазване на корите използвах смес от масло и олио.
Мерси, много интересно предложение, Дани!
ОтговорИзтриванеАЗ обаче го усещам, като да му сложа и сиренце вътре някакво :)
Поздрави и хубави почивни дни на теб!
На мен ми е сладко и още как,Дани.Прекрасна комбинация и идея.Обичам това и ти благодаря от сърце.
ОтговорИзтриванеПеп, имах синьо сиренце, но се въздържах, за да усетя чедъра :)
ОтговорИзтриванеИначе допълнения на вкус може всеки да слага :)
Поздрави и хубав уикенд!
Йоли, радвам се че ти е сладко!!!
ОтговорИзтриванеПрегръдки с много усмивки!!!!!
Обичам да се отбивам при теб преди да закуся, Дани! Винаги откривам неустоими предложения, каквото е и днешното. Вместо киш, открита баница ми идва да го нарека и да добавя сиренце, като Пепи. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки с пожелания за хубав уикенд
Еви, радваш ме със ранното си посещение :)
ОтговорИзтриванеПредложението ми е много вкусно, а вашите допълнения ще го обогатят допълнително!
Прегръдки и един топъл и усмихнат уикенд!
О, да, определено повече ми харесва това предложение с фини кори отколкото с маслено тесто. И ябълчиците си ги представих как идеално се връзват с кашкавалчето :))
ОтговорИзтриванеХубава и усмихната съботна вечер, Дани :)
Инче, винаги се радвам, когато ти харесва :)
ОтговорИзтриванеУсмивки и спокойна неделя!
Дани,
ОтговорИзтриванеМного интересна рецепта!
Обичам ябълките в комбинация със сирена.
Благодаря за прекрасната идея!
Поздрав и спокойна, уютна неделя!
Лети, благодаря :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната неделя!
Дани, караш ме да се облизвам неделно-рано сутрин!
ОтговорИзтриванеДопада ми много рецептата, а тези "отровно" зелените ябълки си ги харесвам по принцип:),наистина ще паснат добре.
Слънчев ден!
Вкусно. Много вкусно :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен, Дани и хубава нова седмица!
Зори,:)
ОтговорИзтриванеПожелания за една
успешна и усмихната
нова седмица!
Дани, благодаря за рецептата и идеята (хапваше ми се отдавна нещо баничарско).
ОтговорИзтриванеДани,
ОтговорИзтриванепрекрасно съчетание и предложение - в мой вкус!
Благодаря ти,
хубава и усмихната нова седмица, Диана
Благодаря, Петя :)
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Дианка, предполагах, че ще ти допадне :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица@
Дани, царица си на готините комбинации - съвсем по мой вкус рецепта!! :)Страхотно предложение!!!
ОтговорИзтриване