27 януари 2010 г.

Яхния "Френски Рай"


"За французина знам, че не сяда на масата без сирене и вино, а това да си ляга сам - не съм чувал. Говори се всъщност, че французинът сменя любовницата си за добре сготвена леща."

  • За тази леща ще стане въпрос след малко, а цитатът е от колоритната рецепта на покойния Цаньо Сърнев. Ще си позволя от време на време да го цитирам, за да изпитате духовна наслада.
Продукти
  • 250 г леща
  • 2 ч.ч. червено вино
  • 2 глави лук
  • 2 моркова
  • 3 картофа
  • 2 кубчета бульон
  • 1 л. вода
  • 1 ч.л. захар
  • 2 ч.л. сол
  • черен пипер
  • 200-300г пушени гърди
  • дафинов лист
"Нарежете на кубчета едно парцалче/200г/ от гореспоменатите свински прелести.Хвърлете ги в тигана без мазнина и ги запържете. И понеже гърдите много добре вървят с лук, добавете нарязани на филийки двете глави лук и ги завъртете до златисто, като новите 5 стотинки."
  • Лещата сме я накиснали от вечерта във виното и след като запържим и лука я
добавяме, доливаме водата и добавяме двете кубчета бульон. Вари се на не много силен огън, като преди да е напълно готова добавяме нарязаните моркови,картофи, захарта, солта и пипера. Забравих естествено дафинов лист, но какво е яхния без дафинов лист, така че добавяме и него.
  • "Опитвате дали нещо не е закъсняло да омекне и след като се уверите, че хармонията е пълна я сваляте от котлона."

  • Не можете да си представите какъв аромат се разнася по време на готвенето - от виното, дафиновия лист-опияняващ е!

  • Това е рецептата, която видях преди време при Зори и от тогава чакам удобния момент да я приготвя.
"Хапвате, пийвате и се сещате как една англичанка определя французина- Сирене,вино и първата срещната .За леща не се споменава"
  • Дано успях да докосна душите ви. А иначе можете да прочетете тук рецептите на Цаньо Сърнев -велоколепни са !!!

Да ви е сладко:))

13 коментара:

  1. Дани,
    обичам леща,
    а така описана и представена -
    още повече!
    Благодаря ти за насладата,
    усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Удоволствие е за мен, че съм ти доставила наслада :)Хубава вечер от мен, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Ох Дани, искрено се смях и радвах на рецептата. Лещата изглежда много добре, а Цаньо "изби рибата". :)
    Поздрави и весел ден утре! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Маги. Това беше и желанието ми -да погледнем под друг ъгъл на рецептите:) Иначе виното я прави съвсем различна :)Хубав ден и на теб и усмихнат уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, стрхотно изглежда, а сигурна съм, че и на вкус е превъзходна! Благодаря за споделената рецепта, обичаме много леща, значи ще се пробва :))))

    Поздрави и хиляди усмивки с пожелание за прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  7. Еййй, дано не е късно да си възкликна от ентусиазъм за тази рецепта:) Обожавам леща , комбинирала съм я с въпросните гърди, че и с пилешко( ми да, става си);) но не съм слагала вино. Ето сега имам възможност.Дани, благодаря,че ме спаси от мислене какво да сготвя тази вечер:))) Едно въпросче- може ли да заменя с бяло вино? Знам,че е по-леко и пасва на др. ястия, но искам и да е по-леко яденето. А и в момента имам само бяло де;)))Благодарско за идеята. Мен идеите за готвене ме морят повече от самото готвене;)))
    Силна бургаска предгръдка:))

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря за включването, че и с въпросче :))Смятам, че няма проблем да е бяло виното /нали не сме французи :-D/аз просто спазих рецептата/да си призная отдавна я бях набелязала и за това си купих червено:)Тъкмо ще докладваш, но мисля, че ще ви хареса .Топла бургаска прегръдка :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Илина :)Наистина вкусът е страхотен :)))Усмихнат ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  10. Изглежда нещо съм объркала с коментара си снощи :) Няма значение - лещата е просто върховна :)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, Зори, ти това го разбра преди мен. Нали затова я направих?!!!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Лещата е невероятна! Горещо я препоръчвам! Благодаря за вкусната рецепта! :) Усмихната и спорна седмица:):):)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Кате ! Хубава седмица и на теб :)))

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (8) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации