Търсейки рецепта за закуска /но и да е в по-голямо количество/ не можах да устоя на тази снимка - толкова апетитни, с маково, сусамово семе, а и ми се видяха множко.
А и това, че мога да оставя тестото за цяла нощ в хладилника и на сутринта да станат по-бързо не беше за пренебрегване.
И така:
смесих
2 водни чаши /200мл/ топло мляко
1 водна чаша разстопено масло /при мен 3/4чаша масло останалото олио/
едно пакетче суха мая - аз ползвам YUVA турската мая и съм много доволна
Добавят се
2 яйца
1/2ч.л. сол
5-6-водни чаши брашно
150г сирене са необходими за плънка.
Бърках с миксер с бъркалките за тесто, докато сместа не започна да се отделя от стените на съда.
Преместих в намазана с олио купа, да втаса и съхраних в хладилник/ добре намазнено и от горе.
Сутринта извадих тестото, оставих да се отпусне около 1/2 час, с намазнени ръце оформих топчета и оформих кифличките както е показано на снимките и повърхността поръсих обилно с брашно.
Оставих ги в намаслената тава да се отпуснах още 30 мин,намазах с жълтък,
поръсих със сусам и пекох на 180 градуса до зачервяване.
При мен излязоха около 2 тави и тестото прибрах да чака в хладилника.Резултатът е вълшебен.
И моля ,изчаквайте се, когато си взимате : има за всички:))))
P.S По съвет на Мария тази мая се прибавя направо към брашното без предварително разтваряне:)
А и това, че мога да оставя тестото за цяла нощ в хладилника и на сутринта да станат по-бързо не беше за пренебрегване.
И така:
смесих
2 водни чаши /200мл/ топло мляко
1 водна чаша разстопено масло /при мен 3/4чаша масло останалото олио/
едно пакетче суха мая - аз ползвам YUVA турската мая и съм много доволна
Добавят се
2 яйца
1/2ч.л. сол
5-6-водни чаши брашно
150г сирене са необходими за плънка.
Бърках с миксер с бъркалките за тесто, докато сместа не започна да се отделя от стените на съда.
Преместих в намазана с олио купа, да втаса и съхраних в хладилник/ добре намазнено и от горе.
Сутринта извадих тестото, оставих да се отпусне около 1/2 час, с намазнени ръце оформих топчета и оформих кифличките както е показано на снимките и повърхността поръсих обилно с брашно.
Оставих ги в намаслената тава да се отпуснах още 30 мин,намазах с жълтък,
поръсих със сусам и пекох на 180 градуса до зачервяване.
При мен излязоха около 2 тави и тестото прибрах да чака в хладилника.Резултатът е вълшебен.
И моля ,изчаквайте се, когато си взимате : има за всички:))))
P.S По съвет на Мария тази мая се прибавя направо към брашното без предварително разтваряне:)
Дани, изпреварила си ме :-) Много апетитно изглеждат и твоите.
ОтговорИзтриванеХубав неделен следобед :-)
Ееее, Дани, стига с тези тестени, вече няма да влизам при теб, че ще стана 100 кила! Само ме изкушаваш и после тичам да пека ;-). Ето сега и кифлички...няма как ще се правят
ОтговорИзтриванеХубав следобед!
Дани,спирам,защото и на мен ми се отразява,но се чудя какво да правя за закуска най-вече за майка ми ,която ги обича:)Аз от години закусвам овесени ядки с кисело мляко и се чувствам добре.А като те гледам на снимката скоро няма да стигнеш 100 килца:)))Сърдечни поздрави:)
ОтговорИзтриване:) Дани, изкусителка си голяма :) Видях и аз тази рецепта, но за сега ще се въздържа :) иначе мисълта за кифличките ми предизвиква силно слюноотделяне :)
ОтговорИзтриванепоздрави и успешна нова седмица!
Успешна и усмихната и на теб,Зори.Точно писах на Диани какво преглъщане пада на нейните шоколадови изкушения:))
ОтговорИзтриванеМного обичам турска кухня, а тези кифлички са направо неустоими. Поздрави!
ОтговорИзтриванеАко може да вмъкна само нещо относно маята, тази сухата, която ползваш е активна мая и няма нужда да я разтваряш-добавя се директно към брашното.
Хубава вечер!
Благодаря за съвета,Мими.Аз нали не съм на "ти" с тестото и спазвам указанията към рецептата.Иначе я ползвам за хляб в машина.Хубава седмица:)))
ОтговорИзтриванеДани, невероятно изглеждат тези кифлички. А как обичам тестени... Вече ще спра да влизам в блоговете, че само преглъщам гладно :-)
ОтговорИзтриванеНяма как и аз ще ги направя скоро!
Усмихната седмица!
Благодаря,Ирина!Спорна и усмихната седмица и на теб:)
ОтговорИзтриванеАааа.. какви са препеченки, апетитни.. :-)))
ОтговорИзтриванеДани.. голям недостатък на интернета е виртуалността му, нали? :-D
Поздрави сърдечни и пожелание за спорна и все тъй вкусна нова седмица!
Страхотни са тези кифлички, Дани. Пък аз нали из без друго съм станала вече 100 кила ще продължавам да влизам и да се наслаждавам на твоята куня! :)
ОтговорИзтриванеДани много апетитно изглеждат, а и със сирене :-), като сиринар ... няма да ти се разсърдя ако ми пратиш някоя..хи, хи, хи
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав и спокойна седмица!
Да,Дими,виртуалността често е кофти нещо:-D Дано да е спорна и усмихната и на теб:)
ОтговорИзтриванеМаги,радвам се,че не се отказваш да похапваш:-D Лати,с удоволствие,раздавам на всеки който пожелае:)))да ти е вкусно:)
ОтговорИзтриванеОх, Дани изглеждат супер. Добре, че рядко се захващам да готвя такива сложни неща, че ще стане 100 кг. както сладко ви чета трите с Пепеляшка и Нанита :)))
ОтговорИзтриванеP.S. Дани, поправи си адреса на блога във формата за коментари в моя блог, защото линка нещо ти е сгрешен и не пренасочва към твоя блог.
Благодаря,ти си ни чети сладко,сладко-то от четене не се напълнява:)))
ОтговорИзтриванеДани,
ОтговорИзтриванеобичам турската кухня,
а тоите кифлички са изкушаващи.
Обичам сирене и тази идея много ми ми допада.
Хубава нова седмица, диана
Благодаря,Дианка,вкусни станаха.Усмихната седмица и на теб:))
ОтговорИзтриванеДани, много се радвам, че ви допаднаха тези кифлички! Изглеждат много добре, а за вкусът, знам...направих още една поредица кифлички от това теста!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието!
Поздрави!
И аз благодаря за прекрасната рецепта/а и не само тази/Поздрави;)
ОтговорИзтриванеЧудесно изглеждат - с хрупкава златиста коричка.
ОтговорИзтриванеПоздрави :)
Ехеее.....изглецдат неустоими и със сигурност са вкусни!Поздравления Дани!Хубав ден!
ОтговорИзтриване