24 януари 2010 г.

Традиционен унгарски гулаш

В Унгария това е най-популярната национална супа, наследство от номадските времена на маджарите. Супата се е приготвяла на полето в специален съд, наречен бограч, който се закачвал на верига и под него се пали огънят. Впоследствие тази гъста супа се доразвива с прибавянето на зеленчуци, а що се отнася до червения пипер или паприката, тя започва да се употребява в Унгария едва в края на XVII век. До тук с историята :) За днешното приготвяне са ви необходими:
  • 600-800 г обезкостено говеждо/телешко/от плешка
  • 1 голяма глава лук
  • 6 суп.л олио/ в оригинала -свинска мас/
  • 2-3 картофа
  • 1 морков
  • 1 домат/ или от буркан, настъргани/
  • 2 чушки
  • 1/2 ч.л. кимион
  • няколко скилидки чесън
  • 1 1/2 ч.л. червен пипер /може и малко лют
  • сол
Месото се нарязва на малки парчета. В олиото, или маста се запържват до златисто нарязания лук и чесън. Оставя се леко да изстине и тогава се добавят кимиона и червения пипер. Добавя се нарязаното месо, задушава се в собствен сос на тих огън под капак. Аз го сварих до полуготовност в тенджерата под налягане. През това време нарязвате катрофите, моркова и чушките. Прехвърлих месото в обикновена тенджера, като месото е останало само на мазнина.Добавих картофите и леко ги запържих в мазнината,преди да добавя вода, морковите, чушките и доматите. Вари се до готовност. В оригиналната рецепта се приготвят т.нар. чипетке/ csipetke /
  • 80 г брашно
  • 1 яйце
  • сол
От тези продукти се омесва тесто и се разточва на кора с дебелина 1мм. Късат се парченца, с много малка големина /като грах/ и се пускат малко преди да се свали гулаша от огъня. Когато са готови те изплуват на повърхността. На мен днес явно ми се занимаваше и както се вижда от снимката ги направих.Този размер е голям и ги накъсах допълнително. Пуснах 2-3 да опитам, но не ми допаднаха и "класиката" се "провали". Гулашът стана превъзходен. Според унгарците маста и лютия червен пипер са много важни. Аз сложих люто, защото обичам, но нямах мас. Ако имате смятам, че ще се получи много добре. От мен:добър апетит :)))

14 коментара:

  1. Дани, това е едно от най-любимите ми ястия... днес направо улучи десетката. Честно да ти кажа, на всякъде в Унгария, къдет съм яла гулаш е бил различен, но винаги е бил божествен. В Сърбия, Словения и Австрия също го приготвят, но унгарците са ненадминати. Рецептата ти задължително ще се пробва, благодаря :) Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Зори. В различните области на Унгария има различни съставки /гледах и Сегедски гулаш/, но тази ми е допаднала най-много:)) Ще се радвам да ви хареса.Топли прегръдки и слънчева седмица от мен:)

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,
    и аз обичам гулаш -
    с ароматен червен пипер.
    Твоят изглежда страхотно,
    много хубава снимка.
    Вкусна и приятна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Диани :)Наистина червения пипер придава страхотен "чар" на гулаш-а :)Поздрави и от мен :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, и аз обичам гулаш, а голямата ми дъщеря пък съвсем го обожава...
    Поздрави и дано ви става по-топло вече!
    Пепеляшка

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за топлото пожелание :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Към гулаша на Дани, мога да ви препоръчам унгарски крем от люти чушки с марката Koch, има го в МЕТРО и страхотен!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, обожавам гулаш! Преди доста пътувах до Унгария и винаги щом отидех, задължително си поръчвах! Много се зарадвах на твоята рецепта и непременно ще я пробвам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Мира, с този крем ще е страхотно /за любителите на люто/ Сега се сещам, че и в БИЛЛА има в бурканчета люта паста и мисля, че е унгарска. Хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, Даниелка :)Хубава седмица:)

    ОтговорИзтриване
  11. Каква подканяща и апетитна снимка!
    Вземам си картофче, морковче и месце, Дани ;D Благодаря ти :)

    Спорна и много усмихната нова седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, Тони, смятам, че ти се е усладило :)))Хубава седмица и на теб :))

    ОтговорИзтриване
  13. Толкова вкусно изглежда, направо ми потекоха лигите! :-)
    Страхотно предложение, Дани!

    Спорна и топла седмица! :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Радвам се,Ирина :) Успешна и за теб :)

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (10) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифли (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (38) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации