12 март 2011 г.

Най-влажният ябълков кейк за пролетно настроение

Днес е Тодоровден и както пише Дианка :"Вярва се, че на този ден св. Тодор съблича деветте си кожуха, забива една гореща главня в земята да я затопли и отива при Господ да го помоли за лято" :)

Но всички знаем, че първо трябва да разцъфне пролетта и да напълни очите ни с ярки цветове.
Тези красиви снимки се надявам да напълнят и вашите очи с прекрасните багри на природата и да ви накарат да очаквате още повече полъха на пролетта.

А аз ви предлагам един сладкиш, който може да се прави целогодишно, защото е с ябълки,
но аз ги използвам повече през зимата.
Така   искам да я изпратя по живо, по здраво и да 
омилостивя слънцето да загрее по-дълго по нашите географски ширини / и особено по морето/



Както си личи по заглавието ще говорим за най-влажния ябълков кейк, който съдържа  сирене крема.
Така текстурата остава влажна и го прави /поне за мен/ предпочитан, защото не обичам стандартни, сухи кексове :)

И така осигурете си :
  • 1 1 / 4 чаши захар (разделени 1 и 1 / 4 чаши) - оригиналната рецепта е 1 1 / 2 и 1 / 4 чаши
  • 1 / 2 чаша олио / масло
  • 1 ч. л. ванилия
  • 200 грама сирене Филаделфия
  • 2 големи яйца
  • 1 1 / 2 чаена чаша брашно
  • 1 1 / 2 ч.л. бакпулвер
  • 1 / 4 ч. л. сол
  • 2 ч. л. канела
  • 3 чаши нарязани обелени ябълки
ч.ч =250 мл

  Загрейте фурната до 175 градуса и използвайте 22 см тортена форма с падащо дъно, постлана с хартия за печене. /моята е малко по-голяма/
  1. Разбийте 1 ч захар, олиото / маслото, ванилията  и крема сиренето, докато добре се  смесят. Добавете яйцата едно по едно и разбъркайте добре.
  2. Смесете брашното, бакпулвера и солта и ги добавете към горната смес, хомогенизирайки добре.
  3. Смесете 1 / 4 чаша захар и канела . Разбъркайте ги добре с ябълките.
  4. Разбъркайте сместа  с ябълките  в тестото.
  5. Изсипете тестото във формата за печене.
  6. Пече се в продължение на 1 час и 15 минути или докато торта започне да се отдръпва от стените на формата и клечката за зъби  излезе чиста. 
  7. Не се страхувайте, че отнема много време да се пече, може  дори да се наложи да се пече още малко . 
  8. Ако повърхността  стане твърде кафява,  се покрива с фолио.
  9. Сладкишът може да се направи и под форма на мъфини :)
  10. Сервира се охладен.
Похапва се с голямо удоволствие, с мисълта за отиващата си зима и наближаващата пролет!
Е, при това положение как няма да ви е сладко!!!

Ами, опитайте... :)

43 коментара:

  1. Да бе, опитайте :) а че имам да готвя куп неща в срок до утре 13ч? :)
    Обаче си го оставям за друг път, много ми харесва точно сочността на сладкиша, съвсем по мой вкус.
    Пращам ти слънце, Дани! Тук днес беше топло и много приятно слънчево :)

    ОтговорИзтриване
  2. Точно с тази мисъл, за наближаващото топло време, ще си запиша рецептата :Р
    Хубава вечер и още по-хубава неделя ти пожелавам, Дани!

    ОтговорИзтриване
  3. Права си! Ще опитаме,заслужава си. Толкова сочно изглежда ...

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно предложение, Дани!
    Прекрасно съчетание на аромати, много цвят и вкус -
    наистина с усещане за слънце, пролет и настроение.
    Много усмивки и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, толкова светъл и позитивен пост! И сладкиша, и снимките са супер! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Задължително ще се пробва, имаме още доста ябълки :)
    Прегръдки, Дани и хубав неделен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Пеп, ако можех да ти изпратя, с най-голямо удоволствие бих го направила :)
    Явно имаш готвене за Ники!
    Спорна вечер и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, няма да сбъркаш, а е и бърз сладкиш :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. Дианка, благодаря за усмивките :)
    Хубава неделя и на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Зори, действай, за да привършваш с ябълките, защото скоро ще дойдат новите плодове:)
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, радвам се, че така ти е подействало :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  12. Ив, затопля се то, ама действай :)
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  13. Супер!:D
    Та в колко часа слагаш кафето сутринта,че да идвам?:))))))))/само не ми казвай в 5:))))/

    ОтговорИзтриване
  14. Ondi, добре си дошла :)
    В съвсем нормално време, когато моят приятел те е събудил вече!
    Чакам те с кафето :)

    ОтговорИзтриване
  15. Идааааа в 9.30-10 съм при теб!И да ми запазиш по-големичко парченце:P:D

    ОтговорИзтриване
  16. Много вкусен и влажен сладкиш, Дани!
    Страхотен е!
    И аз искам парченце!

    ОтговорИзтриване
  17. Дани, дано зимата , опитала от твоят вкусен сладкиш, да си ходи по живо по здраво поне 3 сезона! Иначе сладкишът е адски примамлив! :)
    Поздрави от слънчевият Нови пазар! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Роси, и за теб има :)
    Хубава неделя !

    ОтговорИзтриване
  19. Маги, както се казва :от твоите уста, в Божиите уши :)
    Гоня я за дълго!
    Ще разказваш за Нови Пазар!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Само мога да си представя колко е вкусен. Изглежда страхотно!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ти много, Цвети!
    Радвам се, че ти харесва :)

    ОтговорИзтриване
  22. Дани, сладкишът е невероятен! Точно каквито аз ги обичам:) Правя подобен, но без крема сирене. Точно се чудех какво да направя за утре на децата и съвсем случайно имам и кутия филаделфия:)

    ОтговорИзтриване
  23. Очакваме го полъха на пролетта и даже го усещаме вече :) Само дано не е за кратко.
    Свеж и ароматнен сладкиш ни предлагаш, Дани! И аз си записвам рецептата :)

    Хубав и изпълнен с усмивки неделен ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  24. Неустоим е, Дани! Много вкусен, сочен и ароматен е със сигурност - чудесен начин да "изпратиш" зимата!
    Прегръдка с пожелания за хубава неделя и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  25. Лулу, точно приложение ти намерих на Филаделфията :)
    Придава страхотна влажност!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  26. Тони, много пролетно настроение и за теб!

    ОтговорИзтриване
  27. Еви много ме радва позитивната енергия в коментарите ти :)
    Прегръдки и много цветно, пролетно да е на душата ти!

    ОтговорИзтриване
  28. Ухааа! Много апетитно изглежда и с тези парченца ябълки, въх-въх. Страшен е Дани. Благодаря за споделената рецепта.

    ОтговорИзтриване
  29. Ау, Дани, прекрасен е! Обожавам ябълкови сладкиши всякакви, много аромат и много вкус съзирам тук.
    Цветенцата са прекрасни също!
    Слънчево и цветно през новата седмица :)

    ОтговорИзтриване
  30. Дани, радвам се че ти допада :)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  31. Инче, много усмивки и цветно, пролетно настроение през новата седмица!
    Още усещам аромата на твоя уханен хляб!

    ОтговорИзтриване
  32. Дани, отново изкусителен, домашно приготвен, придружен с обич и много аромат сладкиш!

    Благодаря ти за рецептата и идеята, която ми даваш!

    Поздрави от мен и пожелания за здраве, ведри и все така вкусни мартенски дни :-)

    ОтговорИзтриване
  33. Ей, Дани, при теб се лее пролетен Вивалди, лалета, сочни сладкиши...ама ти си я подкарала на пролет, а! Ама аз тепърва , и то чак през април ще ходя на ски-ваканция, не ми гони зимата, моля те, хи-хи....
    Ама пък ми създаде настроение!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  34. Миме, пожелавам ти хубаво време на ски курорта :)
    Но на други места, нека да е пролет!
    Поздрави с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  35. Дими, и аз благодаря за позитивната енергия, с която ме зарежда твоя коментар!
    Много цветно, пролетно настроение от мен!

    ОтговорИзтриване
  36. Страхотно изглежда този сладкиш и описанието обещава, че ще ми хареса :). И аз не обичам сухи кексове. Записвам си, за да пробвам при възможност.
    Поздрави и хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  37. Ле-лееее, Дани - как съм го пропуснала това до сега??? Звучи ми божествено!! Обожавам ябълки и задължително ще го пробвам :)) Благодаря, че споделяш тази готина рецепта с нас!!!

    ОтговорИзтриване
  38. Ема,хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  39. Мина, опитай го :)
    Ще ти хареса!

    ОтговорИзтриване
  40. Дани, прекрасна рецепта. Благодаря ти! Обичам всичко с ябълки! Твоят сладкиш обещава да е много сочен и вкусен:)

    ОтговорИзтриване
  41. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  42. Благодаря, Ани !
    Ще се радвам, ако ви хареса!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (9) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (37) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации