14 март 2011 г.

Тиквата на Пепеляшка - нов начин за употреба

Не си мислете, че ще превърна тиквата в каляска :)
Макар че като деца всички сме се захласвали по тази приказка
и сме чакали нетърпеливо да видим на кого ще стане красивата 
пантофка !

И всички сме имали моменти, в които сме мечтали за вълшебната пръчица....

Красиви приказки!


Днешната моя приказка не става за разказване, но може да се сготви :)
И то в солен вариант.
С кайма, със заливка от яйца, мляко.... и..

Е, ама не бързайте толкова, а прочетете докрай :)

Рецептата е комбинация от два варианта :)


И така :

600 г кайма , по избор
600 г тиква /леко сварена/
1 глава лук
4-5 склидки чесън
3-4 яйца
1-1,5 ч.ч. прясно мляко / + течна сметана, по желание/
3/4 ч.ч. брашно със щипка бакпулвер
1ч.ч. настърган кашкавал / ако е пушен ще е още по-вкусно/


12 с.л. кисело мляко
5- с.л. тахан
тиквени семки

сол
пипер
лют пипер, или къри
щипка кимион
щипка канела


зехтин 


Тиквата се обелва, нарязва и се сварява за 10 минути.
Може и сурова, но не бях сигурна :)


В зехтин се задушават нарязаните лук и чесън, добавя се каймата
и се разрохква добре.
В тавичка се изсипват сместа с каймата и тиквата.
Яйцата се разбиват с млякото/може да се добави и течна сметана
по желание/, брашното и кашкавала.
Изсипва се отгоре и се запича за около 30 минути, при 180 градуса.


Смесват се млякото и тахана, изсипват се отгоре, поръсва се със тиквените семки 
и се запича за не повече от 10 минути.
При сервиране се поднася лимонов сок.


Така тиквата си намери нови приятели :)
И независимо, че не е така интригуващо като при Пепеляшка, 
то със сигурност е вкусно!


Не вярвате ?
Ами опитайте / не пантофката, а рецептата/
И дано е по ваш  размер  вкус!

16 коментара:

  1. Mмммм, вкусотия. Записвам за есента :)
    Прегръдки и хубава нова седмица, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, ама те тиквите свършиха :) Добре, че кайма има.
    Като започнах да те чета се сетих как преди много години, когато запръв път четях Пинокио, убедих брат ми да засеем едни жълти стотинки в градинката пред къщи.
    Още си ги чакаме :)
    А ти тиквата си чакаш да стане на каляска, а :))))

    ОтговорИзтриване
  3. Пеп, нали в приказката за Пепеляшка
    тиквата става каляска :)
    Иначе с тази каляска по Бургаските улици е невъзможно!!!!!
    И с патладжан ще стане вкусно :)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани,
    интригуващо звучи и изглежда - обичам такъв тип пайове.
    И аз ще я включа към предстоящи...
    Прегръдка и усмихнат слънчев ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Сладкодумна си, Дани и майсторка в кухнята! :)
    Прегръдки с пожелания за успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка, хубав ден и на теб:)

    ОтговорИзтриване
  7. Еви, благодаря за хубавите думи!
    Сърдечни поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, много интересна рецепта!!! Никога не бих се сетила да комбинирам така тиква, но ми звучи много привлекателно и интригуващо :)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Мина :)
    И на мен ми се видя интересно и
    не съжаляваме за експеримента!

    ОтговорИзтриване
  10. И на мен ми допадна комбинацията, Дани! Заменям пантофка за този вариант на тиква :-) Аз съм практичен човек преди всичко :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Миленка, щастлива съм, че ми даваш пантофка :)))
    Мечта !
    А си вземи колкото искаш от моето "творение "
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Пак си се развихрила, този път пролетно :))
    Чудесно изглежда :)
    Хубава и слънчева седмица :)

    ОтговорИзтриване
  13. Инче, трябва да е пролетно!
    Поздрави и усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване
  14. ммм звучи страхотно! Много хубава комбинация! Хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Цвети, хубави дни и за теб с много пролетно настроение!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (8) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации