Макар че като деца всички сме се захласвали по тази приказка
и сме чакали нетърпеливо да видим на кого ще стане красивата
пантофка !
И всички сме имали моменти, в които сме мечтали за вълшебната пръчица....
Красиви приказки!
Днешната моя приказка не става за разказване, но може да се сготви :)
И то в солен вариант.
С кайма, със заливка от яйца, мляко.... и..
Е, ама не бързайте толкова, а прочетете докрай :)
Рецептата е комбинация от два варианта :)
И така :
600 г кайма , по избор
600 г тиква /леко сварена/
1 глава лук
4-5 склидки чесън
3-4 яйца
1-1,5 ч.ч. прясно мляко / + течна сметана, по желание/
3/4 ч.ч. брашно със щипка бакпулвер
1ч.ч. настърган кашкавал / ако е пушен ще е още по-вкусно/
12 с.л. кисело мляко
5- с.л. тахан
тиквени семки
сол
пипер
лют пипер, или къри
щипка кимион
щипка канела
зехтин
Тиквата се обелва, нарязва и се сварява за 10 минути.
Може и сурова, но не бях сигурна :)
В зехтин се задушават нарязаните лук и чесън, добавя се каймата
и се разрохква добре.
В тавичка се изсипват сместа с каймата и тиквата.
Яйцата се разбиват с млякото/може да се добави и течна сметана
по желание/, брашното и кашкавала.
Изсипва се отгоре и се запича за около 30 минути, при 180 градуса.
Смесват се млякото и тахана, изсипват се отгоре, поръсва се със тиквените семки
и се запича за не повече от 10 минути.
При сервиране се поднася лимонов сок.
Така тиквата си намери нови приятели :)
И независимо, че не е така интригуващо като при Пепеляшка,
то със сигурност е вкусно!
Не вярвате ?
Ами опитайте / не пантофката, а рецептата/
И дано е по ваш
Mмммм, вкусотия. Записвам за есента :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава нова седмица, Дани :)
Дани, ама те тиквите свършиха :) Добре, че кайма има.
ОтговорИзтриванеКато започнах да те чета се сетих как преди много години, когато запръв път четях Пинокио, убедих брат ми да засеем едни жълти стотинки в градинката пред къщи.
Още си ги чакаме :)
А ти тиквата си чакаш да стане на каляска, а :))))
Зори, слънчева седмица!
ОтговорИзтриванеПеп, нали в приказката за Пепеляшка
ОтговорИзтриванетиквата става каляска :)
Иначе с тази каляска по Бургаските улици е невъзможно!!!!!
И с патладжан ще стане вкусно :)
Хубава седмица!
Дани,
ОтговорИзтриванеинтригуващо звучи и изглежда - обичам такъв тип пайове.
И аз ще я включа към предстоящи...
Прегръдка и усмихнат слънчев ден, Диана
Сладкодумна си, Дани и майсторка в кухнята! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки с пожелания за успешна нова седмица!
Дианка, хубав ден и на теб:)
ОтговорИзтриванеЕви, благодаря за хубавите думи!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмихната седмица!
Дани, много интересна рецепта!!! Никога не бих се сетила да комбинирам така тиква, но ми звучи много привлекателно и интригуващо :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мина :)
ОтговорИзтриванеИ на мен ми се видя интересно и
не съжаляваме за експеримента!
И на мен ми допадна комбинацията, Дани! Заменям пантофка за този вариант на тиква :-) Аз съм практичен човек преди всичко :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Миленка, щастлива съм, че ми даваш пантофка :)))
ОтговорИзтриванеМечта !
А си вземи колкото искаш от моето "творение "
Поздрави!
Пак си се развихрила, този път пролетно :))
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда :)
Хубава и слънчева седмица :)
Инче, трябва да е пролетно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнати дни!
ммм звучи страхотно! Много хубава комбинация! Хубав и слънчев ден!
ОтговорИзтриванеЦвети, хубави дни и за теб с много пролетно настроение!
ОтговорИзтриване