2 януари 2010 г.

Лучник

  • За тази година едно от нещата,които искам да науча е :да правя хубави снимки/не само кулинарни/Е вече научихте едно от пожеланията ми.Ама само едно,защото вие да не си мислите,че...Но до тук с желанията ми:) От известно време чета блога на Ева.Има прекрасни снимки както при много от вас/и аз винаги го отбелязвам в коментара/Това не е най-важно за мен,но е нещо,което ми прави впечатление.Освен това има много хубави рецепти с тесто с мая/това е нещото,което още не мога много добре/.Така прелиствайки рецептите и чудейки се какво да направя реши да направя този:лучник .За тестото са ви необходими:20 г прясна или 7 г суха мая ,250 мл топла вода ,2ч.л.захар,2ч.л. сол,450-500г брашно,2с.л.зехтин или олио.За плънката са необходими:400г нарязан на ситно и задушен лук в 3-4с.л.зехтин/до омекване/1 домат нарязан на ситно,който се добавя към задушения лук,сол,червен ,черен пипер,чубрица и 1 яйце за намазване. Приготвяне:маята,захарта се разтварят в 1/2 от топлата вода и се оставя за 10 мин да втаса.Брашното се пресява прибава се солта и в направено в средата кладенче се сипва втасалата мая и останалата топла вода.Омесва се тесто/аз ползвах комбайн/,накрая се прибава мазнината и след като завърши месенето тестото се поставя в намаслена купа ,покрива се и се оставя на топло поне 1 час.През това време се приготвя плънката:задушава се ситно нарязания лук в мазнината /аз ползвах червен лук/ до омекване,добавя се пресен домат нарязан на ситно,солта и подправките.През това време тестото е увеличило 2 пъти обема си.Изважда се от купата и се разделя на 2 части.Намазва се с мазнина една тавичка 28 см .Едната топка се разточва ,или дърпа с ръце на кора с малко по-голям диаметър от тавата,така че краищата да висят малко навън .Отгоре се слага част от плънката.Другата половина от тестото се разточва на 2 кори с размера на тавата и се поставят върху плънката-кора-плънка.След това краищата на първата тава се загръщат навътре.Намазва се с разбитото яйце и се поставя в студена фурна,която тогава се включва на 180 градуса.Така се осъществява 3-то втасване.Пече се около 25-30 мин до зачервяване.След изваждане се намазва със зехтин и се покрива с кърпа.Стана много вкусно.Пропорциите са много точни,за да се справя.А за тези от вас ,които са виртуози на тестото това ще е много лесна работа.Не ви остава нищо друго ,освен да запретнете ръкави....и вие си знаете.Да ви е сладко:)))

24 коментара:

  1. Дани, това е страхотно изкушение. Обожавам тестени храни /рядко си ги позволявам/ а как ми се услаждат тези от бяло брашно мммм... :) Ще го направя и аз, но след задващите се именни дни, че и там ще записваме участие и накрая не се знае с кантарчето как ще се разберем :D

    ОтговорИзтриване
  2. Зори,това с кантарчето не ми го говори,че...Иначе стана вкусно:))))

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, лучника наистина е изкушаващ :)
    Успех със снимките и останалите желания :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря,Тони,ще се постарая:)

    ОтговорИзтриване
  5. Ooo, Дани!

    Вкъщи обожаваме лучник! Тъкмо ме подсети, че е едно от нещата, които чакат реда си в последните дни....
    А твоят лучник.. мхммм.. чудесен е!
    Каква препечена, апетитна коричка има.. ех! :-)))

    Нека е богата и вкусна трапезата в дома ти през цялата година!

    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Дими,знаеш,че това е голям комплимент за мен:)А и аз този път съм доволна от себе си?!!!!Благодаря за пожеланията.Сърдечно те прегръщам:))))

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей Дани,
    За много години, страхотна рецепта.
    Пожелавам ти всичките ти желания да се сбъднат и особенно онова за фотографията. За това ти препоръчвам една книжка на National Geographic - Как се правят хубавите снимки. Желая ти успех! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря,Маги,и за това,че ти е харесала рецептата и за информацията за снимките:))))На всяка цена ще се запозная:)Поздрави:))))

    ОтговорИзтриване
  9. Интересна рецепта, предполагам е вкусно, поне така изглежда :) И снимките ми харесаха много! Браво, Дани, толкова си се постарала! Усмихнат ден :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря,Цвети,усмихнат и на теб:)

    ОтговорИзтриване
  11. Много хубава рецепта, и кака вкусно изглежда.
    ПОЗДРАВИ!

    ОтговорИзтриване
  12. Много хубава рецепта, и кака вкусно изглежда.
    ПОЗДРАВИ!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря,Лати,не само изглежда вкусно,а наистина е вкусно:)))) Поздрави:)))

    ОтговорИзтриване
  14. И аз се присъединявам към обичащите тестени :-)
    Дани, луникът изглежда много изкусително, добре че само на снимка го гледам, че иначе... :-)

    Усмивки от мен, хубава седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  15. Дани, Честит Имен Ден! Бъди здрава и много щастлива!
    Целувки
    Зори

    ОтговорИзтриване
  16. Зори,благодаря ти от сърце:)))Целувки и от мен:)))

    ОтговорИзтриване
  17. Мила, Дани!

    Честит имен ден!

    Сърдечно те поздравявам и ти желая:
    крепко здраве, добър късмет, много обич, безброй успехи и поводи за усмивки!

    :-)

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ти,Дими, и за вниманието,и за прекрасните пожелания:)))Прегръдки:))

    ОтговорИзтриване
  19. Дани,
    честит имен ден!
    Сърдечни пожелания за здраве,
    твои лични успехи и много щастие да радват дните ти.
    Чудесен лучник,
    вкусна и апетитна да е трапезата ти, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря,Диди!Твоето внимание ме радва много,както и оценката за лучник-а.Сърдечни поздрави.

    ОтговорИзтриване
  21. Дани, Чести Имен Ден! Бъди здрава и усмихната, желая ти много щастие и късмет!

    ОтговорИзтриване
  22. Радвам се от сърце,Дани ,за прекрасните поздравления:)

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря ти, Дани, че си се доверила на моята рецепта и за хубавите думи относно снимките ми! Лучникът е станал превъзходен!
    На патерици, но от сърце за именния ти ден, приеми пожеланията ми за здраве, дълголетие и сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря,Ева,за твоите хубави думи за Лучника ,както и за пожеланията ти.Независимо от това кога са отправени знам,че са от сърце:)

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) арония (1) бадеми (3) баклава (2) банани (3) баница (18) бекон (1) белтъци (4) бисквитени кори за пай (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (3) бриош (8) броколи (3) бюрек (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (37) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (4) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (116) десерт без брашно (6) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (8) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) кайма (10) канелони (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (1) кифлички (6) киш (6) клафути (2) козунак (10) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (1) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) кускус (1) къри паста (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) пай (3) пармезан (4) парфе (1) пастет (2) патладжан (10) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (1) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (37) пилешки дроб (1) пилешко (1) питка (3) питки (10) пица (5) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (5) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) Силвена Роу (3) сини сливи (5) синьо сирене (1) сирена (7) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солени крекери (2) соленки (1) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (7) студена супа (1) сумак (1) супа (15) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (4) сусамов тахан сливи (1) суфле (2) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (3) тахан (6) телешко (10) тестени (36) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тиква (9) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (1) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (11) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (1) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (14) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шоколад (36) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ягоди (6) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации