Но за съжаление сезонът им свърши, а рецептата ми хареса много!
Реших, че сините сливи и шоколадът са добра комбинация :)
А добавения тахан, бадеми и масло.....мммм....ухае страхотно !
И така :
600 г плод /череши, сини сливи
160 г масло
75 г брашно
180 г захар/ при мен 40-50 г е кафява/
65 г /70% какао/ черен шоколад
150 г бадеми, обелени, нарязани
50 г люспи от бадеми
2 яйца
150 мл прясно мляко
2-3 с.л. сусамов тахан
щипка сол
Фурната се загрява до 200 градуса.
Форма с диаметър 28 см се намазва с масло/ може и 6 единични форми/
Поръсва се с кафява захар -40-50 г
Отгоре се нареждат плодовете.
80 г от маслото се разтопява на бавен огън, прецежда се.
В купа се смесват брашното, останалата захар , бадемите/ аз ги обелих и нарязах на едро,
но разбирам, че може да са цели/, щипка сол.
Отделно се разбиват яйцата и млякото, добавя се разтопеното масло, разтопения шоколад/ аз към топеното масло, добавих шоколада на ниска температура да се разтопи/ и сусамовия тахан.
Разбърква се добре, да се хомогенизира.
Изсипва се върху плодовете
Останалото масло се стопява, добавят се филираните бадеми и шепа сусам.
Изсипва се върху клафутито.
Пече се около 40 мин.
Винаги при кафяво тесто закъснявам с изваждането.
Маслото в случая ври и сместа се надига.
Извадете го дори да ви се струва, че можа още да стои.
Маслото попива.
Аз малко се позабавих и се препече леко повърхността.
Не се отрази на прекрасния вкус.
Може да се сервира със сладолед.
Получи се много ароматен сладкиш,
на дъното имаше сос от сливите, смесен с кафява захар.
Бадемите и сусама хрупат :)
Тахана е вълшебно допълнение към всички други вкусове:)
Тази неделя съм под въздействието на тахан/ и ястието беше с него - за това отделно/
Ами не остава нищо друго, освен да ви кажа :
да ви е сладко:)
Прохладна неделя!
Леле, Дани :) как ти хрумват тези изкушения :) просто божествено :)
ОтговорИзтриванеЦелувки от мен :)
Зори, толкова ме радваш :)))
ОтговорИзтриванеШоколадови целувки от мен и прохладна нова седмица!
Хъм, а аз не съм правила досега това божествено вкусно нещо, както обещават снимките и продуктите :(
ОтговорИзтриванеДани, изкушаваш!
Самодивке, радвам се, че си изкушена,
ОтговорИзтриванекакто аз от твоя разказ и хляба :)
Дани,този сезон клафути не ми се правеше,на това е предложение,на което не мога да устоя и при пръв удобен момент отварям рецептата.
ОтговорИзтриванеОбичам и тахан.
Поздрави!
Дани, отново предлагаш страхотна рецепта! С това сериозно количество бадеми и шоколад и в добавка сусамов тахан съм сигурна че е невероятно ароматно и вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Дани,
ОтговорИзтриванеи при теб неустоимо леятно предложение ...
Чудесни аромати и вкусови съчетания.
Обичам сини сливи и много ми харесва.
А ... и патладжанената ти идея - също!
Поздрав, прегръдка и много усмивки, Диана
Дани,
ОтговорИзтриваненаистина е много добра комбинацията
от всички продукти :)
Поздрави и усмихната седмица!
Дианка,
ОтговорИзтриванерадвам се, че и двете ми идеи ти допадат :)
Прегръдки и усмихната, прохладна седмица!
Дани, звучи направо страхотно, добавям още един вариянт на този сладкиш към списъка на тези, които ще пробвам задължително!
ОтговорИзтриванеДа те питам само за тахана.
Аз миналата зима правих едни сладки по БГ рецепта, които не се получиха както трябва в последствие разбрах, че тахана които е трябвало да се ползва е т.нар. тахан за мазане. Аз тук не съм срещала такъв. При мен има изобилие от тахан халва в какви ли не съчетания и натуралният пресован тахан без никакви добавки от него може да се правят както солени така и сладки неща. Какъв е тахана който си ползвала в сладкиша?
Хубаво и много усмихнато лято от мен и чакам да ми кажеш за тахана, за да знам какво да правя!
Миме,
ОтговорИзтриванерадвам се, че ти е харесал :)
При нас в бурканчета продават
Сусамов тахан, който има консистенцията на течен шоколад, т.е. наистина
става за мазане.
Не съм запозната, но мисля, че и в
арабски магазини трябва да има.
Знаеш, че е много полезен и съдържа калций.
Дали не можеш да го намерих като :тахини - с него се прави хумус-а,
а това пак е арабска кухня, както и еврейска.
Дано да съм ти била полезна.
Ако имаш нещо още , питай.
Прегръдки и прекрасно лято!
Дани, благодаря ти за така изчерпателният отговор!
ОтговорИзтриванеОписанието ти много точно отговаря на т.нар. тахини (тахан е на Български). Тук тахинито се използва много и стават такива хубави следкиши с него (аз лично го обожавам) - само дето като обикалям из блоговете все виждам нещо дето искам да го направя, а като го спретна ми е по-лесно да свормирам пост, защото някой преди мен вече го е направил... така тукашните рецепти остават на заден план и чакат светъл ден...
Останах обаче с впечатление, че в БГ има и халва за мазане, което ще рече че е подсладен тахан - така както е тахан халвата(но може и да греша - да съм разбрала грешно?!)
Иначе тахан със шоколад е убийствено вкусна и ароматна комбинация, зимата често правя една торта която е с тахан, шоколад и портокали, така че изобщо не се и съмнявам колко ще ми хареса този вариант на клафутито!
Лека нощ от мен и се надявам, че не съм ти дотегнала вече :)
Мими, не ми дотягаш изобщо :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че откри тахини-то и ти помогнам.
Сега ще чакам прекрасните ти рецепти :)