19 юли 2010 г.

Мариновани пилешки бутчета в кисело мляко с кокосов сос и елда

Толкова дълго се получи заглавието, 
но ако го приготвите, няма да съжалявате :)



Четох го като тип индийска кухня, с типичните за нея подправки / гарам масала, кориандър, кайенски пипер/, но нямах от тях, а кориандъра не го обичам много.

Така, че ще напиша какво аз съм сложила, а вие ще си прецените.
И друг път са мариновала в кисело мляко, но ме изкуши добавянето на кокосово мляко, 
което честно да си призная ме държеше в неведение, но нямало за какво :)

А елдата отдавна искам да опитам и реших, че вместо с ориз ще направя за гарнитура, елда.

За маринатата:
200 г кисело мляко
куркума
къри
лют готов сос
сол
бял пипер
сока на 1 лимон/ може и малко по-малко/
1 с.л. зехтин
1 счукана скилидка чесън



Аз използвах предни бутчета, които залях с маринатата.
Количеството на подправките вече казах, че са по желание.
Оставих за цяла нощ в хладилник.

На другия ден, намазах тиган с дебело дъно със зехтин, запържих за по 2-3 минути от всяка страна пилешкото .
В рецептата има и 1 глава лук, нарязана.
Аз  я поставих и нея в маринатата и след като завъртях месото, добавих и лука и задуших 4- 5 минути.
Добавя се и една консерва кокосово мляко!


Да си призная не бях ползвала, но ако и вас  ви притеснява, трябва да знаете, че изобщо не се усеща аромат на кокос :)

Готви се до сваряване на месото и сгъстяване на соса.
Аз извадих после бутчетата и обезкостих, иначе ми е трудно да сервирам.
По-лесно ще стане с парти бутчета.

До тук беше лесно :)

Елда никога не бях опитвала /ама  и аз избрах една рецепта, в която не съм опитвала основните продукти, но нали съм любопитна..../

Купих елда от руския ни магазин в опаковка с 4 единични пакетчета от по 100 г едното, 

които са надупчени и се варят около 15 минути/ те напълниха пакетчето, отцежда се и се разрязва/


Във водата за варене сложих сол.
Сварих и отворих, сложих една бучка масло, като при кускус-а и опитах, за да знам как ще продължа :)

В тиган с малко зехтин, задуших 1 глава лук, 4-5- скилидки чесън, нарязани, 200 г нарязани гъби. Зехтинът, който ползвам напоследък е този, с непрецедена маслина 
и има утайка, която го прави с още по-силен аромат, зелен на цвят  когато го изсипеш :)




След като всичко поомекна, добавих царевица от консерва , бял пипер, черен пипер.
настъргах един домат и за разкош нарязах 2-3 листенца мента/ сушах на терасата/
Тук си мисля, че на  Пепчо  няма да се хареса :)

Така приготвих елдата.

Сервирах обезкостеното пиленце със леко киселия, но много вкусен сос и елдата за гарнитура.

Трябва да ви кажа, че елдата вече попада в графа "любими" и ще опитвам различни варианти.

А вие какво мислите - ще опитате ли индийска кухня ?:)

Казвам ви : да ви е сладко!!!! 

За рецептата съм надникнала тук и тук.

14 коментара:

  1. Дани, обичам много индийската кухня, а твоето предложение е много примамливо....А елдата също е на почит у дома.
    Спорна и прохладна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани,
    така апетитно и изкушаващо можеш само ти да представяш рецепта. Звучи интересно, ароматно и много вкусно - хареса ми.
    Благодаря,
    хубава и усмихната лятна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Със сигурност ще ни е сладко! :)
    И ние вкъщи обичаме елда, а в комбинация с това пикантно пиленце, представям си колко вкусно се е получило.

    Усмихната и лека седмица, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  4. Мария,
    много се радвам, че сте любители :)
    На нас ни хареса и ще повторим!
    И на вас прохладна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка,
    не знаех, че толкова добре разказвам!
    Радвам се;
    а иначе ни беше вкусно :)
    Хубава вечер и прохладно утре!

    ОтговорИзтриване
  6. Ина, сетих се за теб,
    когато приготвях гречката,
    защото бях чела рецепти в твоя блог :)
    А пиленцето е вкусно!
    Усмихната и прохладна седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Абе на картинката изглежда... странно.

    ОтговорИзтриване
  8. Мислех си, че съм скарана с елдата, но след твоя разказ, май ще й дам втори шанс ;) Пак е много вкусно при теб, Дани :)
    Такъв зехтин не съм ползвала, но преди време един приятел на мъжа ми - грък ни беше донесъл 5 л. домашен зехтин... няма такова нещо - с утайка както казваш и много много ароматен. По принцип не ползвам екстра върджин за готвене, чела съм че температурата му на промяна на структурата е твърде ниска и бързо променя вкусовите си качества. Същият човек дето ни донесе домашния зехтин, каза че ако искаме да го ползваме за готвене е добре да го смесваме с царевично олио в съотношение 1:1
    Лека нощ от мен, Дани и хубав утрешен ден :)

    ОтговорИзтриване
  9. Зори, дай втори шанс на екдата :)
    Когато се оекуси е много вкусна и знаеш полезна!
    Този зехтин е с аромата на детството ми :баба ми винаги имаше едни кутии със зехтин, който миришеше по този начин.
    Аз го ползвам за овкусяване на салати, но тук го използвах и не ми поздразни.
    Благодаря за информацията!
    Спокойна вечер, миличка и прохладно утре!

    ОтговорИзтриване
  10. Дани, пила си от ония хапчета, нали :)
    Съжалявам, но си съвсем права - не мога да дам втори шанс на елдата.Ако изключим нея - всичко друго в тази рецепта много ми харесва и с удоволствие мих пробвала.
    Хубава вечер на теб :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Пепчо, благоаря за коментара :)
    За хапчетата не разбрах!!!
    Хубава и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Дани,харесвам индийска кухня,елда и всичките подправки,които си ползвала, само от кокосовото мляко бих се въздържала май.
    Този зехтин ми допада,ще се поогледам за подобен нефилтриран.Благодаря,че сподели за него.
    :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Диди,
    радвам се, че ти допада :)
    Коосовото мляко няма никакъв специфичен вкус и няма да го усетите!
    Прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (6) бира (1) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (4) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (40) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (5) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (121) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (13) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) италианска кухня (1) кайма (10) канелони (1) карамелен крем (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (3) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) книга (1) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) мас (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) оризово брашно (1) Павлова (1) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (11) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (2) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) пинса (1) питка (3) питки (10) пица (8) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) семола (1) Силвена Роу (3) сини сливи (6) синьо сирене (1) сирена (7) сладкарски крем (1) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (2) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) стромболи (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (3) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) терин (2) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тесто с бавно втасване (1) тиква (11) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (2) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (15) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (39) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов кейк без брашно със сироп (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълки карамел десерт (1) ябълково пюре (1) ягоди (7) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации