Италианското ястие "Пармиджана", прочуто в цял свят, се свързва с Юга и областта Кампания. За да се подчертаят достойнствата му обаче, се използва отлежалото сирене "Пармиджано реджано" от Северна Италия.
Оригиналната рецепта за "Пармиджана", която също е сред най-разпространените ястия афродизиаци, повелява ястието да се приготвя само с пържени патладжани, твърдят гастрономи и допълват, че блюдото било сред любимите на Джакомо Казанова.
След като се изпържат, филийките патладжан стават меки и неустоими.
Доматеният сос, който се използва за вкусното ястие, трябва да е приготвен без мазнини.
Слага се и сирене моцарела. Босилекът трябва да е накъсан на парченца.
Продуктите се нареждат на пластове в тавата.
Към всеки от тях се прибавя обилно количество настъргано сирене "Пармиджано реджано".
Долива се доматен сос и разбити яйца. Ястието не се опитва врящо, а леко изстинало.
Tова е статия във в. "Стандарт"
А за ястието са ви необходими:
2 патладжана, нарязани на филийки, осолени и отцедени
яйце
галета
500 г настъргани домати
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
босилек
моцарела
пармиджано, което определя името на рецептата
Патладжанът се нарязвана филийки, посолява се и се отцежда,
Подсушава се, потапя се в яйце и галета / мое предложение/
и се изпържва.
Отцежда се върху хартия.
В зехтин се здушават, нарязаният лук и чесън.
Добавят се настърганите домати.
На бавен огън се вари до сгъстяване.
ред доматен сос,
моцарела...
Отгоре се наръсва обилно с пармезан.
Запича се .
Става прекрасно ястие.
Аз поставих топено сирене, вместо моцарела
Имах един буркан с домати, белени, които настъргах и задуших
Това е едно от любимите ми ястия с патладжан.
А дали афродизиак :)
Ами опитайте!!!!
С удоволствие ще опитам, ДАни, звучи много вкусно
ОтговорИзтриванеА такива комбинации обожавам :)
Поздрави и хубави, прохладни почивни дни
Много се радвам, Пепче :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и прохлада от морския бряг!
Дани, превъзходно ястие от любимата ми италианска кухня! Чакам първите патладжани в градината и първо по тази рецепта ще ги приготвя!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и пожелания за незабравим уикенд! :)
Изглежда неустоимо вкусно,Дани!Интересна рецепта, хубаво е,че може да се заменят някои съставки с наши български:)Приятен уикенд ти желая!
ОтговорИзтриванеПармезанът е най-любимото ми сирене с безбройните му приложения в кулинарията, а върху патладжан е просто божествено. Така и не видях обаче кози кашкавал :( в магазините...
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен, Дани и хубав уикенд :)
Дани,
ОтговорИзтриваневсичко звучи апетитно - патладжан, доматки, кашкавал...Прекрасно!
Хубав уикенд и поздрави на морето
Еви,
ОтговорИзтриванепоздрави и прохладен уикенд и за теб:)
Сигурна съм, че ще ти хареса!
Благодаря, Нуше!
ОтговорИзтриванеПромяната е моя, защото рядко купувам моцарела :)
Хубав и прохладен уикенд!
Зори, радвам се, че харесваш патладжана и всичките му допълнения!
ОтговорИзтриванеТози кашкавал намерих в "Пикадили",
но в София сигурно го има и на други по-големи магазини!
Прегръдки и прохладен уикенд!
Дани, морето получи поздравите ти и
ОтговорИзтриванеказа, че те чака!
Прохлада в почивните дни!
Звучи ужасно вкусно!
ОтговорИзтриванеИ без това нямам идея какво да готвя за довечера...
Поздрави и по-хладни събота и неделя ти желая! :))
Неустоима комбинация!
ОтговорИзтриванеМного обичам патладжан, а така приготвен, предчувствам, че ще е нещо особено вкусно.
Благодаря за прекрасната рецепта!
Сърдечни поздрави!
Краси, да ви е вкусно :))
ОтговорИзтриванеЛети, поздрави и на теб и прохладен уикенд!
ОтговорИзтриванеА комбинацията е много вкусна :)
Дани, страхотна рецепта! :) Много обичам патладжани, а твоите изглеждат прекрасно!
ОтговорИзтриванеПриятна неделя и поздрави!
Мира,
ОтговорИзтриванемного се радвам, че ти допада!
Хубава и прохладна неделя и на теб:)
Еее, тази манджа ще я направя :) Изглежда много вкусно!
ОтговорИзтриванеИ няма да сбъркаш :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Дани, колко неща си сътворила тези дни. Много обичам патладжани, а този вариант изглежда много апетитен, както и рулого с касис (за съжаление около мен не се намира касис) и клафутито. И аз гледах тази рецепта за клафути. Сега след като си я изпитала, още повече се замислям, че трябва да се пробва, макар и до година :). Поздрави и приятни летни дни от мен!
ОтговорИзтриванеМира,
ОтговорИзтриванерадвам се, че ти харесват моите предложения :)
А клафути-то го правих със сини
сливи, така че можеш да го опиташ и сега:)
Поздрави и емоционално лято!