Козунаци у дома се правят през цялата година :)
По различни рецепти, разбира се.
И сега ви предлагам една нова рецепта.
Тестото става чудесно, с ухание на масло.
Разделих го на две части, като едната след втасване сложих
във фризер.
От първата направих малки, индивидуални сладурчета :)
От другата половина направих козунаци с различна форма и
чудесна плънка.
ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО :
1 кг. брашно
6 яйца (единия жълтък се отделя за намазване от горе)
200 гр. масло
250 мл. прясно мляко
1 кубче мая(или 14гр. суха мая)
200 гр. захар
ситно настъргана кора от един лимон
щипка сол
ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се пресява в дълбокa купа.
В друга купа се разбиват много добре с миксер яйцата със захарта и към тях се добавя ванилията и кората от лимона.
В леко затопленото млякото се прибавя натрошената мая и щипка сол.
Добавя се 1 супена лъжица захар, 1 супена лъжица брашно.Оставя се за 10-15мин да се разтвори маята.
В пресятото брашно се оформя кладенче и се изсипва сместа от яйцата и млякото. Омесва се гладко хомогенно тесто.
Възможно е, ако яйцата са много големи, да не ви достигне брашно или пък, ако са по-малки, може да ви остане от брашното.
Трябва да получите меко и лесно за оформяне тесто, което да не залепва много за пръстите ви. Ако е много лепкаво тестото, добавете още брашно.
Маслото се разтапя(на водна баня).
Тестото се разстила върху набрашнен плот, намазва се с с масло и се меси от краищата навътре,пак се разстила /разтегля/ и се намазва с масло.
Това се повтаря докато се усвои цялото масло и накрая се меси до гладко тесто.
Целта на всичко това е да станат няколко пласта в тестото, за да се получи накрая така желания класически козунак на конци.
Готовото тесто се оставя на топло да удвои обема си.
После по ваше желание можете да оформите козунаците.
Ще ви дам идея за плънка, която у нас много се хареса.
Всъщност плънките са две, като се слагат една върху друга.
ПЛЪНКА С КРЕМ СИРЕНЕ:
2/3 ч.ч. крем сирене
1/4 ч.ч. захар, която може да се пропусне
1/4 ч.ч. заквасена сметана
1/4 ч.ч. брашно
2 с.л. лимонов сок, прясно изцеден
ПЛЪНКА ОТ ЛИМОНОВ КРЕМ:
2 яйца
2 жълтъка
160 г пудра захар
80 г масло
сокът и кората на един лимон.
За първата плънка всички продукти се смесват добре.
Може да се пропусне захарта, защото лимоновия крем също има захар
и за мен стана доста сладко.
Въпрос на вкус.
За лимоновия крем:
На ниска температура на котлона се разбиват яйцата, жълтъците и захарта.
Добавят се маслото и лимона.
Бърка се до сгъстяване.
След това се прецежда, за да се отстрани кората на лимона.
Половината тесто оформих по следния начин:
Разточих на правоъгълник и мислено го разделих на 3 части.
На двете странични части се правят разрези леко под ъгъл, като ресни.
1/2 от плънката от крем сиренето се слага в средната част.
Върху нея се слага 1/2 от лимоновия крем.
Нарязаните ленти се кръстосват последователно, сплитат се върху плънката.
От другата половина на тестото направих руло.
Оставят се отново да втасат, намазват се с жълтък и малко прясно мляко.
Пекат се първо на 200 градуса за 10 минути,
а после на 180 градуса до готовност.
Тестото е чудесно с добавянето на много масло, а с плънките е неустоимо вкусно!
Да ви е сладко!
P.C Замразеното тесто оставих да се размрази добре.
Прекрасно, с този лимонов крем и с крем сиренето, просто смущаващо изкушаващо! Ох, Дани, защо се отказах от глутена!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Сонче!
ИзтриванеПроблеми ли имаш с глутен, или така реши?
И аз си мисля тези дни за козунаци :) записвам го :)
ОтговорИзтриванеИ правилно си мислиш, Зори!
ИзтриванеДани, от рано започваш провокациите с този козунак! Такава ароматна плънка и у дома ще се хареса! :)
ОтговорИзтриванеЛека вечер!
Благодаря ти, Тили!
ИзтриванеДа ти кажа, че по Великден не ми
се правят козунаци, защото нета прелива от тях!
Със сигурност ще ви хареса!
Поздрави!
Почна се козунакоправенето:) разкошен е , дани! Как само се е разтопил кремът, не е истина:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеАз не репетирам, но на който му хареса, няма да сгреши.
В рулото плънката дойде повечко и се разтече....
Хубав уикенд!
this cake looks great! with what is it filled?
ОтговорИзтриванеx
dahi
Thanks..
ОтговорИзтриванеIs it Lemon curd twist bread" :
http://www.gritsandchopsticks.com/the-gravy-train/2016/01/lemon-curd-twist-bread.html
Не знам как ще я карам, докато не го приготвя..., добре че наближават почивни дни :) Ще ти се похваля какви съм ги замесила, Дани :) Благодаря ти за рецептата!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Таня, ще чакам отзиви!
ИзтриванеВесели празници!
Дани,откриваш сезона много успешно,макар че ти както казваш не го закриваш целогодишно,просто ние вече започваме да се настройваме на тази вълнА.
ОтговорИзтриванеМного ми харесват и оформленията,и плънката от крем сирене и лимоново сладко-разкошно съчетание!Щастлив месец март!
Благодаря, Роси!
ИзтриванеРадвам се, че ти харесва!
Поздрави!
Много интересен козунак и много вкусен! Честита баба Марта, Дани! Бъдете здрави и засмени!:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Бонбонче!
ИзтриванеАз пък у дома правя козунаци само за Великден, не знам защо - така ми е по-празнично, дет се вика - всеки ден не е Великден:))
ОтговорИзтриванеОбаче непременно ще си запазя твоята рацепта, Дани и ще приготвя, много обичам, освен класически да приготвям винаги и някакъв по-различен козунак. Чудесно звучи, мммм!
Веси, радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеБлагодаря!
И аз искам да правя козунаци.... ма кой ме пита. Записвам си всичко и като се пенсионирам, обещавам да ти кажа какво е станало;) Дотогава ще сънувам
ОтговорИзтриванеМарте, не ти ли е по-лесно да ми дойдеш на гости?
ОтговорИзтриванеИначе си сънувай нещо друго :)
Явно е време за козунаци! Дани, много интересно звучи тази плънка, а ако е силен лимоновия вкус тъкмо сама ще си изям козунака! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеВинаги е време за козунаци, Ети :)
ИзтриванеА за киселината преценяваш сама ;)
Да ти е сладко!
Това е едно приказно великденско /и не само/, изкушение, Дани -
ОтговорИзтриванезвучи, изглежда и изкушава невероятно...
Благодаря за чудесната рецепта, поздрави за теб и усмихната пролет!
Благодаря ти, скъпа Дианка!
ИзтриванеЦветна и усмихната пролет и за теб!
Толкова вкусно звучи! Само от лимоновия вкус в заглавието ми се прииска вече да е готов. Мисля за наближаващия Великден да доставя на небцето си това удоволствие и ще споделя резултат!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ОтговорИзтриване