Предлагам ви една рецепта за по-различна баклава,
с която се представих в новия брой на чудесното онлайн списание
SO into FOOD
Необходими продукти:
за корите:
12 броя фини кори
(може и за баница)
80 г стопено масло
100 г орехи
45 г кафява захар
за сиропа:
60 г бяла захар (или кафява)
60 мл вода
1 ч. л. нес кафе
за крема:
250 г маскарпоне
125 г натурален шоколад, начупен
2 яйца, разделени на жълтък и белтък
80 г захар
Начин на приготвяне:
Корите се разрязват по дългата страна на две и се оформят на четири квадрата с размер 20 сантиметра. Взима се един лист, намазва се с масло и се поръсва с малко захар и с част от смлените на едро орехи. Върху него се слага друг лист и се обработва по същия начин. Оформят се купчинки по 4 кори една върху друга. Изпичат се на етапи в тавичка, покрита с хартия за печене – за около 5 минути при температура 180° С или до златисто.
За сиропа:
В тенджерка се слагат захарта, водата и кафето. Разтварят се добре. Вари се около 3 минути, за да се сгъсти леко.
За крема :
Шоколадът се стопява на водна баня.
Жълтъците се разбиват до побеляване с половината количество от захарта.
Смесват се с шоколада и се добавя маскарпонето.
Белтъците се разбиват с останалата захар и се добавят внимателно към сместа.
Според мен яйцата могат да се разбият до побеляване и цели, а после да се смесят с останалите продукти.
Сглобяване :
Взима се един изпечен квадрат и се полива с част от сиропа.
Отгоре се слага крем.
Върху крема се слага следващият изпечен квадрат, залива се със сироп и се слага крем. Така се процедира, докато се наредят всички квадрати и се използва кремът.
Върху последния квадрат не се слага нищо.
Нарязва се на по-малки квадрати.
Покрива се плътно с прозрачно фолио и се оставя за няколко часа в хладилник.
След това се наслаждавате на невероятния вкус.
Да ви е сладко!
Леле, Дани, уби ме:) Толкова обичам баклава, тази непременно ще я направя!
ОтговорИзтриванеТраянче, много ще ви хареса!
ИзтриванеЛеле, Дани, какви ги предлагаш, все вкусни!!!
ОтговорИзтриванеКопирах си я, в скоро време да я спретна! :)
Марианка, много ме радваш!
ИзтриванеС толкова много сладости наоколо, човек не може да остане безпристрастен!
ОтговорИзтриванеВърховно вкусно изглежда.
Поздрави!
Благодаря ти, Габи!
ИзтриванеХубава седмица!
ФАНТАСТИЧНА, РАЗКОШНА, УБИЙСТВЕНА БАКЛАВА!
ОтговорИзтриванеХвърлила съм ѝ око и аз, Дани, ама да видим кога само ще стане това, че шоколад не остана у нас:)
Прегръдки и хубава вечер!
Ирме, прекрасно си я описала :)
ИзтриванеСигурна съм, че скоро ще я направиш!
Прегръдки!
Дани, страхотна идея :)
ОтговорИзтриванеЦелувки!
Шоколадови целувки от мен, Зори :)
ИзтриванеЕ прекаляваш вече! Направо си непоносима с този шоколад!Уникална баклава!
ОтговорИзтриванеОбещавам следващия път да не е с шоколад ;)
ИзтриванеБлагодаря ти, скъпа!
Дани,
ОтговорИзтриванеКакво повече му трябва на човек от шоколад, ядки, сирене, кафе, и всичко това събрано в баклава....ще забравя за диетични напъни, видяло се е!
Уникално творение!
Игличе, поглези си душата :)
ИзтриванеПрегръдки!
Тази баклава колкото пъти я погледна, все после не мога да я изкарам от главата си.
ОтговорИзтриванеДани, ти наистина си царицата на шоколада! На моменти просто ми идва да се преместя да живея у вас, но малко се притеснявам от размерите, които ще придобия, ако често готвиш все такива неща :) Затова ще си седя тук и ще примлясвам, и ще чакам да ми дойде музата да приготвя и аз това съвършенство.
Това наистина е най-яката баклава!
Марѝ, благодаря ти за прекрасното отношение към мен!
ИзтриванеА с какво удоволствие бих те посрещнала у дома...
Дано музата те споходи скоро!
Прегръдки!
Умопомрачителна баклава,Дани,не съм срещала такава до сега,но ме впечатли много,страхотна е!Честито гостуване на страниците на най-красивото кулинарно списание!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много, Роси!
ИзтриванеБаклавата наистина е различна от
представите ни и си заслужава да я опиташ :)
Олеее.....красота!Взимам си парченце от това изкушение за сетивата!Прегръдки Дани!
ОтговорИзтриванеНанита, много ме радваш!
ИзтриванеВземи си и да ти е сладко!
Прегръдки!
Ееее, няма такава баклава...чуд-на!
ОтговорИзтриванеОт няколко дни ми се мярка заглавието, но все не можех да стигна...а сега...ми се иска и да си хапна...:(
Благодаря ти, Веси!
ИзтриванеЧудна е наистина :)
Мечтая си за хапка от това изкушение, още след като я видях в списанието! Разкошна, различна и невероятно вкусна баклава, Дани!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Таничка!
ИзтриванеМила Дани :) приготвих баклавата, снощи я опитахме...е, такова блаженство е този десерт!!!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за рецептата, ще я правя пак, то е ясно! :)
Хубав ден от мен! :)
Мила моя, много се радвам, че сте се насладили
Изтриванена това блаженство!
Хубаво лято!