30 юни 2013 г.
ЗА ЕДНИ ВКУСНИ КИФЛИ И ЕДНА ПИТАНКА
Това е една от много рецепти за кифлички със сирене.
Споделям я с вас, защото станаха меки и пухкави и от друга,
защото се наложи да прекъсна приготвянето за известно време.
Направи ми впечатление, че има разлика в кифличките - едните сякаш са
малко по-пухкави от другите.
Освен това едните ги направих по рецепта с маргарин отгоре, а другите с масло.
Изобщо не обичам маргарин, но сега купих един, заради рецептата.
Ще ви помоля да споделите според вас коя е причината в различието.
ПРОДУКТИ :
1 кг брашно
2 ч.л. сол
1 кубче прясна мая
2 ч.л. захар
500 мл прясно мляко
150 мл олио
2 яйца
ПЛЪНКА :
1 яйце
натрошено сирене
ЗА НАМАЗВАНЕ :
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
250 г маргарин *
От посочените продукти се омесва тесто по познатия начин.
Оставя се да удвои размера си **
След това се премесва и разделя на няколко части.
Всяка от тях се разточва на кръг, или правоъгълник /второто ми е по-лесно/
Нарязва се на триъгълници, в основата им се пославя част от плънката и се навива на кифличка.
Поставят се в тава, покрита с хартия, намазват се жълтъчната смес.
Отгоре се поставят парчета маргарин.*
Кифлите се изпичат за около 20 минути при 200 градуса.
От тази доза излизат кифлички за две тави от фурната.
* На едната тава поставих маргарин, а на другата, масло.
Технологията на приготвяне я промених в движение, защото бях на "повикване"
от пациент, но не знаех кога ще се обади.
** Затова след омесване на тестото го поставих да втасва в хладилник.
След като втаса започнах да ги правя.
Малко преди да се изпекат кифлите от първата тава, започнах да навивам другите.
Половината тесто изчака в хладилника.
По средата на второто навиване се наложи да изляза и навитите кифли, и останалото тесто
сложих в хладилник.
След 1 1/2 часа продължих с навиването.
Тези кифли, които изчакаха навити в хладилника, както и тестото се бяха надигнали още.
На втората тава сложих отгоре масло.
Втората партида за мен е по-хубава.
Разликата е минимална, но се усеща.
*** Това количество е много голямо!
Питанката ми е :
Дали това, че след навиване вторите кифли втасаха още, както и тестото
и това ги направи по-пухкави, или маргарина на първата партида е причината.
Защото по рецепта, навитите кифли не втасват втори път.
Според авторката, която също не е любител на маргарин, той е причината за вкусните
кифли :)
А вие как мислите ?
Така е, няма само да похапвате сладко, сладко, а ще помислите и отговорите :)
С пожелания за слънчева и усмихната седмица!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
About Me
- Dani
- БУРГАС, Bulgaria
- Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!
Етикети
"Павлова"
(3)
авокадо
(3)
агнешко
(1)
аранчини
(1)
арборио
(1)
арония
(1)
багети
(1)
бадеми
(3)
баклава
(3)
банани
(3)
баница
(20)
бекон
(1)
белтъци
(6)
бира
(1)
бисквитени кори за пай
(1)
БИСКВИТИ
(1)
бишкоти
(1)
боровинки
(1)
боровинков крем
(1)
брауни
(4)
бриош
(8)
броколи
(3)
бюрек
(2)
бял шоколад
(1)
бял шоколад торта
(1)
веган
(1)
Вегетариански
(40)
Великден
(5)
вино SO into FOOD
(1)
вишни
(4)
галет
(5)
Гинес
(1)
говеждо
(1)
гостуване
(1)
гратен
(4)
грах
(4)
гремола
(1)
гризини
(1)
грозде
(1)
гъби
(6)
десерт
(121)
десерт без брашно
(8)
десерт без изпичане
(1)
джинджифил
(4)
джолан
(1)
див ориз
(1)
дип
(14)
домати
(2)
домашна майонеза
(1)
домашни бисквити за чийзкейк
(1)
дроб
(1)
дюли
(6)
език
(1)
елда
(1)
желатин
(1)
заатар
(5)
закуска
(13)
зелен боб
(2)
зеленчуци
(1)
зехтин
(1)
зимнина през лятото
(1)
индийска
(1)
италианска кухня
(1)
кайма
(10)
канелони
(1)
карамелен крем
(1)
кардамон
(1)
картофи
(5)
карфиол
(1)
касис
(1)
кафяв ориз
(1)
кафяв ориз
(3)
кашкавал
(1)
кейк
(9)
кестени
(1)
киноа
(8)
кинори
(1)
кисело мляко
(2)
кифли
(3)
кифлички
(6)
киш
(6)
кладница
(1)
клафути
(2)
книга
(1)
козунак
(11)
кокосово мляко
(6)
Коледа
(3)
консервирани лимони
(2)
крекери
(2)
крем от кестени
(1)
крем сирене
(9)
крем шантили
(1)
круши
(14)
куркума
(1)
кускус
(1)
къри паста
(1)
кюфтета
(1)
лазаня
(1)
лапад
(2)
лапад питки
(1)
левурда
(1)
лешников нугат
(1)
леща
(1)
лимон
(1)
лимонада
(1)
лимонов крем
(2)
лозови сърми
(1)
Лондон
(6)
лук
(1)
магданоз
(1)
мак
(3)
малини
(2)
манго
(7)
маракуя
(4)
маринован чесън
(1)
мароканска кухня
(1)
мас
(1)
маскарпоне
(3)
маслен сос
(1)
маслини
(1)
МАСЛО
(1)
меко сирене
(1)
меласа от нар
(2)
мента
(4)
ментово мляко
(1)
многолистно спанак
(1)
многолистно тесто
(5)
моркови
(6)
моцарела
(3)
мус
(1)
мус от бял шоколад
(1)
мусака
(1)
мухамара
(1)
мъфини
(1)
награди
(1)
нар
(4)
нахут
(8)
некулинарно
(26)
Нова година
(1)
овесени ядки
(1)
омлет
(2)
орехи
(1)
ориз
(2)
оризово брашно
(1)
Павлова
(1)
пай
(3)
пармезан
(5)
парфе
(1)
пастет
(2)
патладжан
(11)
Персийска кухня
(1)
песто
(10)
петмез от цвекло
(1)
печен чесън
(1)
печени зеленчуци
(1)
печени червени чушки
(2)
печени чушки
(1)
печено какао
(1)
пиле
(38)
пилешки дроб
(1)
пилешко
(1)
пинса
(1)
питка
(3)
питки
(10)
пица
(8)
плодове
(15)
подарък
(1)
подправки
(1)
Портвайн
(1)
Порто
(1)
портокал
(4)
Португалия
(2)
порчини
(1)
пражка шунка
(1)
празници
(6)
праскови
(2)
предястия
(2)
пудинг
(1)
пуйка
(1)
пушена извара
(1)
пушена херинга
(1)
пъдпъдъчи яйца
(1)
пюре
(1)
резене
(1)
репички
(1)
риба тон
(4)
ризото
(6)
ризото кафяв ориз
(1)
рикота
(2)
рожден ден
(1)
Рождество
(1)
рукола
(3)
сайдер
(1)
салата
(2)
салати
(6)
свинско
(13)
семола
(1)
Силвена Роу
(3)
сини сливи
(6)
синьо сирене
(1)
сирена
(7)
сладкарски крем
(1)
сладко
(5)
сладко от сини сливи
(1)
сладолед
(4)
сливи
(2)
смес от сушени плодове за Коледа
(2)
сметана
(3)
солен кекс
(1)
солени крекери
(2)
соленки
(2)
сос
(3)
сос Алфредо
(2)
сос Морне
(1)
сос Морней
(1)
сос с мента
(1)
спагети
(2)
спанак
(11)
СПРЕД
(1)
стромболи
(1)
студена супа
(1)
сумак
(1)
супа
(16)
супа. кокосово мляко
(1)
сусамов тахан
(5)
сусамов тахан сливи
(1)
суфле
(3)
сушени домати
(3)
сушени плодове
(2)
сушени сини сливи
(1)
тарт
(4)
тахан
(6)
тахан халва
(1)
твърдо сирене
(1)
телешко
(10)
терин
(2)
тестени
(43)
тесто
(2)
тесто за пай
(1)
тесто с мая
(1)
тесто с бавно втасване
(1)
тиква
(11)
тиквички
(17)
торта
(3)
точени кори
(1)
трюфел
(1)
турска кухня
(1)
тутманик
(2)
тъмно пиво
(1)
фокача
(1)
фурми
(1)
фъстъчено масло
(2)
хляб
(12)
хумус
(2)
царевица
(2)
царевично брашно
(2)
Цветница
(1)
целина
(1)
целувки
(1)
чедар
(1)
чедър
(2)
червен боб
(1)
червена леща
(1)
червени чушки
(2)
червено вино
(1)
червено зеле
(1)
червено цвекло
(4)
череши
(7)
чийзкейк
(15)
чийзкейк без печене
(2)
чили
(1)
чътни
(3)
шипков мармалад
(2)
шкембе
(1)
шоколад
(39)
шоколад сушени сини сливи
(1)
шоколадов блат
(2)
шоколадов кейк без брашно със сироп
(1)
шоколадов мус
(3)
шоколадова глазура с крем сирене
(1)
юфка
(1)
юфка кори бюрек
(1)
ябълки
(13)
ябълки карамел десерт
(1)
ябълково пюре
(1)
ягоди
(7)
яйца
(8)
яйца щрудел
(1)
ястия с паста
(5)
dulce de leche
(3)
Frangipani
(1)
lemon curd
(1)
meancemeat
(1)
So into FOOD
(1)
Популярни публикации
-
Това е третата рецепта,с която участвам е прекрасното списание SO into FOOD. Но не е сладка, а с любимото ми телешко месо. Може да ви ...
-
Изкушавам се да ви разкажа за тази обичана от мен торта, защото малко експериментирах с изпичането на блатовете, разбиването на белтъците ...
-
Както се разбира от заглавието пинса-та се появява в Рим, регион Лацио. Разликата с пицата е в състава на тестото, времето на втасване, висо...
-
Или иначе казано - тутманичетата на Ина. Показвам ви ги, ако не сте ги видели. Но, ако не сте ги опитали трябва веднага да коригирате тоз...
-
Заглавието е вдъхновено от авторката на блога , според която това е "дар от рая" И нейната молба е : да направим този възхитите...
Това са невероятно изкушаващи кифлички, Дани -
ОтговорИзтриваненаистина изглеждат много мекички и пухкави, а и с този слънчев златист загар ...
Впечатлена съм и много ми харесват, и като че
не ми се иска да се замислям за ефекта на технологията.
Но все пак на пръв поглед и без да се считам за специалист:
да, двойното втасване ще създаде повече обемност и въздушност на тестото;
а по въпроса с маргарина - наличието на вода или млечни добавки в състава му
би могло да доведе до по-различен вкус като топинг от от чисто масло,
което нормално се препоръчва и предпочита.
Благодаря за удоволствието и чудесната рецепта, изкушавам се да ги приготвя,
но и ще се отбивам да прочета и другите мнения...
Прегръдка, сърдечни поздрави и хубава неделя, Диана
Дианка, аз те смятам за специалист:)
ИзтриванеИ ти благодаря за коментара.
За двойното втасване и аз мисля така, както
и за маслото!
И ще се радвам да се поддадеш на изкушението!
Прегръдка и поздрави от морето!
Страхотни кифлички, Дани! Ще се възпозвам от предложението ти в близко бъдеще, за да зарадвам дечковците :) Благодаря за чудесната рецепта!
ОтговорИзтриванеКолкото до разликата между двата варианта, мога да кажа, че от моя опит повторното втасване на вече оформените тестени изделия ги кара да бухват повече и тексурата на тестото става някак по-въздушна. След като го забелязах, винаги оформям и оставям да втасва отново. А маслото решително го предпочитам и препоръчвам пред маргарина, вкусът е коренно различен, поне за мен. Маргарин не е влизал в къщата от 10 години. Веднага като се омъжих, превъзпитах половинката и изхвърлих маргарина от хладилника :):)
Прегръдки!
Лети, радвам се, че ти харесват!
ИзтриванеНа едно и също мнение сме за втасването!
Аз също не използвам маргарин, но този път се "жертвах"
И сигурно ще го изхвърля!
Прегръдки!
Разкошни са!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеИзкушаваш много, Дани!
ОтговорИзтриванеЧудесно бухнали и с прекрасен загар са ти кифличките! А щом са със сирене са още по неустоими! Браво!
За разликите: същото щях да кажа и аз - двойното втасване е много важно! Аз винаги оставям да втаса и тестото, и готовият продукт преди печене, а когато съм спокойна и не бързам много и маята втасвам, преди да замеся тестото - тогава тестото прави невероятни балони и свири в ръцете, докато го меся.
Колкото до маргарина или маслото ето какво мисля аз: Маргаринът съдържа вода, която при разтопяването му се отделя и изпарява във фурната, което създава допълнителна пара вътре, а тя знаеш как действа на тестото - прави го с много пухкава коричка. Затова и когато се пече хляб се поставя купа с водичка, да се изпарява или се пулверзира самият хляб с вода (в къщи с помпичка, а в хлебозаводите със специална система). Плюс това в рецептата са предвидени цели 250 гр. маргарин само за повърхността на кифлите - резултатът е явен. :)
Маслото, от своя страна, положено като замазка също омекотява изделията, но пък в него има минимални количества вода, което спомага за една идея малко по-суха коричка, но пък невероятно дъхава.
Аз лично предпочитам масло заради всичките му хубави качества. И тройно втасване! :)
Сега мога само да ти завиждам за вкусните кифлички и да се двоумя дали да не направя и аз - момчетата ще са очаровани. :)))
Прегръдки от мен, мила Дани, и приятна почивка в прохладният ден!
Ирма, благодаря за подробното обяснение :)
Изтриванетрябва да кажа, че кифличките само с маргарин станаха с по-жилава коричка.
Може и да е заради втасването, което е един път.
Иначе живата мая винаги я втасвам самостоятелно :)
Прегръдка и хубаво настроение!
И още нещо за маргарина - в западната ни съседка имат
Изтриванетвърд маргарин като нашето масло.
А нашият е толкова мек....
О, Дани, твърд маргарин се постига и с мас ;) Маргаринът - някога и нашият беше друг. Помниш ли малките опаковки с Калиакра - бели с три слънчогледа - нищо общо с всеки един днешен, нали?
ИзтриванеА живата мая аз я разтвярям в повечето случаи само с топла вода и веднага бухвам в брашното. Меся еднофазно. Това, защото все бързам :))
Ирма, за съжаление не помня тази Калиакра.
ИзтриванеМоже би, защото не обичаме маргарин.
Хубав ден!
Чудни кифлички.Правя ги много отдавна,в блога ми са от години, но с масло.Можеш да ги намериш именно като Маслени кифлички.Никакъв маргарин - това е забранен продукт у нас!Със сигурност ще са в пъти по-хубави с масло отколкото с маргарин.Хич не се чуди,зарежи маргарина и готово.за втасването - мисля,че маргарина няма нищо общо.Просто хладилника.Това е.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли :)
ИзтриванеИ за двете партиди тестото беше в хладилника!
А за маргарина сме на едно мнение!
Дани, тъй като забелязвам, че Дианка, Лети, Ирма и Йоли да отговороли толкова подробно на питанката, аз мисля да ти отмъкна част от кифличките и сладко сладко да си ги хапна :)
ОтговорИзтриванеСтрахотни са!
Прегръдка от мен и хубава нова седмица!
Зори :)
ИзтриванеОтмъквай и да ти е сладко!
Прегръдка и хубаво настроение!
Дани, след отговорите на такива опитни домакини за мен остава само да си похапна сладко от кифличките с масло :) Аз също не съм привърженик на използването на маргарин при готвенето основно, защото обичам аромата и вкуса на маслото. Да живеят калориите ;)Прегръдки!
ОтговорИзтриванеГаби, да ти е сладко!
ИзтриванеУ нас почти всичко се готви с масло!
Прегръдки!
Дани, аз знам , че много ми допадат тези кифлички, знам също, че маргарин не харесвам и затова когато ги направя, ще бъде с масло и със сигурност ще са ми по-вкусни, за въздушни не знам;)Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеМарте, сигурна съм, е ще ти харесат!
ИзтриванеС масло са чудесни!
Хубава седмица!
С масълце,Дани,с масълце-изглеждат толкова апетитно.Сега с курса който започнах -сладкарсия,изучаваме за всички суровини и материяли за хлебните изделия .Така ,че по-натам може и по-конкретни отговори да ти давам....
ОтговорИзтриванеХубава, нова седмица,мила ,Дани!
Благодаря, Живе!
ИзтриванеС маслото съм на "ти" отдавна :)
Хубава седмица и за теб!
Дани, кифличките ти са толкова апетитни!
ОтговорИзтриванеМнението ми е като на другите - без маргарин! Както пише Ирма - имаше преди години "Калиакра" и с нея съм правила много десерти и то сполучливи. Сега не се получава нищо свястно! Затова - масло! Много се радвам че сподели терзанията си, защото за всички ни е полезно! :)
Поздрави и хубава вечер!
Тили, радвам се, че си на същото мнение!
ИзтриванеБях сигурна, че не е от маргарина,
но е друго да чуя и вашето мнение!
Поздрави и усмихната седмица!
Дани,страхотни пухенца си приготвила,но ти си цар на тестените!Въпреки прекъсванията ти си майстор и си отреагирала адекватно!
ОтговорИзтриванеЗа маргарина не мога да направя никакъв паралел спрямо маслото,защото това е продукт,който не ползвам.
С масълцето вярвам ще е трепач!
Прегръдка от мен и хубава сряда,мило другарче!
Роси, големи комплименти ми правиш :)
ИзтриванеЗа маслото сме на едно мнение!
Прегръдка и много усмивки!
Разкошни са кифличките Дани! За маргарина ... у нас никога не го купуваме и не съм пробвала да приготвям каквото и да е с него ;)
ОтговорИзтриванеПрегръдки мила Дани и хубава вчер!
Благодаря ти, Евчик!
ИзтриванеЗнаех си, че всички сме за маслото!
Прегръдки с морски полъх !
Перфектни са кифличките, Дани! Без значение дали ще са с краве масло или маргарин не бих отказа да ги хапна в твоята компания. Прегръдки, мила! :)
ОтговорИзтриванеЕви, и аз бих хапнала всичко в твоята компания!
ИзтриванеБлагодаря ти,мила!
Прегръдки!