Заинтригува ме това сирене, което не съм виждала по нашите магазини.
Потърсих из нета, попитах и моя племенник и той ми каза, че се води "детско" сирене.
Едно такова на конци, меко имах чувството, че се разтяга като дъвка :)
Започнах да търся заместител и реших че това може да стане.
Това е сирене на една фирма в България, българо-швейцарска,
която се намира в Родопите, с.Смилян и се води Родопа милк.
Не знам дали сте опитвали продуктите, но те правят всякакви сирена-
Гауда, Ементал, Пармезан и са много качествени .
Сиренето се води меко, а как само са го завързали с нашия трикольор :)
И така започнах да правя бюрека:
За тестото:
3 1/2 ч.ч. брашно*
1 чл.л бакпулвер
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. стопено масло
1 ч.ч. кисело мляко
семена сусам, или нигела
1 жълтък с 1 ч.л. прясно мляко за намазване отгоре
* 1 ч.ч. = 240 мл
За плънката:
360 г от въпросното сирене/ кашкавал, или моцарела
240 г фета сирене
1 глава бял лук, нарязана
Кашкавала се накисва в студена вода за 10-15 минути да се обезсоли и се отцежда.
За мен фета-та беше по-солена, но спазих рецептата.
Може би това накисване помогна на кашкавала да не се разтича при печене, или самият кашкавал си е такъв.
Лукът, нарязан се задушава в малко олио, или масло, или и двете,
докато омекне и стане златист.
Може да го подържите малко повече, за да се карамелизира.
Сирената се настъргват и се смесват с лука.
От продуктите замесвате тесто и го оставяте да почине 15 минути.
Намазва се правоъгълна тавичка /20/30 см/, взимате половината тесто и го разстилате в тавичката с помощта на пръсти като качвате по стените за борд около 1,5 - 2 см.
Пече се при 175 градуса, около 15 минути, да порозовее.
След като поизстине, поставяте върху него плънката.
Останалата половина от тестото се разточва между пластично фолио с размера на тавичката и се поставя върху плънката.
Отгоре се намазва с жълтъка и прясното мляко и се поръсва обилно със сусам.
Пече се около 30 минути.
Тестото е пръхкаво и ухае на масло.
А плънката е страшно вкусна!
Хубаво е както топло, така и студено.
Може да вечеряте с него, или да седнете с чаша бяло вино!
Ще изпитате удоволствие:)
Ами, започвайте!!!!
P.S
На някои от вас, на които знам и-мейла съм изпратила една книга за водата -значението на водата за организма и връзката и с много заболявания.
Как и колко вода да консумираме на ден.
Предварително се извинявам, че не ви попитах :)
Ако не ви е интересно, просто не я четете!
Дианка вече ми се обади, за да ми благодари!
Ех, че ми хареса този бюрек!Наистина е по- различен като рецепта, но със сигурност е вкусен!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат уикенд!
О, да - искам и аз да го опитам този бюрек. И отвън, както и отвътре, изглежда много добре :)
ОтговорИзтриванеА за токава сирене и аз за пръв път чувам.
Страхотна рецепта и реализация, Дани :)
Инче,
ОтговорИзтриванеАелис,
няма да съжалявате, ако опитате.
Сирената на тази фирма са много вкусни и се намират /поне в Бургас/
в по-големите вериги!
Лично аз ги купувам от един фирмен магазин на фирма"Домлян" за млечни продукти, който за моя радост ми е наблизо :)
Хубав ден, момичета!!!!
Страшно вкусно изглежда :)
ОтговорИзтриванеНаскоро си купих кашкавал Териер и съм доволен, хареса ми.
Емо, мисля че кашавала е Тертер,
ОтговорИзтриванено не съм го опитвала :)
Сега вече ще се престраша !
Хубав уикенд!
Дани аз съм в Сливница и съм събрала приятелки и точим зъби по твоя бюрек!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и поздравления за хубавата рецепта от цялата компания!
Е, Кате, ако можехте и да си хапнете както стоите на сянка :)
ОтговорИзтриванеХубав ден и поздрави на приятелките ти!
Уникален е, заинтригуваме много, Дани! Невероятна рецепта, а с това меко сирене, предполагам, че е много вкусно. Прегръдки и хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеВзимам си едно парче...
Много вкусно изглежда, Дани!
ОтговорИзтриванеНаистина е по различен, напомня ми на лучник, но този е и със сирене!
Сигурно е невероятно вкусен!
Поздрави и хубав ден!
Роси, радвам се на одобрението ти :)
ОтговорИзтриванеЗа мен сиренето тук е основно, а лукът създава един приятен привкус,
особено ако малко се карамелизира :)
Поздрави и спокоен уикенд!
Права си, Еви!
ОтговорИзтриванеТова меко сирене е много добро попадение!
Дано ти се е усладило!
Поздрави!
Привет, Дани, звучи страхотно този бюрек, но това сиренце и аз го виждам за първи път. Пробуди ми любопитството, следващият път внимателно ще гледам по магазините.
ОтговорИзтриванеАко go открия някъде, непременно ще пробвам рецептата!
Приятна вечер от мен и до скоро! :)
Мария,сигурна съм че ще намериш :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Страхотен бюрек, Дани. Ще го направя при първа възможност.
ОтговорИзтриванеИ аз не съм виждала такова сирене, много интересна опаковка :)
Прегръдки от мен и хубава неделя!
Радвам се, Зори :)
ОтговорИзтриванеЩе се радвам и да го направиш, и да ви хареса!
И да не забравите бялото вино!
Прегръдки и хубава вечер!
Дани,брой и мен сред желаещите да опитат рецептата,след малко ще си я сложа в листата!Страхотно вкусно звучи и изглежда!
ОтговорИзтриванеТези сирена съм ги виждала,но не съм ги ползвала още.Щом се накисва предварително прилича на Халумито.Тъкмо сега имам домашно такова,ето как ще го приложа!
Благодаря,че сподели!
Хубава и вкусна неделя!
Еликсирче, аз халуми не съм ползвала,
ОтговорИзтриванеа това сирене се накисва, за да се обезсоли :)
На мен не ми пречи да е малко соленко!
Ще се радвам да докладваш!
Хубава вечер!
Чудесен бюрек, Дани! Това сирене съм го опитвала и на вкус поне на мен ми напомня на моцарелата, а аз я харесвам защото е мека и безсолна.
ОтговорИзтриванеСпорна нова седмица :-)
Поздрави, Милена
Благодаря, Миленка!
ОтговорИзтриванеИ аз така предполагам, че е от типа на моцарелата!
Слънчева и усмихната нова седмица!
Поздрави,
Дани!
Дани, нямаше ме няколко дни и ти пак си сътворила нещо много апетитно и хубаво.:-)) Бюрека е прекрасен, предполагам отдавна е свършил, поне ще се наслаждавам на снимките и ще се опитам да си го представя.:-))))
ОтговорИзтриванеХубав и светъл празник днес, усмихната и спорна седмица!
Сърдечни поздрави и прегръдки!
Мони, миличка, съжалявам че си отсъствала:(
ОтговорИзтриванеДругият път, когато го направя. ще те повикам специално да ми гостуваш!
Прегръдки и хубава вечер!
Обичам бюрек, Дани,
ОтговорИзтриванеа твоят много ми допада - изглежда страхотно и определено ще се опита.
Благодаря за рецептата, както и за книгата - много ми е приятно.
Прегръдки, поздрави и усмивки, Диана
Дианка,
ОтговорИзтриванетолкова се радвам на коментара ти !
И за книгата :)
А ние похапнахме твоята баница с удоволствие!
Прегръдки, хубава вечер и усмихнати летни дни!
О,Дани,страхотна е тази рецепта.Много,много ми хареса.Благодаря за чудесното предложение.
ОтговорИзтриванеЙоли, когато си тръгнеш за Бургас, свирни ми и ще те посрещна с бюрек :)
ОтговорИзтриване