13 август 2011 г.

Един по-различен бюрек

Когато видях рецептата ми се стори интересна и различна.
Заинтригува ме това сирене, което не съм виждала по нашите магазини.
Потърсих из нета, попитах и моя племенник и той ми каза, че се води "детско" сирене.
Едно такова на конци, меко имах чувството, че се разтяга като дъвка :)



Започнах да търся заместител и реших че това може да стане.
Това е сирене на една фирма в България, българо-швейцарска,
която се намира в Родопите, с.Смилян и се води Родопа милк.
Не знам дали сте опитвали продуктите, но те правят всякакви сирена-
Гауда, Ементал, Пармезан и са много качествени .
Сиренето се води меко, а как само са го завързали с нашия трикольор :)

И така започнах да правя бюрека:  
За тестото:
3 1/2 ч.ч. брашно*
1 чл.л бакпулвер
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. стопено масло
1 ч.ч. кисело мляко
семена сусам, или нигела
1 жълтък с 1 ч.л. прясно мляко за намазване отгоре

* 1 ч.ч. = 240 мл




За плънката:
360 г от въпросното сирене/ кашкавал, или моцарела
240 г фета сирене
1 глава бял лук, нарязана





Кашкавала се накисва в студена вода за 10-15 минути да се обезсоли и се отцежда.
За мен фета-та беше по-солена, но спазих рецептата.
Може би това накисване помогна на кашкавала да не се разтича при печене, или самият кашкавал си е такъв.
 Лукът, нарязан се задушава в малко олио, или масло, или и двете,
докато омекне и стане златист.
Може да го подържите малко повече, за да се карамелизира.
Сирената се настъргват и се смесват с лука.

От продуктите замесвате тесто  и го оставяте да почине 15 минути.
Намазва се правоъгълна тавичка /20/30 см/, взимате половината тесто и го разстилате в тавичката с помощта на пръсти като качвате по стените за борд около 1,5 - 2 см.
Пече се при 175 градуса, около 15 минути, да порозовее.
След като поизстине, поставяте върху него плънката.
Останалата половина от тестото се разточва между пластично фолио с размера на тавичката и се поставя върху плънката.
Отгоре се намазва с жълтъка и прясното мляко и се поръсва обилно със сусам.
Пече се около 30 минути.

Тестото е пръхкаво и ухае на масло.
А плънката е страшно вкусна! 
Хубаво е както топло, така и студено.
Може да вечеряте с него, или да седнете с чаша бяло вино!

Ще изпитате удоволствие:)

Ами, започвайте!!!! 

P.S
На някои от вас, на които знам и-мейла съм изпратила една книга за водата -значението на водата за организма и връзката и с много заболявания.
Как и колко вода да консумираме на ден.

Предварително се извинявам, че не ви попитах :)
Ако не ви е интересно, просто не я четете!
Дианка вече ми се обади, за да ми благодари!
 

25 коментара:

  1. Ех, че ми хареса този бюрек!Наистина е по- различен като рецепта, но със сигурност е вкусен!
    Поздрави и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. О, да - искам и аз да го опитам този бюрек. И отвън, както и отвътре, изглежда много добре :)
    А за токава сирене и аз за пръв път чувам.

    Страхотна рецепта и реализация, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  3. Инче,
    Аелис,
    няма да съжалявате, ако опитате.
    Сирената на тази фирма са много вкусни и се намират /поне в Бургас/
    в по-големите вериги!
    Лично аз ги купувам от един фирмен магазин на фирма"Домлян" за млечни продукти, който за моя радост ми е наблизо :)
    Хубав ден, момичета!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Страшно вкусно изглежда :)

    Наскоро си купих кашкавал Териер и съм доволен, хареса ми.

    ОтговорИзтриване
  5. Емо, мисля че кашавала е Тертер,
    но не съм го опитвала :)
    Сега вече ще се престраша !
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани аз съм в Сливница и съм събрала приятелки и точим зъби по твоя бюрек!
    Прегръдки и поздравления за хубавата рецепта от цялата компания!

    ОтговорИзтриване
  7. Е, Кате, ако можехте и да си хапнете както стоите на сянка :)
    Хубав ден и поздрави на приятелките ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Уникален е, заинтригуваме много, Дани! Невероятна рецепта, а с това меко сирене, предполагам, че е много вкусно. Прегръдки и хубав уикенд!
    Взимам си едно парче...

    ОтговорИзтриване
  9. Много вкусно изглежда, Дани!
    Наистина е по различен, напомня ми на лучник, но този е и със сирене!
    Сигурно е невероятно вкусен!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, радвам се на одобрението ти :)
    За мен сиренето тук е основно, а лукът създава един приятен привкус,
    особено ако малко се карамелизира :)
    Поздрави и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. Права си, Еви!
    Това меко сирене е много добро попадение!
    Дано ти се е усладило!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Привет, Дани, звучи страхотно този бюрек, но това сиренце и аз го виждам за първи път. Пробуди ми любопитството, следващият път внимателно ще гледам по магазините.
    Ако go открия някъде, непременно ще пробвам рецептата!
    Приятна вечер от мен и до скоро! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Мария,сигурна съм че ще намериш :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотен бюрек, Дани. Ще го направя при първа възможност.
    И аз не съм виждала такова сирене, много интересна опаковка :)
    Прегръдки от мен и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  15. Радвам се, Зори :)
    Ще се радвам и да го направиш, и да ви хареса!
    И да не забравите бялото вино!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Дани,брой и мен сред желаещите да опитат рецептата,след малко ще си я сложа в листата!Страхотно вкусно звучи и изглежда!
    Тези сирена съм ги виждала,но не съм ги ползвала още.Щом се накисва предварително прилича на Халумито.Тъкмо сега имам домашно такова,ето как ще го приложа!
    Благодаря,че сподели!

    Хубава и вкусна неделя!

    ОтговорИзтриване
  17. Еликсирче, аз халуми не съм ползвала,
    а това сирене се накисва, за да се обезсоли :)
    На мен не ми пречи да е малко соленко!
    Ще се радвам да докладваш!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  18. Чудесен бюрек, Дани! Това сирене съм го опитвала и на вкус поне на мен ми напомня на моцарелата, а аз я харесвам защото е мека и безсолна.

    Спорна нова седмица :-)
    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря, Миленка!
    И аз така предполагам, че е от типа на моцарелата!
    Слънчева и усмихната нова седмица!
    Поздрави,
    Дани!

    ОтговорИзтриване
  20. Дани, нямаше ме няколко дни и ти пак си сътворила нещо много апетитно и хубаво.:-)) Бюрека е прекрасен, предполагам отдавна е свършил, поне ще се наслаждавам на снимките и ще се опитам да си го представя.:-))))
    Хубав и светъл празник днес, усмихната и спорна седмица!
    Сърдечни поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  21. Мони, миличка, съжалявам че си отсъствала:(
    Другият път, когато го направя. ще те повикам специално да ми гостуваш!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  22. Обичам бюрек, Дани,
    а твоят много ми допада - изглежда страхотно и определено ще се опита.
    Благодаря за рецептата, както и за книгата - много ми е приятно.
    Прегръдки, поздрави и усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  23. Дианка,
    толкова се радвам на коментара ти !
    И за книгата :)
    А ние похапнахме твоята баница с удоволствие!
    Прегръдки, хубава вечер и усмихнати летни дни!

    ОтговорИзтриване
  24. О,Дани,страхотна е тази рецепта.Много,много ми хареса.Благодаря за чудесното предложение.

    ОтговорИзтриване
  25. Йоли, когато си тръгнеш за Бургас, свирни ми и ще те посрещна с бюрек :)

    ОтговорИзтриване

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (6) бира (1) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (4) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (40) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (5) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (121) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (13) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) италианска кухня (1) кайма (10) канелони (1) карамелен крем (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (3) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) книга (1) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) мас (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) оризово брашно (1) Павлова (1) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (11) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (2) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) пинса (1) питка (3) питки (10) пица (8) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) семола (1) Силвена Роу (3) сини сливи (6) синьо сирене (1) сирена (7) сладкарски крем (1) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (2) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) стромболи (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (3) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) терин (2) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тесто с бавно втасване (1) тиква (11) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (2) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (15) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (39) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов кейк без брашно със сироп (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълки карамел десерт (1) ябълково пюре (1) ягоди (7) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации